Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cinci ani de la intrarea oficială a avioanelor F-16 MLU în serviciul Forțelor Aeriene Române
01 oct, 12:07
La Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă" a avut loc, în data de 30 septembrie a.c., o ceremonie militară, cu ocazia împlinirii a cinci ani de exploatare a avionului F-16 Fighting Falcon în serviciul Forțelor Aeriene Române, cu participarea unei delegații conduse de șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

Invitații au putut afla detalii despre utilizarea aeronavelor F-16 și semnificația acestei aniversări, de la comandantul Bazei 86 Aeriană și piloții Escadrilei 53 Vânătoare. Evenimentul a cuprins și un exercițiu aerian și o expoziție statică cu aeronave F-16 MLU și tehnica de deservire.

Desfășurarea activității a fost adaptată actualului context pandemic, cu respectarea tuturor măsurilor de distanțare și protecție sanitară.

Forțele Aeriene Române dețin o flotă de 17 avioane F-16 MLU, iar achiziția acestora și a pachetului de bunuri și servicii aferent asigură creșterea securității României prin executarea permanentă a apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate.

G Ad:

Aeronavele au fost livrate în perioada 2016-2017 - șase la 29.09.2016, trei la 15.11.2016 și trei la 28.09.2017.

Achiziția ultimului lot, format din cinci aeronave, ultima fiind cea sosită în România pe 25 martie 2021, a fost făcută conform Legii 237/2019. Modernizarea la configurația M6.XR este planificată să se execute în perioada 2023- 2025, odată cu furnizarea, de către partenerul american, a echipamentelor și pachetului software dedicate avioanelor F-16 achiziționate de România.

În prezent, se află în analiză posibile soluţii de continuare a programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene", conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, pentru constituirea celei de-a doua escadrile dotate cu avioane F-16.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ce performanță pentru industria poloneză: Componente ale tuturor avioanelor F-16 noi vor fi produse în Polonia
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Rusia folosește Nord Stream 2 ca armă împotriva Ucrainei și R. Moldova
Proteste violente în Iran. SUA, 'profund îngrijorate' de 'represiunea violentă' a regimului de la Teheran
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Talibanii cer ajutor umanitar internațional și spun că Afganistanul vrea relații pașnice cu toată lumea
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro