Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Azerii au ocupat coridorul Lacin aflat sub controlul trupelor ruse. Ambasadorul Armeniei în România se teme de o catastrofă umanitară și epurări etnice în Nagorno-Karabakh
Strategica
Data publicării:
De mai bine de 30 de zile, peste 120.000 de armeni din Nagorno-Karabakh sunt supuși blocadei terestre impuse ilegal de autoritățile azere, fiind amenințați cu foamete, lipsa medicamentelor și a obiectelor de primă necesitate.
Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC
EXCLUSIV
Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC

Excelența Sa, domnul Sergey Minasyan, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Armeniei în România, a acceptat invitația DefenseRomania de a discuta despre situația teribilă din Nagorno-Karabakh, la mai bine de doi ani de la acordul de pace.

Și, în pofida faptului că în Caucaz se află trupele ruse de menținere a păcii, Nagorno-Karabakh e din nou pe un butoi de pulbere ce stă să explodeze după ce Azerbaidjanul a blocat coridorul Lacin. Armenia denunță această mișcare și atrage atenția asupra unei catastrofe umanitare ce poate duce chiar și la epurări etnice.

2. E.S. Serge... (sergey_minasyan_54602000.png)

E.S. Sergey Minasyan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia la București

Redăm integral interviul:

DefenseRomania: Ați menționat că de mai bine de 30 de zile, populația armeană din Nagorno-Karabakh este supusă blocadei. Vă rugăm să ne oferiți mai multe detalii.

Sergey Minasyan: Din 12 decembrie 2022, un grup de azeri îmbrăcați în civil, prezentându-se drept ”activiști de mediu” (cărora ulterior li s-au alăturat și militari azeri), sub pretextul îngrijorării lor fabricate față de mediul înconjurător, au blocat coridorul Lacin. Acest drum, care potrivit Declarației Trilaterale semnate la 9 noiembrie 2020 se află sub controlul trupelor rusești de menținere a păcii, este folosit doar pentru trecerea persoanelor și a bunurilor destinate populației civile a Norgorno-Karabakhului. Așadar, blocarea coridorului Lacin înseamnă, de fapt blocarea întregului Nagorno-Karabakh cu a sa populație ce numără 120.000 de persoane. 

În mod ironic, în ceea ce privește libertățile civile și politice, este bine știut faptul că Azerbaidjanul deține o poziție foarte joasă în clasamentele de evaluarea a nivelului democrației în lume, existând evidențe clare a opresiunii protestelor și a zecilor de prizonieri politici care au fost pedepsiți pentru dreptul de a-și manifesta libertatea la reuniune. Așadar ideea care sugerează că în Azerbaidjan ar putea exista activiști ai societății civile, care să fie capabili să lanseze o campanie de o asemenea amploare și cu asemenea scopuri fără o ghidare directă și o supraveghere din partea autorităților statului, este cel puțin implauzibilă. 

Blocarea singurei căi de acces în și dinspre Nagorno-Karabakh reprezintă o încălcare în special a angajamentelor Declarației Trilaterale din 9 noiembrie 2020, dar și a obligațiilor internaționale ce reies din principiile fundamentale ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar.

 

„Coridorul Lacin se află sub controlul trupelor ruse de menținere a păcii”

 

1. Coridorul ... (coridorul-lachin_17573100.png)

Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC

DefenseRomania: Totuși, în Nagorno-Karabakh au fost dislocate trupe rusești de menținere a păcii. Care este poziția lor în această situație? 

Sergey Minasyan: Potrivit articolului 6 al Declarației Trilaterale, coridorul Lacin se află sub controlul trupelor de menținere a păcii ale Federației Ruse dislocate în Nagorno-Karabakh, iar Republica Azerbaidjan garantează siguranța circulației cetățenilor, a vehiculelor și a bunurilor care sunt transportate prin coridorul Lacin.

Cu toate acestea, nici trupele de menținere a păcii ale Federației Ruse, de fapt, nu au cum să restabilească circulația prin coridorul Lacin blocat, deși doar aceste trupe au dreptul să controleze acest drum care leagă Nagorno-Karabakhul de Armenia.

DefenseRomania: Care sunt consecințele umanitare ale blocadei la care este supusă populația armeană din Nagorno-Karabakh?

Sergey Minasyan: Înainte de toate, este important să menționez că acest coridor Lacin este un drum de importanță umanitară și vitală pentru armenii din Nagorno-Karabakh, iar blocarea acestuia, chiar și pentru o perioadă scurtă ar putea avea consecințe ireversibile și catastrofale. În acest moment, furnizarea alimentelor, medicamentelor și a energiei este oprită complet. În fiecare zi, 400 de tone de bunuri esențiale, inclusiv cereale, făină, legume, fructe, bunuri economice, medicamente etc. nu au cum să ajungă la populația Nagorno-Karabakhului din cauza blocadei impunse de Azerbaidjan.

În luna decembrie, timp de 3 zile consecutiv, populația Nagorno-Karabakhului a fost deconectată de la rețeaua de furnizare a gazelor și asta în condiții de iarnă severă. Lipsa căldurii a dus spre oprirea activității școlare, așadar copiii au fost privați de dreptul lor la educație. Deși funizarea de gaze către populația Nagorno-Karabakhului a fost reluată, pe 9 ianuarie a.c. au început deconectări controlate ale energiei electrice în Nagorno-Karabakh.  

Blocarea singurului drum de acces în Nagorno-Karabakh a generat și o criză medicală serioasă în întregul sistem de sănătate al Nagorno-Karabakhului. Acordarea serviciilor de sănătate și sociale a fost obstrucționată, fapt care a provocat situații ce au pus în pericol viața persoanelor sau le-a cauzat suferință. Transferul pacienților ce necesitau tratament de urgență în spitalele din Armenia a devenit imposibil, ceea ce a dus deja spre decesul unui pacient aflat în stare critică. 

În același timp, aș dori să punctez că trecerea liberă a oricărui transport de medicamente și material sanitar este garantată  și de dreptul internațional umanitar, în special de Convenția (IV) de la Geneva privitoare la protecția persoanelor civile în timp de război. Așadar, blocarea coridorului Lacin constituie o încălcare vădită a acestei Convenții.

Pe de altă parte, din cauza crizei produselor alimentare, pe 17 ianuarie a.c. autoritățile din Nagorno-Karabakh s-au văzut nevoite să recurgă la sistemul de distribuire a produselor alimentare către populație pe bază de cartele.

 

De ce a ocupat Azerbaidjanul coridorul Lacin?

 

DefenseRomania: Care sunt scopurile politice ale Azerbaidjanului, urmare a acestor fapte?

Sergey Minasyan: Caracterul coordonat al acțiunilor Azerbaidjanului, inclusiv incidentele anterioare ale căror ținte au fost populația civilă și infractructura vitală, sunt încă o dovadă a faptului că blocarea coridorului Lacin este o operațiune planificată și implementată de autoritățile azere, menită să cauzeze prejudicii populației civile și să provoace o criză umanitară la scară largă în Nagorno-Karabakh.

Așadar, declarațiile prin intermediul cărora autoritățile azere insinuează că Azerbaidjanul a nu impus nicio restricție în coridorul Lacin sunt false și, de altfel, reflectă abordarea constantă a acestui stat de acuzare a victimelor, în încercarea de a scăpa de propria responsabilitate a încălcărilor grave ale obligațiilor internaționale existente. Faptul că autoritățile din Azerbaidjan au prezentat trecerea vehiculelor apaținând Comitetului Internațional al Crucii Roșii ca pe un act de umanitate, nu face decât să confirme ca Nagorno-Karabakhul se află în plină criză umanitară, coridorul Lacin este blocat de către Azerbaidjan și DOAR Crucea Roșie are acces.

Iar orice referire la o eventuală preocupare pentru mediu înconjurător nu este decât un fals pretext pentru a justifica privarea în continuare a populației din Nagorno-Karabakh de mijloace de subzistență și negarea unor drepturi fundamentale, fiind, în același timp, și o încălcare gravă a Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, dar și a celorlalte  instrumente internaționale fundamentale.

 

Armenia face apel către comunitatea internațională

 

3. Sursă foto... (armenia-militari-armata_62820700.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Armenia @OfficialFacebook

DefenseRomania: Care sunt așteptările față de comunitatea internațională și ce rol ar putea avea aceasta în situația creată?

Sergey Minasyan: Aș începe prin a menționa faptul că Secretarul General al ONU și-a subliniat preocupările cu privire la situația actuală în declarația sa din 14 decembrie 2022. Aceste preocupări au fost reiterate de Secretariatul General al ONU  în timpul sesiunii de urgență a Consiliului de Securitate organizată la solicitarea Armeniei pe 20 decembrie 2022.

Cu această ocazie, Secretarul General și-a reiterat apelurile pentru încetarea escaladării tensiunilor și asigurarea libertății și securității circulației de-a lungul coridorului, în conformitate cu acordurile anterioare, exprimându-și în același timp sprijinul față de eforturile de mediere aflate în derulare. Echipele ONU din Armenia și Azerbaidjan continuă să mențină deschise canale de comunicare cu autoritățile și partenerii internaționali de pe teren și sunt pregătite să răspundă dacă li va solicita acest lucru și dacă condițiile vor permite.

Totuși, comunitatea internațională ar trebui să ia cât mai urgent o atitudine unanimă și lipsită de ambiguitate, dar și măsuri punctuale de condamnare, sancționare și prevenire a acțiunilor absolut punitive ale Azerbaidjanului menite să ducă spre realizarea scopului său final - soluționarea conflictului din Nagorno-Karabakh prin uzul de forță și prin distrugerea poporului din Nagorno-Karabakh.

Așteptările noastre față de comunitatea internațională sunt următoarele:

I. Să i se ceară Azerbadjanului să respecte în totalitate prevederile Declarației Trilaretale semnate la 9 noiembrie 2020 și să fie deblocat imediat și necondiționat coridorul Lacin, prin eliminarea tuturor obstacolelor, astfel încât căile de comunicație să fie sigure, protejate și nestingherite. 

II. Desfășurarea unei misiuni de constatare a faptelor petrecute în Nagorno-Karabakh și coridorul Lacin pentru a evalua situația umanitară de la fața locului.

III. Asigurarea accesului umanitar liber al ONU și al altor agenții internaționale în Nagorno-Karabakh.

Blocarea coridorului Lacin nu este doar un caz izolat, ci încă o dovadă a faptului că violențele sistematice manifestate de autoritățile din Azerbaidjan au ca scop epurarea etnică a populației din Nagorno-Karabakh”, a precizat Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei în România.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Sabotajele din Baltica, avanpremieră pentru proiectele României din Marea Neagră? NATO intensifică patrulele, iar UE promite ”măsuri mai puternice”
NATO consideră real riscul unui atac neconvențional al Rusiei asupra Alianței, care să provoace pierderi „substanțiale”
Sistemul polonez de apărare antiaeriană Wisla atinge gradul de pregătire operațională: Niciun sistem modern nu poate funcționa fără personal bine pregătit, iar noi avem astfel de oameni
Summit NATO 2025. Conducerea Alianței se arată mai unită și determinată chiar înainte de instalarea lui Trump la Casa Albă
Ucraina aproape a epuizat stocul de rachete actice ATACMS livrate de Statele Unite: Trebuie să păstrăm aceste capacități și să le folosim cu înțelepciune
Îngheţarea războiului ruso-ucrainean nu este fezabilă. General ucrainean: Nimeni nu ne va garanta securitatea, respectarea incontestabilă a încetării focului
Expansiunea și strategia militară a Chinei, detaliate în raportul Pentagonului pentru 2024: Eforturile Beijingului de a stabili o prezenţă militară globală sunt evidente
Device-uri și senzori acustici ieftini: Tehnologia utilizată pe frontul din Ucraina a pus la încercare producătorii de arme din întreaga lume
Finlanda, membru nou și exemplu: Investiții în armată mult peste nivelul cerut, dintr-un motiv simplu: Confruntarea pe care o vizează Rusia este cu statele NATO
„Investigăm un sabotaj grav” - o navă a „flotei fantomă” ruse este considerată suspectă de ruperea unui cablu în Marea Baltică
Niciun sistem de apărare nu poate proteja Europa de rachete balistice ruseşti Oreshnik: Comandantul NATO admite că are nevoie de un arsenal arme cu rază lungă de acțiune
Industria din Polonia a ridicat atât de sus ştacheta: Program îndrăzneț pentru prima rachetă balistică poloneză care ar schimba regulile jocului
„Prea mulți oameni din Occident au devenit indiferenți la crimele de război ale Rusiei” - Generalul Hodges
Marea Baltică este o zonă vitală atât pentru Suedia, iar apropierea de Rusia îi determină pe suedezi să-şi modernizeze apărarea de coastă
Ucraina lovește aerodromul rusesc Millerovo (Foto/Video): Aici îşi avea ,,casa'' un important regiment de aviație de luptă cu avioane Su-35
La limita unui dezastru ecologic major în Marea Neagră: Petrolierele rusești reprezintă o amenințare pentru mediu - Rusia folosește nave cu o vechime de peste 50 de ani
Ucraina dezvoltă o nouă rachetă de croazieră avansată, capabilă să ajungă la Moscova: Versiunea de baza zboară cu 400 km/h și are o rază de acțiune de 140 km
Procesul lui Nicolae și Elenei Ceaușescu, din 25.12.1989, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Pierderea puterii și procesul. Mărturisiri din plutonul de execuție și ordinul ca toată lumea să treagă în toată lumea dacă Ceaușescu era achitat | Interviu Dan Voinea
Oreshnik, cea mai nouă rachetă rusească nu este chiar atât de nouă: Prima analiză a epavei rachetei arată că piesele datează din 2017
Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile
Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete

Ştiri Recomandate

Trump la Davos: În Ucraina e un măcel. Trebuie să oprim acest război
Nu mai e timp: Rusia pregătește marea bătălie pentru Donbas, înainte ca Trump să o forțeze să intre la negocieri
Dacă aveați dubii că F-22 e cel mai bun avion din lume, americanii vor să vi le spulbere: Raptor va avea senzori noi și devine și mai letal
Polonia, mesaj de la Davos pentru SUA: „Nu vreau să îl implor pe Putin să se așeze la masa negocierilor. Vreau ca el să roage Ucraina și aliații săi să facă pace”
Înlocuitorul tancurilor Leopard și Leclerc se realizează greu, foarte greu. Noul ,,Eurotank'', un proiect major al Franței și Germaniei, a primit termen anul 2040
Mare cât o fregată. Lituania a dezvăluit conceptul navei de patrulare de noua generație pe care vrea să o producă cu sprijin danez
Extinderea și modernizarea bazei de la Câmpia Turzii, finalizate înainte de termen. Aici e dislocată a doua escadrilă de F-16 a României și în viitor și F-35
Criza aviației strategice din Rusia: Eșecul încercărilor de „reproducere” a bombardierelor Tu-160 și Tu-22M3 la uzina aeronautică din Kazan
Navele rusești atrag atenția statelor membre NATO: Marea Britanie a monitorizat o navă de cercetare oceanografică suspectată de spionaj
Talibanii nu vor să returneze echipamentul militar american rămas în Afganistan, cu care defilează în fiecare an
Invazia rusă în Ucraina a arătat lumii importanța EW. Germania începe un program ambițios de modernizare a centrului de război electronic
Trump îl amenință pe Putin cu taxe și sprijin pentru Ucraina dacă Rusia nu negociază: „Putem face asta pe calea ușoară, sau pe cea grea”
Sunt rușii capabili să facă o breșă masivă pe front în Ucraina? Răspunsul îl dă gen. american Cavoli, comandantul suprem aliat din Europa
Eurodrone se face. Doar că viitoarea dronă de atac europeană atrage în proiect și două puteri militare din afara Europei
După retragerea franceză și pusă pe tavă influenței ruse de Wagner, noua juntă militară din Mali își propune să creeze o industrie națională de apărare
S-a schimbat comanda Grupului de Luptă al NATO din România, condus de Franța (Foto)
„Sunt doar realistă”. Rusia cheltuie 9% pe apărare, e o amenințare existențială, iar Trump are dreptate în privința cheltuielilor militare, spune șefa diplomaţiei europene
Oreshnik maschează un eșec mare al Rusiei: Racheta intercontinentală RS-28 Sarmat e „imposibil” de interceptat doar că explodează în siloz la lansare
Zelenski: În primele zile ale invaziei, mi-au dat un ultimatum cu șase condiții / Dacă ar fi ocupat Ucraina, ”listele de execuții” includeau profesori, jurnaliști, preoți
Prezența rusă în estul Mediteranei, în pericol: Acordul cu Rusia pentru închirierea portului Tartus, reziliat de noile autorități siriene
Pace în maxim 100 de zile. SUA vor să oprească definitiv războiul din Ucraina, dar Putin ar putea să respingă condițiile lui Trump
Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
De ce se „tem” rușii după ce un avion american U-2 Dragon Lady a survolat Marea Neagră. Două mari gazoducte ar fi în mare pericol
Ceangăii: între mit și realitate. Cum apartenența la o etnie poate fi folosită de grupuri care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc
”Groenlanda nu este necesară pentru noi, ci pentru securitatea internațională”. Trump crede că Danemarca nu este capabilă să păstreze insula
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Expert ucrainean: Micile avansuri tactice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe frontul din Ucraina se transformă în succese operativ-tactice
Compania germană de apărare KNDS Deutschland, joint-venture cu unul dintre reprezentanții complexului industrial de apărare ucrainean
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
pixel