Statele care susţin cel mai mult Ucraina sunt şi cele care se opun aderării sale la NATO: De ce primează argumentul declanşării unui război la scară largă?
Belgia, Slovenia și Spania se numără printre cele șapte țări NATO reticente în a acorda Ucrainei invitația de a adera la NATO, a raportat Politico pe 23 octombrie, citând patru oficiali și diplomați anonimi din SUA și NATO. În timp ce Germania și SUA sunt deja cunoscute ca având rezerve cu privire la această mișcare, publicația a raportat că Belgia, Slovenia și Spania „se ascund în spatele” acestor două țări și încetinesc cererea în curs a președintelui Volodimir Zelenski.
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
În ceea ce privește aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, Washingtonul și Berlinul nu se grăbesc să aprobe invitația Kievului de a adera la bloc. Cu toate acestea, cel puțin alte cinci state membre NATO în afară de Statele Unite și Germania blochează această decizie extrem de importanta pentru Kiev, potrivit Politico.
Patru oficiali americani și diplomați NATO, vorbind cu condiția anonimatului pentru presa occidentală, au dezvăluit că Germania și SUA sunt printre cele mai mari țări care ezită să răspundă apelului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru o invitație rapidă de a adera la alianță.
Invitația Ucrainei de a adera la NATO este inclusă în planul de victorie recent anunțat de Zelenski împotriva Rusiei.
Cu toate acestea, președintele ucrainean a recunoscut că aderarea efectivă la alianță va fi posibilă numai după încheierea războiului. Cu toate acestea, Zelenski a subliniat importanța crucială a primirii unei invitații la NATO în timpul conflictului în curs.
Presa occidentală relatează că statele membre ale Alianței Nord-Atlantice sunt îngrijorați de posibilitatea intrării într-un război cu Rusia.
Recent, Julianne Smith, ambasadoarea americană la NATO, a subliniat poziția Washingtonului cu privire la această problemă, afirmând că, în acest moment, alianța „nu a ajuns, până în prezent, în punctul în care este pregătită să ofere statutul de membru sau o invitație Ucrainei”.
În plus,Zelenski a recunoscut anterior că cancelarul german Olaf Scholz nu ar susține ideea sa de a invita rapid Ucraina să adere la NATO. Acesta a menționat că va fi nevoie de multă muncă cu partea germană, dar, în cele din urmă, Statele Unite vor influența semnificativ chestiunea.
În afară de Washington și Berlin, Ungaria și Slovacia se opun, de asemenea, aderării Ucrainei la NATO, dar din motive diferite. Mass-media explică faptul că actualii lor lideri populiști aderă în general la o poziție pro-Kremlin.
Premierul ungar Viktor Orbán blochează fondurile Uniunii Europene pentru a oferi Ucrainei asistență în domeniul apărării și se retrage din programul NATO privind transferurile de arme către Kiev, ca parte a eforturilor de sprijin.
Între timp, premierul slovac Robert Fico a declarat la începutul acestei luni că a permite Ucrainei să adere la NATO „ar fi o bază bună pentru un al treilea război mondial”.
Mai multe țări membre NATO nu doresc să grăbească aderarea Ucrainei la NATO, dar o fac discret.
„Țări precum Belgia, Slovenia sau Spania se ascund în spatele SUA și Germaniei. Ele sunt reticente”, a declarat unul dintre oficialii NATO.
Cel de-al doilea oficial a declarat presei occidentale că aceste țări îl susțin în mod abstract, dar de îndată ce se apropie de implementare, vor nega public ideea.
Acest lucru le pune în contradicție cu națiuni precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, care manifestă un entuziasm mai mare pentru aderarea Ucrainei la NATO și și-au exprimat în mod repetat sprijinul.
„Cu toate acestea, oficialii care au vorbit cu POLITICO au încercat să sublinieze că nici SUA, nici Germania nu exclud eventuala aderare a Ucrainei la alianță”, notează publicația.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News