Iranul a declarat vineri că a efectuat o lansare spațială de succes cu cea mai grea încărcătură utilă de până acum, în cel mai recent program al său despre care Occidentul spune că îmbunătățește programul de rachete balistice al Teheranului.
Începând cu anii 1980, forțele americane și britanice au folosit bazele militare din Cipru ca centre de dislocare pentru a desfășura operații ample care au inclus țări regionale, inclusiv Siria, Irak, Afganistan, Libia și Yemen.
Aceste baze servesc intereselor strategice israeliene în regiune prin cooperare militară și de intelligence, iar din octombrie 2023, forțele americane și britanice sprijină Israelul cu arme și informații folosind bazele Akrotiri și Dhekelia.
Pe fundalul acestui sprijin oferit Israelului în războiul său cuprinzător, secretarul general al Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, a avertizat guvernul cipriot împotriva deschiderii aeroporturilor și bazelor cipriote către Israel dacă decide să ducă război asupra Libanului și a amenințat că va considera Cipru ca o parte țintă în război.
Cipru nu are capacități militare mari, iar Comandamentul Aerian al Gărzii Naționale a Ciprului include o flotă de 20 de elicoptere, 4 drone și 6 baterii de apărare antiaeriană.
De asemenea, are 3 unități antiaeriene, care operează mai multe sisteme de rachete sol-aer, iar bateriile și lansatoarele de rachete sunt răspândite pe insulă, majoritatea fiind staționate în principalele baze militare ale Gărzii Naționale a Ciprului.
Instalațiile militare ale armatei cipriote sunt limitate la două baze aeriene și o bază navală, pe lângă unele mici facilități și instalații militare, sau facilități civile utilizate în scopuri militare pe lângă utilizări civile.
Cele mai importante instalații militare naționale din Cipru sunt:
Baza Andreas Papandreou
Baza Aeriană Andreas Papandreou este situată la 10 kilometri de orașul Paphos, la nord de Aeroportul Internațional Paphos. Este baza principală a Forțelor Aeriene Cipriote și cea mai mare bază aeriană națională din țară și include cea mai mare parte a infrastructurii aeriene și multe unități de comunicații ale forțelor aeriene.
Autoritățile cipriote au fost interesate să îmbunătățească infrastructura bazei și să lucreze pentru modernizarea și dezvoltarea acesteia la sfârșitul anilor 1990, înființând hangare pentru avioane, docuri suplimentare și centre de întreținere.
Baza reprezintă sediul Unității de Luptă 55, care este un grup operațional independent, afiliat la Comandamentul Forțelor Aeriene din Cipru, similar grupurilor tipice ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), și ale cărei sarcini necesită pregătire constantă la cele mai înalte niveluri de eficiență de a funcționa în toate circumstanțele și momentele.
Unitatea este responsabilă de operarea a cinci escadrile militare: Escadrila 450 de elicoptere de atac, Escadrila 460 de căutare și salvare, Escadrila 470 de drone și Escadrila 457 de apărare aeriană și Escadrila de sprijin pentru serviciul de luptă.
Baza constituie un centru obișnuit de manevre și exerciții militare comune, pe care Unitatea 55 le desfășoară cu multe țări precum Grecia, Franța, Israel, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia și Egipt.
Conform unui acord cu Rusia din 2015, Cipru a permis avioanelor de luptă rusești din Siria să folosească baza militară Andreas Papandreou și alte aerodromuri în situații de urgență.
În urma operației Potopul Al-Aqsa lansată de rezistența palestiniană în octombrie 2023 asupra așezărilor din jurul Fâșiei Gaza, elicopterele aparținând forțelor franceze, germane, olandeze și americane au început să folosească baza Andreas ca centru pentru operațiile lor în estul Mediteranei, să-și evacueze cetățenii din țările din regiune, iar elicopterele acestor țări desfășoară și activități de antrenament zilnic.
Baza Lakatamia
Baza Aeriană Lakatamia este situată la 7 kilometri sud de Nicosia. A fost una dintre bazele britanice în timpul ocupației engleze a insulei, iar aeroportul său includea la acea vreme două piste. După independența țării, britanicii au predat baza autorităților cipriote, iar importanța acesteia a scăzut la început, deoarece forțele armate cipriote au decis să se instaleze la Nicosia.
În urma intervenției militare turcești în Cipru din 1974, Forțele de Apărare a Ciprului nu au mai putut folosi Nicosia, așa că au reactivat baza Lakatamia, care a devenit cartierul general al Forțelor Aeriene Ciprului.
La bază a fost staționată Escadrila 449 Operații Aeriene. În 2010, escadrila a fost întreruptă, iar 4 dintre aeronavele sale au început să fie folosite în comun cu Escadrila 450 de la baza Andreas. Ca urmare, activitatea operațională din Lakatamia a scăzut, iar utilizarea bazei a fost limitată la un număr mic de aeronave.
Baza Evangelos Florakis
Baza Navală Evangelos Florakis este situată în Mari, pe coasta de sud a Ciprului. Infrastructura bazei nu este suficient de dezvoltată pentru a răspunde cererii tot mai mari de utilizare a acesteia, deoarece navele de război cu o lungime mai mare de 65 de metri nu pot acosta în portul său.
Având în vedere taxele exorbitante impuse de portul privat Limassol, această situație a dus la nemulțumirea unor țări ale căror nave depind de Cipru pentru serviciul portuar, ceea ce intră în conflict cu dorința autorităților cipriote de a juca un rol esențial în regiune.
Cipru dorește să-și consolideze rolul geopolitic și operațional în Estul Mediteranei, în special pentru navele germane care operează în cadrul misiunii Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) și cu sediul la Larnaca, și navele de război ale partenerilor săi strategici precum Statele Unite, Uniunea Europeană, Grecia și Franța, care fac escale frecvente în porturile sale.
În mai 2023, Cipru a anunțat dezvoltarea infrastructurii bazei, extinderea portului pentru a asigura andocarea navelor mari și construirea unui doc pentru întreținerea și repararea navelor de război. Proiectul este legat de un acord de cooperare militară cu Franța, care va contribui la susținerea proiectului.
Alte facilități
Cipru include facilități militare importante, cum ar fi Centrul de control al forțelor aeriene din Cipru, care este situat în Troodos, în centrul insulei. Este un centru de control care include multe unități radar, sisteme de comandă și control și sisteme de apărare antiaeriană.
Forțele armate cipriote folosesc în mod regulat facilități civile, cum ar fi aeroporturile internaționale Paphos și Larnaca și portul Limassol. Autoritățile pun, de asemenea, la dispoziție aceste facilități civile pentru uz militar străin, inclusiv permițând navelor de război franceze, germane, rusești și altor nave de război să utilizeze portul din Limassol.
Cipru se bucură de o locație strategică între Est și Vest și se caracterizează prin apropierea de țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și de zonele lor de conflict, deoarece locația sa permite accesul rapid la ținte.
După independența Ciprului în 1960, Marea Britanie a păstrat zonele suverane sub controlul său, în conformitate cu Acordul de la Londra din 1959. Aceste zone acoperă o suprafață de 256 de kilometri pătrați, echivalentul a aproximativ 3% din suprafața insulei, și includ două zone separate în sudul țării: Dhekelia și Akrotiri, una în estul insulei, cealaltă în vest.
Datorită zonei suverane, Marea Britanie a reușit să mențină o prezență militară permanentă într-un punct strategic din estul Mediteranei și să stabilească bazele militare Akrotiri și Dhekelia. Conform tratatului, Regatul Unit nu este obligat să informeze autoritățile cipriote activitățile sale în acele unități.
Bazele britanice din Cipru includ două batalioane rezidente de infanterie și arme de sprijin, inclusiv forțe logistice, ingineri electroniști și mecanici, poliție militară și medici militari. Potrivit cifrelor Ministerului Britanic al Apărării pentru anul 2022, aproximativ 2.490 de angajați britanici sunt numiți permanent să lucreze la baze.
Avantajul strategic al instalațiilor militare din Cipru pentru Marea Britanie a devenit și mai important în urma Brexit-ului și în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Baza Aeriană Akrotiri
Avion Eurofighter Typhoon, pregătit de misiune la o bază din Cipru
Baza este situată în peninsula Akrotiri, în sud-vestul Ciprului. Include un spital, o stație meteo și un aeroport și este folosit ca punct de plecare important pentru Forțele Aeriene Britanice, pentru a efectua o varietate de operații militare, având ca scop protejarea intereselor strategice britanice, iar facilitățile de comunicații de la bază sunt un element important în consolidarea legăturilor globale ale Regatului Unit.
Baza reprezintă un centru avansat pentru operații externe în Orientul Mijlociu, un loc pentru antrenarea reacției rapide a aeronavelor și este, de asemenea, o bază de operații comune, întotdeauna activă, pentru sprijinul operațiunilor în desfășurare în regiune, și o bază echipată pentru desfășurarea rapidă a avioanelor de luptă Typhoon și F-35.
Baza găzduiește, de asemenea, un echipaj de elicoptere ale Forțelor Aeriene Britanice pentru a răspunde la situații de urgență și pentru a sprijini stingerea incendiilor, iar elicopterele Griffin joacă un rol important în operațiile de căutare-salvare, în cooperare cu Poliția Cipriotă și Comandamentul Aerian al Gărzii Naționale.
Baza Akrotiri a fost înființată în 1955 și 30 de militari s-au stabilit acolo într-un an de la funcționare. Unitatea sa de lucru a fost intensificată până când numărul de angajați a ajuns la 260 de ofițeri și 2.864 de alte grade.
După retragerea Marii Britanii din estul Suezului la începutul anilor 1970, toate avioanele și elicopterele RAF au fost transferate la Akrotiri ca escadrile permanente. În acea perioadă, baza a atins apogeul, iar treptat armamentul ei s-a redus și, până la sfârșitul anilor optzec,i a devenit un centru avansat de pregătire și operare.
Baza Dhekelia
Baza Dhekelia este situată în sud-estul Ciprului, pe malul nordic al golfului Larnaca. Este formată din aproximativ 7 kilometri pătrați și este sediul principal al zonei de bază a suveranității de Est. Este folosită ca locație pentru forțele britanice, un centru de antrenament și un punct de trecere între Marea Britanie, Asia de Sud și Orientul Îndepărtat. De asemenea, este folosită în scopul sprijinirii forțelor Națiunilor Unite în Cipru.
Este formată dintr-un batalion rezident de infanterie, o unitate de geniști și diverse unități logistice și include un spital, un aeroport mic, școli, o biserică și multe facilități sportive și de agrement, fiind locuită de civili britanici și familiile acestora, numărând peste 1.500 de persoane.
Baza americană
Marea Britanie a permis forțelor americane să înființeze o bază militară pe teritoriul său suveran din Cipru, iar Ministerul Britanic al Apărării a declarat că elementele militare americane sunt staționate la baza Forțelor Aeriene Britanice din Akrotiri din 1974, când a început operațiea de menținere a păcii pe insulă.
Deși Statele Unite au o bază militară pe teritoriul britanic în Cipru încă din anii 1970, Statele Unite și Marea Britanie au păstrat tăcerea cu privire la dimensiunea prezenței americane și a activităților sale militare și de informații în Cipru.
Ziarul Declassified a dezvăluit desfășurarea permanentă a 129 de piloți americani în baza Akrotiri, pe lângă Unitatea 1 de Recunoaștere Expediționară, care este cea mai veche unitate de aviație a Armatei SUA și este responsabilă de pregătirea echipajelor de informații și de recunoaștere a aeronavelor.
Ziarul a mai relatat că Forțele Armate ale SUA au construit o facilitate cu 147 de camere pe o suprafață de 1,5 acri a bazei britanice pentru a găzdui echipajele și activitățile sale militare.
Departamentul de Apărare al SUA (Pentagonul) spune că are doar 14 persoane în Cipru, printre care 9 pușcași marini și un pilot, în timp ce guvernul britanic nu recunoaște niciun echipament american în zonele sale suverane, cu excepția aeronavelor U-2, dar rapoartele indică prezența altor unități militare americane active.
Centru de informații
Bazele militare din zonele suverane sunt folosite ca centru de culegere a informațiilor și o rețea de supraveghere pentru Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneană. Începând cu anii 1970, s-a început discuția despre utilizarea bazei Akrotiri ca stație de monitorizare a activităților Uniunii Sovietice.
Un document secret scurs de Birourile de Comunicații ale Guvernului Britanic indică faptul că Cipru găzduiește o gamă largă de facilități de informații britanice și americane și, potrivit site-ului Declassified, bazele britanice din Cipru constituie cele mai mari facilități de informații britanice din afara Regatului Unit.
America are patru locații de spionaj: Centrul de interceptare a comunicațiilor de la Agios Nikolaos din Dhekelia, despre care se crede că interceptează apeluri, mesaje text și e-mailuri din diferite părți ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord și există un alt centru de interceptare care culege informații electronice secrete.
Bazele străine din Cipru au fost folosite pentru a lansa multe operații militare încă din anii 1980. Forțele americane au folosit baza Akrotiri la mijlocul anilor 1980 pentru a efectua atacuri asupra Libiei, iar în 1990 au fost lansate atacuri asupra Irakului.
În 2014, Marea Britanie, împreună cu forțele coaliției, a lansat atacuri aeriene împotriva ISIS în Irak și Siria folosind avioane staționate la instalațiile sale militare din Cipru. De la începutul secolului XXI, America a desfășurat operațiuni militare extinse care au inclus Siria, Irak, Afganistan, Libia și Yemen.
Forțele britanice și americane au folosit bazele de pe insulă pentru a lansa lovituri aeriene asupra grupului Houthi din Yemen, după ce au fost atacate navele care traversau Marea Roșie către și dinspre Israel.
Israelul nu are facilități militare în Cipru, dar are relații militare și tratate de securitate cu Cipru, Marea Britanie și America, ceea ce îi permite să beneficieze efectiv de bazele militare de pe insulă.
Ciprul se bucură de relații militare strânse cu Israelul, iar forțele armate ale celor două țări desfășoară manevre și exerciții militare, inclusiv exercițiile "Onisilos Gideon", care au loc anual în cadrul programului de cooperare militară dintre Cipru și Israel. Exercițiile încep de la Nicosia și acoperă o zonă mare a Ciprului.
Israelul are relații extinse de intelligence cu Statele Unite și, potrivit documentelor scurse, Israelul are, în consecință, avantajul de a accesa site-uri de spionaj americane din zonele suverane ale Ciprului și de a beneficia de datele lor.
Numeroase rapoarte, publicate de site-ul Declassified și de ziarul israelian Haaretz, indică faptul că frecvența zborurilor din Akrotiri către Israel a crescut din ce în ce mai mult de la agresiunea israeliană asupra Fâșiei Gaza din toamna anului 2023.
Aceleași rapoarte adaugă că forțele britanice și americane susțin atacul lansat de Israel asupra Gazei cu arme și informații de la bazele Akrotiri și Dhekelia și că Statele Unite transferă arme către Israel din diferite părți ale Europei folosind baza Akrotiri.
Marea Britanie a negat în mod repetat că forțele aeriene britanice au transferat materiale letale în Israel. Autoritățile americane au anunțat că activitățile militare ale SUA în regiune sunt pe deplin în concordanță cu dreptul internațional, iar Cipru, în răspunsul său la amenințarea Hezbollah, a negat că ar fi fost implicat în conflict în vreun fel.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Iranul a declarat vineri că a efectuat o lansare spațială de succes cu cea mai grea încărcătură utilă de până acum, în cel mai recent program al său despre care Occidentul spune că îmbunătățește programul de rachete balistice al Teheranului.
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken l-a acuzat joi pe omologul său rus Serghei Lavrov de propagarea unui "tsunami de dezinformare".
