În timpul ultimelor sale zile la conducerea diplomaţiei americane, Mike Pompeo, care nu pierde niciodată ocazia de a denunţa China, a luat noi măsuri împotriva Beijingului.
Vineri, SUA au impus sancţiuni împotriva a şase responsabili chinezi şi hongkongonezi, printre care singurul reprezentant al fostei colonii britanice din cadrul comitetului permanent al parlamentului chinez. Washingtonul a luat această măsură ca răspuns la recenta arestare a 55 de militanţi şi foşti parlamentari pro-democraţie, în baza legii privind securitatea naţională, transmite Agerpres.
"Evoluţia Hong Kong-ului, care a trecut de la haos la stabilitate, este ireversibilă", a afirmat luni Biroul de la Beijing pentru problemele Hong Kong-ului şi Macao. "Persoane ca Pompeo nu sunt nimic altceva decât nişte călugăriţe ridicole care încearcă în zadar să blocheze cursul istoriei", adaugă Biroul.
Metafora face referire la o expresie chineză - care se traduce prin "să nu fi precum călugăriţa care încearcă să oprească o caleaşcă proptindu-se pe picioarele din spate" - şi se foloseşte la adresa cuiva care îşi supraestimează forţele.
Calificând sancţiunile americane drept "şiretlic politic" folosit "când toate celelalte şiretlicuri sunt epuizate", Biroul i-a cerut lui Pompeo "să pună punct spectacolului", făcând referire la încheierea, miercuri, a Administraţiei preşedintelui Donald Trump.
Sâmbătă, executivul hongkongonez a criticat aceste sancţiuni "nesimţite, neruşinate şi demne de dispreţ", exprimându-şi "cea mai mare furie" şi denunţând aceste "măsuri coercitive" care reprezintă ultima tentativă a Washingtonului de a se amesteca în problemele interne ale Chinei.
Hong Kong a fost zguduit în 2019 timp de şapte luni de imense şi adesea violente manifestaţii în favoarea democraţiei. China a pus capăt mişcării inclusiv impunând anul trecut acestui centru financiar o draconică lege asupra securităţii naţionale, notează AFP. Cel puţin 90 de persoane au fost arestate în virtutea acestei legislaţii, în timp ce numeroase alte persoane au fost acuzate că au participat la manifestaţii sau că au promovat democraţia.
SUA au mai impus sancţiuni împotriva a 11 lideri hongkongonezi, printre care şefa executivului Carrie Lam.
Citește și: Blacklist-ul SUA în domeniul militar: Xiaomi și alte opt companii chineze introduse pe lista neagră
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.