Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
18 ian, 14:58
Beijingul l-a comparat luni pe secretarul de stat american Mike Pompeo cu o călugăriţă (o specie de insecte din ordinul Mantidae, în care femela îşi devorează partenerul în timpul împerecherii - n.r.), după ce SUA au introdus noi sancţiuni la adresa unor responsabili chinezi sau hongkongonezi în urma unui raid împotriva unor militanţi pro-democraţie de pe teritoriul semiautonom, informează AFP.
Mike Pompeo

În timpul ultimelor sale zile la conducerea diplomaţiei americane, Mike Pompeo, care nu pierde niciodată ocazia de a denunţa China, a luat noi măsuri împotriva Beijingului.

Vineri, SUA au impus sancţiuni împotriva a şase responsabili chinezi şi hongkongonezi, printre care singurul reprezentant al fostei colonii britanice din cadrul comitetului permanent al parlamentului chinez. Washingtonul a luat această măsură ca răspuns la recenta arestare a 55 de militanţi şi foşti parlamentari pro-democraţie, în baza legii privind securitatea naţională, transmite Agerpres.

"Evoluţia Hong Kong-ului, care a trecut de la haos la stabilitate, este ireversibilă", a afirmat luni Biroul de la Beijing pentru problemele Hong Kong-ului şi Macao. "Persoane ca Pompeo nu sunt nimic altceva decât nişte călugăriţe ridicole care încearcă în zadar să blocheze cursul istoriei", adaugă Biroul.

Metafora face referire la o expresie chineză - care se traduce prin "să nu fi precum călugăriţa care încearcă să oprească o caleaşcă proptindu-se pe picioarele din spate" - şi se foloseşte la adresa cuiva care îşi supraestimează forţele.

Calificând sancţiunile americane drept "şiretlic politic" folosit "când toate celelalte şiretlicuri sunt epuizate", Biroul i-a cerut lui Pompeo "să pună punct spectacolului", făcând referire la încheierea, miercuri, a Administraţiei preşedintelui Donald Trump.

Sâmbătă, executivul hongkongonez a criticat aceste sancţiuni "nesimţite, neruşinate şi demne de dispreţ", exprimându-şi "cea mai mare furie" şi denunţând aceste "măsuri coercitive" care reprezintă ultima tentativă a Washingtonului de a se amesteca în problemele interne ale Chinei.

Hong Kong a fost zguduit în 2019 timp de şapte luni de imense şi adesea violente manifestaţii în favoarea democraţiei. China a pus capăt mişcării inclusiv impunând anul trecut acestui centru financiar o draconică lege asupra securităţii naţionale, notează AFP. Cel puţin 90 de persoane au fost arestate în virtutea acestei legislaţii, în timp ce numeroase alte persoane au fost acuzate că au participat la manifestaţii sau că au promovat democraţia.

SUA au mai impus sancţiuni împotriva a 11 lideri hongkongonezi, printre care şefa executivului Carrie Lam. 

Citește și: Blacklist-ul SUA în domeniul militar: Xiaomi și alte opt companii chineze introduse pe lista neagră

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro