Câștigarea orașului Severodonețk este importantă mai mult pentru imaginea Rusiei decât pentru economia războiului
Ieri, pe 24 iunie, forțele ucrainene au abandonat orașul Severodonețk din regiunea Lugansk, după săptămâni de lupte aprige. Pierderea orașului, locuit înainte de război de aproximativ 100.000 de locuitori, este însă mai mult semnificativă pentru Rusia, decât pentru Ucraina.
„A menține pozițiile sfărâmate în bucăți timp de multe luni doar de dragul de a rămâne acolo nu are sens”, a declarat guvernatorul regiunii Serghei Gaidai într-o declarație televizată.
Bombardamentul puternic rusesc a distrus aproape toate pozițiile de apărare ale forțelor ucrainene din zonă, dar căderea orașului aproape distrus este nesemnificativă.
„Este o pierdere minoră, mai există Lisiceansk [oraș învecinat controlat de Ucraina], iar Severodonețk-ul și-a îndeplinit în mare măsură scopul”, a declarat Igor Romanenko, fost adjunct al șefului Statului Major General al Forțelor Armate din Ucraina.
Kremlinul trâmbițează preluarea Severodonețk-ului pentru că reprezenta unul dintre puținele orașe controlate de ucraineni în Regiunea Lugansk, una dintre cele mai mici și mai sărace regiuni ale Ucrainei, care în proporție de aproximativ 30% era preluată de separatiștii pro-ruși din 2014.
Victoria în Regiunea Lugansk este atât de importantă pentru Moscova, încât s-a ordonat redistribuirea trupelor din Regiunea Herson, integral ocupată, și din Regiunea Zaporojie, parțial ocupată, unde forțele ucrainene recâștigă teren, după cum a observat Romanenko.
„Pierderea Severodonețk-ului este o pierdere pentru Ucraina, în sensul că orice teren capturat de forțele ruse este o pierdere, dar bătălia de la Severodonețk nu va fi o victorie decisivă a Rusiei”, este și opinia Institutului pentru Război din SUA, ai cărui analiști au urmărit îndeaproape războiul început cu exact patru luni în urmă, pe 24 februarie.
Cert este că, după două luni de lupte intense, și forțele ruse au fost semnificativ afectate. „Ucraina a doborât un număr semnificativ de trupe rusești și s-a retras”, a declarat Pavel Luzin, un expert din Rusia al Jamestown Foundation.
Perspectivele Rusiei într-un război prelungit nu par promițătoare
Perspectivele Moscovei într-un război prelungit nu par promițătoare, în principal din cauza pierderilor mari în forțe și tehnică, a scăderii moralului trupelor și a sancțiunilor occidentale care împiedică producerea de armament de înaltă precizie. Timpul funcționează împotriva Rusiei, potențialul acesteia fiind în scădere constantă, cu posibilități limitate de regenerare, în timp ce sprijinul pentru Ucraina devine tot mai consolidat.
Severodonețk se află pe râul Siversky Doneț pe care rușii au încercat fără succes să-l traverseze de mai multe ori, cu pierderi mari de trupe și de vehicule blindate.
În final orașul a căzut doar din cauza superiorității Rusiei în artilerie. Moscova a saturat zona cu lansatoare de rachete, bombardiere și chiar rachete de croazieră învechite Tochka U, cu care a atacat tot ce reprezenta direcție de înaintare, deopotrivă poziții de luptă sau zone rezidențiale ucrainene.
Cu toate acestea, preluarea întregii regiuni Lugansk, care pare iminentă după ce va cădere și orașul Lisiceansk, nu va aduce victoria pe care Vladimir Putin și-o dorește.
Cel puțin două cincimi din Donețk, cealaltă regiune vizată, mult mai mare și mai populată decât Lugansk, este controlată încă de forțele ucrainene care au construit acolo instalații extinse de apărare, iar preluarea lor se va dovedi mult mai dificilă decât a fost capturarea Luganskului. Cu atât mai mult cu cât, așa cun observa Romanenko despre trupele ruse, “sunt epuizate”.
Între timp, consecințele economice imediate ale pierderii întregului Lugansk sunt minime pentru Ucraina. Nucleul industrial din Lugansk, cu zeci de centrale electrice și mine de cărbune, se afla sub controlul rebelilor din 2014, în timp ce partea controlată de Kiev era în mare parte reprezentată de terenuri agricole.
Singurele facilități industriale de acolo erau fabricile chimice și de celuloză din Severodonetsk, Lysychansk și Rubijne. Acestea însă aproape că au încetat să mai funcționeze din cauza ostilităților și a schimbării defavorabile a liniei frontului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News