Blindate Bradley și sisteme antiaeriene HAWK. Administrația Trump aprobă un al doilea pachet de ajutor militar pentru Ucraina
Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare către guvernul Ucrainei de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, dar și a unor sisteme de rachete antiaeriene HAWK Faza III.
Statele Unite au anunţat miercuri ca au aprobat o vânzare de arme către Ucraina, vizând în special apărarea antiaeriană în valoare de 322 de milioane de dolari.
Aceasta este a doua vânzare de arme către Ucraina care include şi vehicule blindate de la revenirea la putere a preşedintelui Donald Trump, în ianuarie, și survine după ce preşedintele Trump a promis că va trimite arme pentru a consolida apărarea Kievului împotriva Rusiei.
Mai exact, Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare către guvernul Ucrainei de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, precum și de echipamente pentru întreținerea și repararea acestora.
Potrivit Agenției de Cooperare în Securitate și Apărare a SUA (DSCA), valoarea totală a tranzacției în SUA a fost estimată la aproximativ 150 de milioane de dolari.
Ulterior, DSCA a relatat că Departamentul de Stat a decis să aprobe posibila vânzare către autoritățile ucrainene a sistemelor de rachete antiaeriene HAWK Faza III (cunoscute și sub numele de MIM-23 Hawk), precum și a echipamentelor necesare funcționării acestor sistem și a echipamentelor auxiliare în valoare de aproximativ 172 de milioane de dolari.
Potrivit oficialilor, acordul prevede și includerea unor facilități de întreținere pentru sistemul de rachete HAWK, mai exact:
camioane de cinci tone;
piese de schimb;
scule pentru reparații și revizii;
seturi de scule;
echipamente de testare;
piese de schimb pentru rachetele MIM-23 HAWK și repararea acestora;
alte elemente de logistică și sprijin pentru apărare aeriană.
Potrivit estimărilor, HAWK-urile ar putea reprezenta o treime din armamentul forțelor de apărare aeriană ucraineană. Ucraina avea până acum aproximativ 15 baterii HAWK, fiecare cu cel puțin șase lansatoare cu trei rachete, precum și radare asociate.
HAWK din dotarea Armatei României / Foto: Cornelia Bădin
Deși acest tip de armă are o vechime de peste 60 de ani, este un sistem simplu, fiabil și extrem de mobil. HAWK este ușor de modernizat și funcționează excelent - inclusiv la altitudini foarte mici, de 60 de metri - împotriva dronelor mai lente și a rachetelor de croazieră. În plus, muniția sa este compatibilă cu sistemul de rachete antiaeriene americano-norvegian NASAMS, care se află, de asemenea, în Ucraina.
HAWK nu este în aceeași clasă cu sistemul de apărare antiaeriană Patriot, are o rază de acțiune mult mai scurtă, dar principalul dezavantaj al sistemului este că radarul său sensibil la bruiaj.
Hawk au fost primele sisteme de rachete de provenienţă occidentală din dotarea Armatei României. În anul 2006 a fost înfiinţat Batalionul Hawk. Şase ani mai târziu, batalionul a executat primele trageri de luptă reale cu acest tip de rachete.
SUA, sprijin reluat pentru Ucraina
Pe 14 iulie, președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite și NATO au ajuns la un acord pentru furnizarea de arme Ucrainei. Potrivit acestuia, Statele Unite vor produce cele mai bune arme din lume și le vor vinde NATO, în timp ce Alianța va coordona livrările către Ucraina.
Trump a mai spus că acordul va oferi Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari. El a spus că este „foarte nemulțumit” de Rusia și a amenințat cu tarife vamale de 100% dacă nu se ajunge la un acord de pace cu Ucraina în termen de 50 de zile.
Președintele american a mai spus că unele țări care dețin sisteme de apărare aeriană Patriot le-ar putea transfera în curând Ucrainei.
În același timp, cancelarul german Friedrich Merz a declarat că Berlinul va participa activ la furnizarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană Patriot, ca parte a inițiativei americane.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News