Centrala nucleară din Belarus a fost încărcată pentru prima dată cu combustibil nuclear. Chiar înaintea alegerilor
La 34 de ani după catastrofa de la Cernobâl şi chiar înainte de alegerile prezidenţiale de duminică, Belarus a încărcat cu combustibil prima sa centrală nucleară, proiectată şi finanţată de Rusia, în pofida opoziţiei din partea Lituaniei vecine, potrivit France Presse.
'Primul ansamblu de elemente de combustibil cu combustibil nuclear proaspăt a fost încărcat în miezul reactorului' (zona activă), a indicat agenţia nucleară rusă Rosatom într-un comunicat, precizând că punerea sa în funcţiune ar trebui să aibă loc în lunile următoare, transmite Agerpres.
Construită de Rosatom, centrala din Ostroveţ (nord-vest), la 40 km de capitala lituaniană Vilnius, constă din două reactoare de 1.200 megawaţi fiecare şi ar trebui să acopere o treime din necesităţile energetice ale ţării. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a salutat săptămâna aceasta proiectul ca un important pas înainte pentru independenţa energetică a ţării şi o dovadă a progresului său, în timp ce se confruntă cu un candidat al opoziţiei surprinzător şi popular în persoana Svetlanei Tihanovskaia la alegerile prezidenţiale de duminică.
Belarusul rămâne totuşi marcat de riscurile energiei nucleare, după ce un sfert din teritoriul său a fost afectat de radiaţii în urma exploziei produse în 1986 la centrala sovietică de la Cernobâl, în Ucraina actuală.
Lituania vecină este îngrijorată
Prima centrală nucleară din Belarus, ale cărei două turnuri de răcire se văd din împrejurimile capitalei Vilnius, îngrijorează Lituania vecină care afirmă că obiectivul nu corespunde normelor de securitate.
În faţa acestor temeri - înmulţite de la accidentul de la Fukushima în Japonia, în 2011 - autorităţile din Belarus şi constructorul rus încearcă să risipească îngrijorările. Rosatom susţine că centrala 'corespunde pe deplin tuturor exigenţelor post-Fukushima, normelor internaţionale şi recomandărilor AIEA' (Agenţia Internaţională pentru Energie Nucleară).
Autorităţile lituaniene s-au pregătit totuşi pentru ce-i mai rău: au distribuit comprimate de iod locuitorilor pentru a preveni cancerul tiroidian, au testat regulat sirenele de alertă şi au semnalizat căile de evacuare. 'Acest obiectiv reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională, sănătatea publică şi mediul înconjurător al statului nostru', a indicat vineri într-un comunicat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda. La sfârşitul lunii iulie, ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius a denunţat planificata punere în funcţiune a centralei în scopuri electorale. 'Demararea oricărei activităţi a unei centrale nucleare nu trebuie accelerată în detrimentul securităţii şi programată în mod deliberat să coincidă cu calendarul electoral', a afirmat el.
Proiectul, în construcţie din noiembrie 2013, reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, dintre care 10 miliarde provin dintr-un credit rusesc.
Citește și: Lukașenko arestează tot. Mai mulți cetățeni americani au fost reținuți în Belarus înainte de alegeri
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News