Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După Rusia, China a oferit şi ea recompense unor grupări insurgente pentru uciderea militarilor SUA din Afganistan
Administraţia Trump urmează să dea publicităţii mai multe informaţii cu privire la faptul că Beijingul ar fi oferit recompense unor actori non-statali din Afganistan pentru a întreprinde atacuri asupra militarilor americani dislocaţi în această ţară, precizează mai multe publicaţii mass-media occidentale care citează un raport publicat de site-ul Axios.

Publicaţia americană Stripes.com precizează că Administrația Trump lucrează la verificarea informațiilor care sugerează că statul Chinez s-a oferit să recompenseze militanților din Afganistan pentru a ucide militari americani.

Doi oficiali ai Administraţiei Trump au declarat pentru site-ul Axios că informaţiile i-au fost prezentate lui Donald Trump într-un briefing care a avut loc pe 17 decembrie. Consilierul pentru Securitate Națională, Robert O'Brien, l-a informat, la începutul acestei luni pe președintele Donald Trump despre rapoarte cu privire la posibile finanţări ale Chinei oferite unor grupări insurgente din Afganistan pentru a ucide mai mulţi militari ai US Army, a raportat Axios.

Oficiali ai Administraţiei Trump din mai multe agenţii guvernamentale verifică amănunţit aceste informaţii, iar dacă acestea se vor dovedi adevărate, relaţia Chinei cu SUA ar suferi schimbări majori şi ar creşte tensiunile dintre cele două state, precizează VOA News.com.

Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat în timpul unei conferinţe de presă ca informaţiile apărute în mass-media americană ,,nu sunt altceva decât știri false’’ menite să „murdărească imaginea Chinei” și să dăuneze relațiilor dintre cele două țări.

„Nu am început niciodată un război împotriva altora, ca să nu mai vorbim de plată unor actorilor non-statali pentru a ataca alte țări”, a subliniat Wang.

Purtătorul de cuvânt chinez a afirmat că țara să nu se implică în conflictele interne din Afganistan și a reiterat sprijinul Beijingului pentru procesul de pace și reconciliere inițiat de SUA, care urmărește încheierea războiului care durează de aproape douăzeci de ani în această ţară.

Publicaţia The Hill este de cu totul altă părere şi precizează că rolul Chinei în războiul din Afganistan a fost dintotdeauna mascat, deoarece, deşi a chemat oficialii talibani la Beijing pentru a discuta despre planul pentru pace şi a încurajat soluţionarea conflictului dintre talibani şi guvernul afgan, a continuat să alimenteze conflictul, oferind sprijin material şi arme produse de industria chineză de apărare.

Relațiile SUA-China au fost în ultima vreme foarte tensionate mai ales în ceea ce privește comerțul internaţional, proprietatea intelectuală și alte probleme de natura diplomatică. Washingtonul a fost, de asemenea, extrem de critic față de abuzurile pe care China le-ar fi comis împotriva minorității musulmane uigure din regiunea vestică Xinjiang. Beijingul neagă acuzațiile că suprimă drepturile comunității musulmane, spunând că fac parte dintr-o campanie de propagandă occidentală menită să denatureze China.

 

Controversa recompenselor Rusiei pentru uciderea militarilor SUA în Afganistan

 

La sfârşitul lunii iunie, oficiali ai serviciilor de informaţii americane au arătat că serviciul de informaţii militar al Rusiei (GRU) ar fi plătit militanți talibani să ucidă forțe americane și ale coaliției din Afganistan.

La momentul respectiv, mai mulţi oficiali americani au declarat pentru  New York Times că o unitate secretă a serviciului de informaţii militare al Armatei Ruse (GRU), care a fost implicat în mai multe tentative de asasinat în Europa, a oferit în 2019 recompense pentru atacuri asupra trupelor coaliției conduse de SUA în Afganistan.

Oficialii citați de NYT au precizat că în spatele acțiunii de „stimulare financiară” a talibanilor ar fi Unitatea 29155, subordonată serviciului de informații al armatei ruse (GRU), despre care s-a spus că ar avea legătură și cu otrăvirea, în martie 2018, la Salisbury, a lui Serghei Skripal, el însuși fost agent GRU, care a lucrat însă și pentru serviciile de informații britanic.

Această unitate rusă ar avea legătură și cu alte acțiuni ilegale din Europa (tenative de asasinat și operațiuni sub acoperire), scopul ei fiind destabilizarea Occidentului sau pur și simplu răzbunarea. Este parte a așa-numitului război hibrid al Rusiei, o strategie menită să zdruncine adversarii printr-o combinație de tactici, de la atacuri informatice, la răspândirea de știri false și până la operațiuni militare sub acoperire, care să poată fi apoi negate.

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Iranul a început un nou exercițiu militar în zona Golfului
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro