Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Azerii au ocupat coridorul Lacin aflat sub controlul trupelor ruse. Ambasadorul Armeniei în România se teme de o catastrofă umanitară și epurări etnice în Nagorno-Karabakh
Strategica
Data publicării:
De mai bine de 30 de zile, peste 120.000 de armeni din Nagorno-Karabakh sunt supuși blocadei terestre impuse ilegal de autoritățile azere, fiind amenințați cu foamete, lipsa medicamentelor și a obiectelor de primă necesitate.
Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC
EXCLUSIV
Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC

Excelența Sa, domnul Sergey Minasyan, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Armeniei în România, a acceptat invitația DefenseRomania de a discuta despre situația teribilă din Nagorno-Karabakh, la mai bine de doi ani de la acordul de pace.

Și, în pofida faptului că în Caucaz se află trupele ruse de menținere a păcii, Nagorno-Karabakh e din nou pe un butoi de pulbere ce stă să explodeze după ce Azerbaidjanul a blocat coridorul Lacin. Armenia denunță această mișcare și atrage atenția asupra unei catastrofe umanitare ce poate duce chiar și la epurări etnice.

2. E.S. Serge... (sergey_minasyan_54602000.png)

E.S. Sergey Minasyan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia la București

Redăm integral interviul:

DefenseRomania: Ați menționat că de mai bine de 30 de zile, populația armeană din Nagorno-Karabakh este supusă blocadei. Vă rugăm să ne oferiți mai multe detalii.

Sergey Minasyan: Din 12 decembrie 2022, un grup de azeri îmbrăcați în civil, prezentându-se drept ”activiști de mediu” (cărora ulterior li s-au alăturat și militari azeri), sub pretextul îngrijorării lor fabricate față de mediul înconjurător, au blocat coridorul Lacin. Acest drum, care potrivit Declarației Trilaterale semnate la 9 noiembrie 2020 se află sub controlul trupelor rusești de menținere a păcii, este folosit doar pentru trecerea persoanelor și a bunurilor destinate populației civile a Norgorno-Karabakhului. Așadar, blocarea coridorului Lacin înseamnă, de fapt blocarea întregului Nagorno-Karabakh cu a sa populație ce numără 120.000 de persoane. 

În mod ironic, în ceea ce privește libertățile civile și politice, este bine știut faptul că Azerbaidjanul deține o poziție foarte joasă în clasamentele de evaluarea a nivelului democrației în lume, existând evidențe clare a opresiunii protestelor și a zecilor de prizonieri politici care au fost pedepsiți pentru dreptul de a-și manifesta libertatea la reuniune. Așadar ideea care sugerează că în Azerbaidjan ar putea exista activiști ai societății civile, care să fie capabili să lanseze o campanie de o asemenea amploare și cu asemenea scopuri fără o ghidare directă și o supraveghere din partea autorităților statului, este cel puțin implauzibilă. 

Blocarea singurei căi de acces în și dinspre Nagorno-Karabakh reprezintă o încălcare în special a angajamentelor Declarației Trilaterale din 9 noiembrie 2020, dar și a obligațiilor internaționale ce reies din principiile fundamentale ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar.

 

„Coridorul Lacin se află sub controlul trupelor ruse de menținere a păcii”

 

1. Coridorul ... (coridorul-lachin_17573100.png)

Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC

DefenseRomania: Totuși, în Nagorno-Karabakh au fost dislocate trupe rusești de menținere a păcii. Care este poziția lor în această situație? 

Sergey Minasyan: Potrivit articolului 6 al Declarației Trilaterale, coridorul Lacin se află sub controlul trupelor de menținere a păcii ale Federației Ruse dislocate în Nagorno-Karabakh, iar Republica Azerbaidjan garantează siguranța circulației cetățenilor, a vehiculelor și a bunurilor care sunt transportate prin coridorul Lacin.

Cu toate acestea, nici trupele de menținere a păcii ale Federației Ruse, de fapt, nu au cum să restabilească circulația prin coridorul Lacin blocat, deși doar aceste trupe au dreptul să controleze acest drum care leagă Nagorno-Karabakhul de Armenia.

DefenseRomania: Care sunt consecințele umanitare ale blocadei la care este supusă populația armeană din Nagorno-Karabakh?

