Blinken promite "pași concreți pentru apropierea Ucrainei de NATO" și "un pachet cuprinzător de ajutor" în cadrul summitului de la Washington
În timpul summitului NATO din iulie de la Washington D.C., aliații vor lua măsuri clare pentru a aduce Ucraina mai aproape de aderarea la Alianță, a declarat vineri secretarul de stat american Anthony Blinken în timpul unei conferințe de presă susținute la Praga.
Oficialul american a spus: "La summit, vom lua măsuri concrete pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO și pentru a ne asigura că există un pod către aderare, un pod puternic și bine luminat".
,,NATO va ajuta la construirea viitoarelor forțe ucrainene, care să poată respinge în mod eficient o agresiune și să se apere dacă este necesar", a spus oficialul, adăugând că Alianța își va consolida integrarea cu Ucraina.
Este de așteptat ca Kievul să nu primească o invitație oficială de aderare la NATO în timpul reuniunii liderilor Alianței Nord-Atlantice din Washington, care va avea loc în perioada 9-11 iulie.
Răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor cu privire la ce măsuri luate de aliați i-ar ajuta pe ucraineni să "evite sentimentul de a fi dezamăgiți", Blinken a spus: "Așa cum aliații au declarat clar la summitul de la Vilnius, Ucraina va deveni membră NATO, iar obiectivul nostru acum este de a crea o punte pentru a aduce Ucraina mai aproape și, în cele din urmă, în NATO".
Înaltul diplomat american a mai adăugat: "Summitul va (anunța) un pachet amplu de asistență pentru Ucraina, un pachet care va consolida cooperarea și asistența NATO pentru Ucraina și care favorizează integrarea Ucrainei în NATO, măsuri tangibile care vor spori rolul NATO în a ajuta Ucraina să își construiască viitoarele forțe".
Astăzi, la Stockholm, în cadrul unei conferințe de presă care a urmat summitului Ucraina-Europa de Nord, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat "Summitul trebuie să fie eficient, iar Ucraina consideră că acest lucru nu poate fi realizat fără a rezolva problema invitației Ucrainei la NATO."
În discursul său, Blinken a adăugat, de asemenea, că "32 de țări negociază, de asemenea, acorduri de securitate bilaterale separate cu Ucraina... și mă aștept ca multe altele să fie încheiate înainte de summit". NATO.
Pentru a recapitula, la Stockholm, Zelenski a semnat acorduri de cooperare în domeniul securității cu Suedia, Norvegia și Islanda. În total, Kievul a adoptat 15 acorduri de cooperare în domeniul securității cu o serie de țări NATO, printre care Marea Britanie, Germania, Franța și Canada.
Cu o zi în urmă, presa a relatat că, în marja summitului liderilor G7 din Italia din 13-15 iunie, președintele Joe Biden și Volodimir Zelenski vor semna un acord bilateral de securitate între SUA și Ucraina.
De asemenea, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că negocierile cu Kievul privind un acord bilateral de securitate cu Varșovia "decurg fără probleme" și că speră să se ajungă la un acord înainte de summitul NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News