Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
China promite să ajute Afganistanul și cere talibanilor să eradicheze terorismul
Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat vineri 'părţile relevante' din Afganistan să eradicheze terorismul, promiţând să acorde mai mult ajutor acestei ţări sfâşiate de război, transmite Reuters.
Președintele chinez și secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

China are graniţă cu Afganistan, unde talibanii au preluat din nou puterea în august după două decenii de prezenţă a forţelor străine conduse de SUA şi au instalat un guvern.

Afganistanul ar trebui îndrumat să fie mai deschis şi mai incluziv şi să urmeze politici interne şi externe moderate, a afirmat Xi Jinping, luând cuvântul prin videolink în cadrul summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, organizat în Tadjikistan, potrivit agenţiei Xinhua.

'Anumite ţări' ar trebui să-şi asume responsabilităţile cuvenite pentru dezvoltarea viitoare a Afganistanului, ca 'instigatori' ai situaţiei în care se află acesta, a mai spus preşedintele chinez, cu referire probabilă la Statele Unite şi aliaţii lor.

 

Afganistanul, în pragul unui dezastru umanitar Experţii afirmă că economia afgană se află în criză şi că un dezastru umanitar este iminent. Statele occidentale au fost reticente în a le furniza fonduri talibanilor fără garanţii din partea acestora că vor respecta drepturile omului, în special ale femeilor.

China, care a promis să livreze Afganistanului ajutor şi doze de vaccin împotriva COVID-19, consideră că Statele Unite şi aliaţii lor au o datorie să acorde ajutor economic şi umanitar acestei ţări sfâşiate de război.

De asemenea, China este îngrijorată de militanţii din regiunea sa vestică Xinjiang, unii dintre ei având baza în Afganistan, unde sunt de multă vreme aliaţi ai talibanilor.

Din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai fac parte China, India, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, patru state având statut de observator - Afganistan, Belarus, Iran şi Mongolia

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Premieră la paradă: Armata României va prezenta sistemele ultramoderne Patriot și HIMARS pe care le are în dotare
Ce performanță pentru industria poloneză: Componente ale tuturor avioanelor F-16 noi vor fi produse în Polonia
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Rusia folosește Nord Stream 2 ca armă împotriva Ucrainei și R. Moldova
Proteste violente în Iran. SUA, 'profund îngrijorate' de 'represiunea violentă' a regimului de la Teheran
NATO: Criza migrației de la granițele UE nu s-a încheiat
MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro