”Chiar și Moscova va înțelege”. Ucraina în NATO înseamnă mai multă securitate pentru Rusia. Fără NATO, Kievul va face totul pentru a-și asigura securitatea
Miniştrii apărării din ţările NATO s-au reunit joi şi vineri la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii privitoare la sprijinul pentru Ucraina şi la consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei.
Reuniunea de la Bruxelles a constituit și un preambul al summit-ului de la Vilnius de luna viitoare. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Alianţa va adopta noi planuri, va avea o nouă structură de forţe şi va fi nevoie de întărirea angajamentelor de a investi mai mult în apărare, aliaţii NATO intenţionând să crească producţia pentru propriile stocuri de armament.
Aliații NATO au confirmat că vor continua să ofere sprijin pentru Kiev. Totuși, unul dintre cele mai spinoase subiecte ce se va afla pe ordinea de zi la Vilnius se referă la aderarea Ucrainei la Alianță.
Politico notează că Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sugerat în privat că aliații sunt de acord că Ucraina ar putea adera la NATO după război fără a mai fi nevoie de Membership Action Plan - MAP (o serie de reforme militare și democratice pe care un stat candidat trebuie să le facă înainte de aderare).
Hodges: Ucraina în NATO ar însemna mai multă securitate pentru Rusia
Foto: Gen. Ben Hodges / U.S. Army Europe
Eliminarea MAP ar accelera procesul de aderare, dar nu oferă un termen clar de aderare. Gen. (r.) Ben Hodges este de părere că ar fi o lovitură majoră pentru credibilitatea NATO, dacă la Summitul de la Vilnius nu va produce rezultate palpabile în această direcție.
Generalul Hodges se așteaptă ca summitul să vină cu rezultate concrete în relația NATO-Ucraina. ”La Vilnius va fi un calendar bine structurat de aderare la NATO”, chiar dacă nu va fi luată o decizie să reflecte dorința Kievului de a adera imediat la Alianță, remarcă Hodges.
Generalul american vine și cu o nouă perspectivă inspirată, spune acesta, din declarațiile lui Henry Kissinger. Potrivit acestei abordări, în mod paradoxal, aderarea Ucrainei la NATO ar contribui la securitatea Rusiei.
”Chiar și Rusia va înțelege că va fi mai sigură dacă Ucraina intră în NATO. Dacă nu va fi primită în Alianță, Ucraina va face tot ce va putea pentru a-și asigura securitatea, poate chiar și procurarea de arme nucleare”, susține Hodges.
Cine se opune?
Premierul Ungariei Viktor Orban, primit la Moscova de președintele Vladimir Putin, februarie 2022
În opinia lui Hodges, transformarea Comisiei NATO-Ucraina în Consiliu este un pas important, întrucât ar da oficialilor ucraineni un acces mai ridicat la schimbul de informații din cadrul NATO.
Cu toate acestea, aderarea efectivă are un orizont de timp incert. Exemplul Suediei ne arată cât de dificilă este întrunirea consensului statelor NATO în aceste chestiuni. Turcia refuză în continuare să accepte aderarea Suediei, iar Ungaria, unul dintre sateliții deghizați ai Moscovei, nu a ratificat încă aderarea, aducând disputele din cadrul UE în zona NATO. Astfel, Budapesta argumentează refuzul ratificării aderării prin faptul că guvernul de la Stockholm blochează fondurile UE pentru Ungaria.
Este de așteptat ca guvernul Orban să blocheze și o eventuală aderare și în cazul Ucrainei, pe fondul multiplelor divergente dintre Kiev și Budapesta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News