În urmă cu o săptămână, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valery Gherasimov, a vorbit la telefon cu omologul său american, Charles Brown, care este șeful Comitetului Întrunit al șefilor de state majore din Forțele Armate ale SUA. The New York Times (NYT) a relatat despre conversație, pe care a numit-o una extrem de neobișnuită, deoarece Gherasimov a vorbit ultima dată la telefon cu colegul său american, Mark Milley, în octombrie 2022.
La Tbilisi, mii de oameni au ieșit pentru a șasea zi consecutiv pentru a protesta împotriva respingerii de către guvern a integrării europene.
Adevăratele schimbări dramatice pentru georgieni au început în primăvara acestui an, când în Georgia a fost adoptată așa-numita lege a agenților străini, care vizează mass-media și ONG-urile care au finanțare străină.
Dar adevăratele, adevăratele schimbări pentru georgieni au fost în 2018. Atunci, actualul guvern care se declară pro-european a consacrat în Constituție obiectivul aderării la UE, dar a eliminat toate puterile președintelui. Acum, Rusia culege roadele politicii abile de infiltrare a instituțiilor georgiene.
Armenia sugerează că a rupt definitiv legăturile cu OTSC, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia.
Forțele aeriene norvegiene, britanice și americane au desfășurat pe 3 decembrie un exercițiu aerian comun de tipul F2T2 (find, fix, tracking and target - găsire, fixare, urmărire și țintire) cu avioane de generația a cincea.
În timpul discursului de joi al ministrului rus de externe Serghei Lavrov la întâlnirea miniștrilor de externe ai OSCE, miniștrii Cehiei, Poloniei, Ucrainei, Estoniei și Letoniei au părăsit sala. Delegația lituaniană a părăsit întâlnirea înainte ca Lavrov să-și înceapă discursul.
Beijingul sancționează companii americane din industria de apărare.
Măsura e mai mult simbolică întrucât colaborarea dintre cele două state pe acest palier este aproape inexistentă. Singura relație dintre cele două industrii militare este una în care China fură tehnologie americană. ”Ăștia fură totul”, explica pentru DefenseRomania și Excelența Sa, ambasadorul Adrian Zuckerman, referindu-se la metodele folosite de China.
Adunarea Naţională a Franţei (Camera inferioară a parlamentului francez) a votat miercuri pentru demiterea guvernului minoritar al premierului Michel Barnier. Președintele Emmanuel Macron trebuie să caute acum un nou premier.
Războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei se transformă într-o amenințare pentru țările occidentale prin Coreea de Nord.
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.
Consilierii președintelui ales al SUA, Donald Trump, propun planuri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care includ cedarea unor părți din teritoriu Rusiei și încetarea posibilității de aderare a Ucrainei la NATO, potrivit unei analize Reuters.
O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter al armatei germane în Marea Baltică, relatează ziarul german Bild.
Excelența Sa Adrian Zuckerman vine, miercuri, 4 decembrie, de la ora 14:00, LIVE la DCNews, DCNewsTV și DefenseRomânia, ca invitat al analistului politic Bogdan Chirieac.
O Românie modernă, independentă și sigură este posibilă doar dacă rămânem cu fața către Vest. Acțiunile Rusiei nu lasă loc de dubii - Moscova clamează pacea și atacă state precum Georgia și Ucraina, inventând pretexte demne de Germania anilor 30. Singura pavăză credibilă rămâne Alianța Nord Atlantică.
Toți cei care strigă acum că ”NATO ne bagă în război” trebuie să se uite că, până una-alta, prietenia cu Rusia te bagă în război (a se vedea exemplul Coreei de Nord care își dovedește loialitatea față de Rusia, trimițănd militari să lupte împotriva Ucrainei).
Evaluările occidentale spun că moneda rusă e grav afectată de efortul de război, dar la Kremlin auzim o perspectivă complet diferită.
Potrivit lui Yoon Suk Yeol, măsura este esenţială pentru apărarea ordinii constituţionale a ţării.
Demonstraţiile masive din Georgia sunt rezultatul unei fraude electorale masive, urmată de o încercare a celor de la guvernare de a folosi aceste alegeri falsificate pentru a deturna atenţia de la Uniunea Europeană, a scris marţi pe X preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, făcând o paralelă cu situaţia din România, unde au avut loc cele mai recente alegeri din regiune, precum şi cu cele din Republica Moldova.
Miniștrii de externe ai NATO se întâlnesc la sediul NATO de la Bruxelles marți și miercuri (3-4 decembrie 2024). La reuniune va participa și ministrul român de externe, Luminița Odobescu.
Dacă decizia se va concretiza, Berlinul va avea la dispoziție în total șase submarine.
Curtea Constituțională respinge solicitarea de anulare a primului tur de scrutin.
SUA va impune noi restricții asupra exporturilor către 140 de companii chineze, inclusiv companii producătoare de echipamente folosite la realizarea cipurilor avansate. Măsura vizează limitarea avântului Chinei în domeniul inteligenței artificiale cu aplicabilitate militară.
Primele rezultate exit-poll pentru alegerile parlamentare 2024.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski admite că Ucraina ar putea suspenda eforturile de a recupera teritoriile ocupate de Rusia, dar dorește asistență militară și garanţii de securitate din partea NATO.
Liderul de la Kiev ar fi de acord cu o soluție în care întreaga Ucraină ar intra în NATO, dar articolul 5 să se aplice doar teritoriului controlat de Kiev, fără teritoriile aflate momentan sub controlul Moscovei.
Putin încă se pregătește pentru un război lung, ultima sa mișcare nu lasă prea mult loc de îndoială. Liderul rus Vladimir Putin a aprobat un nou buget pentru 2025-2027. Ulterior, documentul a fost publicat pe site-ul oficial al decretelor legale rusești.
Aproximativ 2.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu aproximativ 190 de mijloace tehnice şi 45 de aeronave, participă duminică la Parada Militară Naţională, organizată în Bucureşti, cu ocazia Zilei Naţionale a României, la împlinirea a 106 ani de la Marea Unire.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit, în data de 30 noiembrie, cu omologul din Republica Moldova, colonelul Vitalie Micov, care a preluat mandatul la mijlocul lunii octombrie.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că prima secţiune a fortificaţiilor cunoscute sub denumirea de "Scutul estic" de-a lungul graniţelor Poloniei cu Rusia şi Belarus este acum gata şi că toate măsurile implementate la aceste hotare reprezintă o investiţie în pace, informează Agerpres și EFE.
Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis sâmbătă un mesaj de solidaritate cu poporul georgian.
Armata sud-coreeană a identificat aeronavele și și-a desfășurat avioanele pentru a efectua manevre tactice de răspuns.
Forumurile platformei de gaming War Thunder sunt în centrul unei alte controverse în urma scurgerii de documente clasificate legate de sistemele radar ale aeronavei Eurofighter Typhoon.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 21.12.2024, în portul Kaspiysk din Marea Caspică, s-a desfășurat o ceremonie solemnă de acceptare în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse a navei mici purtătoare de rachete (MRK) Tucha, Proiect 22800.
Comandamentul central al SUA (CENTCOM) a informat că în seara zilei de vineri, 20 decembrie, au fost efectuate lovituri majore împotriva centrelor de comandă și control ale grupării Houthi și a instalațiilor de depozitare a rachetelor din vestul Yemenului.
Lockheed Martin a semnat un contract cu Departamentul de Apărare (DoD) al SUA pentru producția 145 de avioane de vânătoare F-35 Lightning II de generația a cincea.
Polonia a dat undă verde atât avioanelor de luptă de tip F-16 Fighting Falcon din dotarea Armatei poloneze, precum și sistemelor de apărare antiaeriene să doboare drone sau rachete rusești.
Drone explozive ucrainene au lovit un depozit de petrol situat lângă orașul Orel, Federația Rusă.
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo", relatează MTI.
Franța a început vineri, 20 decembrie, să retragă trupele din Ciad, după cum a declarat Ministerul Forțelor Armate din Ciad, în contextul în care luna trecută N’Djamena a încetat brusc cooperarea militară cu fosta putere colonială.
Șeful Guvernului de Unitate Națională Libian, Abdul Hamid Al-Dabaiba, și-a exprimat joi temerile că țara sa va deveni o arenă pentru conflicte între țări, în urma informațiilor despre transferul de arme rusești din Siria după căderea președintelui acestei țări, Bashar al-Assad, în timp ce Națiunile Unite urmăresc retragerea forțelor străine și prevenirea ingerințelor externe, ca o condiție necesară pentru progresul către o soluție politică care să ducă la unificarea instituțiilor țării și la organizarea alegerilor.
Frank Kendall, Secretarul Forțelor Aeriene, gata să-și părăsească funcția luna viitoare, consideră că eforturile sale de a promova dronele autonome care vor însoți avioanele cu pilot — programul Collaborative Combat Aircraft (CCA)— va fi cel mai revoluționar dintre numeroasele programe pe care le-a lansat.
O companie ucraineană formată din roboți de luptă a lansat un atac la sol în regiunea Harkov.
Zborurile au fost suspendate temporar pe aeroportul din oraşul rus Kazan, a anunţat sâmbătă autoritatea rusă pentru aviaţia civilă, Rosaviatsia, transmit Agerpres și Reuters. Anunţul vine după un atac ucrainean cu drone asupra oraşului.
Decenii la rând investițiile Germaniei în apărare au fost inexistente, în ciuda faptului că discutăm despre cea mai puternică economie a Europei. Moștenirea celui de-al Doilea Război Mondial și arhitectura geo-strategică de după Războiul Rece încheiat cu înfrângerea URSS au contribuit la lipsa de investiții militare a Berlinului.
Consilieri ai viitorului preşedinte american Donald Trump le-au transmis oficialilor europeni că el va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu este atinsă de o parte dintre membri, şi că intenţionează să continue să ofere Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia, scrie Agerpres care citează Financial Times (FT).
Diplomații austrieci, inclusiv numărul doi din Ministerul de Externe de la Viena, au vizitat localitatea Bucha în regiunea Kiev și au onorat memoria victimelor agresiunii ruse.
Fondatorul Armatei Siriene Libere, generalul de brigadă Riad Al-Asaad, a făcut public faptul că din 2017 s-au făcut eforturi mari pentru a se pregăti răsturnarea guvernului Assad și a se ajunge la acest moment crucial.
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă, notează Agerpres și AFP.
Membri ai delegaţiei Statelor Unite la Adunarea Parlamentară a NATO au apreciat vineri într-un comunicat "rolul României de aliat ferm al NATO şi membru deplin al Uniunii Europene" şi în acest context şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu "eforturile ruse de a submina şi influenţa procesul electoral" din ţara noastră.
În dimineața zilei de 20.12.2024, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Kievului, în urma căruia cel puțin o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite. De asemenea, mai multe clădiri au fost avariate. O serie de incendii au izbucnit în mai multe locuri din capitală, care, potrivit autorităților locale, au fost cauzate de fragmente de la rachetele doborâte.
Secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a recunoscut în timpul unei conferințe de presă de joi, 19 decembrie, că numărul de trupe americane în Siria este mult mai mare decât a raportat anterior administrația Biden-Harris. În timp ce Pentagonul a susținut luni de zile că în Siria mai sunt dislocați doar aproximativ 900 de militari americani, în realitate numărul acestora este de aproximativ 2.000.
România deține o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon, e vorba de Escadrila 53 Vânătoare de la Baza 86 Borcea. Alte două escadrile vor lua naștere din 32 de F-uri achiziționate din Norvegia și sunt în prezent în curs de formare. Avioanele deși sunt în uz sunt modernizate, dar acest lucru nu le-a ferit de criticile „experților” care arată cu degetul că România nu a cumpărat avioane noi.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar fi trebuit să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei mai devreme și să fie mai bine pregătită pentru război.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat că Statele Unite ar trebui să desfășoare sistemul de rachete anti-balistic THAAD în Ucraina pentru a-l testa împotriva noii rachete ruseşti ,,Oreshnik'', argumentând că acest sistem este inferior sistemului rusesc S-400. Deși Ucraina a solicitat acest sistem în contextul agresiunii ruse, Pentagonul a respins desfășurarea sa în țară, menționând diferențele dintre conflictele din Ucraina și cele din Orientul Mijlociu. Putin a adăugat că observațiile legate de utilizarea sistemului ar putea aduce soluții tehnice valoroase pentru Rusia.
