Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cehia cumpără elicoptere Bell AH - 1Z Viper
22 aug, 16:11
Cehia va cumpăra 12 elicoptere militare de la grupul american Bell, în cadrul unui contract cu o valoare de 14,5 miliarde coroane (622 milioane de dolari), a anunţat joi ministrul ceh al Apărării, Lubomir Metnar, informează Reuters.

Cehia, ţară membră a NATO, a promis că va majora sumele alocate apărării până la 1,4% din PIB în 2021 şi la 2% din PIB în 2024, de la 1,2% în acest an.

Contractul cu Bell include elicoptere utilitare Venom şi elicoptere de atac Viper, cele două elicoptere având multe piese în comun. Bell Helicopter este o divizie a grupului Textron.  Armata cehă a avut de ales între Bell Helicopter şi Sikorsky, o altă companie americană, pentru acest contract care include şi furnizarea de armament şi muniţie.

"Va fi vorba de opt elicoptere Venom şi patru elicoptere Viper", a spus Lubomir Metnar cu ocazia unei vizite la o bază militară.

Potrivit agenţiei de presă CTK, ministrul ceh al Apărării se aşteaptă să semneze un contract cu Bell până la finele anului iar livrarea elicopterelor ar urma să se facă în anul 2023.

Cehia şi-a propus să înlocuiască rapid echipamentul militar din perioada sovietică. La cea mai mare licitaţie de achiziţie de echipamente militare anunţată până acum, cu o valoare de două miliarde dolari, armata cehă ar urma să aleagă firma care îi va furniza 210 de vehicule de luptă pentru infanterie.

În luna august a anului trecut, Joel Best, director Global Business Development Europe la Bell Helicopter afirma că în România "condiţiile pentru succes există" şi că, în cazul în care acordul cu Bell Helicopter va fi acceptat de Guvernul român şi de cel american, ţara noastră va deveni singurul loc, în afara Statelor Unite, unde vor fi produse aeronavele AH - 1Z Viper şi UH - 1Y Venom

Vezi și: România achiziționează elicoptere de atac. Bădălău: Posibil acord cu SUA

Ştiri Recomandate

Rusia a simulat un atac asupra Odesei şi suplimentează numărul rachetelor "Kalibr" în Crimeea
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a vizitat intempestiv Batalionul 17 Vânători de Munte
Adjunctul ISIS a fost arestat în Ucraina
Modernizarea sistemelor informatice ale forţelor armate americane. Pentagonul, prins la mijloc în scandalul JEDI
Lituania şi Norvegia au făcut un schimb de spioni cu Rusia la frontiera ruso-lituaniană
NATO se confruntă cu ameninţări în materie de securitate cibernetică din partea Chinei
Război Libia. Statele Unite i-au cerut mareșalului Khalifa Haftar să stopeze ofensiva spre Tripoli
Ayatollahul Ali Khamenei: "A cere eliminarea statului Israel nu înseamnă eliminarea poporului evreu"