Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Blocarea” F-35 și amprenta chineză pe rachete balistice: Apropierea strategică dintre China și statele arabe 
Strategica
Data publicării:
Cu o strategie bine planificată și o exploatare atentă a decalajelor deschise de schimbările de politică externă a SUA, China și-a sporit cu succes rolul de actor strategic în Orientul Mijlociu, inclusiv prin obținerea unui punct de sprijin pe piața regională a armelor. Vizita președintelui chinez Xi Jinping la începutul lunii decembrie în Arabia Saudită, la invitația regelui Salman, exemplifică recenta îmbunătățire a legăturilor sino-arabe. În timp ce se afla în Arabia Saudită, Xi a inițiat două noi forumuri multilaterale menite să consolideze angajamentul dintre China și lumea arabă: Summitul China-State Arabe și Summit-ul Consiliului de Cooperare China-Golf.
F-35, sursă foto: U.S. Air Force via Nellis Air Force Base
EXCLUSIV
F-35, sursă foto: U.S. Air Force via Nellis Air Force Base

Pe lângă aprofundarea apropierii politice dintre Beijing și mai multe țări regionale, China stabilește simultan legături militare-strategice cruciale cu state cheie din Orientul Mijlociu. Dronele fabricate în China sunt deja prezente în arsenalele mai multor țări arabe, iar cooperarea tehnologică între Beijing și omologii săi regionali crește rapid.

Cel mai elocvent exemplu în această privință a fost revocarea de către Emiratele Arabe Unite (EAU) a acordului F-35, după ce SUA condiționaseră inițial vânzarea avioanelor de luptă de scoaterea de către Abu Dhabi a companiei chineze Huawei Technologies din rețeaua sa de telecomunicații. Washingtonul a susținut că tehnologia 5G reprezintă un risc de securitate pentru sistemele sale de apărare, în special pentru o aeronavă ca F-35. 

Deși Beijingul este cunoscut pentru utilizarea investițiilor în infrastructură și a pârghiei economice pentru a-și spori influența de peste mări, relațiile sino-arabe nu sunt atât de pur tranzacționale precum susțin unii. Dimpotrivă, au cea mai mare valoare strategică. Cu parteneriate importante în domeniile tehnologiei și transferurilor de arme, influența chineză în regiune este deja mai extinsă decât cred mulți. Pe măsură ce China își îmbunătățește relațiile cu aliații odată apropiați ai SUA, Washingtonul se confruntă cu două riscuri iminente. Primul risc este economic, în timp ce al doilea pericol este strategic. Riscul economic este că Washingtonul își pierde deja cea mai profitabilă piață de arme în fața celui mai mare rival al său. Al doilea risc se referă la geopolitică și are implicații strategice. În timp ce umple piața de arme în plină dezvoltare cu alternative la furnizorii occidentali, China își extinde, de asemenea, legăturile strategice cu principalele state arabe, ceea ce ar putea restabili echilibrul de putere în regiune.

 

Beijing și Riad: ani de aliniere în curs

 

Deși relațiile bilaterale s-au declanșat în ultimul timp, cooperarea chino-saudită nu este deloc nouă. Cele două țări au stabilit oficial relații diplomatice în 1990. De fapt, relațiile oficiale au fost deja precedate de cooperarea în domeniul apărării în anii 1980, cum ar fi vânzarea de rachete balistice cu rază medie de acțiune Dongfeng-3 (DF-3).

Cu toate acestea, numărul tranzacțiilor cu arme a crescut după 2014, pe măsură ce relațiile dintre SUA și Arabia Saudită s-au înrăutățit, în urma crizei petrolului OPEC+ și a uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018. China și-a elaborat documentul de politică arabă în ianuarie 2016, care urmărea să stimuleze dialogul și cooperarea dintre Beijing și țările din Orientul Mijlociu. La scurt timp după aceea, Arabia Saudită și China au anunțat un plan pe cinci ani pentru un acord de securitate sporită. Sprijinit de 17 acorduri diferite la nivel înalt, planul a inclus parteneriate în știință și tehnologie, precum și cooperare împotriva terorismului și exerciții militare comune. Primul exercițiu bilateral comun de combatere a terorismului a avut loc în octombrie 2016, iar anii următori au urmat exemplul cu diverse exerciții, cum ar fi antrenamentul naval Blue Sword în 2019.

După cum s-a menționat, președintele Xi a făcut recent o vizită de trei zile în capitala saudită, în perioada 7-10 decembrie. În timpul călătoriei, Xi a participat la Summit-ul China-Statele Arabe și la Summit-ul China-CCG de la Riad, ambele desfășurându-se pentru prima dată. Potrivit declarațiilor făcute de ministrul saudit al investițiilor, cele două țări au semnat peste 30 de acorduri bilaterale de comerț și investiții în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari în timpul vizitei de trei zile. Domeniile promise de cooperare strategică includ petrol, energie verde, apărare, logistică și cloud computing.

Acordurile sunt semnificative din punct de vedere financiar, deoarece Arabia Saudită este cel mai mare partener comercial al Chinei în Orientul Mijlociu. În plus, Arabia Saudită este un participant activ la Inițiativa Belt and Road (BRI). Ambele părți încadrează relația ca fiind reciproc avantajoasă. Cu mai multe oferte anuale de aprovizionare cu petrol a rafinăriilor de stat, China beneficiază de o aprovizionare sigură cu țiței, în timp ce Arabia Saudită se bucură de un flux generos de sisteme de arme dovedite în luptă și de sprijin pentru proiectele sale strategice.

Opțiunile politice ale SUA sunt un factor important care alimentează apropierea dintre cele două țări. Administrația Biden încearcă în prezent să respingă vânzările de arme aprobate de Trump pentru Orientul Mijlociu. Această schimbare de politică s-a reflectat în înghețarea temporară a vânzării avioanelor de luptă F-35 din generația a cincea către Emiratele Arabe Unite (EAU), precum și în suspendarea vânzărilor de muniție către Arabia Saudită. În cadrul vizitelor de stat care au avut loc în cadrul programului planificat, Regele al-Salman a remarcat că parteneriatul chinezo-arab "a promovat efectiv pacea regională, stabilitatea, prosperitatea și dezvoltarea", subliniind traiectoria pozitivă a relațiilor bilaterale.

În ultimii ani, Arabia Saudită și-a extins achizițiile de arme din China. Pe rețelele de socializare au circulat zvonuri după Zhuhai Air Show din noiembrie, susținând că Riadul a achiziționat echipamente și arme chinezești în valoare de 4 miliarde de dolari, marcând o creștere semnificativă față de tranzacția anterioară cu arme. 

 

Adevărata afacere: amprenta chineză privind viitorul program de rachete balistice al Arabiei Saudite

 

După cum s-a menționat, vânzările chineze de rachete balistice către Arabia Saudită nu sunt noi, dar se întorc cu peste trei decenii până în 1987, când a fost semnat un acord pentru rachetele Dongfeng-3 (DF-3) cu o rază de 3.000 de kilometri. În 2007, Arabia Saudită a optat pentru alte soluții chineze pentru a-și extinde arsenalul de rachete balistice. Rachetele DF-2 sunt un exemplu elocvent. Riadul a prezentat rachete chineze într-o paradă militară națională, pe care mulți analiști au considerat-o drept un mesaj politic pentru SUA.

Cunoscută pentru dorința de a-și construi propriul program de rachete, Arabia Saudită nu a avut până acum în mare măsură mijloacele pentru a demara o astfel de inițiativă. Familiaritatea sa cu tehnologiile chineze de rachete balistice și legăturile stabilite cu Beijingul plasează China în ochii liderilor saudiți ca partener de încredere. Chinezii și saudiții împărtășesc o istorie de cooperare, inclusiv transfer de tehnologie de rachete. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Republicii Populare Chineze a declarat recent că țările sunt parteneri strategici cu cooperare în mai multe domenii, inclusiv comerț și apărare. În consecință, China pare să fie cel mai viabil partener pentru Arabia Saudită, deoarece lucrează la dezvoltarea programului său de rachete balistice.

La sfârșitul anului 2021, senatorul american Ed Markey a atras atenția că Arabia Saudită a început să-și producă propriile rachete balistice. Imaginile prin satelit realizate în perioada 26 octombrie – 9 noiembrie 2021 confirmă această afirmație. Imaginile arată un loc de producție situat în orașul Dawadmi, care se află la 200 de kilometri de Riad. Fotografiile prezintă o zonă de producție de combustibil solid și un stand de testare a motoarelor. Având în vedere parteneriatele din trecut, creșterea sentimentului de încredere, un transfer generos de tehnologie și familiaritatea anterioară cu tehnologiile rachetelor chineze, Beijingul pare partenerul probabil pentru Riad în acest proiect ambițios.

Cu toate acestea, dezvoltarea de către Riad a unui program autohton de rachete balistice prezintă o serie de riscuri care amenință să destabilizeze și mai mult regiunea prin intensificarea dilemei de securitate dintre Arabia Saudită și Iran, ceea ce ar putea alimenta o cursă necontrolată a înarmărilor în regiune. Pe măsură ce relațiile sale cu Riadul se adâncesc, Beijingul se va lupta din ce în ce mai mult să mențină echilibrul în strategia sa pentru Orientul Mijlociu. Un astfel de proiect conceput sub influența chineză va avea implicații pentru percepția amenințărilor regionale. În al doilea rând, permite Chinei să-și adâncească amprenta strategică-militară în regiune, impunându-se ca o alternativă credibilă și de încredere pentru Occident. În al treilea rând, scurtează calea saudită către o potențială capacitate de lovitură nucleară, în cazul în care ar dobândi focoase nucleare, deoarece mai multe rachete balistice chineze sunt cu dublă utilizare capabile să transporte sarcini nucleare.

 

Concluzie

 

Aceste evoluții sunt înrădăcinate într-o măsură semnificativă în politica SUA, în special neatenția față de percepția Arabiei Saudite și a altor aliați arabi față de amenințarea continuă reprezentată de Iran. Motorul principal din spatele dorinței Arabiei Saudite de a-și spori capacitățile defensive și ofensive este amenințarea iraniană. Prin urmare, limitările Washingtonului în contracararea comportamentul agresiv al Teheranului față de aliații săi regionali implică costuri în Orientul Mijlociu. Lăsat pe dinafară după cereri repetate de achiziție de rachete balistice fabricate în SUA (și anterior UAV-uri), Riadul a început să caute alternative pentru a combate puterea și influența în creștere a Iranului.

În prezent și în viitorul apropiat, Washingtonul va avea dificultăți să încerce să contracareze China în Orientul Mijlociu, dar ar trebui mai degrabă să încerce să reconstruiască relațiile și să recâștige încrederea cu aliații săi regionali odată apropiați. Evitarea viitoarelor înghețări de arme și îmbunătățirea dialogului sunt primii pași în acest sens. Un alt aspect important este convingerea Riadului că aprofundarea relațiilor cu Beijingul poate lucra împotriva sa pe termen lung, mai ales având în vedere relațiile destul de strânse dintre China și Iran. Deși este prea târziu pentru a mai afecta parteneriatele economice dintre Beijing și Riad, așa cum este exemplificat de Inițiativa Belt and Road, încă mai este timp pentru a îndrepta lucrurile și pentru a evita ca parteneriatul strategic chino-saudit să ajungă la un nivel ireversibil.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, președintele român Klaus Iohannis și premierul olandez Mark Rutte. Foto: Administrația Prezidențială a României
EXCLUSIV
Iohannis sau Rutte? Următorul secretar general al NATO va trebui să înțeleagă profunda amenințare a Rusiei
E.S. Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României la Kiev, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania
EXCLUSIV
E.S. Victor Micula, ambasadorul României la Kiev, la Obiectiv EuroAtlantic. România, un „mister pozitiv” pentru Ucraina și de ce înfrângerea Ucrainei ar avea consecințe catastrofale
Ministrul de externe al Republicii Moldova: Relaţiile cu Rusia sunt la cel mai jos nivel din istorie şi nu există premise de îmbunătăţire
Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială

Ştiri Recomandate

Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
Statele Unite ar putea avea ocazia să scoată regimul sirian de sub influența Iranului: Bashar al-Assad vorbeşte despre discuţii ocazionale pe care le-a avut cu americanii
“Cel mai bogat om din structurile de forță ale Rusiei” a fost reținut pentru luare de mită. Timur Ivanov, adjunctul ministrului rus al apărării, riscă 15 ani de închisoare
Senatul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, în timp ce forțele ruse obțin câștiguri semnificative pe frontul de est
Pe urmele Poloniei? Obuzierele K9 deschid ușa României pentru armele sud-coreene. Tancuri K2 și MLI-uri Redback, de interes pentru Armată
Întârzierea sprijinului american a călit Armata Ucrainei. Implicațiile deciziei privind ajutorul pentru Ucraina merg foarte departe, spune Kievul
Mobilizarea de catifea din Ucraina. Care au fost principalele frâne în calea recrutării. Lecții valabile și pentru statele NATO
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
România semnează contractul pentru avioane F-35. Tîlvăr: Vom avea vești bune în 2024
Hanwha vrea să transforme România într-un hub industrial în Europa. Obuziere K9 și mașini de luptă Redback sunt propunerile
Reuşită pentru industria cehă de apărare: Germanii de la KNDS, dispuşi să producă tancul Leopard 2A8 în Cehia
Noul bombardier invizibil H-20 al Chinei "nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru SUA: Acesta nu se va ridica la înălțimea proiectelor militare americane
Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea: S-a stabilit un angajament cu privire la creşterea cooperării la nivelul industriei de apărare
Bloomberg: Ajutorul american poate da un răgaz Ucrainei, dar o schimbare rapidă a situaţiei de pe câmpului de luptă este puțin probabilă
Impactul ajutorului militar american asupra războiului din Ucraina: Este o lovitură dată credinței arogante a lui Putin că timpul este de partea sa
Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate
pixel