Compania belgiană THALES Belgium a semnat un Memorandum de Cooperare cu o întreprindere de apărare ucraineană.
Începând cu anii 1980, forțele americane și britanice au folosit bazele militare din Cipru ca centre de dislocare pentru a desfășura operații ample care au inclus țări regionale, inclusiv Siria, Irak, Afganistan, Libia și Yemen.
Aceste baze servesc intereselor strategice israeliene în regiune prin cooperare militară și de intelligence, iar din octombrie 2023, forțele americane și britanice sprijină Israelul cu arme și informații folosind bazele Akrotiri și Dhekelia.
Pe fundalul acestui sprijin oferit Israelului în războiul său cuprinzător, secretarul general al Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, a avertizat guvernul cipriot împotriva deschiderii aeroporturilor și bazelor cipriote către Israel dacă decide să ducă război asupra Libanului și a amenințat că va considera Cipru ca o parte țintă în război.
Cipru nu are capacități militare mari, iar Comandamentul Aerian al Gărzii Naționale a Ciprului include o flotă de 20 de elicoptere, 4 drone și 6 baterii de apărare antiaeriană.
De asemenea, are 3 unități antiaeriene, care operează mai multe sisteme de rachete sol-aer, iar bateriile și lansatoarele de rachete sunt răspândite pe insulă, majoritatea fiind staționate în principalele baze militare ale Gărzii Naționale a Ciprului.
Instalațiile militare ale armatei cipriote sunt limitate la două baze aeriene și o bază navală, pe lângă unele mici facilități și instalații militare, sau facilități civile utilizate în scopuri militare pe lângă utilizări civile.
Cele mai importante instalații militare naționale din Cipru sunt:
Baza Andreas Papandreou
Baza Aeriană Andreas Papandreou este situată la 10 kilometri de orașul Paphos, la nord de Aeroportul Internațional Paphos. Este baza principală a Forțelor Aeriene Cipriote și cea mai mare bază aeriană națională din țară și include cea mai mare parte a infrastructurii aeriene și multe unități de comunicații ale forțelor aeriene.
Autoritățile cipriote au fost interesate să îmbunătățească infrastructura bazei și să lucreze pentru modernizarea și dezvoltarea acesteia la sfârșitul anilor 1990, înființând hangare pentru avioane, docuri suplimentare și centre de întreținere.
Baza reprezintă sediul Unității de Luptă 55, care este un grup operațional independent, afiliat la Comandamentul Forțelor Aeriene din Cipru, similar grupurilor tipice ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), și ale cărei sarcini necesită pregătire constantă la cele mai înalte niveluri de eficiență de a funcționa în toate circumstanțele și momentele.
Unitatea este responsabilă de operarea a cinci escadrile militare: Escadrila 450 de elicoptere de atac, Escadrila 460 de căutare și salvare, Escadrila 470 de drone și Escadrila 457 de apărare aeriană și Escadrila de sprijin pentru serviciul de luptă.
Baza constituie un centru obișnuit de manevre și exerciții militare comune, pe care Unitatea 55 le desfășoară cu multe țări precum Grecia, Franța, Israel, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia și Egipt.
Conform unui acord cu Rusia din 2015, Cipru a permis avioanelor de luptă rusești din Siria să folosească baza militară Andreas Papandreou și alte aerodromuri în situații de urgență.
În urma operației Potopul Al-Aqsa lansată de rezistența palestiniană în octombrie 2023 asupra așezărilor din jurul Fâșiei Gaza, elicopterele aparținând forțelor franceze, germane, olandeze și americane au început să folosească baza Andreas ca centru pentru operațiile lor în estul Mediteranei, să-și evacueze cetățenii din țările din regiune, iar elicopterele acestor țări desfășoară și activități de antrenament zilnic.
Baza Lakatamia
Baza Aeriană Lakatamia este situată la 7 kilometri sud de Nicosia. A fost una dintre bazele britanice în timpul ocupației engleze a insulei, iar aeroportul său includea la acea vreme două piste. După independența țării, britanicii au predat baza autorităților cipriote, iar importanța acesteia a scăzut la început, deoarece forțele armate cipriote au decis să se instaleze la Nicosia.
În urma intervenției militare turcești în Cipru din 1974, Forțele de Apărare a Ciprului nu au mai putut folosi Nicosia, așa că au reactivat baza Lakatamia, care a devenit cartierul general al Forțelor Aeriene Ciprului.
La bază a fost staționată Escadrila 449 Operații Aeriene. În 2010, escadrila a fost întreruptă, iar 4 dintre aeronavele sale au început să fie folosite în comun cu Escadrila 450 de la baza Andreas. Ca urmare, activitatea operațională din Lakatamia a scăzut, iar utilizarea bazei a fost limitată la un număr mic de aeronave.
Baza Evangelos Florakis
Baza Navală Evangelos Florakis este situată în Mari, pe coasta de sud a Ciprului. Infrastructura bazei nu este suficient de dezvoltată pentru a răspunde cererii tot mai mari de utilizare a acesteia, deoarece navele de război cu o lungime mai mare de 65 de metri nu pot acosta în portul său.
Având în vedere taxele exorbitante impuse de portul privat Limassol, această situație a dus la nemulțumirea unor țări ale căror nave depind de Cipru pentru serviciul portuar, ceea ce intră în conflict cu dorința autorităților cipriote de a juca un rol esențial în regiune.
Cipru dorește să-și consolideze rolul geopolitic și operațional în Estul Mediteranei, în special pentru navele germane care operează în cadrul misiunii Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) și cu sediul la Larnaca, și navele de război ale partenerilor săi strategici precum Statele Unite, Uniunea Europeană, Grecia și Franța, care fac escale frecvente în porturile sale.
În mai 2023, Cipru a anunțat dezvoltarea infrastructurii bazei, extinderea portului pentru a asigura andocarea navelor mari și construirea unui doc pentru întreținerea și repararea navelor de război. Proiectul este legat de un acord de cooperare militară cu Franța, care va contribui la susținerea proiectului.
Alte facilități
Cipru include facilități militare importante, cum ar fi Centrul de control al forțelor aeriene din Cipru, care este situat în Troodos, în centrul insulei. Este un centru de control care include multe unități radar, sisteme de comandă și control și sisteme de apărare antiaeriană.
Forțele armate cipriote folosesc în mod regulat facilități civile, cum ar fi aeroporturile internaționale Paphos și Larnaca și portul Limassol. Autoritățile pun, de asemenea, la dispoziție aceste facilități civile pentru uz militar străin, inclusiv permițând navelor de război franceze, germane, rusești și altor nave de război să utilizeze portul din Limassol.
Cipru se bucură de o locație strategică între Est și Vest și se caracterizează prin apropierea de țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și de zonele lor de conflict, deoarece locația sa permite accesul rapid la ținte.
După independența Ciprului în 1960, Marea Britanie a păstrat zonele suverane sub controlul său, în conformitate cu Acordul de la Londra din 1959. Aceste zone acoperă o suprafață de 256 de kilometri pătrați, echivalentul a aproximativ 3% din suprafața insulei, și includ două zone separate în sudul țării: Dhekelia și Akrotiri, una în estul insulei, cealaltă în vest.
Datorită zonei suverane, Marea Britanie a reușit să mențină o prezență militară permanentă într-un punct strategic din estul Mediteranei și să stabilească bazele militare Akrotiri și Dhekelia. Conform tratatului, Regatul Unit nu este obligat să informeze autoritățile cipriote activitățile sale în acele unități.
Bazele britanice din Cipru includ două batalioane rezidente de infanterie și arme de sprijin, inclusiv forțe logistice, ingineri electroniști și mecanici, poliție militară și medici militari. Potrivit cifrelor Ministerului Britanic al Apărării pentru anul 2022, aproximativ 2.490 de angajați britanici sunt numiți permanent să lucreze la baze.
Avantajul strategic al instalațiilor militare din Cipru pentru Marea Britanie a devenit și mai important în urma Brexit-ului și în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Baza Aeriană Akrotiri
Avion Eurofighter Typhoon, pregătit de misiune la o bază din Cipru
Baza este situată în peninsula Akrotiri, în sud-vestul Ciprului. Include un spital, o stație meteo și un aeroport și este folosit ca punct de plecare important pentru Forțele Aeriene Britanice, pentru a efectua o varietate de operații militare, având ca scop protejarea intereselor strategice britanice, iar facilitățile de comunicații de la bază sunt un element important în consolidarea legăturilor globale ale Regatului Unit.
Baza reprezintă un centru avansat pentru operații externe în Orientul Mijlociu, un loc pentru antrenarea reacției rapide a aeronavelor și este, de asemenea, o bază de operații comune, întotdeauna activă, pentru sprijinul operațiunilor în desfășurare în regiune, și o bază echipată pentru desfășurarea rapidă a avioanelor de luptă Typhoon și F-35.
Baza găzduiește, de asemenea, un echipaj de elicoptere ale Forțelor Aeriene Britanice pentru a răspunde la situații de urgență și pentru a sprijini stingerea incendiilor, iar elicopterele Griffin joacă un rol important în operațiile de căutare-salvare, în cooperare cu Poliția Cipriotă și Comandamentul Aerian al Gărzii Naționale.
Baza Akrotiri a fost înființată în 1955 și 30 de militari s-au stabilit acolo într-un an de la funcționare. Unitatea sa de lucru a fost intensificată până când numărul de angajați a ajuns la 260 de ofițeri și 2.864 de alte grade.
După retragerea Marii Britanii din estul Suezului la începutul anilor 1970, toate avioanele și elicopterele RAF au fost transferate la Akrotiri ca escadrile permanente. În acea perioadă, baza a atins apogeul, iar treptat armamentul ei s-a redus și, până la sfârșitul anilor optzec,i a devenit un centru avansat de pregătire și operare.
Baza Dhekelia
Baza Dhekelia este situată în sud-estul Ciprului, pe malul nordic al golfului Larnaca. Este formată din aproximativ 7 kilometri pătrați și este sediul principal al zonei de bază a suveranității de Est. Este folosită ca locație pentru forțele britanice, un centru de antrenament și un punct de trecere între Marea Britanie, Asia de Sud și Orientul Îndepărtat. De asemenea, este folosită în scopul sprijinirii forțelor Națiunilor Unite în Cipru.
Este formată dintr-un batalion rezident de infanterie, o unitate de geniști și diverse unități logistice și include un spital, un aeroport mic, școli, o biserică și multe facilități sportive și de agrement, fiind locuită de civili britanici și familiile acestora, numărând peste 1.500 de persoane.
Baza americană
Marea Britanie a permis forțelor americane să înființeze o bază militară pe teritoriul său suveran din Cipru, iar Ministerul Britanic al Apărării a declarat că elementele militare americane sunt staționate la baza Forțelor Aeriene Britanice din Akrotiri din 1974, când a început operațiea de menținere a păcii pe insulă.
Deși Statele Unite au o bază militară pe teritoriul britanic în Cipru încă din anii 1970, Statele Unite și Marea Britanie au păstrat tăcerea cu privire la dimensiunea prezenței americane și a activităților sale militare și de informații în Cipru.
Ziarul Declassified a dezvăluit desfășurarea permanentă a 129 de piloți americani în baza Akrotiri, pe lângă Unitatea 1 de Recunoaștere Expediționară, care este cea mai veche unitate de aviație a Armatei SUA și este responsabilă de pregătirea echipajelor de informații și de recunoaștere a aeronavelor.
Ziarul a mai relatat că Forțele Armate ale SUA au construit o facilitate cu 147 de camere pe o suprafață de 1,5 acri a bazei britanice pentru a găzdui echipajele și activitățile sale militare.
Departamentul de Apărare al SUA (Pentagonul) spune că are doar 14 persoane în Cipru, printre care 9 pușcași marini și un pilot, în timp ce guvernul britanic nu recunoaște niciun echipament american în zonele sale suverane, cu excepția aeronavelor U-2, dar rapoartele indică prezența altor unități militare americane active.
Centru de informații
Bazele militare din zonele suverane sunt folosite ca centru de culegere a informațiilor și o rețea de supraveghere pentru Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneană. Începând cu anii 1970, s-a început discuția despre utilizarea bazei Akrotiri ca stație de monitorizare a activităților Uniunii Sovietice.
Un document secret scurs de Birourile de Comunicații ale Guvernului Britanic indică faptul că Cipru găzduiește o gamă largă de facilități de informații britanice și americane și, potrivit site-ului Declassified, bazele britanice din Cipru constituie cele mai mari facilități de informații britanice din afara Regatului Unit.
America are patru locații de spionaj: Centrul de interceptare a comunicațiilor de la Agios Nikolaos din Dhekelia, despre care se crede că interceptează apeluri, mesaje text și e-mailuri din diferite părți ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord și există un alt centru de interceptare care culege informații electronice secrete.
Bazele străine din Cipru au fost folosite pentru a lansa multe operații militare încă din anii 1980. Forțele americane au folosit baza Akrotiri la mijlocul anilor 1980 pentru a efectua atacuri asupra Libiei, iar în 1990 au fost lansate atacuri asupra Irakului.
În 2014, Marea Britanie, împreună cu forțele coaliției, a lansat atacuri aeriene împotriva ISIS în Irak și Siria folosind avioane staționate la instalațiile sale militare din Cipru. De la începutul secolului XXI, America a desfășurat operațiuni militare extinse care au inclus Siria, Irak, Afganistan, Libia și Yemen.
Forțele britanice și americane au folosit bazele de pe insulă pentru a lansa lovituri aeriene asupra grupului Houthi din Yemen, după ce au fost atacate navele care traversau Marea Roșie către și dinspre Israel.
Israelul nu are facilități militare în Cipru, dar are relații militare și tratate de securitate cu Cipru, Marea Britanie și America, ceea ce îi permite să beneficieze efectiv de bazele militare de pe insulă.
Ciprul se bucură de relații militare strânse cu Israelul, iar forțele armate ale celor două țări desfășoară manevre și exerciții militare, inclusiv exercițiile "Onisilos Gideon", care au loc anual în cadrul programului de cooperare militară dintre Cipru și Israel. Exercițiile încep de la Nicosia și acoperă o zonă mare a Ciprului.
Israelul are relații extinse de intelligence cu Statele Unite și, potrivit documentelor scurse, Israelul are, în consecință, avantajul de a accesa site-uri de spionaj americane din zonele suverane ale Ciprului și de a beneficia de datele lor.
Numeroase rapoarte, publicate de site-ul Declassified și de ziarul israelian Haaretz, indică faptul că frecvența zborurilor din Akrotiri către Israel a crescut din ce în ce mai mult de la agresiunea israeliană asupra Fâșiei Gaza din toamna anului 2023.
Aceleași rapoarte adaugă că forțele britanice și americane susțin atacul lansat de Israel asupra Gazei cu arme și informații de la bazele Akrotiri și Dhekelia și că Statele Unite transferă arme către Israel din diferite părți ale Europei folosind baza Akrotiri.
Marea Britanie a negat în mod repetat că forțele aeriene britanice au transferat materiale letale în Israel. Autoritățile americane au anunțat că activitățile militare ale SUA în regiune sunt pe deplin în concordanță cu dreptul internațional, iar Cipru, în răspunsul său la amenințarea Hezbollah, a negat că ar fi fost implicat în conflict în vreun fel.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Compania belgiană THALES Belgium a semnat un Memorandum de Cooperare cu o întreprindere de apărare ucraineană.
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat, joi, pe rețeaua X, că Polonia a început construcția de fortificații la granița cu regiunea Kaliningrad a Rusiei.
Uniunea Europeană ar putea avea propria agenție de spionaj, pentru a putea răspunde coordonat la amenințările cu care se confruntă blocul european.
Coreea de Nord a efectuat lansarea de probă a unei rachete balistice intercontinentale.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat marți că Uniunea Europeană încearcă să-i submineze guvernul și să-l înlocuiască cu o administrație mai conformistă la Budapesta.
Autoritățile ruse sunt scandalizate de acțiunile Washingtonului, acuzat de încălcarea libertății presei.
Premierul Slovaciei, Robert Fico (Fițo), a acordat un interviu propagandistei Skabeyeva și a declarat că „ar fi onorat” să vină la Moscova în 2025 pentru a participa la sărbătorirea Zilei Victoriei Ruse.
Grupul de țări din Europa Centrală prietenoase cu Rusia s-ar putea extinde pentru a include Republica Cehă odată cu revenirea lui Andrej Babiš la conducerea guvernului. Potrivit serverului Politico, extinderea în continuare a blocului, care include acum Ungaria și Slovacia, va reprezenta o problemă majoră pentru Uniunea Europeană.
Un atac cu dronă care a distrus Universitatea Forțelor Speciale Ruse a din orașul cecen Gudermes pe 29 octombrie ar fi putut fi lansat din republicile limitrofe ale Rusiei din Caucazul de Nord, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații pentru Kyiv Independent.
Comisia Electorală Centrală din Georgia va renumăra voturile în aproximativ 14% din secțiile de votare, după alegerile parlamentare contestate de opoziție.
Recent, Departamentul de Stat al SUA a impus noi sancțiuni împotriva unui șef al Forțelor Armate sudaneze, Mirghani Idris Suleiman, responsabil cu achiziționarea de arme.
Proiectul de lege care reglementează doborârea dronelor care trec ilegal frontiera României a fost pus azi în transparență decizională. Avem practic cale liberă după adoptare pentru a doborî dronele rusești care violează spațiul aerian al României.
Premierul ungar Viktor Orban merge în Georgia în perioada 28-29 octombrie.
În cadrul unui interviu acordat ziarului britanic The Sunday Times, președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat, pe 27.10.2024, că sistemul de fortificații defensive “Scutul de Est” construit la granița cu Rusia și Belarus ar putea fi considerat o nouă versiune a “Cortinei de Fier”.
Partidul bulgar de centru-dreapta GERB a câștigat alegerile parlamentare, în timp ce social-democrații de opoziție sunt aproape de victoria electorală în Lituania. Georgia se apropie tot mai mult de Moscova, după ce ”Visul Georgian” a câștigat alegerile cu 53%.
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a făcut duminică un apel către cetățeni să participe luni seara la un protest față de rezultatele controversate ale alegerilor parlamentare de sâmbătă, după ce Comisia Electorală a anunțat victoria partidului aflat la guvernare, Visul Georgian, informează Agerpres și Reuters.
”Triunghiul de la Weimar” a fost revitalizat după agresiunea rusă din Ucraina și joacă un rol important în actualul context de securitate - cu Rusia care încearcă să destabilizeze Europa prin orice mijloace.
După ce, pe 6 august, forțele ucrainene i-au luat pe ruși prin surprindere, Moscova a angajat peste 50.000 de soldați să apere regiunea Kursk, au declarat oficialii ucraineni.
Un oficial american a declarat pentru Reuters că integrarea la bordul navelor a interceptorilor PAC-3 MSE, folosiți de sistemul terestru Patriot, anticipează progresele tehnologice ale rachetelor chinezești.
Forțele de Apărare Israelului (IDF) au raportat joi că l-au eliminat pe unul dintre liderii Hamas, Mohammad Abu Itiwi, care era acuzat că a participat la un atac mortal asupra Israelului pe 7 octombrie 2023.
La începutul acestui an, Rusia le-a oferit rebelilor Houthi din Yemen informații, pe care le-au folosit pentru a ataca navele din Marea Roșie cu rachete și drone, a raportat în exclusivitate The Wall Street Journal.
Miliardarul Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a avut discuții regulate cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți oficiali ai Kremlinului, încă de la sfârșitul anului 2022. Cel puțin așa susține ziarul american The Wall Street Journal (WSJ), care a publicat vineri această informație cu referire la actuali și foști oficiali nenumiți din diferite țări.
Tranziția către energia verde rămâne unul dintre obiectivele cruciale ale Europei. Problematica a fost abordată și în cadrul Aspen – GMF Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, ajuns la a 13-a ediție.
În cadrul celei de-a doua zi a conferinței „Aspen - GMF Bucharest Forum 2024”, unde DefeneRomania a fost partener media, a avut loc panelul „Ensuring Energy Security in a Turbulent Geopolitical Context”. Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, și Mihaela Mihăilescu, director adjunct pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), au luat parte la discuția moderata de Corina Murafa, senior energy specialist si membru al Aspen.
Președintele sârb Alexandar Vucic nu a mers la Summitul BRICS de la Kazan, Rusia, dar și-a trimis vice-premierul să asiste la discuții.
Presa rusă a informat, pe 24.10.2024, că Ministerul Apărării din Arabia Saudită a confirmat achiziționarea de sisteme rusești de apărare antiaeriană Pantsir-S1M, ca parte a întăririi apărării antiaeriene a regatului. Astfel, mijloacele rusești, care au fost testate în condiții reale de luptă, vor fi integrate în sistemul unificat de apărare antiaeriană al țării.
Potrivit unui raport, Iranul va deturna mai mult de jumătate din veniturile din petrol și gaze către forțele militare, inclusiv Corpul Gardienilor Revoluției.
Cea de-a 13-a ediție a Aspen – GMF Bucharest Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, a abordat și subiectul Creșterii Piețelor Financiare în Europa Centrală și de Est.
Declarația lui Andrei Belousov face parte din retorica Moscovei de intimidare a țărilor occidentale.
În aceste săptămâni, asistăm la un desant de război hibrid fără precedent asupra Republicii Moldova, un stat mic, cu instituții slabe, care abia rezistă loviturilor Rusiei.
Militarii Armatei SUA din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană desfășoară în țara noastră un exercițiu de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) având ca scop consolidarea și apărarea spațiului aerian al NATO.
Northrop Grumman a livrat Forțelor Aeriene americane (USAF) prima rachetă aer-sol de ultimă generație pentru atac apropiat. Arma va fi folosită pentru teste de transport și de separare, a anunțat compania.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat, pe 22.11.2024, că trupele ruse nu au întrebuințat în Ucraina o nouă rachetă balistică hipersonică de tip Oreshnik, așa cum a declarat președintele rus, Vladimir Putin, cu o zi înainte, ci o rachetă balistică a complexului de rachete Kedr.
Evenimentele recente arată că există un risc real de izbucnire a unui conflict global, a declarat vineri prim-ministrul polonez Donald Tusk, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie asupra unui oraş ucrainean, relatează Agerpres și Reuters.
Avionul de luptă Northrop F-20 Tigershark este adesea considerat „cel mai bun avion de luptă care nu a fost construit niciodată.”
Medierea asigurată de Sultanatul Oman și Arabia Saudită pentru normalizarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Maroc, confirmată de purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Ismail Baghaei, a iritat Algeria care și-a activat diplomația pentru a bloca o reconciliere ce ar normaliza legăturile dintre cele două state islamice.
Deși, din punct de vedere al amenințării nucleare, Rusia reprezintă pericolul cel mai acut pentru Statele Unite, potențialul nuclear al Chinei este cea mai mare amenințare pe termen mediu și lung, declară oficialii americani.
Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre începând de anul viitor și strânsa cooperare între România și Ungaria în plan bilateral și regional au fost temele de interes discutate astăzi de prim-ministrul Marcel Ciolacu și omologul său ungar Viktor Orbán.
Austria a renunțat la blocajul pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen. Acesta pare să fie mesajul care reiese din declarația președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.
Racheta balistică cu rază de acțiune intermediară cu care Rusia a atacat Ucraina a fost creată pe baza rachetei rusești RS-26 Rubizh.
Thales și MBDA, doi dintre cei mai importanți producători din industria de apărare din Franța, lucrează prin intermediul joint-venture-ului EUROSAM pentru a convinge Grecia să adopte sistemul de rachete de apărare antiaeriană SAMP/T.
Implicarea tot mai mare a puterilor din Asia de Est în războiul din Ucraina devine tot mai evidentă.
Premieră neagră pentru Armata lui Kim din Ucraina - un ofițer superior din Armata nord-coreeană (posibil, chiar unul dintre cei trei generali trimiși de Kim în zona de război) a fost rănit în regiunea Kursk, în urma unui recent atac cu rachetă Storm Shadow, efectuat de Forțele de Apărare ale Ucrainei.
Președintele american Joe Biden s-a alăturat acelor lideri care au condamnat mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale (CPI) pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru fostul ministru al Apărării Yo'av Galant din cauza presupuselor crime de război comise în Fâșia Gaza.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, într-o declarație de presă, a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.
Marea Britanie este pregătită să își trimită soldații să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară NATO de pe flancul estic al alianței, a declarat Rob Magowan, șeful adjunct al Statului Major al Apărării din Marea Britanie, pe 21 noiembrie, potrivit Politico. Preocupările cu privire la agresiunea rusă cresc în Europa, alimentate de progresele Rusiei în estul Ucrainei.
Kievul „nu va încheia niciun acord cu Moscova în schimbul cedării unor teritorii”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, adăugând că nu există alternativă la „pacea prin forță”. „Ucraina nu va accepta nicio propunere care implică un compromis privind suveranitatea sau integritatea noastră teritorială. Nu vom accepta nicio inițiativă elaborată fără participarea noastră. Nu vom accepta acorduri de forma „teitoriu la schimb pentru pace”, a declarat oficialul ucrainean în timpul unei audieri în Congresul SUA. Aceasta ar însemna să lase milioane de oameni în mâinile agresorului, ceea ce ar duce la genocid, tortură și opresiune, a explicat Sîbiga.
Federația Rusă amenință Republica Moldova iar propaganda rusă folosește tot mai intens narativul potrivit căruia Basarabia e transformată într-o bază militară a NATO pentru susținerea Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică, informează Agerpres și Reuters.
Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României. Zborurile vor fi efectuate de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea ROAF.
Potrivit informațiilor apărute în portalele de propagandă ruse, Federația Rusă a reușit în ultima perioadă să crească semnificativ producția pentru toate tipurile de rachete. Astfel, în prezent, partea rusă dispune de o rezervă de aproximativ 1.500 de rachete de diferite tipuri, pe care le poate întrebuința împotriva Ucrainei. Există și canale de Telegram ucrainene care arată că producția rusă a crescut.
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva unor înalţi responsabili israelieni", a reacţionat joi un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de Agerpres și AFP.
Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, pentru prima dată în istorie, Rusia a lovit Ucraina cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care nu purta încărcătură convențională sau nucleară. Atacul a fost o demonstrație de forță din partea Moscovei, ca răspuns la autorizarea SUA pentru folosire de către Ucraina a rachetelor ATACMS pe teritoriul rusesc.
Guvernul României și-a confirmat astăzi intenția de a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II de generația a 5-a prin semnarea unei Scrisori de ofertă și acceptare (LOA), prin intermediul mecanismului Foreign Military Sale, derulat de Statele Unite.
Vești bune pentru industria românească de apărare. Grupul ceh Colt CZ a început deja să asambleze arme în România și intenționează să își extindă activitatea în țara noastră.
După 1000 de zile de război, Rusia nu a reușit să cucerească Ucraina. Dar în întreaga lume, în afara câmpului de luptă militar, Rusia continuă să avanseze în războiul său nedeclarat împotriva Occidentului. Generalul american Ben Hodges a explicat pentru Kyiv Post că alianța ruso-iraniană-nord-coreeană-chineză este o amenințare la adresa Occidentului, o amenințare pe care trebuie să o învingem înainte de a fi prea târziu.
Baza de apărare aeriană, situată în Redzikowo, lângă coasta Mării Baltice, face parte din scutul antirachetă NATO și a fost operaționalizată pe 13 noiembrie.
Războiul din Ucraina cunoaște o escaladare fără precedent după ce Rusia a lansat asupra Ucrainei o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Acesta este primul caz în care Rusia folosește o ICBM în timpul războiului său îndreptat împotriva Ucrainei. În dimineața de 21 noiembrie, trupele ruse au atacat orașul ucrainean Dnipro cu rachete de diferite tipuri. Una dintre acestea a fost o rachetă balistică intercontinentală lansată din regiunea Astrakhan a Federației Ruse, informează Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene .
BAE Systems a obținut un contract suplimentar din partea U.S. Army pentru a dezvolta Multi-Class Soft Kill System (MCSKS), o tehnologie avansată de război electronic concepută pentru a spori capacitatea de rezistență a vehiculelor terestre de luptă împotriva rachetelor ghidate și a amenințărilor aflate în imediată apropiere. Acest program vizează consolidarea semnificativă a sistemelor de protecție a vehiculelor, sporind astfel succesul misiunilor în medii complexe și cu risc ridicat.
Economia Rusiei și-a epuizat aproape toate resursele disponibile, a anunțat marți, în Duma de Stat, Elvira Nabiullina, aflată la conducerea Băncii Centrale Ruse.
În dimineața zilei de 21 noiembrie, armata rusă a lansat un atac combinat cu rachete asupra facilităților militare ale regimului de la Kiev din diferite regiuni ale Ucrainei. Au fost implicate cel puțin cinci bombardiere strategice Tu-95MS, care au lansat rachete Kh-101 asupra țintelor, precum și avioane de vânătoare MiG-31I cu rachete hipersonice Kinjal. În plus, până la cinci nave purtătoare de rachete de croazieră Kalibr au fost semnalate în Marea Neagră.