"China a decis să impună sancțiuni oficialilor americani sau afiliați care s-au comportat necorespunzător în problema Taiwanului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, într-o conferință de presă din capitala Beijing, potrivit publicației Global Times, citată de Anadolu.
Măsura vine la câteva zile după ce SUA a relaxat restricțiile privind contactele dintre oficialii americani și cei taiwanezi.
Pe 9 ianuarie, secretarul de stat Mike Pompeo a numit „nule de drept” restricțiile impuse diplomațiilor SUA, membrilor serviciului și altor oficiali în privința interacțiunii cu „omologii lor” taiwanezi fiind deschisă astfel calea spre colaborare.
Beijingul consideră Taiwan - cunoscută oficial sub numele de Republica China - o provincie separatistă, dar Taipei insistă asupra independenței sale din 1949 și are relații diplomatice cu 16 țări.
SUA au recunoscut oficial China în 1979 și au mutat relațiile diplomatice de la Taipei la Beijing, recunoscând politica „O singură China” și incluzând astfel Taiwanul ca parte a Chinei continentale.
Totuși, acesta și-a întărit angajamentul față de recentul Taiwan. Astfel, în luna august a anului trecut, secretarul american pentru sănătate, Alex Azar, a devenit cel mai înalt politician american care a avut întâlniri oficiale în ultimele decenii.
De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de arme către Taiwan în valoare de miliarde de dolari în 2020.
Citește și: China ameninţă cu o "ripostă" după recentele contacte între SUA şi Taiwan
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.