Bugetul Pentagonului pentru anul viitor sugerează o creștere semnificativă a achizițiilor de armament: Este nevoie de mai multe avioane F-35
Suma totală a bugetului alocat pentru apărare de către SUA, pentru anul viitor, ar putea depăși 835 de miliarde de dolari. Se crede că acesta ar deveni unul dintre cele mai mari bugete alocate pentru apărare pe timp de pace. Bugetul actual este de 816 milioane de dolari.
Planul de cheltuieli pe care președintele Joe Biden îl va propune joi include ceea ce oficialii spun că este unul dintre cele mai mari bugete pentru apărare pe timp de pace ale SUA, cu 170 de miliarde de dolari pentru achiziții de armament și 145 de miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare, ambele recorduri recente.
Bugete pentru apărare stabilit de Departamentul american al Apărării pentru anul fiscal 2024, care începe la 1 octombrie 2023, va depăși 835 de miliarde de dolari, în creștere față de cele 816 miliarde de dolari alocate de Congres pentru anul fiscal curent, potrivit Bloomberg care citează un oficial american, sub protecţia anonimatului.
Deși armele trimise în Ucraina au redus stocurile Pentagonului, cheltuielile pentru susținerea armatei ucrainene în fata agresiunii militare ruse au fost finanțate separat. Bugetul obișnuit al Departamentului american al Apărării este influențat în mare măsură de escaladarea tensiunilor cu China, văzută la Pentagon ca fiind principalul potențial contestatar al hegemoniei militare a SUA.
Cele peste 830 de miliarde pentru apărare care ar urma să fie cerute de Departamentul american al Apărării "reflectă un buget care se concentrează în continuare în primul rând pe dezvoltarea de arme pentru războaie viitoare, mai degrabă decât pe achiziționarea de arme pentru războaie pe termen scurt", a declarat Mark Cancian, analist la Centrul pentru Studii Internaționale și Strategice.
Programul F-35 este în prezent cel mai costisitor program militar american
Printre programele militare care ar urma să beneficieze de noul buget se numără şi Programul F-35 al Lockheed Martin - până în prezent cel mai costisitor program militar american. Astfel, ar urma să fie alocate suplimentar 13,5 miliarde de dolari pentru aceste avioane de vânătoare - mare parte din suma ar urma să fie alocată pentru achiziții, dezvoltare și programe de modernizare a F-35.
Pentagonul va solicita 83 de F-35 pentru U.S. Air Force, U.S. Navy şi U.S. Marine Corps, îndeplinind astfel obiectivele acestora în materie de înzestrare cu noi avioane. 48 de avioane F-35 vor fi pentru Forțelor Aeriene și 35 pentru U.S. Navy şi U.S. Marine Corps.
Anul trecut Pentagonul a cerut de la Lockheed Martin 61 de avioane F-35 în diferite configuraţii. Ulterior, Congresul SUA a adăugat alte 19 avioane F-35 pentru bugetul din acest an.
Bugetul propus acum de Pentagon solicita, de asemenea, o finanțare semnificativă pentru rachete cu rază lungă de acțiune, necesare pentru înzestrarea U.S. Air Force şi U.S. Marine Corps.
Solicitarea pentru cercetare și dezvoltare ar fi cea mai mare din istorie, iar achizițiile ar egala cele mai ridicate niveluri de la apogeul războaielor din Irak și Afganistan, a declarat Cancian.
Un oficial de rang înalt al administrației Biden a declarat că cererea pentru noul buget al apărării va fi cea mai mare în dolari "nominali", neajustată la inflație. Totuși, unele bugete doar pentru Pentagon de la mijlocul anilor 2000 au fost mai mari atunci când au fost converite la valoarea dolarului din anul fiscal 2022, a spus oficialul.
Ca o comparaţie, în timpul anilor fiscali cuprinşi intre 2008-2011, când administrația președintelui George W. Bush a suplimentat numărul de trupe și echipamentele americane implicate în războiul din Irak, cheltuielile totale ale Pentagonului au variat între 832 și 858 de miliarde de dolari atunci când au fost calculate la valoarea dolarului din 2022.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News