Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce arme nucleare tactice deține armata rusă? Probabilitatea întrebuințării acestora în cadrul conflictului din Ucraina
26 sep 2022, 08:05
La mijlocul lunii septembrie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a vorbit despre disponibilitatea întrebuințării armelor nucleare pentru apărarea țării. În ultimele zile, această temă a fost preluată la nivel internațional și a apărut în discursurile multor lideri mondiali. Ca urmare, analiștii străini au început să se exprime, ca și în timpul Războiului Rece, asupra posibilității ca armele nucleare tactice să apară în conflicte limitate.

În acest context, se pune întrebarea legitimă: ce arme nucleare tactice deține armata rusă? Materialul următor își propune să răspundă la această întrebare și să facă o predicție în ceea ce privește probabilitatea întrebuințării acestora în cadrul conflictului din Ucraina.

 

Ce sunt armele nucleare tactice?

 

În mod tradițional, armele nucleare se împart în două categorii: sisteme de descurajare nucleară strategică și arme nucleare tactice. Din prima clasă fac parte mijloacele familiare triadei nucleare, respectiv rachete grele cu rază lungă de acțiune, capabile să ajungă pe alte continente. Acestea se află în dotarea forțelor strategice de rachete (cu bazare terestră), a submarinelor purtătoare de rachete și avioanelor cu rază lungă de acțiune.

Din cea de-a doua clasă, mai numeroasă, dar mai puțin cunoscută, fac parte armele nucleare tactice. Din cauza faptului că țările din “clubul nuclear” oferă despre acestea mult mai puține informații decât despre armamentele strategice, nu se știu prea multe despre armele nucleare tactice.

Astfel de focoase nucleare tactice ar putea fi instalate pe armele convenționale și, teoretic, utilizate în războaie limitate. Atât Rusia, cât și SUA dispun de rezerve mari de armamente de acest tip. Ele se găsesc în cantități mai mici și în alte țări din “clubul nuclear”. Principalele diferențe dintre acestea și sistemele strategice constau în faptul că sunt mult mai compacte și au o putere mult mai mică.

Puterea este măsurată în echivalent trinitrotoluen (TNT), adică în cantitatea aproximativă de explozibil convențional care trebuie detonat simultan într-un singur loc, pentru a repeta o astfel de putere. Pentru armele strategice, de obicei, această putere se măsoară în sute de kilotone și megatone, adică mii și milioane de tone de explozibili convenționali.

Echivalentul TNT pentru armele nucleare tactice este mai mic și se măsoară în unități și zeci de kilotone. Cu toate acestea, este vorba despre o amenințare terifiantă. Astfel, un tren cu 50 de vagoane înseamnă aproximativ 2.500 de tone de explozibil, respectiv numai 2,5 kilotone. În ceea ce privește puterea, bombele americane voluminoase lansate la Hiroshima și Nagasaki au avut 15 și respectiv 21 de kilotone. Astăzi, acestea ar fi calificate drept arme nucleare tactice.

 

Ce arme nucleare tactice deține Rusia?

 

În prezent, în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse se află ogive (focoase) nucleare ce pot fi montate pe arme tactice cu bazare terestră, aeriană și navală.

 

Armele nucleare tactice cu lansare de la sol

 

Ogivele nucleare moderne sunt destul de compacte și pot cântări aproximativ 150-200 de kilograme. O astfel de greutate permite amplasarea acestora pe mai multe tipuri de rachete și chiar pe obuze de artilerie cu calibru mare.

În anii 1960, în URSS, au fost create încărcături nucleare de dimensiuni mici pentru obuze cu calibrul de 152 de milimetri, precum și pentru rachete tactice cu rază scurtă de acțiune de tip Luna, iar mai târziu Luna-M. Cu ajutorul acestora, era posibilă lovirea țintelor cu focoase nucleare la distanțe de 15-20 de kilometri, respective 70 de kilometri (pentru Luna-M). În pofida consecințelor îngrozitoare ale folosirii la o asemenea distanță, explozia lor nu reprezenta un pericol imediat pentru o baterie de artilerie sau de rachete.

În perioada 1970-1980, pentru sistemele de rachete Tochka și Tochka-U, aflate până de curând în serviciul de luptă la brigăzile de rachete ale Forțelor Terestre ruse, au existat mai multe variante de focoase nucleare cu o capacitate de 10 până la 100 de kilotone echivalent TNT. Centrul nuclear din Sarov a fost angajat în dezvoltarea acestora.

În anul 2018, la forumul tehnico-militar Armata-2018, partea rusă a prezentat macheta unui focos nuclear pentru racheta balistică a complexului de rachete Iskander-M. Acesta a fost dezvoltat tot de Centrul nuclear din Sarov. Puterea probabilă a focosului este cuprinsă între 5 și 50 de kilotone. În combinație cu precizia ridicată a rachetelor Iskander, aceasta este suficientă pentru a distruge orice, chiar și cel mai fortificat obiectiv, în câteva minute. Trebuie precizat faptul că trupele ruse dețin multe rachete de acest tip. Recent, Forțele Armate ale Federației Ruse au anunțat finalizarea procesului de dotare a numeroaselor brigăzi de rachete ale Forțelor Terestre cu complexe de rachete Iskander. Acestea au înlocuit vechile rachete de tip Tochka-U. 

Pe lângă rachetele balistice (9M723), complexele de rachete Iskander-M pot folosi și rachete de croazieră non-nucleare 9M728 și 9M729. Fiecare dintre acestea poate transporta un focos cu o greutate de cel puțin 480 de kilograme. Acest lucru este mai mult decât suficient pentru a le echipa cu un focos nuclear, deoarece sunt mai ușoare decât cele convenționale.

 

Armele nucleare tactice cu lansare din aer

 

Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dispun de o mulțime de arme nucleare nestrategice. Cu siguranță, cel mai recent sistem de rachete hipersonice Kinzhal este capabil să utilizeze rachete în versiune nucleară. Acesta a fost creat pentru “un război mare” și are o rază de acțiune a focosului său ușor de până la 2.000 de kilometri.

Dar, componenta nucleară a Aviației Operativ-Tactice nu se limitează doar la rachetele Kinzhal. La sfârșitul anilor 1980, a fost introdusă în înzestrare racheta universală de înaltă precizie Kh-59M Ovod-M. Aceasta poate fi folosită de bombardierele de primă linie Su-34 și Su-24M, precum și de avioanele de vânătoare multirol Su-30 și Su-35S. Pentru această rachetă, Centrul nuclear din Sarov a creat un focos nuclear cu o greutate de aproximativ 150 de kilograme. Puterea sa poate să varieze între 3-5 și 50-100 de kilotone echivalent TNT.

Pe lângă aceste rachete, mai există o serie de bombe nucleare cu cădere liberă de mică putere. Cu acestea a început istoria utilizării armelor nucleare în luptă. Acest tip de arme nucleare se află cu certitudine în depozitele și pe armele Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. Greutatea lor variază între 250 și 500 de kilograme și, practic, orice aeronavă de atac, începând cu Su-25, poate folosi aceste bombe. Astfel de aeronave sunt echipate cu un sistem special de protecție împotriva utilizării lor neautorizate. Din punct de vedere tehnic, această problemă a fost rezolvată în anii 1950-1960. 

 

Armele nucleare tactice cu lansare de pe mare

 

Rachetele de croazieră navale de tip Kalibr au fost create pe baza dezvoltării rachetelor de croazieră nucleare sovietice cu rază lungă de acțiune Granat. Acestea au purtat la un moment dat un focos cu o capacitate de 200 de kilotone și puteau fi folosite de diverse submarine nucleare prin tuburile lans-torpilă.

Rachetele Kalibr au devenit mult mai versatile. Acestea pot fi lansate cu ajutorul tuburilor lans-torpilă și din silozurile de rachete ale submarinelor, precum și a lansatoarelor verticale ale navelor de suprafață. Din punct de vedere tehnic, nu există obstacole în calea amplasării unui focos nuclear cu o capacitate de 50 până la 200 de kilotone în corpul rachetei de croazieră Kalibr.

Dar, pe lângă Kalibr, navele și unitățile de rachete de coastă ale Forțelor Navale sunt dotate și cu rachete supersonice Onyks. Sarcina utilă a acestora este de cel puțin 200 de kilograme. Se pare că, cel puțin teoretic, și această rachetă supersonică poate fi echipată cu un focos nuclear. Acesta poate fi folosit nu numai împotriva navelor, ci și a țintelor terestre, de exemplu împotriva unei clădiri sau a oricărui tip de structură amplasată la sol.

În concluzie, se poate aprecia că Federația Rusă dispune de capacități tehnico-militare enorme în ceea ce privește forțele nucleare nestrategice. Potrivit estimărilor externe, partea rusă dispune astăzi de cel mai puternic și mai extins arsenal de astfel de armamente din lume. Utilizarea lor fără o comandă strictă este imposibilă. Peste tot în lume, armamentele de acest tip funcționează sub un control tehnic strict. Acestea nu pot fi folosite fără un ordin special din partea comandantului suprem al Forțelor Armate (președintele Federației Ruse) sau al Statului Major General.

 

Probabilitatea întrebuințării armelor nucleare tactice în Ucraina

 

În urmă cu șapte luni, la declanșarea invaziei militare ruse în Ucraina, probabilitatea utilizării armelor nucleare tactice în regiune era aproape nulă. Între timp, după ce armata rusă a suferit multe pierderi și nu a reușit să-și îndeplinească decât parțial obiectivele stabilite, această probabilitate a crescut ușor, dar ea rămâne în continuare redusă.

Forțele Armate ale Federației Ruse dispun încă de posibilități convenționale extinse și sunt capabile încă de o ripostă puternică pe teritoriul Ucrainei.

După implementarea procesului de mobilizare parțială și în urma integrării în Federația Rusă a celor patru regiuni în care sunt în curs de desfășurare referendumuri secesioniste, misiunea militarilor ruși s-ar putea simplifica. Ca urmare, nu va fi nevoie de întrebuințarea armelor nucleare tactice nici măcar pentru demonstrarea forței statului rus.

Cel mai probabil, declarațiile oficialilor ruși din ultima perioadă au numai un rol de descurajare a SUA și statelor occidentale care sprijină Ucraina în conflictul cu Federația Rusă.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Putin nu a reușit nici de această dată să-l convingă pe Lukașenko să participe cu trupe la conflictul din Ucraina
Șeful Armatei franceze nu crede că Armata europeană poate exista fără fuziune politică, dar admite: E posibil ca într-o zi americanii să nu poată ajunge în Europa
Cum a ales România între Rusia și SUA. Negocieri în culise între Constantinescu și Iliescu: Armata iugoslavă știa că decizia echivalează cu înfrângerea militară
Rusia pregătește ceva. Putin a convocat întreaga conducere militară care răspunde de invadarea Ucrainei
China a încercat să fure informații despre programul F-35. Cei mai mulți spioni chinezi prinși de americani sunt în zona de cercetare și dezvoltare
Serbia vrea ''să trimită legal'' peste 1.000 militari în Kosova, dar insistă că are nevoie şi de aprobare de la NATO
Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, alături de Ovidiu Dranga, ambasadorul României la Tokio, la DefenseRomania și DC News
EXCLUSIV
Ungaria, un cal troian al Rusiei în Europa? | Răzvan Munteanu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cutremur la Naval Group. Compania franceză care a câștigat și în România programul corvetelor a anchetat inclusiv un senator australian care s-a opus „contractului secolului”
Serbia este gata să trimită trupe în Kosovo dacă cererea către KFOR este aprobată
 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Dependența de gazul rusesc, o lecție în relația cu China. Cătăuță: România a înțeles că se expune unei vulnerabilități
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Rusia folosește „jumătăți de adevăr”
Iranul poate construi în șase luni arme nucleare low-tech. Lovirea facilităților nucleare de către Israel ar fi iminentă
EXCLUSIV
Marea Neagră - epicentrul strategic al războiul rus în Ucraina și China - provocarea viitorului | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Turcia, tot mai aproape de achiziţia mult dorită a avioanelor F-16 Block 70/72 Viper. Două amendamente au fost eliminate din proiectul de lege NDAA pentru 2023
Tensiunile greco-turce la noi cote după exercițiile elene din insulele Rodos și Medeli
Fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl, și invitatul special de la nunta sa în 2018, președintele rus Vladimir Putin. Foto: Karin Kneissl
EXCLUSIV
Viena Roșie. Refuzul Austriei de a susține aderarea României la Schengen și impactul inevitabil care va veni
Australia şi SUA sunt hotărâte să ''contracareze activităţile militare destabilizatoare'' ale Chinei
Germania nu va atinge în acest an obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare, dar achiziţia de avioane F-35 rămâne o prioritate
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Kathleen Ann Kavalec, viitorul ambasador al SUA în România. Obiectivele inclusiv în relația cu Rusia și China, prezentate în audierile din Senat
EXCLUSIV
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre războiul Rusiei în Ucraina, România și securitatea în Marea Neagră | Interviu DefenseRomania și DC News
DefenseRomania transmite Aspen GMF Bucharest Forum 2022 | Ziua 2
China acordă sprijin militar Rusiei: Aeronave de transport An-124 „Ruslan” ale companiei ruse „Volga-Dnepr” au efectuat zboruri regulate
Livrarea bateriilor de coastă americane NSM către România ar trebui prioritizată. Războiul Rusiei în Ucraina are ca trofeu real Marea Neagră

Ştiri Recomandate

U.E demarează proiectele pentru dronele de luptă: România participă la acest proiect de cercetare
Un pilot ucrainean a recunoscut că avioanele MiG-29 sunt depăşite tehnic: Avem nevoie ca Occidentul să ne ajute cu avioane moderne
Naftali Bennett susţine că Vladimir Putin i-ar fi promis ca Volodimir Zelenski nu va fi ucis
Scandalul de corupție din armata ucraineană face o victimă nedorită. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, va fi foarte probabil demis
China recurge la ameninţări după ce SUA au doborât un balon metrou folosit pentru spionaj: Ne rezervăm dreptul de a răspunde
Ministrul ucrainean al Apărării: Vom primi fie F-16, fie Gripen, discuțiile sunt în curs cu statele partenere din NATO
Raport ISW: Rusia nu are capacitatea de a susține mai multe ofensive militare majore
SUA vor să revoluționeze războiul cu o invenţie de premiul Nobel - sânge artificial pentru militarii răniţi pe câmpul de luptă
Balonul chinez care survola de câteva zile Statele Unite, doborât cu o rachetă trasă de un F-22 Raptor (Foto/Video)
Scholz: Există un "consens" cu Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru a ataca teritoriul rus
Ministerul britanic al Apărării arată cum sunt pregătiţi militarii ucraineni pentru a opera tancurile Challenger 2 (Foto)
Forțele Aeriene ale Franței și Marii Britanii au îndeplinit misiuni complexe în zona litoralului românesc de la Marea Neagră
Medvedev ameninţă Occidentul pentru că furnizează rachete ucrainenilor: Toată Ucraina care rămâne sub conducerea Kievului va arde
Portugalia își confirmă intenția de a transfera tancuri Leopard 2 către Ucraina
Un grup de senatori americani vor să blocheze şantajul Ankarei: Turcia nu primeşte avioane F-16 până când NATO nu se extinde
Portavionul american ”George H.W. Bush” se află în Marea Egee. Contraamiralul Dennis Velez: Misiunea noastră este de a lucra îndeaproape cu noștri din NATO
Raport ISW: Rusia continuă să prezinte războiul din Ucraina ca pe o amenințare directă la adresa propriei sale securități
SUA se pregătesc pentru un posibil conflict militar cu China în zona Asia-Pacific: Cât de important este rolul aviaţiei militare de transport?
Un distrugător american operează în apropierea Mării Negre pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia
O companie din Turcia va moderniza infrastructura de informații a NATO
Americanii încearcă să-și convingă aliații din Orientul Mijlociu de necesitatea expulzării mercenarilor Wagner
SUA trimit oficial Ucrainei rachete de ultimă generație GLSDB, dar și sisteme Hawk. Întregul pachet militar de peste 2.2 miliarde de dolari, făcut public
UE şi Ucraina au decis crearea unui birou de anchetă asupra crimelor de agresiune ale Rusiei
China are un nou client pentru sistemele antiaeriene cu rază medie FK-3, dezvoltate pentru a rivaliza cu Patriot și S-300
Cu sacul plin de promisiuni, dar cu magaziile goale, Berlinul cere Suediei lansatoare și rachete pentru sistemul IRIS-T
Secretarul de Stat american și-a amânat vizita în China după ce un balon al Chinei a fost detectat deasupra SUA. Beijingul spune că este un dirijabil meteorologic
Rușii susțin că au găsit soluția împotriva Starlink: Sistemul ”Borshevik” va descoperi stațiile folosite de armata ucraineană
Italia și Franța au finalizat detaliile pentru desfășurarea sistemului SAMP/T (MAMBA) în Ucraina. MAMBA francez - prezent și în România
Primul sistem Tor-M2DT în versiunea arctică pe care îl pierde Rusia (Video). Gen. Grecu: Lovitura - aplicată de un proiectil ghidat Excalibur
România va produce pulberi și explozibil în parteneriat cu sud-coreenii de la Hanwha. Romarm țintește să devină furnizor global