Micul stat baltic continuă să-și dezvolte infrastructura militară, mai ales în zona Mării Baltice.
Începând cu anii 1980, forțele americane și britanice au folosit bazele militare din Cipru ca centre de dislocare pentru a desfășura operații ample care au inclus țări regionale, inclusiv Siria, Irak, Afganistan, Libia și Yemen.
Aceste baze servesc intereselor strategice israeliene în regiune prin cooperare militară și de intelligence, iar din octombrie 2023, forțele americane și britanice sprijină Israelul cu arme și informații folosind bazele Akrotiri și Dhekelia.
Pe fundalul acestui sprijin oferit Israelului în războiul său cuprinzător, secretarul general al Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, a avertizat guvernul cipriot împotriva deschiderii aeroporturilor și bazelor cipriote către Israel dacă decide să ducă război asupra Libanului și a amenințat că va considera Cipru ca o parte țintă în război.
Cipru nu are capacități militare mari, iar Comandamentul Aerian al Gărzii Naționale a Ciprului include o flotă de 20 de elicoptere, 4 drone și 6 baterii de apărare antiaeriană.
De asemenea, are 3 unități antiaeriene, care operează mai multe sisteme de rachete sol-aer, iar bateriile și lansatoarele de rachete sunt răspândite pe insulă, majoritatea fiind staționate în principalele baze militare ale Gărzii Naționale a Ciprului.
Instalațiile militare ale armatei cipriote sunt limitate la două baze aeriene și o bază navală, pe lângă unele mici facilități și instalații militare, sau facilități civile utilizate în scopuri militare pe lângă utilizări civile.
Cele mai importante instalații militare naționale din Cipru sunt:
Baza Andreas Papandreou
Baza Aeriană Andreas Papandreou este situată la 10 kilometri de orașul Paphos, la nord de Aeroportul Internațional Paphos. Este baza principală a Forțelor Aeriene Cipriote și cea mai mare bază aeriană națională din țară și include cea mai mare parte a infrastructurii aeriene și multe unități de comunicații ale forțelor aeriene.
Autoritățile cipriote au fost interesate să îmbunătățească infrastructura bazei și să lucreze pentru modernizarea și dezvoltarea acesteia la sfârșitul anilor 1990, înființând hangare pentru avioane, docuri suplimentare și centre de întreținere.
Baza reprezintă sediul Unității de Luptă 55, care este un grup operațional independent, afiliat la Comandamentul Forțelor Aeriene din Cipru, similar grupurilor tipice ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), și ale cărei sarcini necesită pregătire constantă la cele mai înalte niveluri de eficiență de a funcționa în toate circumstanțele și momentele.
Unitatea este responsabilă de operarea a cinci escadrile militare: Escadrila 450 de elicoptere de atac, Escadrila 460 de căutare și salvare, Escadrila 470 de drone și Escadrila 457 de apărare aeriană și Escadrila de sprijin pentru serviciul de luptă.
Baza constituie un centru obișnuit de manevre și exerciții militare comune, pe care Unitatea 55 le desfășoară cu multe țări precum Grecia, Franța, Israel, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia și Egipt.
Conform unui acord cu Rusia din 2015, Cipru a permis avioanelor de luptă rusești din Siria să folosească baza militară Andreas Papandreou și alte aerodromuri în situații de urgență.
În urma operației Potopul Al-Aqsa lansată de rezistența palestiniană în octombrie 2023 asupra așezărilor din jurul Fâșiei Gaza, elicopterele aparținând forțelor franceze, germane, olandeze și americane au început să folosească baza Andreas ca centru pentru operațiile lor în estul Mediteranei, să-și evacueze cetățenii din țările din regiune, iar elicopterele acestor țări desfășoară și activități de antrenament zilnic.
Baza Lakatamia
Baza Aeriană Lakatamia este situată la 7 kilometri sud de Nicosia. A fost una dintre bazele britanice în timpul ocupației engleze a insulei, iar aeroportul său includea la acea vreme două piste. După independența țării, britanicii au predat baza autorităților cipriote, iar importanța acesteia a scăzut la început, deoarece forțele armate cipriote au decis să se instaleze la Nicosia.
În urma intervenției militare turcești în Cipru din 1974, Forțele de Apărare a Ciprului nu au mai putut folosi Nicosia, așa că au reactivat baza Lakatamia, care a devenit cartierul general al Forțelor Aeriene Ciprului.
La bază a fost staționată Escadrila 449 Operații Aeriene. În 2010, escadrila a fost întreruptă, iar 4 dintre aeronavele sale au început să fie folosite în comun cu Escadrila 450 de la baza Andreas. Ca urmare, activitatea operațională din Lakatamia a scăzut, iar utilizarea bazei a fost limitată la un număr mic de aeronave.
Baza Evangelos Florakis
Baza Navală Evangelos Florakis este situată în Mari, pe coasta de sud a Ciprului. Infrastructura bazei nu este suficient de dezvoltată pentru a răspunde cererii tot mai mari de utilizare a acesteia, deoarece navele de război cu o lungime mai mare de 65 de metri nu pot acosta în portul său.
Având în vedere taxele exorbitante impuse de portul privat Limassol, această situație a dus la nemulțumirea unor țări ale căror nave depind de Cipru pentru serviciul portuar, ceea ce intră în conflict cu dorința autorităților cipriote de a juca un rol esențial în regiune.
Cipru dorește să-și consolideze rolul geopolitic și operațional în Estul Mediteranei, în special pentru navele germane care operează în cadrul misiunii Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) și cu sediul la Larnaca, și navele de război ale partenerilor săi strategici precum Statele Unite, Uniunea Europeană, Grecia și Franța, care fac escale frecvente în porturile sale.
În mai 2023, Cipru a anunțat dezvoltarea infrastructurii bazei, extinderea portului pentru a asigura andocarea navelor mari și construirea unui doc pentru întreținerea și repararea navelor de război. Proiectul este legat de un acord de cooperare militară cu Franța, care va contribui la susținerea proiectului.
Alte facilități
Cipru include facilități militare importante, cum ar fi Centrul de control al forțelor aeriene din Cipru, care este situat în Troodos, în centrul insulei. Este un centru de control care include multe unități radar, sisteme de comandă și control și sisteme de apărare antiaeriană.
Forțele armate cipriote folosesc în mod regulat facilități civile, cum ar fi aeroporturile internaționale Paphos și Larnaca și portul Limassol. Autoritățile pun, de asemenea, la dispoziție aceste facilități civile pentru uz militar străin, inclusiv permițând navelor de război franceze, germane, rusești și altor nave de război să utilizeze portul din Limassol.
Cipru se bucură de o locație strategică între Est și Vest și se caracterizează prin apropierea de țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și de zonele lor de conflict, deoarece locația sa permite accesul rapid la ținte.
După independența Ciprului în 1960, Marea Britanie a păstrat zonele suverane sub controlul său, în conformitate cu Acordul de la Londra din 1959. Aceste zone acoperă o suprafață de 256 de kilometri pătrați, echivalentul a aproximativ 3% din suprafața insulei, și includ două zone separate în sudul țării: Dhekelia și Akrotiri, una în estul insulei, cealaltă în vest.
Datorită zonei suverane, Marea Britanie a reușit să mențină o prezență militară permanentă într-un punct strategic din estul Mediteranei și să stabilească bazele militare Akrotiri și Dhekelia. Conform tratatului, Regatul Unit nu este obligat să informeze autoritățile cipriote activitățile sale în acele unități.
Bazele britanice din Cipru includ două batalioane rezidente de infanterie și arme de sprijin, inclusiv forțe logistice, ingineri electroniști și mecanici, poliție militară și medici militari. Potrivit cifrelor Ministerului Britanic al Apărării pentru anul 2022, aproximativ 2.490 de angajați britanici sunt numiți permanent să lucreze la baze.
Avantajul strategic al instalațiilor militare din Cipru pentru Marea Britanie a devenit și mai important în urma Brexit-ului și în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Baza Aeriană Akrotiri
Avion Eurofighter Typhoon, pregătit de misiune la o bază din Cipru
Baza este situată în peninsula Akrotiri, în sud-vestul Ciprului. Include un spital, o stație meteo și un aeroport și este folosit ca punct de plecare important pentru Forțele Aeriene Britanice, pentru a efectua o varietate de operații militare, având ca scop protejarea intereselor strategice britanice, iar facilitățile de comunicații de la bază sunt un element important în consolidarea legăturilor globale ale Regatului Unit.
Baza reprezintă un centru avansat pentru operații externe în Orientul Mijlociu, un loc pentru antrenarea reacției rapide a aeronavelor și este, de asemenea, o bază de operații comune, întotdeauna activă, pentru sprijinul operațiunilor în desfășurare în regiune, și o bază echipată pentru desfășurarea rapidă a avioanelor de luptă Typhoon și F-35.
Baza găzduiește, de asemenea, un echipaj de elicoptere ale Forțelor Aeriene Britanice pentru a răspunde la situații de urgență și pentru a sprijini stingerea incendiilor, iar elicopterele Griffin joacă un rol important în operațiile de căutare-salvare, în cooperare cu Poliția Cipriotă și Comandamentul Aerian al Gărzii Naționale.
Baza Akrotiri a fost înființată în 1955 și 30 de militari s-au stabilit acolo într-un an de la funcționare. Unitatea sa de lucru a fost intensificată până când numărul de angajați a ajuns la 260 de ofițeri și 2.864 de alte grade.
După retragerea Marii Britanii din estul Suezului la începutul anilor 1970, toate avioanele și elicopterele RAF au fost transferate la Akrotiri ca escadrile permanente. În acea perioadă, baza a atins apogeul, iar treptat armamentul ei s-a redus și, până la sfârșitul anilor optzec,i a devenit un centru avansat de pregătire și operare.
Baza Dhekelia
Baza Dhekelia este situată în sud-estul Ciprului, pe malul nordic al golfului Larnaca. Este formată din aproximativ 7 kilometri pătrați și este sediul principal al zonei de bază a suveranității de Est. Este folosită ca locație pentru forțele britanice, un centru de antrenament și un punct de trecere între Marea Britanie, Asia de Sud și Orientul Îndepărtat. De asemenea, este folosită în scopul sprijinirii forțelor Națiunilor Unite în Cipru.
Este formată dintr-un batalion rezident de infanterie, o unitate de geniști și diverse unități logistice și include un spital, un aeroport mic, școli, o biserică și multe facilități sportive și de agrement, fiind locuită de civili britanici și familiile acestora, numărând peste 1.500 de persoane.
Baza americană
Marea Britanie a permis forțelor americane să înființeze o bază militară pe teritoriul său suveran din Cipru, iar Ministerul Britanic al Apărării a declarat că elementele militare americane sunt staționate la baza Forțelor Aeriene Britanice din Akrotiri din 1974, când a început operațiea de menținere a păcii pe insulă.
Deși Statele Unite au o bază militară pe teritoriul britanic în Cipru încă din anii 1970, Statele Unite și Marea Britanie au păstrat tăcerea cu privire la dimensiunea prezenței americane și a activităților sale militare și de informații în Cipru.
Ziarul Declassified a dezvăluit desfășurarea permanentă a 129 de piloți americani în baza Akrotiri, pe lângă Unitatea 1 de Recunoaștere Expediționară, care este cea mai veche unitate de aviație a Armatei SUA și este responsabilă de pregătirea echipajelor de informații și de recunoaștere a aeronavelor.
Ziarul a mai relatat că Forțele Armate ale SUA au construit o facilitate cu 147 de camere pe o suprafață de 1,5 acri a bazei britanice pentru a găzdui echipajele și activitățile sale militare.
Departamentul de Apărare al SUA (Pentagonul) spune că are doar 14 persoane în Cipru, printre care 9 pușcași marini și un pilot, în timp ce guvernul britanic nu recunoaște niciun echipament american în zonele sale suverane, cu excepția aeronavelor U-2, dar rapoartele indică prezența altor unități militare americane active.
Centru de informații
Bazele militare din zonele suverane sunt folosite ca centru de culegere a informațiilor și o rețea de supraveghere pentru Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneană. Începând cu anii 1970, s-a început discuția despre utilizarea bazei Akrotiri ca stație de monitorizare a activităților Uniunii Sovietice.
Un document secret scurs de Birourile de Comunicații ale Guvernului Britanic indică faptul că Cipru găzduiește o gamă largă de facilități de informații britanice și americane și, potrivit site-ului Declassified, bazele britanice din Cipru constituie cele mai mari facilități de informații britanice din afara Regatului Unit.
America are patru locații de spionaj: Centrul de interceptare a comunicațiilor de la Agios Nikolaos din Dhekelia, despre care se crede că interceptează apeluri, mesaje text și e-mailuri din diferite părți ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord și există un alt centru de interceptare care culege informații electronice secrete.
Bazele străine din Cipru au fost folosite pentru a lansa multe operații militare încă din anii 1980. Forțele americane au folosit baza Akrotiri la mijlocul anilor 1980 pentru a efectua atacuri asupra Libiei, iar în 1990 au fost lansate atacuri asupra Irakului.
În 2014, Marea Britanie, împreună cu forțele coaliției, a lansat atacuri aeriene împotriva ISIS în Irak și Siria folosind avioane staționate la instalațiile sale militare din Cipru. De la începutul secolului XXI, America a desfășurat operațiuni militare extinse care au inclus Siria, Irak, Afganistan, Libia și Yemen.
Forțele britanice și americane au folosit bazele de pe insulă pentru a lansa lovituri aeriene asupra grupului Houthi din Yemen, după ce au fost atacate navele care traversau Marea Roșie către și dinspre Israel.
Israelul nu are facilități militare în Cipru, dar are relații militare și tratate de securitate cu Cipru, Marea Britanie și America, ceea ce îi permite să beneficieze efectiv de bazele militare de pe insulă.
Ciprul se bucură de relații militare strânse cu Israelul, iar forțele armate ale celor două țări desfășoară manevre și exerciții militare, inclusiv exercițiile "Onisilos Gideon", care au loc anual în cadrul programului de cooperare militară dintre Cipru și Israel. Exercițiile încep de la Nicosia și acoperă o zonă mare a Ciprului.
Israelul are relații extinse de intelligence cu Statele Unite și, potrivit documentelor scurse, Israelul are, în consecință, avantajul de a accesa site-uri de spionaj americane din zonele suverane ale Ciprului și de a beneficia de datele lor.
Numeroase rapoarte, publicate de site-ul Declassified și de ziarul israelian Haaretz, indică faptul că frecvența zborurilor din Akrotiri către Israel a crescut din ce în ce mai mult de la agresiunea israeliană asupra Fâșiei Gaza din toamna anului 2023.
Aceleași rapoarte adaugă că forțele britanice și americane susțin atacul lansat de Israel asupra Gazei cu arme și informații de la bazele Akrotiri și Dhekelia și că Statele Unite transferă arme către Israel din diferite părți ale Europei folosind baza Akrotiri.
Marea Britanie a negat în mod repetat că forțele aeriene britanice au transferat materiale letale în Israel. Autoritățile americane au anunțat că activitățile militare ale SUA în regiune sunt pe deplin în concordanță cu dreptul internațional, iar Cipru, în răspunsul său la amenințarea Hezbollah, a negat că ar fi fost implicat în conflict în vreun fel.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Micul stat baltic continuă să-și dezvolte infrastructura militară, mai ales în zona Mării Baltice.
Încă de anul trecut, Ucraina s-a concentrat asupra atacurilor asupra infrastructurii petroliere și militare ale Rusiei, situate în spatele liniilor inamice. Au vost vizate în special marile depozite de arme și muniții, precum și facilitățile de petrol și gaze.
NATO rămâne garantul apărării noastre colective, iar angajamentul României de a-şi respecta obligaţiile în cadrul Alianţei este de neclintit, a afirmat, duminică, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO în România şi a aniversării a 21 de ani de la aderarea ţării noastre la Alianţa Transatlantică.
Ziua NATO în România este marcată, în 2025, la 6 aprilie. Această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, începând cu anul 2005, în baza Legii 390/2004. Aderarea la NATO e unul din cele mai importante momente din istoria țării noastre, România fiind azi sub o umbrelă de securitate de care nu a beneficiat niciodată în istoria sa. Aderarea însă la cea mai puternică alianță militară defensivă din istoria omenirii nu a fost un proces simplu iar pe lângă diplomația politică, la proces a participat și diplomația militară și mai ales Armata României prin sacrificiile pe care le-a făcut în teatrele de operații.
China va impune taxe vamale de 34% asupra tuturor importurilor din SUA începând cu 10 aprilie. Beijingul ripostează imediat și extrem de dur tarifelor impuse de americani.
Consilierul pentru securitate națională și echipa au împărtășit „informații sensibile” în chat-urile de grup din aplicație, spun sursele Politico.
În urma anunțului de noi tarife de către SUA, care vor afecta și țările europene, diplomația ungară a criticat Uniunea Europeană.
Guvernul ungar a anunțat joi că a decis să se retragă din acordul privind Curtea Penală Internațională (CPI), la scurt timp după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu, pentru care CPI a emis un mandat de arestare, a sosit în țară pentru o vizită de stat.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr a participat în zilele de 2 și 3 aprilie, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din țările membre ale Uniunii Europene, care a avut loc la Varșovia, în Polonia.
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susținut o declarație de presă (joi, 3 aprilie), la ora 6 dimineața (ora României), din Samarkand, Uzbekistan, în urma anunțului cu privire la noi tarife globale anunțate de Statele Unite.
Ambasadorul ucrainean în Polonia, Vasyl Bodnar, a stârnit indignare declarând că țările care nu își trimit trupele în Ucraina ca parte a unei „misiuni de menținere a stabilității” nu vor putea lua parte la reconstrucția postbelică a țării.
Ministrul Angel Tîlvăr, a dispus, la sfârşitul lunii februarie, verificări la nivelul întregii structuri de forţe a Armatei României privind posibilitatea ca militari activi, aflați în perioadă de suspendare temporară a raporturilor de serviciu cu instituţia, să fi desfăşurat activităţi în companii private de securitate româneşti, care au activat recent în Republica Democratică Congo.
Oficial, partea rusă nu a acceptat și nici nu a respins încetarea focului; negocierile sunt încă în desfășurare. O serie de politicieni ucraineni și ruși au comentat propunerea. Partea rusă aude, însă, și opinii negative. Ryabkov este unul dintre criticii propunerii americane.
Statele Unite trimit un al doilea portavion în Orientul Mijlociu, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Sean Parnell, invocând protecția fluxurilor comerciale în regiune, relatează Agerpres, AFP și Reuters. E vorba de portavionul USS Carl Vinson.
O brigadă germană de blindate a intrat în serviciu în Lituania, pe flancul estic al NATO.
China a lansat marți dimineață un exercițiu militar masiv în apropiere de Taiwan, fără o notificare prealabilă. Potrivit armatei chineze, acesta este un avertisment pentru guvernul taiwanez, ai cărui membri i-a descris drept „separațiști” și „paraziți” care conduc insula către război.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că Uniunea Europeană va fi pregătită să ia măsuri de represalii împotriva tarifelor comerciale ale SUA, dacă este necesar. Acest lucru este raportat de agenția Reuters.
China și Rusia vor fi „prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi într-o declarație publicată marți în timpul unei vizite la Moscova, în care a salutat, de asemenea, semnele de normalizare a relațiilor dintre Washington și Moscova.
Ungaria a intrat sub lupa Berlinului, atitudinea aproape frățească față de Rusia - în contextul războiului din Ucraina - i-ar putea aduce lui Orban un răspuns european mai puternic.
Este știut faptul că vecinii ungari ”au pus talpă” la toate sancțiunile UE privind Rusia și au urmărit doar propriul beneficiu economic (cumpărând în continuare gaze) în dauna unității europene.
Chiar și fără Statele Unite, țările europene ale Alianței Nord-Atlantice au suficienți soldați și arme pentru a face față Rusiei, arată o analiză realizată de revista Der Spiegel.
Un tribunal francez a găsit-o pe liderul Raliului Național (RN) de extremă dreapta, Marine Le Pen, vinovată de deturnare de 470.000 de euro de la Parlamentul European.
Alegerile în Ucraina ar putea avea loc încă din această vară. Actualul șef al statului, Volodimir Zelenski, intenționează să candideze pentru un alt mandat, transmite The Economist, citând sursele sale din guvernul ucrainean.
Președintele american Donald Trump a amenințat duminică Iranul cu bombardamente și tarife secundare dacă Teheranul nu ajunge la un acord cu Washingtonul cu privire la programul său nuclear.
Ministerul rus al Apărării a anunțat duminică (30.03.2015) că forțele ruse au capturat satul Zaporojie din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Localitatea este situată la numai șapte kilometri de granița cu regiunea centrală Dnipropetrovsk. Informația a fost publicată de agenția de presă slovacă TASR, care a preluat o știre pe acest subiect de la AFP.
O limuzină Aurus Senat, care face parte din flota oficială a președintelui rus Vladimir Putin, a luat foc pe străzile Moscovei pe 29 martie.
Președinții Finlandei și SUA s-au întâlnit pentru a conveni asupra achiziției de spărgătoare de gheață pentru SUA.
Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să remobilizeze o armată uriașă la aproximativ un an după orice încetare a focului sau acord de pace în Ucraina.
Secretarul apărării american, Pete Hegseth, a declarat sâmbătă că alianţa de securitate dintre ţara sa şi Japonia "va continua să fie piatra de temelie a păcii şi prosperităţii" în Indo-Pacific, la un eveniment de comemorare a 80 de ani de la Bătălia de la Iwo Jima
Regiunea arctică este un subiect de interes crescând în rândul puterilor mondiale. Rusia și-a sporit prezența militară în regiune în ultimii ani, modernizându-și bazele, instalând sisteme suplimentare de apărare aeriană și introducând noi spărgătoare de gheață nucleare pentru a facilita traficul pe tot parcursul anului. China nu este atât de prezentă militar, dar este evident interesată din punct de vedere economic de zona care este considerată ultima parte necucerită a lumii.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că noul proiect de acord propus de SUA pentru exploatarea resurselor minerale ucrainene este "complet diferit" de versiunea anterioară şi necesită o evaluare aprofundată din partea juriştilor Kievului înaintea unei decizii de semnare a documentului.
Ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, a calificat „încetarea focului de Paște” decretată de Vladimir Putin drept o operațiune de PR menită să îl liniștească pe președintele american Donald Trump, relatează Radio Europa Liberă/Radio Liberty pe 22 aprilie.
Militarii britanici au urmărit și distrus cu succes un roi de drone în timpul testării unei noi arme cu microunde, RF DEW, a comunicat Ministerul britanic al Apărării. Testele, desfășurate la un poligon militar din vestul Țării Galilor, au fost cele mai importante de până acum ale armatei britanice care au implicat roiuri de drone. În timpul unui singur atac, au fost distruse două roiuri. În total, sistemul a urmărit și a dezactivat peste 100 de drone.
Biroul de presă al Serviciului rus de informații externe (SVR) a publicat recent un articol în care sugerează că Rusia și Washingtonul ar trebui să lupte împreună împotriva „eurofascismului”, identificând Franța și Marea Britanie drept principalii ideologi ai acestui curent.
Producătorii americani de drone se confruntă cu o dependență gravă de componentele chinezești în produsele lor, potrivit Forbes. Ca parte a pregătirii forțelor armate ale Statelor Unite pentru o posibilă confruntare în regiunea Pacificului, Pentagonul se confruntă cu noi provocări legate de producția în masă a dronelor.
Rusia a lansat un atac masiv cu dronă asupra orașului portuar ucrainean Odesa în noaptea de 21 aprilie, rănind cel puțin trei persoane, au declarat autoritățile locale.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane din Federația Rusă, parte a comapaniei de stat Rostec, a anunțat că, pe 19.04.2025, un nou lot de bombardiere de front modernizate de tip Su-34M a fost furnizat la trupe.
În Elveția, mai multe partide politice cer guvernului să renunțe la avioanele de luptă americane F-35. Pentru a convinge Consiliul Federal să anuleze contractul de achiziție a F-35, în țară a fost lansată o petiție semnată de mii de cetățeni. Parti Socialiste Suisse (PS), Parti Écologiste Suisse (Verzii) și Le Center sunt în favoarea reexaminării poziției cu privire la achiziționarea acestui tip de aeronavă.
Încercările administrației americane de a găsi soluții de compromis pentru încheierea păcii în Ucraina au o aparență pozitivă atunci când sunt privite teoretic și sunt raportate la normalitatea societăților care trăiesc în pace, însă devin total nerealiste și chiar fac mai mult rău evoluției procesului de pace atunci când sunt aduse în planul realității din teren, respectiv al situației concrete dintre Ucraina și Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept „pozitive” recentele remarci ale SUA care sugerează că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă, vorbind în cadrul unui briefing organizat pe 21 aprilie, potrivit The Guardian.
Viktor Orban se află în cel de-al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru al Ungariei. În acest timp, el a desființat mecanismele democratice de control și echilibru, a preluat controlul asupra mass-mediei, societății civile și universităților din țară și a consolidat puterea pentru el și partidul său Fidesz. Rob Schmitz de la Radioul Public Național al SUA (NPR) analizează modul în care dezmembrarea pas cu pas de către Orban a democrației din Ungaria a devenit un punct de fascinație pentru politologii din întreaga lume, inclusiv pentru cei care consiliază administrația Trump.
China ar fi testat o bombă non-nucleară cu hidrogen, marcând un progres notabil în capacitățile sale militare. Testul a implicat un dispozitiv de 2 kilograme care utilizează hidrură de magneziu, un material solid de stocare a hidrogenului, care, la activare, a produs o minge de foc susținută depășind 1 000 de grade Celsius timp de peste două secunde - de 15 ori mai mult decât exploziile echivalente de TNT.
În cei peste trei ani care s-au scurs de la invazia pe scară largă a Ucrainei, rușii s-au adaptat și au apelat la mai multe metode, unele chiar arhaice, mai ales după ce ucrainenii au reușit să lovească cu succes infrastructura militară din Federație. Astfel au reapărut trenuri și vagoane blindate folosite pentru a transporta echipamentul militar pe frontul ucrainean, deseori țintite de dronele ucrainene. Un astfel de eveniment s-a produs recent din nou, doar că ucrainenii nu sunt siguri ce au lovit. Căci vagon sau tren nu era.
Făcând un pas îndrăzneț care a făcut vâlvă în spațiul geopolitic european, Andrii Melnik, reprezentantul permanent al Ucrainei la Organizația Națiunilor Unite și fost ambasador în Germania, l-a îndemnat pe viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, să aloce 30 % din aviația militară și din mijloacele terestre ale Bundeswehr către forțele armate ale Ucrainei.
Aviația militară turcă e într-un moment dificil. Exclusă din programul F-35 Lightning II, ca urmare a achiziției de sisteme rusești S-400, turcii caută de mult timp soluții pentru a remedia marea problemă, îmbătrânirea flotei de luptă. În acest sens s-a decis în cele din urmă și aprobat achiziționarea de F-16 Block 70, precum și a unor kituri de modernizare a flotei actuale de F-16, tot la standardul Block 70 Viper, cel mai modern. Dar în fața tergiversărilor americane și a timpului îndelungat de livrare, turcii optează și pentru achiziția de avioane europene Eurofighter.
Uniunea Europeană (UE) lucrează la o propunere de a introduce restricţii la unele exporturi către SUA ca posibilă tactică de represalii în războiul comercial costisitor iniţiat de preşedintele Donald Trump luna trecută, transmite Bloomberg.
Ministrul american al apărării, Pete Hegseth, implicat într-o breşă de securitate luna trecută, a împărtăşit informaţii despre o lovitură în Yemen cu un alt grup pe mesageria Signal, au relatat duminică mai multe media americane, potrivit Agerpres și France Presse.
Așa-numitul “armistițiu de Paște” a fost declarat sâmbătă de președintele rus, Vladimir Putin, în primul rând, pentru a păstra favoarea omologului său american, Donald Trump. Acest lucru a fost anunțat astăzi (20.04.2025) de ediția rusă a site-ului BBC, care rezumă reacțiile oficialilor ucraineni, experților occidentali și bloggerilor militari ruși.
Principalii vinovați pentru majoritatea Bradley-urilor ucrainene care au fost distruse sau avariate sunt dronele ieftine rusești cu explozibili.
În ultima perioadă, mulți experți militari și jurnaliști ruși au vorbit despre necesitatea preluării controlului asupra regiunilor Odesa și Mîkolaiv din Ucraina. Cu toate acestea însă, aproape toată lumea este de acord cu faptul că acest lucru nu este posibil astăzi.
România are în derulare, 27 de programe de înzestrare și achiziții semnificative de echipamente pentru toate categoriile de forțe, iar programul PATRIOT este în capul listei de priorități.
Incursiunile avioanelor rusești în apropierea teritoriului NATO sunt din ce în ce mai dese, într-un moment în care discuțiile dintre SUA și Rusia privind încetarea focului în Ucraina sunt în impas.
Rusia, țara cu cel mai mare teritoriu din lume, dar în același timp cu una dintre cele mai mici densități de populație, are o problemă sistemică de populație care este într-un accentuat declin demografic. Uriașa suprafață de uscat și de ape teritoriale va deveni imposibil de apărat în următorii 10 – 20 de ani.
Rusia e departe de performanțele înregistrate de americani în ceea ce privește avioanele de generația a 5-a precum F-35 Lightning II sau F-22 Raptor, dar, la fel ca în marile războaie pe care le-a purtat, rușii mizează pe număr nu pe performanță. Lucru pe care îl vedem și în Ucraina, unde Rusia nu ține cont de numărul de morți și de pierderi.
Drona ”Lancet” este, poate, cea mai notabilă inovație militară a rușilor din ultimii ani. Capabil să pândească nedetectată în aer, Lancet s-a dovedit letală pentru blindatele ucrainene, așa că modelul nu avea cum să nu fie preluat și de industria militară occidentală.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat că, pe 18.04.2025, fregata Amiral Golovko a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Oceanul Atlantic, unde va continua să îndeplinească misiuni în cadrul primului său marș de lungă durată.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 19.04.2025, că Gruparea de trupe Nord a eliberat localitatea Oleshnya din regiunea Kursk.
Aeronavele F16-Fighting Falcon din cadrul Escadrilei 48 Aviație Vânătoare, participante la exercițiul Ramstein Flag 25, au revenit săptămâna trecută în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.
După trei ani în care Federația Rusă nu a dorit să dea curs solicitărilor repetate privind declararea unui armistițiu în zilele de Paște sau de Crăciun, Vladimir Putin anunță astăzi o încetare temporară a focului până la sfârșitul zilei de duminică.
Ucraina a impus vineri sancțiuni asupra a trei companii chineze, susținând că sunt implicate în producția de rachete avansate Iskander.
Moscova a anexat Crimeea în 2014 într-o mișcare pe care marea majoritate a comunității internaționale o consideră ilegală.
„Golden Dome” este viziunea ambițioasă a lui Trump de a construi un scut orbital antirachetă, iar Elon Musk, prin SpaceX, joacă un rol tehnologic și politic central în acest proiect. În timp ce Musk ar putea aduce inovație și rapiditate în desfășurare, implicarea sa ridică mari semne de întrebare privind transparența proiectului. În mod ironic, deși Musk a negat pe platforma X implicarea directă, toate datele sugerează contrariul, indicând un rol cheie în viitorul scutului spațial al Americii.
Reprezentantul permanent al Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU, Vasili Nebenzya, a declarat, pe 18.04.2025, că bazele militare rusești din Siria rămân în vigoare, iar Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție.