Biden se opune Nord Stream 2 și explică de ce SUA nu au impus sancțiuni gazoductului: „O chestiune complicată”
Preşedintele american Joe Biden şi-a reiterat opoziţia faţă de proiectul de gazoduct germano-rus Nord Stream 2, menţionând că este vorba de o "chestiune complicată", relatează Agerpres, care citează dpa.
Întrevederea din 2013, dintre Joe Biden, pe atunci vicepreședintele SUA, și Angela Merkel, sursă foto: Obama White House
"Mă opun Nord Stream 2 de multă vreme", a amintit Biden joi seara.
Întrebat de ce controversatul proiect nu a fost afectat de recentele sancţiuni impuse Rusiei de Washington, Biden a răspuns că este "o chestiune complicată care îi afectează pe aliaţii noştri din Europa", adăugând că rămâne o problemă de actualitate.
Joe Biden este presat de Congres şi mai ales de republicani să ia măsuri pentru a împiedica finalizarea conductei ce va aduce gaz din Rusia în Europa prin Marea Baltică şi care este construită deja în proporţie de 95%.
Potrivit Politico, Departamentul american al Justiţiei a dat undă verde luna trecută impunerii de sancţiuni companiei Nord Stream 2 AG, responsabilă de proiectarea, construirea şi viitoarea operare a gazoductului, însă avizul în acest sens a fost retras în urma unor discuţii interne.
Un înalt oficial a declarat pentru portalul citat că administraţia SUA doreşte să reconstruiască relaţiile dintre Washington şi Berlin, deteriorate în timpul fostului preşedinte Donald Trump, dar se confruntă cu presiuni din partea Congresului să impună sancţiuni.
După instalarea lui Biden la preşedinţie, SUA au avertizat cu noi măsuri punitive împotriva Nord Stream 2. Singurele sancţiuni impuse până acum de Statele Unite vizează compania rusă KVT-RUS, care operează nava Fortuna, implicată în lucrările de instalare a conductei, aceste sancţiuni fiind stabilite în timpul lui Trump.
Oficialii americani susţin că Nord Stream 2, ce ar urma să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia în Germania, va face Europa prea dependentă de livrările de energie ruseşti, în timp ce susţinătorii proiectului acuză Statele Unite că subminează conducta pentru a-şi creşte vânzările de gaz lichefiat în Europa.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News