„Bătălia podurilor” - Analiştii occidentali comentează rapoartele privind atacurile forțelor armate ucrainene asupra celui de-al treilea pod din regiunea Kursk
Forțele Armate Ucrainene au distrus un al treilea pod din regiunea Kursk, potrivit informaţiilor publicate de militarii ucrainenii și mai mulţi utilizatori de social media. Podurile atacate de Ucraina sunt singurele căi de aprovizionare și retragere, iar acum trupele ruse riscă să fie încercuite între râu și granița ucraineană, relatează The New York Times, citând analiști ucraineni.
Și fostul comandant al armatei americane din Europa, Ben Hodges, răspunzând la informațiile privind o lovitură asupra celui de-al treilea pod, a făcut apel la Occident să intervină mai puțin asupra acţiunilor forțelor armate ucrainene, dar să le furnizeze arme.
Într-o postare la care a ataşat o fotografie a podului avariat, Hodges a spus: „Trebuie să fie deprimant pentru cei care prezic sfârșitul și critică constant planificarea și modul de execuție al forțelor armate ucrainene”.
Michael Clarke, editorialist al postului britanic SkyNews, a numit acțiunile forțelor armate ucrainene o „bătălie a podurilor”.
„Se pare că începe o bătălie a podurilor”, a spus analistul, subliniind că, după atacurile forțelor armate ucrainene, Rusia are la dispoziție doar o trecătoarea formată din pontoane pentru a desfășura trupele.
Acest pod de pontoane are dezavantaje, deoarece capacitatea să este limitată, și este o țintă uşoară pentru trupele ucrainene, notează cercetătorul.
Evoluția evenimentelor din regiunea rusă Kursk, dar și regiunea ucraineană Donbas, va fi determinată nu de factori militari, ci de cei politici, consideră generalul australian în retragere Mick Ryan.
Analiștii din Occident speculează cu privire la obiectivele operațiunii de la Kursk și la modul în care Vladimir Putin va alege să răspundă.
Michael Clarke s-a arătat sceptic cu privire la declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski potrivit căreia scopul operațiunii de la Kursk pentru Forțele Armate Ucrainene este de a crea o zonă tampon. „Zona tampon care există în prezent, lungă de 30 de mile de-a lungul unei frontiere de 1200 de mile, nu are niciun sens în această privință”, a declarat analistul britanic.
Prin acțiunile sale, Ucraina demonstrează că această operațiune nu este doar un raid și că înaintarea va continua, a spus Clarke.
,,Pentru prima dată, ambele părți desfășoară simultan campanii la scară largă, folosind un număr mare de oameni (în special ruși), muniții, mijloace de sprijin, precum sisteme de război electronic, drone, logistică și apărare aeriană”, a scris generalul Ryan într-o serie de mesaje publicate pe reteau X/ Twitter, analizând avansul trupelor ucrainene în regiunea Kursk și presiunea tot mai puternică exercitată de forţele ruse în Donbas.
Considerațiile politice, nu cele militare sau strategice, vor determina care campanie va primi mai multe resurse și atenție, spune Ryan. El enumeră factorii care, în opinia sa, vor influența decizia lui Zelenski: teritoriul pierdut în Donbas, pierderile din operațiunea Kursk, posibilitatea de a folosi forțele ucrainene pentru a avansa în alte regiuni și reacția aliaților.
Putin va alege o strategie pentru a-și păstra puterea, este convins Ryan. „Putin va trebui să decidă ce este mai periculos pentru regimul său - să se retragă din Pokrovsk și Torețk în 2024, sau să nu reușească să recâștige rapid controlul asupra teritoriului rus”, scrie analistul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News