Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Avioanele de vânătoare turcești au încălcat iar spațiul aerian grecesc
13 feb, 18:18
Avioanele de vânătoare turcești au încălcat marți spațiul aerian al Greciei, de cinci ori în mai puțin de o oră, în apropierea mai multor insule din Marea Egee, a precizat ziarul grec Kathimerini.

Avioanele de vânătoare turcești F-16-ul turc a zburat peste insulele Oinousses și Panagia, a precizat sursa. Încălcările spațiului aerian grecesc de către aviaţia militară turca sunt frecvente, iar guvernul grec a adus în discuţie această problemă de nenumărate ori în fata organizaţiilor internaționale.

Turcia contestă dimensiunea spațiu aerian din jurul insulelor greceşti din Marea Egee și neagă orice încălcare a spaţiului aerian.

Citeşte şi: Grecia ar putea cumpăra avioane F-35 pentru a-şi impune superioritatea aeriană față de Turcia

Încălcarea de către Turcia a spațiului aerian grecesc și a apelor teritoriale din Marea Egee a crescut brusc în 2019, în special după acordul turco-libian, potrivit Statului Major Elenic al Apărării Naționale.

Amintim că, aeronavele Forţelor Aeriene turce au înregistrat pe 14 ianuarie 2020, un nou record în ceea ce priveşte încălcarea spaţiului aerian al Greciei: 91 de incidente într-o singură zi.

Tensiunile din estul Mediteranei cresc din cauza pretenţiilor expansioniste ale Turciei. După ce, la începutul verii trecute, a început să trimită nave de foraj pe coasta Ciprului, Ankara cere, mai nou, Greciei să „demilitarizeze" insule din Marea Egee.
Turcia şi-a intensificat în ultimele luni iniţiativele în estul Mediteranei, unde descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaze, în special în largul Ciprului, a stârnit apetitul ţărilor riverane.

În acest context, acordul încheiat la sfârşitul lunii noiembrie la Istanbul de preşedintele turc Recept Tayyip Erdogan şi şeful guvernului de uniune naţională (GNA) de la Tripoli, Fayez al-Sarraj, a suscitat critici virulente din partea mai multor ţări, în special Grecia şi Cipru.

Ştiri Recomandate

Armata română, împreună cu Poliția pe străzile țării în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, sursă foto: Facebook MApN
BREAKING NEWS
Imnul României a răsunat din megafoanele Poliției pe străzile țării, în semn de solidaritate cu românii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)
Avioane F-16 turcești au bombardat nordul Irakului
Klaus Iohannis, în vizită la spitalul militar ridicat de Armată la Ana Aslan: 'Suntem pregătiți'
Israelul a bombardat ținte Hamas din Fâșia Gaza
Zeci de membri ai grupării teroriste Boko Haram au fost uciși într-o ofensivă a forțelor nigeriene
Aeronava C-17 Globemaster III care a efectuat al doilea transport de echipamente medicale a ajuns în România (Video)
Jihadul Islamic a lansat o rachetă din Gaza spre sudul Israelului
Comandamentul de război al trupelor mareșalului Khalifa Haftar, bombardat de avioane ale Guvernului Acordului Național