Candidat la funcția de cancelar al Germaniei: Forțele germane de menținere a păcii în Ucraina sunt posibile doar cu acordul Rusiei
Germania ar putea lua în considerare participarea la o misiune de menținere a păcii în Ucraina numai cu acordul Rusiei, a declarat Friedrich Merz, candidatul la funcția de cancelar al alianței CDU/CSU, pe 28 decembrie, potrivit Die Zeit. Declaraţiile sale au fost făcute în contextul publicării unor informaţii conform cărora Regatul Unit și Franța discută despre trimiterea de trupe pentru a monitoriza o încetare a focului în Ucraina, propuneri similare fiind presupuse a fi incluse în planul de pace al președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Armata germană. Foto: Bundeswehr
Merz a menționat că participarea Germaniei la operațiunile de menținere a păcii necesită un mandat clar în temeiul dreptului internațional, subliniind că acordul Rusiei este esențial.
„Dacă se ajunge la un acord de pace și Ucraina are nevoie de garanții de securitate, putem discuta acest lucru numai dacă există un mandat clar în temeiul dreptului internațional. Eu nu îl văd în acest moment. Aș dori ca un astfel de mandat să fie acordat în consens cu Rusia, nu în conflict”, a declarat Merz.
În ciuda criticilor aduse cancelarului Olaf Scholz pentru ezitările sale în sprijinirea Ucrainei - în special în ceea ce privește rachetele Taurus - poziția lui Merz privind desfășurarea de trupe se aliniază îndeaproape cu abordarea prudentă a lui Scholz. La 4 decembrie, Merz a calificat drept „iresponsabile” discuțiile privind desfășurarea de trupe germane pentru a asigura o încetare a focului în Ucraina.
Scholz a exclus desfășurarea de trupe germane în Ucraina „în acest stadiu”, citând un acord cu ministrul de externe Annalena Baerbock și ministrul apărării Boris Pistorius.
Pistorius a lăsat ușa deschisă pentru posibile misiuni viitoare de menținere a păcii, spunând: „Există încă prea multe necunoscute”.
Merz, a cărui alianță CDU/CSU conduce în sondaje înainte de alegerile din Germania din 23 februarie, a vizitat recent Kievul, promițând o poziție mai fermă în ceea ce privește înarmarea Ucrainei. Comentariile sale evidențiază dezbaterile în curs din Germania cu privire la rolul său în garantarea securității post-conflict a Ucrainei.
Vorbind presei la 20 decembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhii Tikhîi, a declarat că mai multe țări iau în considerare posibilitatea de a se alătura unui posibil contingent aliat occidental în Ucraina, așa cum a propus președintele francez Emmanuel Macron, deși discuțiile sunt încă în stadiu incipient.
Purtătorul de cuvânt a menționat că Ucraina este implicată activ în aceste discuții și că principiul „nimic despre Ucraina fără Ucraina” rămâne valabil.
Președintele Zelenski a recunoscut că ideea desfășurării unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina ca măsură de descurajare împotriva unei noi invazii rusești a fost discutată în timpul întâlnirilor de la Bruxelles. De asemenea, el a menționat că deja „vede evoluții pozitive” din partea unor lideri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News