Evenimentul a fost sărbătorit printr-o ceremonie militară şi religioasă desfăşurată într-un cadru restrâns, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire şi limitare a efectelor răspândirii COVID-19, la care au participat reprezentanţii eşaloanelor superioare, comandanţii de unităţi din Garnizoana Brăila şi foşti comandanţi ai batalionului.
Cu această ocazie, comandantul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", general de brigadă Vasile Ionescu, şi comandantul Batalionului Nave Treceri Fluviale "Danubius", colonel Constantin Andrei, au amintit în discursurile lor momentele importante din trecutul batalionului şi au subliniat profesionalismul, seriozitatea şi implicarea personalului unităţii, transmite Agerpres.
"Această frumoasă aniversare, pe lângă momentele de bucurie şi satisfacţie, trebuie să vă dea imboldul de a persevera în muncă şi de a da în continuare dovadă de acelaşi profesionalism, de aceeaşi dăruire şi pasiune, pentru a fi o echipă puternică, în măsură să realizeze lucrări de înaltă calitate şi durabilă în timp. Cu prilejul sărbătoririi a 25 de ani de existenţă a unităţii noastre vă mulţumesc pentru eforturile depuse şi vă doresc să aveţi putere de muncă, succese în activitate şi un sincer La mulţi ani!", a transmis colonelul Constantin Andrei.
Batalionul Nave Treceri Fluviale Brăila a fost înfiinţat pe 1 august 1995, la Turnu Măgurele, iar din 2001 a fost mutat în Portul Militar Brăila, unde funcţionează şi în prezent, ca structură subordonată Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos". Batalionul are în componenţă atât marinari, care alcătuiesc echipajele bacurilor şi catamaranelor de mare capacitate din dotarea unităţii, cât şi genişti angrenaţi în amenajări şi reparaţii drumuri, pe câmpurile de luptă.
De la înfiinţarea Batalionului şi până în prezent, aproape toţi militarii din componenţa sa au participat la misiuni de luptă reale, în teatre de operaţii precum Kosovo, Irak sau Afganistan.
Citește și: Un nou comandant la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale din Mangalia
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a achiziționat, în baza parteneriatului strategic România-SUA, un avion ultraperformant pentru calibrarea echipamentelor de radionavigație de pe cele 16 aeroporturi civile și peste trei aeroporturi militare. Echipamentele de ultimă generație de pe această aeronavă pot realiza inclusiv calibrarea satelitară a echipamentelor de radionavigație.
Statele Unite au predat 20 de vehicule militare noi, tip Humvee, către trupele terestre și forțele speciale ucrainene, precum și 84 de bărci ușoare destinate forțelor navale.
Forțele Aeriene Române au exectutat un zbor pentru aducerea de echipamente militare din Qatar.
Departamentul american al Apărării a anunţat vineri intenţia de a include Israelul în Comandamentul său central pentru Orientul Mijlociu, o măsură destinată consolidării frontului anti-Teheran, transmite AFP.
Pe 15 ianuarie, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a început desfășurarea manevrelor militare anuale cu numele de cod "Marele Profet-15".
Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic, după ce miercuri Teheranul a transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) că avansează în acest sens, informează AFP şi Reuters.
Tratatul "Cer deschis", subminat de retragerile succesive ale SUA şi Rusiei, a fost conceput în 1992 pentru a "promova încrederea şi previzibilitatea" activităţilor militare ale ţărilor semnatare graţie zborurilor de observare efectuate de avioane neînarmate asupra teritoriilor lor, comentează sâmbătă agenţia de presă canadiană La Presse, citând AFP.
În anii '70 și '80 România construia camioane militare și civile fabricate de Roman SA, cunoscută și sub numele de Întreprinderea de Autocamioane Brașov.