Sergey Minasyan: Înainte de toate, este important să menționez că acest coridor Lacin este un drum de importanță umanitară și vitală pentru armenii din Nagorno-Karabakh, iar blocarea acestuia, chiar și pentru o perioadă scurtă ar putea avea consecințe ireversibile și catastrofale. În acest moment, furnizarea alimentelor, medicamentelor și a energiei este oprită complet. În fiecare zi, 400 de tone de bunuri esențiale, inclusiv cereale, făină, legume, fructe, bunuri economice, medicamente etc. nu au cum să ajungă la populația Nagorno-Karabakhului din cauza blocadei impunse de Azerbaidjan.

În luna decembrie, timp de 3 zile consecutiv, populația Nagorno-Karabakhului a fost deconectată de la rețeaua de furnizare a gazelor și asta în condiții de iarnă severă. Lipsa căldurii a dus spre oprirea activității școlare, așadar copiii au fost privați de dreptul lor la educație. Deși funizarea de gaze către populația Nagorno-Karabakhului a fost reluată, pe 9 ianuarie a.c. au început deconectări controlate ale energiei electrice în Nagorno-Karabakh.  

Blocarea singurului drum de acces în Nagorno-Karabakh a generat și o criză medicală serioasă în întregul sistem de sănătate al Nagorno-Karabakhului. Acordarea serviciilor de sănătate și sociale a fost obstrucționată, fapt care a provocat situații ce au pus în pericol viața persoanelor sau le-a cauzat suferință. Transferul pacienților ce necesitau tratament de urgență în spitalele din Armenia a devenit imposibil, ceea ce a dus deja spre decesul unui pacient aflat în stare critică. 

În același timp, aș dori să punctez că trecerea liberă a oricărui transport de medicamente și material sanitar este garantată  și de dreptul internațional umanitar, în special de Convenția (IV) de la Geneva privitoare la protecția persoanelor civile în timp de război. Așadar, blocarea coridorului Lacin constituie o încălcare vădită a acestei Convenții.

Pe de altă parte, din cauza crizei produselor alimentare, pe 17 ianuarie a.c. autoritățile din Nagorno-Karabakh s-au văzut nevoite să recurgă la sistemul de distribuire a produselor alimentare către populație pe bază de cartele.

 

De ce a ocupat Azerbaidjanul coridorul Lacin?

 

DefenseRomania: Care sunt scopurile politice ale Azerbaidjanului, urmare a acestor fapte?

Sergey Minasyan: Caracterul coordonat al acțiunilor Azerbaidjanului, inclusiv incidentele anterioare ale căror ținte au fost populația civilă și infractructura vitală, sunt încă o dovadă a faptului că blocarea coridorului Lacin este o operațiune planificată și implementată de autoritățile azere, menită să cauzeze prejudicii populației civile și să provoace o criză umanitară la scară largă în Nagorno-Karabakh.

Așadar, declarațiile prin intermediul cărora autoritățile azere insinuează că Azerbaidjanul a nu impus nicio restricție în coridorul Lacin sunt false și, de altfel, reflectă abordarea constantă a acestui stat de acuzare a victimelor, în încercarea de a scăpa de propria responsabilitate a încălcărilor grave ale obligațiilor internaționale existente. Faptul că autoritățile din Azerbaidjan au prezentat trecerea vehiculelor apaținând Comitetului Internațional al Crucii Roșii ca pe un act de umanitate, nu face decât să confirme ca Nagorno-Karabakhul se află în plină criză umanitară, coridorul Lacin este blocat de către Azerbaidjan și DOAR Crucea Roșie are acces.

Iar orice referire la o eventuală preocupare pentru mediu înconjurător nu este decât un fals pretext pentru a justifica privarea în continuare a populației din Nagorno-Karabakh de mijloace de subzistență și negarea unor drepturi fundamentale, fiind, în același timp, și o încălcare gravă a Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, dar și a celorlalte  instrumente internaționale fundamentale.

 

Armenia face apel către comunitatea internațională

 

3. Sursă foto... (armenia-militari-armata_62820700.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Armenia @OfficialFacebook

DefenseRomania: Care sunt așteptările față de comunitatea internațională și ce rol ar putea avea aceasta în situația creată?

Sergey Minasyan: Aș începe prin a menționa faptul că Secretarul General al ONU și-a subliniat preocupările cu privire la situația actuală în declarația sa din 14 decembrie 2022. Aceste preocupări au fost reiterate de Secretariatul General al ONU  în timpul sesiunii de urgență a Consiliului de Securitate organizată la solicitarea Armeniei pe 20 decembrie 2022.

Cu această ocazie, Secretarul General și-a reiterat apelurile pentru încetarea escaladării tensiunilor și asigurarea libertății și securității circulației de-a lungul coridorului, în conformitate cu acordurile anterioare, exprimându-și în același timp sprijinul față de eforturile de mediere aflate în derulare. Echipele ONU din Armenia și Azerbaidjan continuă să mențină deschise canale de comunicare cu autoritățile și partenerii internaționali de pe teren și sunt pregătite să răspundă dacă li va solicita acest lucru și dacă condițiile vor permite.

Totuși, comunitatea internațională ar trebui să ia cât mai urgent o atitudine unanimă și lipsită de ambiguitate, dar și măsuri punctuale de condamnare, sancționare și prevenire a acțiunilor absolut punitive ale Azerbaidjanului menite să ducă spre realizarea scopului său final - soluționarea conflictului din Nagorno-Karabakh prin uzul de forță și prin distrugerea poporului din Nagorno-Karabakh.

Așteptările noastre față de comunitatea internațională sunt următoarele:

I. Să i se ceară Azerbadjanului să respecte în totalitate prevederile Declarației Trilaretale semnate la 9 noiembrie 2020 și să fie deblocat imediat și necondiționat coridorul Lacin, prin eliminarea tuturor obstacolelor, astfel încât căile de comunicație să fie sigure, protejate și nestingherite. 

II. Desfășurarea unei misiuni de constatare a faptelor petrecute în Nagorno-Karabakh și coridorul Lacin pentru a evalua situația umanitară de la fața locului.

III. Asigurarea accesului umanitar liber al ONU și al altor agenții internaționale în Nagorno-Karabakh.

Blocarea coridorului Lacin nu este doar un caz izolat, ci încă o dovadă a faptului că violențele sistematice manifestate de autoritățile din Azerbaidjan au ca scop epurarea etnică a populației din Nagorno-Karabakh”, a precizat Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei în România.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Kamala Harris vs. Donald Trump, o bătălie istorică | Interviu Adrian Zuckerman: Ce ar însemna revenirea lui Trump, inclusiv pentru România
China apelează la „obstrucția neașteptată” pentru a explica cum un avion militar chinez de spionaj de tip Y-9 a încălcat spațiul Japoniei
Ucraina încă primește ajutor militar, dar toți ochii sunt pe alegerile din SUA. ”Sprijinul se va opri imediat”, în cazul victoriei lui Trump
SUA, de la Javelin la ATACMS pentru Ucraina, „mai nu vrea mai se lasă”. Joja: E de neînțeles. Americanii nu iubesc Rusia sub nicio formă
America la o răscruce de drumuri: Este posibil un alt război civil după alegerile din SUA?| La fel ca în 2020, rezultatul ar putea fi decis de un număr mic de voturi
Lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice nu rămâne fără răspuns: Coreea de Sud, SUA și Japonia efectuează exerciții aeriene comune cu bombardiere B-1B
Rusia minează nuclear planeta: Teheranul declară că ar putea să își revizuiască doctrina nucleară
O abordare mai reținută a sprijinul polonez pentru Ucraina. Kievul poate cumpăra armament pe care să-l plătească după terminarea războiului
Turcia și Somalia semnează un nou acord de cooperare în domeniul apărării. De data aceasta este vorba despre echipamente și tehnologii
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
China alocă zeci de miliarde de dolari pentru infrastructura militară a insulei Hainan, cel mai important avanpost din Marea Chinei de Sud
Rusia și Iran, foarte aproape de o alianță strategică. Lavrov a confirmat că acordul e aproape gata
Photo source: DERWESTEN.DE
EXCLUSIV
Cum ne lovește unda de șoc a bătăliei Kamala vs. Trump. „Capitularea Ucrainei aduce Rusia la granița României” | Iulia Joja, la Obiectiv EuroAtlantic
Cum afectează sprijinul Israelului stocul de rachete al SUA: Rachetele interceptoare au devenit tot mai importante în timpul crizei actuale din Orientul Mijlociu
Congresmanii americani îi cer lui Biden să permită unei țări NATO să doboare rachete în spațiul aerian al Ucrainei
Cine clipește primul. Rusia promovează intens oboseala Occidentului, dar își ascunde costurile interne generate de războiul din Ucraina. Analiza FP
Un pilot ucrainean reprezentând aviația militară a Ucrainei. Photo: Open sources social media @InUkraine @Facebook
EXCLUSIV
Ce se va întâmpla cu Ucraina după foarte probabila revenire a lui Trump? Elliot Gerson: Presiunea pentru concesii va fi uriașă, dar nu stă totul în pixul lui Trump
Posibila apariție a dronei israeliene RA-01 deasupra Libanului după o scurgere de informații (Foto/Video)
Trupele nord-coreene - influență asupra cursului războiului din Ucraina. Generalul american Pat Ryder: Intenţia Rusiei de a folosi acești soldați în luptă ne îngrijorează
Fostul CEO al Google îndeamnă SUA să cumpere drone în loc de tancuri „inutile”, menționând complexitatea câmpului de luptă din Ucraina
Rușii au simulat o lovitură de răspuns la un atac nuclear (Video): Toate cele trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice au lansat rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră
Oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este în creștere: Cererea pentru rachete Tomahawk îi irită pe americani și consideră ca fiind o abordare nerealistă
Tomahawk, în vizorul Ucrainei: De ce livrarea rachetelor SUA cu rază lungă este un obiectiv nerealist
Implicarea forțelor nord-coreene în războiul din Ucraina determină SUA să-şi schimbe abordarea faţă de Rusia? Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane nu este exclusă
Prezența nord-coreenilor în Ucraina, punct de cotitură în război. Occidentul ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei
Trump pregătește un plan de pace pentru Ucraina: Un uriaș conflict înghețat, cu Europa în rol de garant
Australia și Japonia, în prima linie a strategiei SUA anti-China. Picătura care a umplut paharul: Vânzarea rachetelor SM-6 și SM-2 către Australia
Turcia, înapoi la programul de avioane de luptă F-35 cu condiţia cedării sistemelor S-400 către SUA. Ruşii insistă că nu se poate
Statele occidentale trebui să-şi schimbe abordarea faţă de războiul din Ucraina: Înfrângerea bate la uşă dacă ucrainenii nu primesc susţinerea pe care o merită
Generațiile următoare ar putea vedea o Africă dominată de ideologia comunistă chineză: China recunoaște că dezvoltarea sa se bazează în mod semnificativ pe exporturile africane

Ştiri Recomandate

Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
Trump s-a întâlnit cu secretarul general al NATO
Victorii-record ”la hectar”: Comandanții ruși inventează succese pe front. Minciuna a ieșit la iveală atunci când superiorii au vrut să viziteze teritoriul cucerit
Navă chineză cu căpitan rus. Coincidență sau nu, cargoul ”YI PENG 3” a trecut fix prin zona unde au fost secționate cablurile din Marea Baltică
Rachete Neptun, drone și alte tipuri de muniție? Ucraina face un apel inclusiv către România pentru investiții comune în industria de apărare
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Americanii simulează apărarea României cu sisteme cu rază scurtă de acțiune (Foto/Video). Col. Ruff: Le spunem ferm românilor: SUA sunt aici pentru a apăra România
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
Rușii au lovit de fapt cu o rachetă balistică Kedr nu cu una hipersonică. Ucrainenii confirmă că racheta a atins viteza de 11 Mach și a lovit ținta la 15 minute de la lansare
Polonia spune că riscul unui război mondial generat de agresiunea Rusiei este real și „simte cum întunericul se apropie”
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
Medierea din Golf pentru reconcilierea dintre Maroc și Iran irită Algeria
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Austria a ridicat veto-ul. Guvernul confirmă: România va adera deplin la Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
România în Schengen. Mesajul Președintei von der Leyen: Rezultat pozitiv astăzi, la Budapesta, urmează votul oficial în Consiliul de miniștri UE
Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Efectul Storm Shadow: Un ofițer superior nord-coreean a fost rănit într-un atac de zilele trecute, efectuat pe teritoriul Rusiei
Nu există asemănare între Israel și Hamas, Biden a respins mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Vladimir Putin: Războiul din Ucraina a devenit un conflict global
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Câte rachete arată estimările că are Rusia azi în stoc? De la Iskander la Kalibr sau hipersonice Kinjal se anunță o iarnă grea pentru Ucraina
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
Rusia a simulat astăzi un atac nuclear asupra Ucrainei. Ce rachetă ar fi putut folosi Armata rusă
România a semnat contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-35. Forțele Aeriene Române vor consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO
Asamblat în România: Pușca de asalt CZ BREN 2, prezentă și în Ucraina încă din primele zile ale războiului, realizată în România de cehii de la Colt CZ
pixel