Bulgaria ar urma să se alăture statelor care oferă asistență militară către Ucraina, după ce comisiile de apărare și de politică externă ale parlamentului de la Sofia au aprobat două propuneri înaintate de partidele pro-europene GERB și Bulgaria Democratică.
În timp ce Bulgaria și Ungaria sunt singurele țări din NATO și UE care refuză oficial să trimită ajutor militar Ucrainei, industria bulgară de apărare s-a dovedit a fi unul dintre cei mai mari furnizori indirecți de muniţie către Ucraina, vânzând o cantitate record de arme de la începutul războiului.
După cum a precizat DefenseRomania în urmă cu câteva zile, citând publicaţia EURACTIV, mai mulţi experții estimează că Bulgaria a furnizat până în prezent arme și muniții în valoare de cel puțin 1 miliard de euro Ucrainei prin intermediul unor terţi.
Industria bulgară de armament a avut întotdeauna de câştigat de pe urma conflictelor din zonele în care s-au folosit în mod tradițional sisteme de armament sovietice. Industria bulgară de armament se dovedește acum a fi una dintre cele mai mari surse de muniție la standarde sovietice pentru armata ucraineană.
Acum, un proiect de lege a trecut de comisiile de apărare și de politică externă ale parlamentului de la Sofia şi este de așteaptă ca acest proiect să aibă suficient sprijin în sala de plen, în special din partea partidelor GERB, Noi Continuăm Schimbarea, Bulgaria Democratică și DPS.
Opoziție față de proiectul de lege există din partea partidelor pro-ruse BSP și Vazrazhdane. Președintele Rumen Radev, care conduce în prezent puterea executivă, s-a pronunțat în repetate rânduri împotriva unei astfel de decizii și chiar i-a numit pe inițiatorii acesteia "belicoși", al căror scop este de a implica Bulgaria în conflict.
"Trimiterea de arme în Ucraina ne face în mod cert, deși indirect, parte a conflictului", a declarat deputatul Partidului Socialist bulgar și fost ministru de externe Kristian Vigenin. Partidul Vazrazhdane (Renașterea) a cerut o analiză din partea Ministerului bulgar al Apărării.
Aceasta a fost reluată de ministrul interimar al apărării Dimitar Stoianov, care a declarat că o astfel de decizie necesită o analiză detaliată. El a declarat că Bulgaria nu poate renunţa la sistemele de rachete antiaeriene S-300, adăugând că acestea reprezintă coloana vertebrală a apărării aeriene, potrivit EURACTIV.
"Întreținerea vechiului armament sovietic a devenit practic imposibilă după agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, iar înlocuirea acestuia se află pe ordinea de zi", a declarat Atanas Slavov de la Bulgaria Democratică.
Daniel Mitov de la partidul GERB a subliniat din nou că decizia a fost tardivă și ar trebui să fie luată în considerare rapid, explicând că țările care ajută Ucraina fac parte din lumea civilizată.
"Vreau ca Bulgaria să facă parte din această listă a ţărilor civilizate", a spus Mitov, fost ministru de externe în cel de-al doilea guvern GERB.
Printre partidele care susțin trimiterea de ajutor militar Ucrainei, se afla şi partidul Continuăm Schimbarea al fostului premier Kiril Petkov care acum este în favoarea trimiterii de arme Ucrainei, deși a susţinut contrariul când era la putere.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News