Căderea Mariupolului distrus în proporție covârșitoare de asediul Rusiei. Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov
Ucraina a pierdut "temporar" accesul la Marea Azov, a anunţat vineri seara Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forţele ruse strâng laţul în jurul Mariupol (sud-est), principalului port ucrainean la Marea Azov, relatează Agerpres, care citează Reuters.
scris de Darius Muresan
Mariupolul, suspus unui asediu fără precedent după cel de-al doilea Război Mondial de către trupele de ocupație ale Federației Ruse. Sursă foto: Azov Regiment Press Service via Reuters
"Ocupanţii au reuşit parţial să obţină succes în districtul de operaţiuni Doneţk, privând temporar Ucraina de acces la Marea Azov", indică Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.
Ministerul nu precizează în text dacă forţele ucrainene au redobândit ulterior accesul la mare.
Rusia anunţase vineri seara că forţele sale "strâng laţul" în jurul Mariupol, unde se estimează că 80% din spaţiul locativ a fost avariat, iar sute de locuitori erau prinşi sub dărâmăturile unui teatru bombardat de trupele ruseşti.
Armata rusă declarase că a reuşit să intre în oraş şi că lupte s-ar da chiar în centrul oraşului Mariupol, asediat de zile întregi, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, citat de AFP.
Preluarea controlului asupra Mariupol ar constitui un important punct de cotitură în conflict şi ar permite Rusiei să asigure continuitate teritorială între forţele sale venite din Crimeea anexată (sud) şi trupele din Donbas (est), acesta constituind un punct-cheie pentru controlul Crimeei şi accesul la Marea Neagră.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Libanul intenționează să trimită 5.000 de militari suplimentari în sudul țării Libanul a anunțat, duminică, că intenționează să consolideze desfășurarea armatei în sudul țării, care a asistat de mai multe săptămâni la bombardamente violente israeliene asupra locațiilor Hezbollah. Ministrul libanez de externe, Abdullah Bouhabib, a declarat în discursul său la reuniunea ministerială arabo-islamică de la Riad: "Guvernul libanez a decis să recruteze și antreneze aproximativ 1.500 de soldați în vederea trimiterii a 5.000 de militari suplimentari, pentru a se alătura celor aproximativ 4.500 deja prezenți în această regiune".