Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Azerii au ocupat coridorul Lacin aflat sub controlul trupelor ruse. Ambasadorul Armeniei în România se teme de o catastrofă umanitară și epurări etnice în Nagorno-Karabakh
Strategica
Data publicării:
De mai bine de 30 de zile, peste 120.000 de armeni din Nagorno-Karabakh sunt supuși blocadei terestre impuse ilegal de autoritățile azere, fiind amenințați cu foamete, lipsa medicamentelor și a obiectelor de primă necesitate.
Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC
EXCLUSIV
Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC

Excelența Sa, domnul Sergey Minasyan, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Armeniei în România, a acceptat invitația DefenseRomania de a discuta despre situația teribilă din Nagorno-Karabakh, la mai bine de doi ani de la acordul de pace.

Și, în pofida faptului că în Caucaz se află trupele ruse de menținere a păcii, Nagorno-Karabakh e din nou pe un butoi de pulbere ce stă să explodeze după ce Azerbaidjanul a blocat coridorul Lacin. Armenia denunță această mișcare și atrage atenția asupra unei catastrofe umanitare ce poate duce chiar și la epurări etnice.

2. E.S. Serge... (sergey_minasyan_54602000.png)

E.S. Sergey Minasyan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia la București

Redăm integral interviul:

DefenseRomania: Ați menționat că de mai bine de 30 de zile, populația armeană din Nagorno-Karabakh este supusă blocadei. Vă rugăm să ne oferiți mai multe detalii.

Sergey Minasyan: Din 12 decembrie 2022, un grup de azeri îmbrăcați în civil, prezentându-se drept ”activiști de mediu” (cărora ulterior li s-au alăturat și militari azeri), sub pretextul îngrijorării lor fabricate față de mediul înconjurător, au blocat coridorul Lacin. Acest drum, care potrivit Declarației Trilaterale semnate la 9 noiembrie 2020 se află sub controlul trupelor rusești de menținere a păcii, este folosit doar pentru trecerea persoanelor și a bunurilor destinate populației civile a Norgorno-Karabakhului. Așadar, blocarea coridorului Lacin înseamnă, de fapt blocarea întregului Nagorno-Karabakh cu a sa populație ce numără 120.000 de persoane. 

În mod ironic, în ceea ce privește libertățile civile și politice, este bine știut faptul că Azerbaidjanul deține o poziție foarte joasă în clasamentele de evaluarea a nivelului democrației în lume, existând evidențe clare a opresiunii protestelor și a zecilor de prizonieri politici care au fost pedepsiți pentru dreptul de a-și manifesta libertatea la reuniune. Așadar ideea care sugerează că în Azerbaidjan ar putea exista activiști ai societății civile, care să fie capabili să lanseze o campanie de o asemenea amploare și cu asemenea scopuri fără o ghidare directă și o supraveghere din partea autorităților statului, este cel puțin implauzibilă. 

Blocarea singurei căi de acces în și dinspre Nagorno-Karabakh reprezintă o încălcare în special a angajamentelor Declarației Trilaterale din 9 noiembrie 2020, dar și a obligațiilor internaționale ce reies din principiile fundamentale ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar.

 

„Coridorul Lacin se află sub controlul trupelor ruse de menținere a păcii”

 

1. Coridorul ... (coridorul-lachin_17573100.png)

Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC

DefenseRomania: Totuși, în Nagorno-Karabakh au fost dislocate trupe rusești de menținere a păcii. Care este poziția lor în această situație? 

Sergey Minasyan: Potrivit articolului 6 al Declarației Trilaterale, coridorul Lacin se află sub controlul trupelor de menținere a păcii ale Federației Ruse dislocate în Nagorno-Karabakh, iar Republica Azerbaidjan garantează siguranța circulației cetățenilor, a vehiculelor și a bunurilor care sunt transportate prin coridorul Lacin.

Cu toate acestea, nici trupele de menținere a păcii ale Federației Ruse, de fapt, nu au cum să restabilească circulația prin coridorul Lacin blocat, deși doar aceste trupe au dreptul să controleze acest drum care leagă Nagorno-Karabakhul de Armenia.

DefenseRomania: Care sunt consecințele umanitare ale blocadei la care este supusă populația armeană din Nagorno-Karabakh?

Sergey Minasyan: Înainte de toate, este important să menționez că acest coridor Lacin este un drum de importanță umanitară și vitală pentru armenii din Nagorno-Karabakh, iar blocarea acestuia, chiar și pentru o perioadă scurtă ar putea avea consecințe ireversibile și catastrofale. În acest moment, furnizarea alimentelor, medicamentelor și a energiei este oprită complet. În fiecare zi, 400 de tone de bunuri esențiale, inclusiv cereale, făină, legume, fructe, bunuri economice, medicamente etc. nu au cum să ajungă la populația Nagorno-Karabakhului din cauza blocadei impunse de Azerbaidjan.

În luna decembrie, timp de 3 zile consecutiv, populația Nagorno-Karabakhului a fost deconectată de la rețeaua de furnizare a gazelor și asta în condiții de iarnă severă. Lipsa căldurii a dus spre oprirea activității școlare, așadar copiii au fost privați de dreptul lor la educație. Deși funizarea de gaze către populația Nagorno-Karabakhului a fost reluată, pe 9 ianuarie a.c. au început deconectări controlate ale energiei electrice în Nagorno-Karabakh.  

Blocarea singurului drum de acces în Nagorno-Karabakh a generat și o criză medicală serioasă în întregul sistem de sănătate al Nagorno-Karabakhului. Acordarea serviciilor de sănătate și sociale a fost obstrucționată, fapt care a provocat situații ce au pus în pericol viața persoanelor sau le-a cauzat suferință. Transferul pacienților ce necesitau tratament de urgență în spitalele din Armenia a devenit imposibil, ceea ce a dus deja spre decesul unui pacient aflat în stare critică. 

În același timp, aș dori să punctez că trecerea liberă a oricărui transport de medicamente și material sanitar este garantată  și de dreptul internațional umanitar, în special de Convenția (IV) de la Geneva privitoare la protecția persoanelor civile în timp de război. Așadar, blocarea coridorului Lacin constituie o încălcare vădită a acestei Convenții.

Pe de altă parte, din cauza crizei produselor alimentare, pe 17 ianuarie a.c. autoritățile din Nagorno-Karabakh s-au văzut nevoite să recurgă la sistemul de distribuire a produselor alimentare către populație pe bază de cartele.

 

De ce a ocupat Azerbaidjanul coridorul Lacin?

 

DefenseRomania: Care sunt scopurile politice ale Azerbaidjanului, urmare a acestor fapte?

Sergey Minasyan: Caracterul coordonat al acțiunilor Azerbaidjanului, inclusiv incidentele anterioare ale căror ținte au fost populația civilă și infractructura vitală, sunt încă o dovadă a faptului că blocarea coridorului Lacin este o operațiune planificată și implementată de autoritățile azere, menită să cauzeze prejudicii populației civile și să provoace o criză umanitară la scară largă în Nagorno-Karabakh.

Așadar, declarațiile prin intermediul cărora autoritățile azere insinuează că Azerbaidjanul a nu impus nicio restricție în coridorul Lacin sunt false și, de altfel, reflectă abordarea constantă a acestui stat de acuzare a victimelor, în încercarea de a scăpa de propria responsabilitate a încălcărilor grave ale obligațiilor internaționale existente. Faptul că autoritățile din Azerbaidjan au prezentat trecerea vehiculelor apaținând Comitetului Internațional al Crucii Roșii ca pe un act de umanitate, nu face decât să confirme ca Nagorno-Karabakhul se află în plină criză umanitară, coridorul Lacin este blocat de către Azerbaidjan și DOAR Crucea Roșie are acces.

Iar orice referire la o eventuală preocupare pentru mediu înconjurător nu este decât un fals pretext pentru a justifica privarea în continuare a populației din Nagorno-Karabakh de mijloace de subzistență și negarea unor drepturi fundamentale, fiind, în același timp, și o încălcare gravă a Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, dar și a celorlalte  instrumente internaționale fundamentale.

 

Armenia face apel către comunitatea internațională

 

3. Sursă foto... (armenia-militari-armata_62820700.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Armenia @OfficialFacebook

DefenseRomania: Care sunt așteptările față de comunitatea internațională și ce rol ar putea avea aceasta în situația creată?

Sergey Minasyan: Aș începe prin a menționa faptul că Secretarul General al ONU și-a subliniat preocupările cu privire la situația actuală în declarația sa din 14 decembrie 2022. Aceste preocupări au fost reiterate de Secretariatul General al ONU  în timpul sesiunii de urgență a Consiliului de Securitate organizată la solicitarea Armeniei pe 20 decembrie 2022.

Cu această ocazie, Secretarul General și-a reiterat apelurile pentru încetarea escaladării tensiunilor și asigurarea libertății și securității circulației de-a lungul coridorului, în conformitate cu acordurile anterioare, exprimându-și în același timp sprijinul față de eforturile de mediere aflate în derulare. Echipele ONU din Armenia și Azerbaidjan continuă să mențină deschise canale de comunicare cu autoritățile și partenerii internaționali de pe teren și sunt pregătite să răspundă dacă li va solicita acest lucru și dacă condițiile vor permite.

Totuși, comunitatea internațională ar trebui să ia cât mai urgent o atitudine unanimă și lipsită de ambiguitate, dar și măsuri punctuale de condamnare, sancționare și prevenire a acțiunilor absolut punitive ale Azerbaidjanului menite să ducă spre realizarea scopului său final - soluționarea conflictului din Nagorno-Karabakh prin uzul de forță și prin distrugerea poporului din Nagorno-Karabakh.

Așteptările noastre față de comunitatea internațională sunt următoarele:

I. Să i se ceară Azerbadjanului să respecte în totalitate prevederile Declarației Trilaretale semnate la 9 noiembrie 2020 și să fie deblocat imediat și necondiționat coridorul Lacin, prin eliminarea tuturor obstacolelor, astfel încât căile de comunicație să fie sigure, protejate și nestingherite. 

II. Desfășurarea unei misiuni de constatare a faptelor petrecute în Nagorno-Karabakh și coridorul Lacin pentru a evalua situația umanitară de la fața locului.

III. Asigurarea accesului umanitar liber al ONU și al altor agenții internaționale în Nagorno-Karabakh.

Blocarea coridorului Lacin nu este doar un caz izolat, ci încă o dovadă a faptului că violențele sistematice manifestate de autoritățile din Azerbaidjan au ca scop epurarea etnică a populației din Nagorno-Karabakh”, a precizat Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei în România.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă
Secretarul american al Apărării deschide ''al 20-lea Ramstein'': Lumea liberă nu va lăsa Ucraina să eșueze. Vom fi cu toții mai puțin în siguranță dacă Putin va reuși să câştige
Rachete Taurus pentru Ucraina: Lista avioanelor de pe care pot fi lansate rachetele germane nu include aeronave de tip sovietic
Rusia încearcă să lanseze o ofensivă pe mai multe fronturi. Cum poate răspunde Ucraina şi de ce nu va putea câștiga războiul doar cu drone?
Kaja Kallas, contracandidata lui Klaus Iohannis la NATO: Putin se pricepe foarte bine să răspândească frică, dar se teme de un război cu Alianţa
S-a calculat impactul asupra întregii lumi în cazul în care China blochează militar Taiwanul. Greșelile Europei în fața Rusiei, lecție pentru statele din Pacific
Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO
Infanteria grea a SUA „blindează” Europa de Sud-Est. Mii de mijloace de luptă, tancuri Abrams și vehicule Bradley dislocate de americani
"Cei care nu vor să susțină Ucraina nu aleg pacea, ci înfrângerea", declară președintele Franței, Emmanuel Macron
Franța examinează ideea trimiterii de trupe în Ucraina încă din iunie 2023 | Macron: O eventuală victorie a Moscovei ar "reduce credibilitatea Europei la zero"
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN
EXCLUSIV
România, 20 de ani de la aderarea la NATO. Care ne-ar fi fost soarta fără summitul de la Praga din 2002? Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Statele Unite şi Polonia sunt un model pentru ceea ce însemna parteneriat de securitatea transatlantică: Varşovia, apel către alți aliați de a crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB
Lupta partizanilor anti-Putin pe teritoriul rus: Prima reacție a Rusiei după incursiunea transfrontalieră a legiunii Libertatea Rusiei și Batalionului Siberian
Conceptul de război cibernetic și electronic a fost adus la un nou nivel. Experții din SUA cer Congresului investiții majore pentru a contracara China și Rusia
Angel Tîlvăr: Prezența militarilor americani pe teritoriul României consolidează menținerea stabilității regionale
Zelenski, mesaj pentru statele occidentale: Atât timp cât noi suntem în picioare, armata franceză se va afla pe teritoriul Franței şi nu în Ucraina
''Trebuie să trasăm linii roșii pentru Rusia, nu pentru noi înșine'': Oficiali și experți occidentali evaluează posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina

Ştiri Recomandate

Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
pixel