Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce arme nucleare tactice deține armata rusă? Probabilitatea întrebuințării acestora în cadrul conflictului din Ucraina
Strategica
Data publicării:
La mijlocul lunii septembrie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a vorbit despre disponibilitatea întrebuințării armelor nucleare pentru apărarea țării. În ultimele zile, această temă a fost preluată la nivel internațional și a apărut în discursurile multor lideri mondiali. Ca urmare, analiștii străini au început să se exprime, ca și în timpul Războiului Rece, asupra posibilității ca armele nucleare tactice să apară în conflicte limitate.

În acest context, se pune întrebarea legitimă: ce arme nucleare tactice deține armata rusă? Materialul următor își propune să răspundă la această întrebare și să facă o predicție în ceea ce privește probabilitatea întrebuințării acestora în cadrul conflictului din Ucraina.

 

Ce sunt armele nucleare tactice?

 

În mod tradițional, armele nucleare se împart în două categorii: sisteme de descurajare nucleară strategică și arme nucleare tactice. Din prima clasă fac parte mijloacele familiare triadei nucleare, respectiv rachete grele cu rază lungă de acțiune, capabile să ajungă pe alte continente. Acestea se află în dotarea forțelor strategice de rachete (cu bazare terestră), a submarinelor purtătoare de rachete și avioanelor cu rază lungă de acțiune.

Din cea de-a doua clasă, mai numeroasă, dar mai puțin cunoscută, fac parte armele nucleare tactice. Din cauza faptului că țările din “clubul nuclear” oferă despre acestea mult mai puține informații decât despre armamentele strategice, nu se știu prea multe despre armele nucleare tactice.

Astfel de focoase nucleare tactice ar putea fi instalate pe armele convenționale și, teoretic, utilizate în războaie limitate. Atât Rusia, cât și SUA dispun de rezerve mari de armamente de acest tip. Ele se găsesc în cantități mai mici și în alte țări din “clubul nuclear”. Principalele diferențe dintre acestea și sistemele strategice constau în faptul că sunt mult mai compacte și au o putere mult mai mică.

Puterea este măsurată în echivalent trinitrotoluen (TNT), adică în cantitatea aproximativă de explozibil convențional care trebuie detonat simultan într-un singur loc, pentru a repeta o astfel de putere. Pentru armele strategice, de obicei, această putere se măsoară în sute de kilotone și megatone, adică mii și milioane de tone de explozibili convenționali.

Echivalentul TNT pentru armele nucleare tactice este mai mic și se măsoară în unități și zeci de kilotone. Cu toate acestea, este vorba despre o amenințare terifiantă. Astfel, un tren cu 50 de vagoane înseamnă aproximativ 2.500 de tone de explozibil, respectiv numai 2,5 kilotone. În ceea ce privește puterea, bombele americane voluminoase lansate la Hiroshima și Nagasaki au avut 15 și respectiv 21 de kilotone. Astăzi, acestea ar fi calificate drept arme nucleare tactice.

 

Ce arme nucleare tactice deține Rusia?

 

În prezent, în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse se află ogive (focoase) nucleare ce pot fi montate pe arme tactice cu bazare terestră, aeriană și navală.

 

Armele nucleare tactice cu lansare de la sol

 

Ogivele nucleare moderne sunt destul de compacte și pot cântări aproximativ 150-200 de kilograme. O astfel de greutate permite amplasarea acestora pe mai multe tipuri de rachete și chiar pe obuze de artilerie cu calibru mare.

În anii 1960, în URSS, au fost create încărcături nucleare de dimensiuni mici pentru obuze cu calibrul de 152 de milimetri, precum și pentru rachete tactice cu rază scurtă de acțiune de tip Luna, iar mai târziu Luna-M. Cu ajutorul acestora, era posibilă lovirea țintelor cu focoase nucleare la distanțe de 15-20 de kilometri, respective 70 de kilometri (pentru Luna-M). În pofida consecințelor îngrozitoare ale folosirii la o asemenea distanță, explozia lor nu reprezenta un pericol imediat pentru o baterie de artilerie sau de rachete.

În perioada 1970-1980, pentru sistemele de rachete Tochka și Tochka-U, aflate până de curând în serviciul de luptă la brigăzile de rachete ale Forțelor Terestre ruse, au existat mai multe variante de focoase nucleare cu o capacitate de 10 până la 100 de kilotone echivalent TNT. Centrul nuclear din Sarov a fost angajat în dezvoltarea acestora.

În anul 2018, la forumul tehnico-militar Armata-2018, partea rusă a prezentat macheta unui focos nuclear pentru racheta balistică a complexului de rachete Iskander-M. Acesta a fost dezvoltat tot de Centrul nuclear din Sarov. Puterea probabilă a focosului este cuprinsă între 5 și 50 de kilotone. În combinație cu precizia ridicată a rachetelor Iskander, aceasta este suficientă pentru a distruge orice, chiar și cel mai fortificat obiectiv, în câteva minute. Trebuie precizat faptul că trupele ruse dețin multe rachete de acest tip. Recent, Forțele Armate ale Federației Ruse au anunțat finalizarea procesului de dotare a numeroaselor brigăzi de rachete ale Forțelor Terestre cu complexe de rachete Iskander. Acestea au înlocuit vechile rachete de tip Tochka-U. 

Pe lângă rachetele balistice (9M723), complexele de rachete Iskander-M pot folosi și rachete de croazieră non-nucleare 9M728 și 9M729. Fiecare dintre acestea poate transporta un focos cu o greutate de cel puțin 480 de kilograme. Acest lucru este mai mult decât suficient pentru a le echipa cu un focos nuclear, deoarece sunt mai ușoare decât cele convenționale.

 

Armele nucleare tactice cu lansare din aer

 

Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dispun de o mulțime de arme nucleare nestrategice. Cu siguranță, cel mai recent sistem de rachete hipersonice Kinzhal este capabil să utilizeze rachete în versiune nucleară. Acesta a fost creat pentru “un război mare” și are o rază de acțiune a focosului său ușor de până la 2.000 de kilometri.

Dar, componenta nucleară a Aviației Operativ-Tactice nu se limitează doar la rachetele Kinzhal. La sfârșitul anilor 1980, a fost introdusă în înzestrare racheta universală de înaltă precizie Kh-59M Ovod-M. Aceasta poate fi folosită de bombardierele de primă linie Su-34 și Su-24M, precum și de avioanele de vânătoare multirol Su-30 și Su-35S. Pentru această rachetă, Centrul nuclear din Sarov a creat un focos nuclear cu o greutate de aproximativ 150 de kilograme. Puterea sa poate să varieze între 3-5 și 50-100 de kilotone echivalent TNT.

Pe lângă aceste rachete, mai există o serie de bombe nucleare cu cădere liberă de mică putere. Cu acestea a început istoria utilizării armelor nucleare în luptă. Acest tip de arme nucleare se află cu certitudine în depozitele și pe armele Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. Greutatea lor variază între 250 și 500 de kilograme și, practic, orice aeronavă de atac, începând cu Su-25, poate folosi aceste bombe. Astfel de aeronave sunt echipate cu un sistem special de protecție împotriva utilizării lor neautorizate. Din punct de vedere tehnic, această problemă a fost rezolvată în anii 1950-1960. 

 

Armele nucleare tactice cu lansare de pe mare

 

Rachetele de croazieră navale de tip Kalibr au fost create pe baza dezvoltării rachetelor de croazieră nucleare sovietice cu rază lungă de acțiune Granat. Acestea au purtat la un moment dat un focos cu o capacitate de 200 de kilotone și puteau fi folosite de diverse submarine nucleare prin tuburile lans-torpilă.

Rachetele Kalibr au devenit mult mai versatile. Acestea pot fi lansate cu ajutorul tuburilor lans-torpilă și din silozurile de rachete ale submarinelor, precum și a lansatoarelor verticale ale navelor de suprafață. Din punct de vedere tehnic, nu există obstacole în calea amplasării unui focos nuclear cu o capacitate de 50 până la 200 de kilotone în corpul rachetei de croazieră Kalibr.

Dar, pe lângă Kalibr, navele și unitățile de rachete de coastă ale Forțelor Navale sunt dotate și cu rachete supersonice Onyks. Sarcina utilă a acestora este de cel puțin 200 de kilograme. Se pare că, cel puțin teoretic, și această rachetă supersonică poate fi echipată cu un focos nuclear. Acesta poate fi folosit nu numai împotriva navelor, ci și a țintelor terestre, de exemplu împotriva unei clădiri sau a oricărui tip de structură amplasată la sol.

În concluzie, se poate aprecia că Federația Rusă dispune de capacități tehnico-militare enorme în ceea ce privește forțele nucleare nestrategice. Potrivit estimărilor externe, partea rusă dispune astăzi de cel mai puternic și mai extins arsenal de astfel de armamente din lume. Utilizarea lor fără o comandă strictă este imposibilă. Peste tot în lume, armamentele de acest tip funcționează sub un control tehnic strict. Acestea nu pot fi folosite fără un ordin special din partea comandantului suprem al Forțelor Armate (președintele Federației Ruse) sau al Statului Major General.

 

Probabilitatea întrebuințării armelor nucleare tactice în Ucraina

 

În urmă cu șapte luni, la declanșarea invaziei militare ruse în Ucraina, probabilitatea utilizării armelor nucleare tactice în regiune era aproape nulă. Între timp, după ce armata rusă a suferit multe pierderi și nu a reușit să-și îndeplinească decât parțial obiectivele stabilite, această probabilitate a crescut ușor, dar ea rămâne în continuare redusă.

Forțele Armate ale Federației Ruse dispun încă de posibilități convenționale extinse și sunt capabile încă de o ripostă puternică pe teritoriul Ucrainei.

După implementarea procesului de mobilizare parțială și în urma integrării în Federația Rusă a celor patru regiuni în care sunt în curs de desfășurare referendumuri secesioniste, misiunea militarilor ruși s-ar putea simplifica. Ca urmare, nu va fi nevoie de întrebuințarea armelor nucleare tactice nici măcar pentru demonstrarea forței statului rus.

Cel mai probabil, declarațiile oficialilor ruși din ultima perioadă au numai un rol de descurajare a SUA și statelor occidentale care sprijină Ucraina în conflictul cu Federația Rusă.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

NATO vrea un ''zid de drone'' pe flancul estic, dar care nu cuprinde şi România: Aproape 3000 de kilometri lungime vor fi acoperiţi cu drone de supraveghere și sisteme anti-UAV
Marea Britanie ar putea reveni asupra deciziei de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina: Nivelul propus anterior de 10.000 de militari, considerat acum prea mare?
Ce dacă sunt vechi: Australiei i se recomandă să negocieze cu Statele Unite despre cumpărarea unor bombardiere strategice B-1B Lancer sau B-2 Spirit
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Aşa arată o forţare în direcţia unei capitulări: Ucraina ar rămâne fără opţiuni prea bune de negociere dacă SUA recunoaște Crimeea ca fiind a Rusiei
La presiunea Statelor Unite, Israelul ar fi oprit un atac iminent asupra instalațiilor nucleare ale Iranului: Forţele israeliene aveau nevoie de un puternic sprijin militar american
Un angajament din 2018 uitat de SUA | În timp ce rachetele ruseşti lovesc Ucraina, Trump susține că pacea cu Rusia este aproape încheiată
Aşa arată un război comercial: China interzice Coreei de Sud să furnizeze SUA echipamente de apărare rezultate din prelucrarea minereurilor rare chinezești
Câte arsenale de muniţii şi rachete mai are Federația Rusă? Strategia Ucrainei de a lovi armata rusă ,,drept în inimă'' a dat roade
Reprezentanții americani boicotează nivelul discuțiilor de la Londra pe tema încetării războiului ruso-ucrainean
Europa care deranjează: Maşina de propagandă a spionajului rusesc sugerează că SUA și Rusia luptă acum împreună împotriva „eurofascismului''
Lista dorințelor lui Putin se măreşte | Kremlinul este „mulțumit” de declarațiile SUA care exclud aderarea Ucrainei la NATO
SUA vor să propună atribuirea unui statut neutru teritoriilor din jurul Centralei Nucleare Zaporojie și să preia controlul acesteia
China testează o bombă non-nucleară cu hidrogen pe fondul creșterii tensiunilor în Indo-Pacific
Cum să demontezi democrația: Lecții pe care aspiranții la autocrați le pot învăța de la Orban al Ungariei
O solicitare a Ucrainei care aproape a şocat mediul politic european: Germania, rugată să transfere 30% din activele sale militare către armata ucraineană
Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Turcia a anunțat o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Ucrainei privind Inițiativa Mării Negre
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările

Ştiri Recomandate

Marco Rubio lucrează la schimbări majore în Consiliul Național de Securitate al SUA
De la „anticul” AK-47 la RPL-20. Kalașnikov se laudă cu noua mitralieră dezvoltată pentru ruși în baza războiului din Ucraina și anunță când începe producția în serie
Cum și-a pus România piedică singură și a ratat „big time” șansa de a produce blindate Piranha 5 pentru două țări din regiune
Putin nu merge la Istanbul. Rusia a prezentat delegația care va negocia direct cu ucrainenii în Turcia
Fostul prim-ministru al Marii Britanii face acuzaţii dure: Occidentul „nu a avut niciodată curajul” să sprijine ferm Ucraina
Estonia acuză că un avion rusesc Su-35 i-a încălcat spațiul aerian în zona Golfului Finlandei. Avioane NATO au fost ridicate la interceptare
Sistemul german IRIS-T în acțiune pe frontul din Ucraina (Foto/Video): 33 de interceptări perfecte înregistrate de o singură unitate a armatei ucrainene
Acord nuclear: Iranul susține că e pregătit să spune „da” Americii, dar pune o condiție
Dronele maritime ucrainene: Arma "cât o mașină de luptă" care a făcut ca Marea Neagră să devină un cimitir pentru flota rusă
Ucraina lansează strategia „hide & strike” după ce a pierdut 1.000 de blindate în fața dronelor rusești: Vor fi trimise mai puţine tancuri pe linia frontului
Marea Britanie va implica Inteligența Artificială în supravegherea submarinelor rusești
SUA dezvăluie noi date despre „bijuteria” F-47: Un avion de luptă ce va atinge viteza de 2 Mach, dar o rază cu 70% mai mare decât F-22 Raptor
Nu iese fum fără foc: În telenovela avionului Rafale doborât în premieră de un J-10 de producție chineză, India recunoaște „pierderi”. Dar doar atât
Pachetul 17 de sancțiuni europene va lovi flota fantomă a Moscovei. Noi bariere și pentru componente cu dublă utilizare folosite de industria militară rusească
Criză profundă în Bosnia Herzegovina. Pierde Guvernul central controlul asupra armatei?
Comisarul european pentru apărare: Rusia va folosi pacea pentru a se pregăti de atacarea UE. Există o singură modalitate de a descuraja Rusia
Iată un motiv pentru care Putin nu vrea armistițiu: Rusia a adunat suficiente forțe pe front pentru o ofensivă majoră
SUA au găsit echipamente de comunicații ascunse în invertoare și în baterii din China, care pot fi controlate de la distanță
Imposibilul a fost reușit cu șansă și măiestrie: Piloții ruși de Su-30 doborâți de drone maritime cu rachete americane AIM-9 au făcut o mare greșeală
Voluntariat made in Russia: Deși Putin susține că recrutările în Armată duduie, dezertările voluntarilor sunt la ordinea zilei
Marea Britanie nu vrea să fie surprinsă de submarinele Rusiei: Sute de drone subacvatice Lura și SG-1 Fathom vor împânzi apele britanice pentru a monitoriza tot ce mișcă rușii
Un avion de antrenament T-4 Kawasaki s-a prăbușit într-un lac în Japonia, imediat după decolare
Blufează Parisul? Franța spune că are trei condiții pentru a disloca avioane Mirage 2000 sau Rafale cu arme nucleare în alte țări
"America First" cu aliați: De ce este România esențială și devine coloana vertebrală a strategiei SUA la Marea Neagră
Cooperare strategică: UE valorifică experiența Ucrainei pentru a-și consolida industria de apărare
Zelenski: Acesta e războiul lui Putin iar el decide totul în Rusia. Trump va trebui să se convingă că Putin minte
Rebelii houthi au încercat să-şi măsoare forţa cu aviaţia militară a SUA: „Aproape au lovit” avioane F-16 şi F-35 americane în tipul Operation Rough Rider
Forțele Armate Ucrainene prezintă versiunea modificată a vechiului sistem antiaerian S-200 (Video). Cu ajutorul său, ucrainenii au doborât un avion de avertizare timpurie Beriev A-50
Cât de vulnerabili sutem în faţa unei agresiuni militare ruseşti? Oficial NATO: Alianța trebuie să-și schimbe radical capacitățile de război electronic pentru a învinge Rusia
Programul european EDIRPA produce efecte pentru Cipru, România e încă în „stand by”: Cipru cumpără 40 de rachete Mistral, România vrea și ea sistemele
Tancurile Abrams nu vor mai fi „vârf de lance”. SUA schimbă modul în care vor purta războaie: Blindatele americane, deși formidabile ca putere de foc, vulnerabile în conducerea asalturilor
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
A refuzat România un proiect comun de producere de proiectile cu Ucraina? Proiectul era bazat pe idei și tehnologii ucrainene
pixel