Blocaj. Camera Reprezentanților aprobă ajutorul pentru Israel, dar nu pentru Ucraina. Senatul și Casa Albă au anunțat că se vor opune planului
După ce președintele republican al Congresului Statelor Unite, Mike Johnson, anunța acum câteva zile că Camera Reprezentanților va vota separat ajutorul acordat Israelului și Ucrainei, iată că vine și votul.
Camera Reprezentanților SUA a adoptat joi un plan republican de a oferi Israelului un ajutor militar de 14,3 miliarde de dolari, dar fără asistența pentru ucraina. Senatul și Casa Albă au anunțat deja că nu vor fi de acord, arată Reuters.
Măsura a trecut cu 226 la 196 de voturi. Doisprezece democrați au votat împreună cu 214 republicani pentru proiectul de lege, iar doi republicani s-au alăturat celor 194 democrați și au votat împotrivă.
Biden a cerut un pachet comun pentru Israel, Ucraina și Taiwan, în valoare totală de 105 miliarde de dolari, iar oficialii de la Casa Albă au declarat marți că președintele va opune veto asupra proiectului de lege al Camerei, deoarece acesta este limitat la Israel.
Liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, a declarat într-un discurs înainte de votul Camerei de joi că Senatul nu va accepta deloc propunerea adoptată de Cameră și, în schimb, va elabora propriul proiect de lege bipartizan care conține ajutor pentru Israel și Ucraina și ajutor umanitar pentru Gaza, scrie și NYT.
Proiectul de lege al Camerei ar oferi miliarde doar pentru armata israeliană, inclusiv 4 miliarde de dolari pentru achiziționarea sistemelor de apărare Iron Dome și David's Sling pentru a contracara amenințările cu rachete cu rază scurtă, precum și unele transferuri de echipamente din stocurile americane.
Israelul primește deja 3,8 miliarde de dolari pe an în asistență militară a SUA în cadrul unui plan de 10 ani care a început în 2016.
„Acesta este primul pas în proces și îi îndemn pe colegii mei să mi se alăture pentru a susține proiectul de lege, astfel încât să putem aduce fonduri către Israel cât mai curând posibil”, a declarat reprezentantul republican Kay Granger, care prezidează Comisia pentru alocare a Camerei, în timpul dezbaterii privind legislatia.
Republicanii au o majoritate de 221-212 în Camere, dar colegii democrați ai lui Biden controlează Senatul cu 51-49. Pentru a deveni lege, proiectul de lege ar trebui să fie aprobat atât de Camera, cât și de Senat și să fie semnat de Biden.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News