Cel mai negru weekend pentru Armata rusă? Rușii au pierdut în Donbas aproape 200 de vehicule și arme grele
În timp ce lansează atacuri furibunde cu rachete și drone asupra întregului teritoriu al Ucrainei, Armata rusă se apropie și de fortificația Pokrovsk. Totuși, rușii vor avea dificultăți în a menține ritmul și intensitatea atacurilor, mai ales că pierderile de echipamente și personal au depășit orice record.
În ultimele 24 de ore, Forțele de apărare ale Ucrainei au neutralizat 1.390 de ocupanți ruși, se arată în rezumatul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei de pe rețeaua de socializare Facebook. Rusia a pierdut deja 620.350 de oameni.
Doar în ultima zi, rușii au pierdut 74 de echipamente grele (7 tancuri, 27 de vehicule blindate de luptă, 30 de sisteme de artilerie), dar și 35 de echipamente auto și cisterne.
Totuși, pierderile rușilor de ieri sunt un rezultat bun, comparativ cu ce s-a întâmplat în weekend.
Rușii au pierdut un număr record de echipamente
Publicația americană Forbes, citează datele analizate de analistul Andrew Perpetua care a numărat peste 180 de vehicule și arme grele rusești avariate, distruse și abandonate. Pierderile Ucrainei au fost mult mai uşoare: aproximativ 30-40 de echipamente.
”Pentru a pune acest lucru în perspectivă, în medie, în cele aproximativ 920 de zile ale războiului împotriva Ucrainei, Rusia a pierdut doar 19 piese de armament greu”, notează publicația.
Asta înseamnă că pierderea record într-o singură zi a rușilor din acest weekend a fost de aproape 10 ori mai proastă decât media zilnică a acestui război.
Într-adevăr, este posibil ca nu toate pierderile rușilor să fi survenit în cele 24 de ore - unele, probabil, au avut loc mai devreme - acumularea acestora este un indicator al amplorii pierderilor rusești în Donbas, cel mai violent sector al liniei frontului.
Dacă ofensiva rusă actuală rămâne fără oameni și vehicule înainte de a trece prin Pokrovsk, ar putea trece ceva timp până când Rusia poate strânge resurse pentru a doua încercare.
De aceea, unii observatori ucraineni sunt optimiști cu privire la Pokrovsk, în ciuda progreselor recente ale Rusiei către oraș. „Se poate presupune că inamicul va ajunge în oraș până la mijlocul lunii septembrie, dar nu îl va putea captura”, preconizează Centrul Ucrainean pentru Strategii de Apărare.
Totuși, Forbes notează că aceste predicții optimiste se bazează pe o presupunere riscantă: că rușii nu își pot înlocui imediat pierderile.
”Da, avansul rușilor lasă în urmă un număr șocant de soldați morți și vehicule distruse, în timp ce mărșăluiesc spre Pokrovsk. Nu, aceste pierderi nu sunt sustenabile pe termen lung: Kremlinul își reduce deja stocurile vaste – dar limitate – de armament vechi de zeci de ani din Războiul Rece.
Dar dacă trupele și vehiculele se vor epuiza la timp pentru a salva Pokrovsk și regiunea înconjurătoare, acest aspect nu este clar”, se mai arată în material.
Războiul din Ucraina, încotro?
La nivelul direcției strategice a Rusiei, amintim succint și analiza ISW, care subliniază că, deși operațiunea ucraineană din regiunea Kursk afectează forțele de ocupație la nivel operațional, Rusia nu a schimbat gândirea strategică și alege să avanseze în direcția Pokrovsk în detrimentul întârzierii curățării Kurskului.
De ce? Pentru că Putin mizează pe faptul că Rusia poate îngloba Ucraina încet, prin progrese mici dar constante, iar Rusia își poate atinge obiectivele printr-un război de uzură împotriva forțelor ucrainene.
Foarte probabil, Rusia va continua războiul de genocid împotriva Ucrainei, dacă nu se va confrunta cu eșecuri semnificative pe câmpul de luptă, iar sprijinul occidental pentru Kiev se va reduce.
Totodată, este puțin probabil ca un alt lider la Kremlin să schimbe această linie, notează analiștii.
”Kremlinul a petrecut ani de zile negând existența unei națiuni ucrainene și delegitimând suveranitatea ucraineană, iar acest efort a avut un impact larg și probabil pe termen lung asupra societății ruse și a opiniei elitelor ruse”, se mai arată în analiza ISW.
Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk a evidențiat că războiul din Ucraina nu este, totuși, blocat. Ucraina, Rusia și Occidentul își păstrează capacitatea de a lua decizii care au un impact semnificativ asupra realităților actuale ale câmpului de luptă și asupra viitoarei stări finale a războiului, se mai arată în analiză.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News