Ce modificări are F-35 Adir, versiunea specială a F-35 pentru Israel. F-35, rol cheie în „vânătoarea de la Teheran?”
Lichidarea lui Ismail Haniyeh, liderul principal al grupării Hamas, reprezintă o nouă demonstrație a capacității serviciilor israeliene.
Al-Mayadeen, agenție de știri afiliată Hezbollah, a informat că liderul Hamas a fost asasinat cu o „rachetă trasă din străinătate”, citând un oficial iranian neprecizat care a și numit actul ca fiind unul de „agresiune împotriva Iranului”, ce „necesită un răspuns decisiv”.
Deși Israelul nu a revendicat executarea loviturii “chirugicale”, chiar cu câteva ore înainte de executarea acesteia, un expert al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor - Washington, Richard Goldberg, a postat pe Twitter mesajul scurt: „Forțele Aeriene Israeliene sunt pe cale să-și demonstreze raza de acțiune în seara asta.”
Armata israeliană a refuzat să comenteze informațiile despre eliminarea lui Ismail Haniyeh, declarând pentru CNN că „nu comentează informațiile din mass-media străină”.
Cu toate acestea, se cunoaște că, la începutul lunii iulie, Forțele Aeriene Israeliene (IAF) au executat o misiune la mare distanță, în Yemen, împotriva milițiilor Houthi, folosind aeronavele stealth F-35 Adir, o versiune F-35 Lightning II personalizată de Israel.
Totuși, cei de la New York Times precizează că liderul Hamas a fost ucis ca urmare a unei bombe plasate în hotelul în care se afla, nu după o rachetă lansată de la distanță din afara Iranului.
Dar aviația militară a Israelului a mai reușit lovituri chirurgicale în Iran
Loviturile, la fel de precise, au fost efectuate la 1.700 km distanță, împotriva unor facilități din orașul Hodeidah, port la Marea Roșie. Analiştii au subliniat că operaţia fost semnificativă, deoarece ţinta lovită se afla la o distanță atât de mare de Israel, şi au numit-o un avertisment indirect pentru Iranul situat la o distanță comparabilă, de aproximativ 1.500 km.
FAI au în dotare și alte aeronave puternice de luptă, precum F-15 Raam sau F-16I Sufa, pe care le-au folosit inclusiv în atacul din Yemen (doar pentru escortarea aeronavei de realimentare în aer). Însă acestea nu beneficiază de avantajul semnificativ al unui F-35 de a fi greu detectabil de radar și de a putea astfel să se apropie de țintă până la distanța la care o poate angaja cu rachetele de la bord sau doar marca pentru lovitura executată de pe o aeronavă aflată la o distanță mai mare de țintă.
Despre F-35 Adir, avionul F-35 modificat de Israel
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin
Israelul este una dintre puținele țări cărora li s-a permis să modifice avioanele de luptă F-35. Inițial, SUA au refuzat să permită modificări israeliene la această aeronavă emblematică de generația a cincea, însă, în timp, s-a ajuns la compromisul ca israelienii să poată adăuga capabilități pe aeronavă cu condiția ca nimic din interiorul acesteia să nu fie schimbat.
IAF i-au dat aeronavei un nume ebraic, “Adir”, care are sensul de măreț, impunător, puternic.
Principalele modificări făcute la F-35-urile israeliene sunt pe componentele de C4I (comandă, control, comunicații, computere și informații), război electronic și integrarea armelor.
Israelul a susținut că are nevoie de un sistem de război electronic personalizat, dezvoltat indigen, deoarece principalii săi inamici sunt jucători non-statali precum Hamas și Hezbollah, precum și grupuri regionale interpuse (proxy) care nu au capabilități aeriene, dar care și-au perfecționat lupta împotriva armatei israeliene. Un rol important pentru piloții aeronavei devine astfel identificarea frecvențelor radio inamice, bruierea acestora, identificarea și distrugerea mijloacelor de comunicații inamice sau a sistemelor de ghidare a armelor.
În urmă cu câțiva ani, IAF a adăugat o bombă de o tonă la arsenalul de armament folosit de F-35, care poate fi plasată în camera de arme internă a avionului fără a compromite amprenta radar a avionului.
Acesta este considerat motivul principal pentru care, în cadrul masivului atac aerian executat de Iran în aprilie 2024, a fost vizată Baza Aeriană Nevatim, cea care găzduiește avioanele de luptă F-35 Adir ale IAF.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News