Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Capturarea celor trei nave militare ucrainene în strâmtoarea Kerci. Ucraina va cere despăgubiri Rusiei
19 noi, 17:20
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Kiev, Katerina Zelenko, a declarat că, în timp ce navele ucrainene capturate anul trecut de forţele speciale ruse în strâmtoarea Kerci se întorc în Ucraina, după ce Rusia a acceptat să le returneze, autorităţile ucrainene fac demersuri pentru a primi despăgubiri din partea Moscovei, potrivit Rador.

Potrivit reprezentantei MAE ucrainean, va fi efectuată o examinare amănunțită a celor trei nave pe care Rusia a decis să le returneze şi care sunt în drum spre Ucraina.

,,Acest lucru ne va oferi posibilitatea ca, într-o etapă ulterioară, să cerem compensaţii din partea Federației Rusă pentru daunele cauzate. Vom face o examinare foarte amănunțită a acestor nave. Întâi, trebuie să vedem în ce stare se află, dacă nu cumva lipsesc echipamente sau documente. Este vorba despre multe elemente care pot fi folosite ca dovezi, urmând ca, în funcţie de decizia tribunalului, să putem vorbi despre anumite sume" - a explicat Katerina Zelenko.

Amintim că, pe 25 noiembrie 2018, polițiștii de frontieră ruși au atacat și capturat trei nave militare ucrainene. Echipajul navelor a fost arestat, marinarii ucraineni fiind acuzaţi că au trecut ilegal frontiera rusă. Cei 24 de marinari au fost eliberaţi abia în septembrie 2019, în cadrul unui schimb de deţinuţi între Kiev şi Moscova.

Pe 18 noiembrie, Rusia a anunţat că a returnat Ucrainei şi cele trei nave, operaţiunea de transfer urmând să aibă loc în apele neutre ale Mării Negre.

Ştiri Recomandate

Ministrul polonez al Apărării: Investiții în propria apărare și investiții în alianțe
Un elicopter militar Mi-28 s-a prăbuşit în Rusia
Sergey Lavrov: Rusia privește cu teamă activitățile NATO de la granițele sale și ale Belarusului
Franţa vrea să ocolească sancţiunile americane care împiedică finanţarea proiectelor din Rusia
Avioanele F-35 poloneze, coșmarul Rusiei? România se află și ea pe lista viitorilor clienți
F-16 | Undă verde pentru următoarele avioane. Configurația și când vor ajunge în România
Navele marinei iraniene sunt gata să traverseze oceanul Atlantic
EXCLUSIV
Turcia se deplasează spre Libia, ochind gazul din Mediterană