Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bulgaria, la un pas să renunțe la F-16. Sofia amenință SUA că începe negocierile pentru Gripen
16 mai, 11:13
Prezentat cu mult fast la Sofia, programul de achiziționare de avioane noi F-16 al Bulgariei pare că a intrat în impas.

Ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, a vorbit în cadrul unui interviu despre achiziționarea avioanelor de luptă F-16, informează Bulgaria Military.

Potrivit ministrului, negocierile dintre Bulgaria și Statele Unite nu satisfac cerințele Sofiei în ceea ce privește prețul pe care partea bulgară îl va plăti pentru aeronave. Iar dacă acest lucru nu se va schimba, există posibilitatea ca țara vecină să se adreseze Saab pentru avioane Gripen, compania suedeză ocupând poziția secundă în licitație.

„Unele propuneri în ceea ce privește prețul nu sunt satisfăcătoare, dar negocierile continuă”, a precizat ministru care a catalogat prețul avansat în negocierile din acest stadiu ca fiind „inacceptabil”. 

„Dacă nu reușim să obținem ceea ce dorim, avem dreptul de a propune Adunării Naționale să rezilieze proiectul de achiziție sau să continuăm negocierile cu ceilalți participanți la licitație”, mai spune ministrul Karakachanov.

 

Bulgaria arată cu degetul Slovacia în programul de achiziționare a avioanelor F-16 din SUA

 

„Bulgaria are posibilități financiare, însă ele nu sunt nelimitate. Trebuie să respectăm prețul, pachetul de servicii și termenele de plată. Totul este o chestiune de negociere. Dacă prețul nu ne satisface, avem dreptul să spunem "nu"”, mai precizează oficialul bulgar care a făcut referire la prețul pe care alte state îl achită pentru F-16.

Referirea se pare că este la acordul dintre SUA și Slovacia pentru achiziționarea a 14 avioane de luptă F-16. Informațiile oficiale furnizate de Agenția de Cooperare în domeniul Apărării din SUA indică un cost de aproximativ 2,91 miliarde de dolari pentru 14 avioane F-16 Bloc 70/72V care vor ajunge sub comanda Slovaciei.

 

Gripen, cea mai probabilă soluție pentru înlocuirea F-16. Posibile negocieri și pentru Eurofighter second hand

 

Prețurile pentru astfel de tranzacții variază adesea în funcție de mai mulți factori, printre care echipamentul, componentele, armamentul sau instruirea.

Ministrul apărării a mai adăugat că Sofia este pregătită să „devieze” de la prețul inițial, dar „în limite acceptabile”. În caz contrar Bulgaria e pregătită să înceapă negocierile cu suedezii de la Saab pentru avioane noi Gripen sau cu Italia pentru avioane Eurofighter second hand.

Contractul Bulgariei pentru achiziţionarea celor 8 avioane F-16V Block 70, produse de compania Lockheed Martin, se ridică la valoarea de 1,8 miliarde leva (1,05 miliarde dolari), aceasta fiind cea mai mare achiziţie făcută de Armata bulgară după căderea regimului comunist, în urmă cu aproape 30 de ani. 

Ştiri Recomandate

Avioanele de luptă ale Israelului au lovit Fâșia Gaza
Serviciul German de Informații Externe (BND), scapă de ancheta justiţiei din Austria
Rusia ar urma să aibă o bază navală în Venezuela
Tensiunile din Kashmir. India şi-ar putea revizui doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară
Preşedintele Letoniei: Germania trebuie să joace un rol mai important în problemele globale
Noul preşedinte al Comisiei Europene: Mă voi lupta cu toată puterea pentru Europa
Turcia va avea o nouă bază militară în Qatar
Taiwanul vrea să primească mai repede de la SUA cele 66 de avioane F-16V