Polonia își intensifică pregătirile pentru a contracara o posibilă agresiune rusă în Europa. De la consolidarea apărării sale aeriene la construirea unui ''scut de apărare estic'' în valoare de 2,5 miliarde de euro, Polonia se pregătește pentru orice, de la pătrunderea rachetelor în spaţiul său aerian până la un posibil conflict major la frontierele sale. Ministrul polonez al Apărării, Wladislaw Kosiniak-Kamisz, a vorbit despre toate aceste într-un interviu exclusiv acordat redacţiei radioului Voice of America (VOA) pentru Europa de Est.
În apropierea bazei din Severomorsk a Flotei ruse de Nord au avut loc mai multe explozii puternice. O înregistrare video, postată miercuri seara pe rețelele de socializare din Murmansk, arată o explozie masivă la orizont.
Prim-ministrul Republicii Portugheze, Luis Montenegro, însoțit de reprezentanți din conducerea Ministerului Apărării, a efectuat o vizită de lucru în România, vineri, 20 decembrie, în garnizoana Caracal, unde sunt dislocate trupe portugheze.
Belgia și-a amânat planurile de a transfera avioane de luptă F-16 către Ucraina, invocând o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale. Primele două aeronave, programate inițial pentru livrare până la sfârșitul anului 2024, nu vor fi transferate în acest an, a confirmat ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, la 19 decembrie 2024.
Armata SUA a desfășurat oficial noul sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270A2 la Brigada 41 de Artilerie de Câmp desfășurată în Germania, ceea ce este esențial pentru consolidarea capacităților sale europene în materie de artilerie. Această măsură vine în contextul în care tensiunile cu Rusia continuă să crească, ca urmare a războiului din Ucraina, unde eficiența versiunilor anterioare ale MLRS-ului american a fost demonstrată în mod constant pe câmpul de luptă.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a ameninţat vineri Uniunea Europeană cu taxe vamale dacă blocul comunitar nu îşi reduce excedentul comercial în relaţiile cu SUA prin cumpărarea de mai mult gaz şi petrol american, transmite Agerpres și AFP
La 18 decembrie 2024, două avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force (RAF) au aterizat la baza aeriană Murted de lângă Ankara, Turcia, pentru a fi evaluate de autoritățile turce. Acest lucru survine ca urmare a interesului exprimat de Turcia de a achiziționa 40 de avioane Eurofighter Typhoon pentru a-și moderniza forțele aeriene, ca soluție provizorie în așteptarea pregătirii operaționale a TAI KAAN, avionul de vânătoare de generația a V-a pe care îl construiește industria aeronautică turcă.
Departamentul american al Apărării (DoD) a publicat, la 18 decembrie 2024, raportul său anual privind evoluțiile militare și de securitate referitoare la China. Raportul oferă o prezentare detaliată a progreselor militare ale Chinei, cu un accent deosebit pe Forța de Rachete a Armatei Populare de Eliberare (PLARF), unitate care a fost înființată în 2015 pentru a gestiona arsenalul de rachete terestre deținut de aceasta. Potrivit raportului, China are în prezent sub comanda PLARF un total de 3 100 de rachete balistice.
La 35 de ani de la Revoluția română care a debutat la Timișoara în 16 decembrie 1989 DefenseRomania difuzează două episoade speciale ale podcastului Obiectiv EuroAtlantic în care invitat este procurorul Dan Voinea, cel care a instrumentat Dosarul Revoluției și care a trimis în judecată lotul implicat în represiunea de la Timișoara, proces încheiat cu condamnări.