Franţa nu exclude adoptarea de sancţiuni împotriva Arabiei Saudite dacă se va dovedi că autorităţile acestei ţări au fost implicate în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat miercuri ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, informează Reuters şi AFP.
Franţa i-a cerut Arabiei Saudite, care a avansat mai multe versiuni diferite asupra acestei crime, să stabilească adevărul, să-i identifice pe cei aflaţi în spatele crimei şi să-i pedepsească.
,,Atâta vreme cât cei care sunt responsabili (de crimă) şi circumstanţele din jurul acesteia nu au fost făcute publice, dezvăluite şi evaluate, noi vom continua să cerem adevărul. Până acum, noi nu-l avem", a spus Le Drian la postul de radio RTL.
,,Vom lua măsurile necesare împotriva celor care sunt vinovaţi", a afirmat şeful diplomaţiei franceze, adăugând că Franţa nu exclude niciun fel de sancţiuni împotriva Arabiei Saudite, care este cel mai mare cumpărător de arme, produse de lux şi numeroase alte exporturi franceze.
Declaraţia ministrul de externe francez este în contradicţie cu cea de săptămâna trecută a preşedintelui Emmanuel Macron.
Macron a reacţionat destul de dur după ce săptamâna trecută, joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care se solicită statelor membre ale UE să impună un embargou asupra vânzărilor de arme către Arabia Saudită.
,,Ar fi foarte demagogic să spunem că încetăm să vindem arme. Care este influenţa vânzărilor de arme în asasinatul lui Khashoggi ?’’, a spus preşedintele francez în timpul unei conferinţe de presă la Bratislava,
,,Nu putem lua decizii pripite, pentru că mai întâi trebuie să ştim ce s-a întâmplat'', a indicat preşedintele francez, amintind totodată că Arabia Saudită este un partener strategic al Franţei, mai ales în ce priveşte combaterea terorismului.
Potrivit lui Le Drian, Germania a acţionat prea repede. ,,Cred că trebuie să aşteptăm ca cei vinovaţi să fie găsiţi în urma investigaţiei", a spus el. Totodată, Le Drian a minimalizat importanţa vânzărilor de arme către Arabia Saudită pentru economia franceză, susţinând că acestea reprezintă doar 7% din exporturile totale de arme ale Franţei. "Nu depindem de Arabia Saudită în această privinţă", a subliniat el.
Uciderea lui Khashoggi - colaborator al Washington Post şi critic la adresa liderului de facto al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman - a stârnit indignare pe plan internaţionale şi a aruncat acest mare exportator mondial de produse petroliere într-o perioadă de criză.
Khashoggi a dispărut după ce a intrat în clădirea consulatului saudit de la Istanbul, în 2 octombrie, şi nu a mai fost văzut de atunci. Trupul său nu a fost găsit. Arabia Saudită a admis că jurnalistul a fost ucis în ceea ce ea a descris a fi "o încercare de extrădare eşuată".
Ţările occidentale şi-au înteţit criticile la adresa Arabiei Saudite în legătură cu acest caz, precum şi cu acţiunile sale în Yemen. Germania a declarat că va sista vânzările de arme către Arabia Saudită.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News