CIA se așteaptă la o contraofensivă a Rusiei în regiunea Kursk, dar avertizează că forțele ruse se vor confrunta cu o rezistență dificilă
Pe 6 august, Ucraina a lansat o incursiune transfrontieră majoră în regiunea Kursk a Rusiei, la care Armata lui Putin nu a răspuns încă.
Forțele ucrainene intenționează să păstreze teritoriul rusesc pe care l-au ocupat „de ceva timp”, iar contraofensiva rusă așteptată va fi o luptă dură pentru ruși, a declarat directorul adjunct al CIA, David Cohen.
Președintele rus Vladimir Putin va trebui să „abordeze repercusiunile în propria sa societate” ale pierderii teritoriului rus, a spus Cohen la o conferință pe teme de securitate.
Pe 6 august, Ucraina a lansat o incursiune transfrontalieră majoră în regiunea Kursk a Rusiei, unde susține că a capturat 100 de așezări, în timp ce forțele ruse continuă să avanseze în regiunea de est Donețk.
Cohen a spus că crede că Putin va lansa o contraofensivă, dar se așteaptă ca aceasta să fie o luptă dificilă pentru ruși.
Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul cu Rusia se va încheia în cele din urmă cu dialog, dar că Kievul trebuie să rămână ferm și că va prezenta planul președintelui american Joe Biden și celor doi potențiali succesori ai săi.
Putin a spus că orice înțelegere ar trebui să înceapă cu Ucraina acceptând „realitatea de pe teren”, ceea ce ar lăsa Rusia în posesia unor părți semnificative din patru regiuni ucrainene, precum și Crimeea.
Operațiunea Kursk este un succes pe termen scurt?
Contraofensiva Forțelor de Apărare ucrainene pe teritoriul Rusiei din regiunea Kursk a avut succes în mare parte pe termen scurt, dar perspectiva pe termen mediu și lung este mai importantă, scriu comentatorii Foreign Policy.
Autorii articolului notează că contraofensiva Ucrainei în regiunea Kursk a adus deja Kievului avantaje evidente - pe plan intern, a dat impulsul necesar spiritului de luptă ucrainean, a ajutat la eliminarea temerilor că Kievul a fost prins în capcană și a pierdut războiul. În exterior, operațiunea de la Kursk captat atenția opiniei publice și a făcut să fie și mai auzite vocile care cer un sprijin sporit occidental.
De asemenea, incursiunea a dezvăluit defecte serioase în informațiile și pregătirea Rusiei și l-a stânjenit pe liderul rus Vladimir Putin, deși nu există niciun semn că invazia i-a diminuat hotărârea sau a încetinit înaintarea Rusiei în Donbas.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste succese pe câmpul de luptă să afecteze rezultatul războiului, se arată în analiză.
”Operațiunea de la Kursk ar putea duce la pierderi mai mari pe partea ucraineană decât pe partea rusă, iar acesta nu este un raport pe care Ucraina îl poate susține. Ar fi o mare greșeală să concluzionăm că succesele recente pe frontul Kursk înseamnă că un ajutor suplimentar occidental și va permite Ucrainei să relueze Donbasul sau Crimeea”, se spune în articol.
Ucraina a confiscat aproximativ 400 de mile pătrate de teritoriu rusesc și a forțat aproximativ 200.000 de ruși să evacueze din aceste teritorii. Aceste cifre reprezintă 0,0064% din suprafața totală a Rusiei și 0,138% din populația acesteia.
„Prin comparație, Rusia controlează acum aproximativ 20 la sută din teritoriul Ucrainei, iar războiul a forțat aproape 35 la sută din populația Ucrainei să părăsească casele lor. Chiar dacă Kievul reușește să păstreze teritoriul pe care l-a ocupat recent, nu va fi un impact semnificativ. monedă de schimb.” – se notează în articol.
Soarta Ucrainei va fi determinată de ceea ce se întâmplă în Ucraina, nu de operațiunea Kursk, cred cei de la FP.
În același timp, notează ei, recentul succes militar al Ucrainei ar trebui privit ca o oportunitate de a începe negocieri serioase privind încetarea focului și nu ca „o scuză pentru a continua un război costisitor căruia Ucraina îl poate supraviețui, dar este puțin probabil să-l câștige”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News