Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Avioanele F-16 ale Turciei au survolat o insulă a Greciei, fiind interceptate, la o zi după vizita președintelui în zonă
01 iul, 11:07
După o perioadă în care tensiunile dintre Grecia și Turcia păreau să scadă în intensitate, Atena acuză Ankara de noi provocări și anunță că aeronavele F-16 ale Turciei au survolat o insulă elenă, fiind interceptate.
Un avion F-16 al Turciei, sursă foto: f-16.net

Astfel, aeronave F-16 ale Turciei au survolat insula Agathonisi, cel mai nordic punct din lanțul insulelor Dodecanese, aflată în apropierea frontierei dintre cele două state.

Atena acuză partea turcă de noi provocări.

Potrivit Statului Major al Greciei, citat de Greek Reporter, aeronavele F-16 ale Turciei au efectuat zboruri deasupra insulelor în cursul dimineții, la o altitudine de 24.000 de metri.

Și publicația Ekathimerini scrie despre incident, precizând că aeronavele turcești au fost interceptate de Forțele Aeriene Elene în conformitate cu reglementările internaționale.

 

Provocările aeronavelor de vânătoare ale Turciei, la doar o zi distanță de la vizita președintelui Greciei pe insulă

 

Interesant este că acest incident, semnalat de partea elenă, are loc la numai o zi după vizita președintelui Katerina Sakellaropoulou pe insulă.

În timpul vizitei la Agathonisi, aceasta declarase din nou că Atena respectă tratatele internaționale, urmărește să aibă „relații bune” și o bună cooperare cu partea turcă, dar Grecia își va apăra suveranitatea și integritatea națională.

Nu este prima oară când Sakellaropoulou are asemenea declarații la adresa Turciei. La începutul lunii trecute, pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari dintre cele două state membre NATO, Sakellaropoulou a subliniat că Turcia „continuă să creeze tensiuni” provocând „dreptul la suveranitate” al Atenei. Prima președinte femeie din istoria Greciei a dat și atunci asigurări că țara sa își va proteja mereu acest drept.

Totodată, tot în cursul lunii trecute, o fregată a Marinei Greciei, care făcea parte dintr-o misiune europeană, a încercat fără succes să oprească în Mediterană o navă a Turciei suspectată că transporta armament în Libia. Nava nu a răspuns apelurilor părții elene, iar în momentul în care un elicopter grec s-a apropiat de ea, acesta a fost nevoit să facă cale întoarsă la intervenția fregatelor Turciei care escortau nava cargo.

Însă poate punctul culminant al tensiunilor dintre greci și turci a fost atins în luna mai, când, așa cum anunțase DefenseRomania, în premieră la vremea respectivă, un avion de luptă F-16, aparţinând Forţelor Aeriene Turce, a fost interceptat şi urmărit de o aeronavă Mirage 2000 a Forţelor Aeriene Elene, cele două aparate angajându-se într-un duel aerian de tip dog-fight.

CITEȘTE ȘI: NATO va investiga incidentul în care o fregată a Franței a fost luată în vizor de navele militare ale Turciei

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Avioanele de luptă americane vor fi dotate cu arme laser în următorii ani (Video)
Avioanele Chinei, din nou în spațiul aerian al Taiwanului. Presa chineză spune că e o repetiție pentru ocuparea insulei
Donald Trump a acuzat Rusia că a furat tehnologia rachetei hipersonice din SUA
Militarii britanici au deschis exercițiul “Efort comun 2020” din Ucraina
Poliția de Frontieră Română va fi dotată cu autospeciale de supraveghere cu termoviziune
Aproximativ 1.000 de militari străini vor participa la exercițiul strategic Caucaz-2020 din Federația Rusă
Ambasadorul grec, convocat de Turcia după ce un ziar elen l-a jignit în limba turcă pe Erdogan
Cehia a dat undă verde avionului de antrenament L-39NG construit la standarde NATO și UE
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro