Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce știm despre „operațiunea Kursk” unde ucrainenii au ocupat puncte militare în Rusia. Administrația Biden „cere explicații” Ucrainei
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Într-un moment în care situația pe frontul ucrainean e departe de a fi roză pentru forțele de apărare ale Ucrainei, o incursiune total neașteptată a avut loc pe teritoriul Federației Ruse, însă operațiunea se pare că e mai amplă. Ucrainenii au ocupat câteva puncte militare ruse și au luat inclusiv prizonieri de război, soldați ruși. Operațiunea e fără precedent în peste doi ani și jumătate de război: E pentru prima oară când războiul se mută pe teritoriul Federației.
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Unii experți militari au avut semne mari de întrebare cu privire la acțiunea ucrainenilor, în contextul în care se așteaptă o mobilizare a Armatei ruse pentru a împinge înapoi peste graniță trupele ucrainene. Semnele de întrebare erau cu privire la o posibilă risipă de resurse pentru o asemenea operațiune. 

Și care e de fapt scopul? E o întrebare încă deschisă.

Un posibil răspuns e efectul psihologic.

Rușii pe de altă parte spun că au respins atacul, au ucis peste 100 de soldați ucraineni, au rănit mai bine de 200, distrus zeci de blindate și șapte tancuri. Președintele Vladimir Putin a convocat o ședință a Consiliului de Securitate al Federației. 

Desigur, datele indicate de ruși nu sunt tocmai reale. Căci ucrainenii încă se află în regiune.

Kievul nu a comentat sub nicio formă operațiunea iar informațiile din surse independente sunt foarte puține.

Armand Goșu, istoric și expert pe spațiul ex-sovietic, a publicat pe pagina personală de social media câteva date interesante traduse din publicația independentă Meduza, cu privire la ce știm până în prezent despre așa-numita „operațiune Kursk”.

„Cât de mult au avansat trupele ucrainene în regiunea Kursk? Și unde au loc principalele bătălii cu trupele ruse?”, se întreabă Goșu, care prezintă o poziție a publicației independente Meduza:

„La 6 august 2024, Forțele Armate ale Ucrainei au intrat pe teritoriul Rusiei în apropiere de orașul Sudja, regiunea Kursk. Amploarea operațiunii militare ucrainene rămâne necunoscută în acest moment.

 

Ucrainenii au pătruns adânc în teritoriul rus și nu s-au confruntat cu nicio rezistență masivă

 

Mai multe batalioane ale Brigăzii 22 mecanizate a Armatei ucrainene, întărite cu forțe speciale și mijloace de apărare aeriană (și posibil batalioane ale altor brigăzi regulate) au trecut frontiera în regiunea Kursk în noaptea de 6 august și în seara de 7 august au pătruns adânc în apărarea rusă. S-au confruntat cu forțe extrem de slabe - polițiști de frontieră și infanterie din unul dintre "regimentele de protecție a frontierelor" create în 2023, alcătuit parțial din recruți.

Aceasta este, de fapt, o apărare locală feroviară fără aproape niciun vehicul blindat. Tot ceea ce a putut face comandamentul rus pentru a contracara atacul probabil neașteptat au fost loviturile aeriene (avioane și elicoptere) și sistemele de apărare cu rachete Iskander împotriva coloanelor ucrainene care înaintau. Mai multe unități de vehicule blindate ale ucrainenilor au fost lovite, dar acest lucru nu a oprit ofensiva. Cel puțin un elicopter rus a fost doborât.

Judecând după înregistrările video publicate, până în seara zilei de 7 august, trupele ucrainene au obținut următoarele succese.

I. După o zi de lupte, au capturat punctul de control Sudja de la granița dintre regiunile Sumy și Kursk. Câteva zeci de polițiști de frontieră ruși au fost capturați.

II. A fost capturată stația de măsurare a gazului Sudja (parte a infrastructurii principalului gazoduct rusesc care pompează gaz către Europa prin Ucraina), aflată la câteva sute de metri de punctul de control.

III. La vest de punctul de control, trupele ucrainene au avansat rapid în interiorul teritoriului rus, ajungând la drumul Rylsk - Sudja, în apropiere de Sverdlikovo, unde au fost lovite de aviația rusă și de rachete operativ-tactice. Partea principală a grupării trupelor ucrainene s-a întors de-a lungul autostrăzii în direcția Rylsk. Satele Leonidovo și Zelenyi Shlyakh din apropierea autostrăzii au fost capturate.

"Corespondenții de război" ruși au raportat că unitățile avansate ale ucrainienilor au ajuns la periferia localității Korenevo, mai departe pe ruta către Rylsk, însă nu există nicio confirmare în acest sens.

În ciuda zvonurilor și a rapoartelor de panică ale "corespondenților de război", trupele ucrainene nu au intrat încă în Sudja (și este posibil să nici nu fi încercat să intre), deși s-au apropiat cel puțin dinspre vest (și, conform zvonurilor, dinspre sud).

 

Marile rezerve ruse încă nu au sosit în zona străpungerii

 

2. Armata Ucr... (ucraina-soldati-militari_53411800.jpg)

Între timp, cartiere din oraș au fost grav avariate de bombardamentele ucrainene. Mulți civili au rămas în Sudja.

După ce au străpuns prima linie de apărare lichidă, forțele ucrainene au încercat probabil să acționeze în stilul ofensivei Balakleya-Kupyan din 2022: grupuri de asalt și sabotaj au fost "aruncate" de-a lungul drumurilor din jurul Suja în încercarea de a perturba spatele rusesc și de a împiedica apropierea rezervelor forțelor armate ruse.

Până în seara zilei de 7 august, marile rezerve rusești, a căror sosire în zona străpungerii ar fi putut fi așteptată în primele ore sau zile ale ofensivei (dacă ar fi fost disponibile în regiunea Kursk), nu au intrat în luptă.

Câmpuri de luptă geolocalizate din date deschise în zona SudjaPunctele roșii indică cele mai recente evenimente. Negrul indică linia de contact aproximativă la data actualizării; pătratele roșii și albastre indică zonele ocupate de forțele ruse și ucrainene - dacă faceți clic pe ele, vor apărea informații suplimentare. În dreapta se deschide un panou, prin intermediul căruia puteți căuta după descrierea evenimentului. Atacurile aeriene sunt marcate cu o pictogramă specială, iar operațiunile terestre - cu puncte”.

 

Administrația Biden „cere explicații” Ucrainei pentru incursiunea în adâncimea teritoriului rus și spune că nu știa despre „operațiunea Kursk”

 

1. Karine Jea... (karine-jean-pierre_16974700.jpg)

Statele Unite vor contacta Ucraina pentru a primi explicații despre incursiunea lansată marți de armata ucraineană pe teritoriul Rusiei în regiunea Kursk, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit agențiilor Agerpres, Reuters și AFP.

"Vom contacta armata ucraineană pentru a afla mai multe despre obiectivele acestei operațiuni militare, asupra căreia Ucraina nu a informat în prealabil Statele Unite," a menționat purtătoarea de cuvânt a președintelui american Joe Biden, răspunzând unei întrebări din partea presei pe acest subiect.

Ucraina a lansat marți o ofensivă mecanizată peste graniță în regiunea rusă Kursk, unde, conform unor relatări neconfirmate, trupele ucrainene au înaintat circa 15 kilometri în direcția centralei nucleare Kursk și au ocupat cel puțin 11 sate.

Armata ucraineană a profitat de slaba prezență a trupelor ruse în acea zonă, forțând astfel Rusia să desfășoare rezerve pentru a respinge atacul.

În timp ce Kievul păstrează tăcerea, unii comentatori consideră că prin această incursiune armata ucraineană urmărește să forțeze Rusia să-și redistribuie forțe de pe alte sectoare ale frontului din interiorul Ucrainei, unde trupele ruse continuă să avanseze și amenință puncte strategice ale armatei ucrainene.

Alții cred însă că astfel de acțiuni reprezintă o risipă de trupe prețioase, de care Ucraina are mare nevoie, în contextul în care mobilizarea de noi soldați pentru a compensa pierderile după aproape doi ani și jumătate de război decurge lent.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rusia înaintează cu pierderi mari spre oraşul ucrainean Pokrovsk (Foto/Video): Un blindat rusesc a fost aruncat în aer când încerca să protejeze un grup de militari
Israel. Furia rudelor paralizează toată țara: Greve și proteste împotriva premierului, tensiuni în guvern
SUA nu cred că „focul prietenesc” de la Patriot a provocat pierderea F-16 în Ucraina. Cum funcționează sistemul de identificare a aeronavelor prietene?
Kremlinul respinge teza lui Trump de a rezolva rapid războiul din Ucraina și vorbește despre Kursk: Nu negociem teritoriul nostru
Drone cu fir sau ”fulgere” verzi pe cer, câteva din inovațiile Armatei ruse în războiul dronelor
Peste 150 de drone ucrainene au atacat aseară mai multe regiuni din Rusia. Un incendiu major a izbucnit la o centrală electrică din regiunea Tver
Cum explică americanii refuzul de a lovi adânc în interiorul Rusiei. SUA și Ucraina se contrazic pe țintele rusești pe care ATACMS le-ar putea lovi
NATO aprobă războiul pe teritoriul Rusiei. „Soldații, tancurile și bazele militare din Rusia sunt ținte legitime pentru Ucraina”
Succesul din Kursk nu e întâmplător, Sîrskîi a folosit cu totul alte tactici decât Rusia. I-a șocat nu doar pe ruși, ci și pe ofițerii săi
Ucraina a transferat una dintre puținele brigăzi ofensive la Pokrovsk, dar Ucraina ar putea pierde luna aceasta localitatea din Donețk
Raid american în Irak, 15 combatanți ai Statului Islamic au fost uciși
Luptele în Donețk de intensifică. Deși forțele ruse au atacat pozițiile defensive ucrainene de peste 200 de ori, au pierdut doar 1.200 de militari într-o zi
Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a fost demis după pierderea primului F-16
Armata rusă a primit milioane de obuze nord-coreene. Rușii construiesc în Rostov un depozit uriaș pentru armele și munițiile primite de la Kim
Când pleacă Patriotul românesc în Ucraina? Răspunsul vine de la olandezi și este foarte logic
Țările de Jos acordă Ucrainei permisiunea să folosească F-16 pe teritoriul Rusiei
Forțele israeliene continuă cu o operațiune majoră: „L-am eliminat pe șeful Hamas la Jenin”
Diferențe majore de opinii între Aliați. Ce state au dat Ucrainei „undă verde” să lovească Rusia cu arme occidentale și cine se opune pe motiv că „nu suntem în război”
Ce știm sigur e că nu Rusia a doborât F-16 ucrainean. Ipoteza unui „friendly fire”, avionul să fi fost doborât de un Patriot, nu e exclusă în SUA
Incident în prezența lui Trump, între conducerea militară a cimitirului Arlington și echipa de campanie, la ceremonia de comemorare a celor 13 americani căzuți în retragerea din Afganistan
Din Ouagadougou la Kursk. Rusia își retrage mercenarii ”Brigada Ursul” din Burkina Faso și îi trimite să lupte în regiunea Kursk
Căderea Pokrovsk, inevitabilă? ”Rușii nu au avut un asemenea avantaj nici măcar în Bahmut”. Aflat în prima linie, Gen. Sîrskîi anticipează măsuri ”neconvenționale” de apărare
Am lovit un depozit de carburant la 1.500 km în interiorul Rusiei, relatează ucrainenii
Incident ciudat în Belarus: Un avion de luptă bielorus a doborât o dronă rusească Shahed care a pătruns în spațiul aerian al Belarusului
Incident ciudat în Belarus: Un avion de luptă bielorus a doborât o dronă rusească Shahed care a pătruns în spațiul aerian al Belarusului
Zelenski: Situația pe frontul de Est în apropierea orașului Pokrovsk este extrem de dificilă
Rusia primește de la vecinul belarus sisteme de rachete MLRS. Echipamentele vor fi folosite pentru ”exerciții de luptă”
CIA se așteaptă la o contraofensivă a Rusiei în regiunea Kursk, dar avertizează că forțele ruse se vor confrunta cu o rezistență dificilă

Ştiri Recomandate

Satelitul rus Abhazia schimbă macazul dinspre Rusia către Turcia. Regiunea separatistă a Georgiei oferă Turciei o bază navală ca răspuns la presiunea rusă
Israel, ce demonstrație de forță: Aviația militară zboară deasupra Beirutului și lansează flares în timpul discursului liderului Hezbollah (Video). IDF are planul de luptă în Liban aprobat
China - cea mai mare provocare din istoria SUA, mai mare decât URSS în Războiul Rece. Washingtonul cere Europei să fie mai fermă cu Beijingul
„Sicriul de oțel” din Ucraina. Ce tanc al Rusiei a înregistrat cele mai mari pierderi fiind modelul cel mai vulnerabil în război
România își reconfigurează planul de înzestrare a Armatei. Muniția și refacerea stocurilor, prioritare în contextul amenințării ruse
Igor Gorgan, fostul șef al Armatei R. Moldova, pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei
Raport ONU: Atacurile rusești asupra rețelei energetice a Ucrainei „par” să încalce dreptul internațional umanitar
Turcia destructurează grupările siriene care se opun normalizării relațiilor dintre Ankara și Damasc
Au ajuns bărcile de asalt. România intră în Coaliția maritimă pentru Ucraina și stabilește facilități de instruire a ucrainenilor în țara noastră
Tancuri Leopard, sisteme antiaeriene Gepard și obuze de 155 mm: Germania a alocat un nou pachet de ajutor militar Ucrainei
Kremlinul, supărat că muniția indiană curge în Ucraina. Exporturile către Europa au crescut de 50 de ori
Marina SUA vrea o flotă hibridă cu drone maritime. Succesele ucrainenilor și rebelilor Houthi, decisive în schimbarea abordării SUA
Ambasadorul SUA la Budapesta: Cum e posibil ca țara care s-a ridicat la luptă în 1956 împotriva sovieticilor să facă azi jocurile Rusiei?
Chinezii se laudă cu interceptările aeriene periculoase, făcute în stil rusesc (Video)
În cele din urmă, Israelul a luat decizia de care toată lumea se temea: „Ne concentrăm pe nord”
În timp ce comisarul pentru apărare crede că Putin va fi gata să atace NATO și UE în 6-8 ani, Marina SUA se pregătește de o posibilă luptă cu China în 3 ani
În căutarea unei soluţii la interceptarea dronelor ruseşti: România solicită un răspuns „robust” din partea NATO la încălcarea spațiului aerian de către Rusia
Britanicii stau cu ochii pe Crimeea: Un avion de cercetare radioelectronică RC-135W a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre
Comandantul Forței Quds s-a deplasat la Bagdad pentru a detensiona criza politică și a discuta problema retragerii forțelor americane din Irak
Un mare depozit de armament rusesc „a fost șters de pe fața pământului” în urma unui atac ucrainean cu dronă (Foto/Video)
Franța intenționează să modernizeze avioanele de luptă Mirage-2000-5 destinate Ucrainei: Ce şanse sunt ca aceste aeronave să răspundă cerinţelor ucrainenilor?
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels: Câte aeronave Tu-95 și Tu-160 ar putea avea ruşii staţionate aici?(imagini din satelit)
Prin România nu se trece: SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Rușii nu se mai opresc. Două consecințe după ce atacurile asupra Ucrainei cu drone Shahed au atins un ritm și o intensitate fără precedent
România cumpără vehicule amfibii de asalt americane. E vorba de un număr dublu de AAV-7 față de câte s-au dorit inițial
Războiul dronelor din Ucraina continuă să ne surprindă (Foto/Video): Militarii ucraineni demonstrează că pot da o cu totul altă utilitate sistemelor Javelin
Repetând o abordare din perioada Războiului Rece, Rusia vrea să sperie Occidentul: Se pregătește situl de teste nucleare din Novaya Zemlya pentru noi teste
În așteptarea elicopterelor pentru Armată. Dacă România alege Black Hawk, aici ar putea fi ridicat primul centru european de pregătire, pe modelul F-16
“Totul arde în jur”: Dronele Ucrainei au lovit un depozit de rachete rusesc în adâncimea teritoriului Rusiei, provocând explozii multiple
Criza celor 1.848 de piloți în SUA. Piloții ce se pregătesc pe T-38 pentru F-22 sau F-35 ar putea fi redirecționați către alte tipuri de avioane
Războiul din Ucraina a făcut deja peste un milion de victime (morți și răniți). Rusia ocupă 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, dar prețul e devastator
EXCLUSIV
Un avertisment ignorat şi un îndemn eronat: Cum explică experţii militari seria de incidente din Liban cu explozia pagerelor?
pixel