Cea mai eficientă metodă împotriva Shahed. De ce nu are sens distrugerea lansatoarelor de drone rusești
Ucraina spune că, în ultimele săptămâni, a reușit să lovească două facilități unde erau depozitate dronele Shahed și muniția aferentă.
Pe 26 ianuarie, Unități ale Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, împreună cu alte componente ale Forțelor de Apărare, au lovit depozitele în care se depozitau drone de atac din regiunea Oryol a Federației Ruse.
Câteva zile mai târziu, în noaptea de 6 februarie, UAV-urile au lovit un aerodrom din Primorsky-Akhtarsk, Teritoriul Krasnodar, Rusia. Facilitatea este folosită de ruși pentru a lansa drone kamikaze, folosite în atacurile împotriva Ucrainei.
Loviturile se pare că și-au atins ținta.
Șeful Centrului de Combatere a Dezinformarii din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Andrii Kovalenko, a confirmat că atacul din 6 februarie a distrus unul dintre depozitele cu Shaheed-uri se află în apropierea aerodromului Primorsky-Akhtarsk.
În privința atacului din regiunea rusă Oryol, publicația ucraineană NV îi citează pe analiștii OSINT ai canalului de Telegram ”Cyber Flour” au publicat imaginile din satelit și susțin că este vorba despre un depozit subteran lovit de ucraineni cu rachete Storm Shadow, pe 26 ianuarie.
Foto: CyberFlour / Telegram, via NV
„Ca urmare a loviturii din 26 ianuarie asupra unei instalații de depozitare pentru UAV-uri de atac din regiunea Oryol, rachetele Storm Shadow au lovit un buncăr subteran cu UAV-uri inamice”, au comentat analiștii pe imaginea din satelit.
Analiștii de la un alt public OSINT, Oko Hora (Ochiul lui Horus), au publicat o altă imagine din satelit care arată consecințele atacului și au remarcat că racheta și-a atins probabil ținta.
Lovirea depozitelor, o decizie înțeleaptă
Anatoliy Khrapchinsky, expert în aviație și director adjunct al unei companii din domeniul industriei de apărare, spune ce ținte ar trebui alese pentru a reduce potențialul inamicului în domeniul dronelor.
”Distrugerea aerodromurilor inamice de pe care se lansează shaheed-urile sunt operațiuni foarte complexe”, explică Khrapchinsky, „care sunt planificate cu o perioadă foarte lungă de timp înainte și se colectează o cantitate mare de date de informații pentru a le rezolva.”
Expertul notează că Rusia protejează suplimentar locurile de lansare ale Shaheed-urilor cu sisteme de apărare aeriană și suplimentează protecția cu grupuri mobile de foc.
![](https://media.defenseromania.ro/image/202408/w1200/1-aparare-antiaeriana-facebook-com---generalstaff_94713800.jpg)
Khrapchinsky vede mai importantă distrugerea depozitelor cu drone acumulate, nu a lansatoarelor acestora. Pentru că instalațiile pentru lansarea dronelor de tip Shahed sunt de obicei montate pe șasiul camioanelor convenționale, care nu sunt de mare valoare pentru ruși.
„Un lansator pentru un shaheed este, relativ vorbind, doar un cadru metalic. Iar dacă este lovită, inamicul va mai face una într-o zi, spune specialistul. „Pentru că o astfel de lansare nu are dificultăți de inginerie și totul este determinat doar de unghiul de lansare al dronei”, spune specialistul.
Ce ar fi putut lovi depozitul subteran de „Shaheed” din regiunea Oryol
Scalp / Storm Shadow - MBDA
Distrugerea depozitelor subterane cu focoase termobarice pentru „shaheed” din regiunea Oryol va facilita munca Forțelor Aeriene Ucrainene timp de câteva luni, crede analistul militar Yevhen Dykyi.
El a menționat că, dacă Forțele de Apărare ucrainene lovesc teritoriul Rusiei la o distanță de 300 până la 500 km, atunci sunt folosite rachete de croazieră Storm Shadow.
Dacă este vorba despre ținte aflate la o distanță mult mai mare, de peste 500 km, atunci s-ar putea ca Ucraina să fi testat ceva nou din producția ucraineană.
„Lucrăm chiar la acest lucru, să acoperim distanța de 500 km cu propriile noastre produse, dar până acum nu au fost raportate teste de succes. Poate că acesta a fost doar un test drive al noilor noastre rachete, ca să spunem așa”, crede Dykyi.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News