Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bogdan Aurescu, discuţie telefonică cu directorul general al US International Development Finance Corporation pe tema proiectelor strategice
27 noi 2020 / 19:56
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o discuţie telefonică cu Adam Boehler, directorul general al U.S. International Development Finance Corporation (DFC), pe tema posibilităţilor de implicare a instituţiei americane în finanţarea unor proiecte strategice de interes major pentru România.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Aurescu a evidenţiat, în cadrul convorbirii telefonice, eforturile României privind întărirea conectivităţii dintre nordul şi sudul Europei Centrale în domeniile transporturilor, energiei şi digital, inclusiv prin intermediul Iniţiativei celor Trei Mări.

Şeful diplomaţiei române a amintit discuţiile pe care le-a avut cu secretarul de stat al SUA cu prilejul vizitei sale din luna octombrie de la Washington, precum şi discuţia telefonică recentă cu ambasadorul Robert O'Brien, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, în cadrul cărora a fost abordat subiectul importanţei realizării proiectului feroviar Constanţa - Gdansk (Rail2Sea) şi a celui rutier Via Carpathia, proiecte transnaţionale cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii celor Trei Mări, dar şi cu implicaţii asupra asigurării mobilităţii militare între Nordul şi Sudul Flancului Estic al NATO.

Ministrul Aurescu a pledat în favoarea realizării acestor proiecte prioritare, dar şi a altor proiecte în domeniul energiei, cu implicare şi sprijin consistent american, inclusiv financiar.

Aurescu a evocat, totodată, şi discuţia telefonică recentă asupra acestor aspecte concrete cu Kimberly A. Reed, preşedintele Băncii de Import-Export a Statelor Unite (EXIM SUA). De asemenea, a evidenţiat că realizarea unor astfel de proiecte majore ar conduce la consolidarea prezenţei economice strategice a SUA în regiune, complementar cu cea militară.

Şeful diplomaţiei române a subliniat rolul Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) în finanţarea unor proiecte de interconectare în regiune şi a salutat avansarea procedurii de aprobare de către Comitetul de Investiţii al DFC a proiectului deciziei de alăturare a DFC la Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări.

Directorul general Adam Boehler a exprimat interesul substanţial al DFC pentru proiecte ce contribuie la securitatea şi dezvoltarea regională, fiind agreată continuarea demersurilor în vederea identificării modalităţilor concrete de implicare în proiectele promovate de România.

Ministrul Aurescu a adresat directorului general al DFC invitaţia de a efectua o vizită în România pentru a discuta pe tema oportunităţilor de investiţii în ţara noastră, întăririi prezenţei economice americane în România şi a modalităţilor de îmbunătăţire a cooperării în vederea sprijinirii dezvoltării economice a regiunii, invitaţie acceptată de acesta.

Citește și: Discuții între ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi consilierul pentru securitate naţională al Preşedintelui SUA, Robert O'Brien

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro