Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cipru, ”portavionul pe uscat” din Mediterana. Care sunt bazele militare din insulă, rolul și importanța strategică pentru securitatea aliaților occidentali
News
Data publicării:
Bazele militare naționale și străine din Cipru joacă un rol extern activ, în special bazele britanice și americane, care reprezintă un centru de culegere a informațiilor de intelligence și o rețea de monitorizare pentru Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneană, precum și un punct de plecare major pentru realizarea unor operații militare care servesc intereselor strategice ale acelor țări.
Tornado GR4 de la 903 Expeditionary Air Wing (EAW), cu sediul în Akrotiri, Cipru - care transportă rachete de croazieră Storm Shadow, în timp ce pleacă pentru o ieșire operațională peste Irak și Siria / Foto: Robert Sullivan, flickr
Tornado GR4 de la 903 Expeditionary Air Wing (EAW), cu sediul în Akrotiri, Cipru - care transportă rachete de croazieră Storm Shadow, în timp ce pleacă pentru o ieșire operațională peste Irak și Siria / Foto: Robert Sullivan, flickr

Începând cu anii 1980, forțele americane și britanice au folosit bazele militare din Cipru ca centre de dislocare pentru a desfășura operații ample care au inclus țări regionale, inclusiv Siria, Irak, Afganistan, Libia și Yemen.

Aceste baze servesc intereselor strategice israeliene în regiune prin cooperare militară și de intelligence, iar din octombrie 2023, forțele americane și britanice sprijină Israelul cu arme și informații folosind bazele Akrotiri și Dhekelia.

Pe fundalul acestui sprijin oferit Israelului în războiul său cuprinzător, secretarul general al Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, a avertizat guvernul cipriot împotriva deschiderii aeroporturilor și bazelor cipriote către Israel dacă decide să ducă război asupra Libanului și a amenințat că va considera Cipru ca o parte țintă în război.

 

Baze militare ale Ciprului

 

Cipru nu are capacități militare mari, iar Comandamentul Aerian al Gărzii Naționale a Ciprului include o flotă de 20 de elicoptere, 4 drone și 6 baterii de apărare antiaeriană.

De asemenea, are 3 unități antiaeriene, care operează mai multe sisteme de rachete sol-aer, iar bateriile și lansatoarele de rachete sunt răspândite pe insulă, majoritatea fiind staționate în principalele baze militare ale Gărzii Naționale a Ciprului.

Instalațiile militare ale armatei cipriote sunt limitate la două baze aeriene și o bază navală, pe lângă unele mici facilități și instalații militare, sau facilități civile utilizate în scopuri militare pe lângă utilizări civile.

Cele mai importante instalații militare naționale din Cipru sunt:

 

Baza Andreas Papandreou

Baza Aeriană Andreas Papandreou este situată la 10 kilometri de orașul Paphos, la nord de Aeroportul Internațional Paphos. Este baza principală a Forțelor Aeriene Cipriote și cea mai mare bază aeriană națională din țară și include cea mai mare parte a infrastructurii aeriene și multe unități de comunicații ale forțelor aeriene.

Autoritățile cipriote au fost interesate să îmbunătățească infrastructura bazei și să lucreze pentru modernizarea și dezvoltarea acesteia la sfârșitul anilor 1990, înființând hangare pentru avioane, docuri suplimentare și centre de întreținere.

Baza reprezintă sediul Unității de Luptă 55, care este un grup operațional independent, afiliat la Comandamentul Forțelor Aeriene din Cipru, similar grupurilor tipice ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), și ale cărei sarcini necesită pregătire constantă la cele mai înalte niveluri de eficiență de a funcționa în toate circumstanțele și momentele.

Unitatea este responsabilă de operarea a cinci escadrile militare: Escadrila 450 de elicoptere de atac, Escadrila 460 de căutare și salvare, Escadrila 470 de drone și Escadrila 457 de apărare aeriană și Escadrila de sprijin pentru serviciul de luptă.

Baza constituie un centru obișnuit de manevre și exerciții militare comune, pe care Unitatea 55 le desfășoară cu multe țări precum Grecia, Franța, Israel, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia și Egipt.

Conform unui acord cu Rusia din 2015, Cipru a permis avioanelor de luptă rusești din Siria să folosească baza militară Andreas Papandreou și alte aerodromuri în situații de urgență.

În urma operației Potopul Al-Aqsa lansată de rezistența palestiniană în octombrie 2023 asupra așezărilor din jurul Fâșiei Gaza, elicopterele aparținând forțelor franceze, germane, olandeze și americane au început să folosească baza Andreas ca centru pentru operațiile lor în estul Mediteranei, să-și evacueze cetățenii din țările din regiune, iar elicopterele acestor țări desfășoară și activități de antrenament zilnic.

 

Baza Lakatamia

Baza Aeriană Lakatamia este situată la 7 kilometri sud de Nicosia. A fost una dintre bazele britanice în timpul ocupației engleze a insulei, iar aeroportul său includea la acea vreme două piste. După independența țării, britanicii au predat baza autorităților cipriote, iar importanța acesteia a scăzut la început, deoarece forțele armate cipriote au decis să se instaleze la Nicosia.

În urma intervenției militare turcești în Cipru din 1974, Forțele de Apărare a Ciprului nu au mai putut folosi Nicosia, așa că au reactivat baza Lakatamia, care a devenit cartierul general al Forțelor Aeriene Ciprului.

La bază a fost staționată Escadrila 449 Operații Aeriene. În 2010, escadrila a fost întreruptă, iar 4 dintre aeronavele sale au început să fie folosite în comun cu Escadrila 450 de la baza Andreas. Ca urmare, activitatea operațională din Lakatamia a scăzut, iar utilizarea bazei a fost limitată la un număr mic de aeronave.

 

Baza Evangelos Florakis

Baza Navală Evangelos Florakis este situată în Mari, pe coasta de sud a Ciprului. Infrastructura bazei nu este suficient de dezvoltată pentru a răspunde cererii tot mai mari de utilizare a acesteia, deoarece navele de război cu o lungime mai mare de 65 de metri nu pot acosta în portul său.

Având în vedere taxele exorbitante impuse de portul privat Limassol, această situație a dus la nemulțumirea unor țări ale căror nave depind de Cipru pentru serviciul portuar, ceea ce intră în conflict cu dorința autorităților cipriote de a juca un rol esențial în regiune.

Cipru dorește să-și consolideze rolul geopolitic și operațional în Estul Mediteranei, în special pentru navele germane care operează în cadrul misiunii Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) și cu sediul la Larnaca, și navele de război ale partenerilor săi strategici precum Statele Unite, Uniunea Europeană, Grecia și Franța, care fac escale frecvente în porturile sale.

În mai 2023, Cipru a anunțat dezvoltarea infrastructurii bazei, extinderea portului pentru a asigura andocarea navelor mari și construirea unui doc pentru întreținerea și repararea navelor de război. Proiectul este legat de un acord de cooperare militară cu Franța, care va contribui la susținerea proiectului.

 

Alte facilități

Cipru include facilități militare importante, cum ar fi Centrul de control al forțelor aeriene din Cipru, care este situat în Troodos, în centrul insulei. Este un centru de control care include multe unități radar, sisteme de comandă și control și sisteme de apărare antiaeriană.

Forțele armate cipriote folosesc în mod regulat facilități civile, cum ar fi aeroporturile internaționale Paphos și Larnaca și portul Limassol. Autoritățile pun, de asemenea, la dispoziție aceste facilități civile pentru uz militar străin, inclusiv permițând navelor de război franceze, germane, rusești și altor nave de război să utilizeze portul din Limassol.

 

Baze străine în Cipru

 

Cipru se bucură de o locație strategică între Est și Vest și se caracterizează prin apropierea de țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și de zonele lor de conflict, deoarece locația sa permite accesul rapid la ținte.

După independența Ciprului în 1960, Marea Britanie a păstrat zonele suverane sub controlul său, în conformitate cu Acordul de la Londra din 1959. Aceste zone acoperă o suprafață de 256 de kilometri pătrați, echivalentul a aproximativ 3% din suprafața insulei, și includ două zone separate în sudul țării: Dhekelia și Akrotiri, una în estul insulei, cealaltă în vest.

Datorită zonei suverane, Marea Britanie a reușit să mențină o prezență militară permanentă într-un punct strategic din estul Mediteranei și să stabilească bazele militare Akrotiri și Dhekelia. Conform tratatului, Regatul Unit nu este obligat să informeze autoritățile cipriote activitățile sale în acele unități.

Bazele britanice din Cipru includ două batalioane rezidente de infanterie și arme de sprijin, inclusiv forțe logistice, ingineri electroniști și mecanici, poliție militară și medici militari. Potrivit cifrelor Ministerului Britanic al Apărării pentru anul 2022, aproximativ 2.490 de angajați britanici sunt numiți permanent să lucreze la baze.

Avantajul strategic al instalațiilor militare din Cipru pentru Marea Britanie a devenit și mai important în urma Brexit-ului și în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

 

Baza Aeriană Akrotiri

Avion Eurofighter Typhoon, pregătit de misiune la o bază din Cipru

Baza este situată în peninsula Akrotiri, în sud-vestul Ciprului. Include un spital, o stație meteo și un aeroport și este folosit ca punct de plecare important pentru Forțele Aeriene Britanice, pentru a efectua o varietate de operații militare, având ca scop protejarea intereselor strategice britanice, iar facilitățile de comunicații de la bază sunt un element important în consolidarea legăturilor globale ale Regatului Unit.

Baza reprezintă un centru avansat pentru operații externe în Orientul Mijlociu, un loc pentru antrenarea reacției rapide a aeronavelor și este, de asemenea, o bază de operații comune, întotdeauna activă, pentru sprijinul operațiunilor în desfășurare în regiune, și o bază echipată pentru desfășurarea rapidă a avioanelor de luptă Typhoon și F-35.

Baza găzduiește, de asemenea, un echipaj de elicoptere ale Forțelor Aeriene Britanice pentru a răspunde la situații de urgență și pentru a sprijini stingerea incendiilor, iar elicopterele Griffin joacă un rol important în operațiile de căutare-salvare, în cooperare cu Poliția Cipriotă și Comandamentul Aerian al Gărzii Naționale.

Baza Akrotiri a fost înființată în 1955 și 30 de militari s-au stabilit acolo într-un an de la funcționare. Unitatea sa de lucru a fost intensificată până când numărul de angajați a ajuns la 260 de ofițeri și 2.864 de alte grade.

După retragerea Marii Britanii din estul Suezului la începutul anilor 1970, toate avioanele și elicopterele RAF au fost transferate la Akrotiri ca escadrile permanente. În acea perioadă, baza a atins apogeul, iar treptat armamentul ei s-a redus și, până la sfârșitul anilor optzec,i a devenit un centru avansat de pregătire și operare.

 

Baza Dhekelia

Baza Dhekelia este situată în sud-estul Ciprului, pe malul nordic al golfului Larnaca. Este formată din aproximativ 7 kilometri pătrați și este sediul principal al zonei de bază a suveranității de Est. Este folosită ca locație pentru forțele britanice, un centru de antrenament și un punct de trecere între Marea Britanie, Asia de Sud și Orientul Îndepărtat. De asemenea, este folosită în scopul sprijinirii forțelor Națiunilor Unite în Cipru.

Este formată dintr-un batalion rezident de infanterie, o unitate de geniști și diverse unități logistice și include un spital, un aeroport mic, școli, o biserică și multe facilități sportive și de agrement, fiind locuită de civili britanici și familiile acestora, numărând peste 1.500 de persoane.

 

Baza americană

Marea Britanie a permis forțelor americane să înființeze o bază militară pe teritoriul său suveran din Cipru, iar Ministerul Britanic al Apărării a declarat că elementele militare americane sunt staționate la baza Forțelor Aeriene Britanice din Akrotiri din 1974, când a început operațiea de menținere a păcii pe insulă.

Deși Statele Unite au o bază militară pe teritoriul britanic în Cipru încă din anii 1970, Statele Unite și Marea Britanie au păstrat tăcerea cu privire la dimensiunea prezenței americane și a activităților sale militare și de informații în Cipru.

Ziarul Declassified a dezvăluit desfășurarea permanentă a 129 de piloți americani în baza Akrotiri, pe lângă Unitatea 1 de Recunoaștere Expediționară, care este cea mai veche unitate de aviație a Armatei SUA și este responsabilă de pregătirea echipajelor de informații și de recunoaștere a aeronavelor.

Ziarul a mai relatat că Forțele Armate ale SUA au construit o facilitate cu 147 de camere pe o suprafață de 1,5 acri a bazei britanice pentru a găzdui echipajele și activitățile sale militare.

Departamentul de Apărare al SUA (Pentagonul) spune că are doar 14 persoane în Cipru, printre care 9 pușcași marini și un pilot, în timp ce guvernul britanic nu recunoaște niciun echipament american în zonele sale suverane, cu excepția aeronavelor U-2, dar rapoartele indică prezența altor unități militare americane active.

 

Centru de informații

Bazele militare din zonele suverane sunt folosite ca centru de culegere a informațiilor și o rețea de supraveghere pentru Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneană. Începând cu anii 1970, s-a început discuția despre utilizarea bazei Akrotiri ca stație de monitorizare a activităților Uniunii Sovietice.

Un document secret scurs de Birourile de Comunicații ale Guvernului Britanic indică faptul că Cipru găzduiește o gamă largă de facilități de informații britanice și americane și, potrivit site-ului Declassified, bazele britanice din Cipru constituie cele mai mari facilități de informații britanice din afara Regatului Unit.

America are patru locații de spionaj: Centrul de interceptare a comunicațiilor de la Agios Nikolaos din Dhekelia, despre care se crede că interceptează apeluri, mesaje text și e-mailuri din diferite părți ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord și există un alt centru de interceptare care culege informații electronice secrete.

 

Punct de plecare pentru acțiunile militare

 

Bazele străine din Cipru au fost folosite pentru a lansa multe operații militare încă din anii 1980. Forțele americane au folosit baza Akrotiri la mijlocul anilor 1980 pentru a efectua atacuri asupra Libiei, iar în 1990 au fost lansate atacuri asupra Irakului.

În 2014, Marea Britanie, împreună cu forțele coaliției, a lansat atacuri aeriene împotriva ISIS în Irak și Siria folosind avioane staționate la instalațiile sale militare din Cipru. De la începutul secolului XXI, America a desfășurat operațiuni militare extinse care au inclus Siria, Irak, Afganistan, Libia și Yemen.

Forțele britanice și americane au folosit bazele de pe insulă pentru a lansa lovituri aeriene asupra grupului Houthi din Yemen, după ce au fost atacate navele care traversau Marea Roșie către și dinspre Israel.

 

O linie din spate pentru a sprijini Israelul

 

Israelul nu are facilități militare în Cipru, dar are relații militare și tratate de securitate cu Cipru, Marea Britanie și America, ceea ce îi permite să beneficieze efectiv de bazele militare de pe insulă.

Ciprul se bucură de relații militare strânse cu Israelul, iar forțele armate ale celor două țări desfășoară manevre și exerciții militare, inclusiv exercițiile "Onisilos Gideon", care au loc anual în cadrul programului de cooperare militară dintre Cipru și Israel. Exercițiile încep de la Nicosia și acoperă o zonă mare a Ciprului.

Israelul are relații extinse de intelligence cu Statele Unite și, potrivit documentelor scurse, Israelul are, în consecință, avantajul de a accesa site-uri de spionaj americane din zonele suverane ale Ciprului și de a beneficia de datele lor.

Numeroase rapoarte, publicate de site-ul Declassified și de ziarul israelian Haaretz, indică faptul că frecvența zborurilor din Akrotiri către Israel a crescut din ce în ce mai mult de la agresiunea israeliană asupra Fâșiei Gaza din toamna anului 2023.

Aceleași rapoarte adaugă că forțele britanice și americane susțin atacul lansat de Israel asupra Gazei cu arme și informații de la bazele Akrotiri și Dhekelia și că Statele Unite transferă arme către Israel din diferite părți ale Europei folosind baza Akrotiri.

Marea Britanie a negat în mod repetat că forțele aeriene britanice au transferat materiale letale în Israel. Autoritățile americane au anunțat că activitățile militare ale SUA în regiune sunt pe deplin în concordanță cu dreptul internațional, iar Cipru, în răspunsul său la amenințarea Hezbollah, a negat că ar fi fost implicat în conflict în vreun fel.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

NATO și-a testat capacitățile de luptă anti-dronă. Exercițiul a folosit și experiența unică a Ucrainei
Raport ONU: Atacurile rusești asupra rețelei energetice a Ucrainei „par” să încalce dreptul internațional umanitar
China - cea mai mare provocare din istoria SUA, mai mare decât URSS în Războiul Rece. Washingtonul cere Europei să fie mai fermă cu Beijingul
Igor Gorgan, fostul șef al Armatei R. Moldova, pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei
Tancuri Leopard, sisteme antiaeriene Gepard și obuze de 155 mm: Germania a alocat un nou pachet de ajutor militar Ucrainei
România își reconfigurează planul de înzestrare a Armatei. Muniția și refacerea stocurilor, prioritare în contextul amenințării ruse
Chinezii se laudă cu interceptările aeriene periculoase, făcute în stil rusesc (Video)
Turcia destructurează grupările siriene care se opun normalizării relațiilor dintre Ankara și Damasc
În timp ce comisarul pentru apărare crede că Putin va fi gata să atace NATO și UE în 6-8 ani, Marina SUA se pregătește de o posibilă luptă cu China în 3 ani
Pentru prima oară România va deține postul de vicepreședinte al Comisiei Europene prin Roxana Mînzatu. Aceasta e și noul Comisar pe educație, muncă și demografie
Controversatul documentar „Rușii în război”, considerat o formă subtilă a propagandei ruse, va fi prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto
Suedia va conduce forțele NATO din Finlanda. Armata națională se poate concentra pe apărarea sudului graniței cu Rusia
Armata poloneză a fost chemată pentru a sprijini eforturile împotriva inundațiilor
Wagner are încă o putere enormă în Africa, dar ar putea avea o concurență acerbă din parte unui nou jucător
Fostul președinte Donald Trump a devenit din nou ținta unei tentative de asasinat
Detalii despre atacul Israelului asupra unei fabrici iraniene de rachete din interiorul Siriei
Statele Unite aprobă potențiala vânzare a avioanelor de luptă F-35A către România
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
România vorbește despre acțiunile ostile ale Rusiei din Marea Neagră. „Este o nouă escaladare”
Rusia își întreține avioanele Su-30SM cu avionică din Europa. Producătorii francezi de echipamente sunt păcăliți cu ajutorul unei companii din Kazahstan
Bundeswehr este vizat de serviciile secrete rusești. Ce ar vrea să știe Kremlinul
Rusia își face plinul în Asia: Șoigu a fost trimis în Coreea de Nord pentru a discuta, probabil, noi livrări de arme pentru Armata Rusă
PATROMIL și ASE, Acord de Parteneriat pentru implicarea și accesarea în cât mai multe proiecte NATO și UE
Rușii au lovit din nou în apropierea frontierelor României: Avioane Tu-22M3 au bombardat Insula Șerpilor
Ministrul de Externe al Poloniei a căzut în plasa farsorilor ruși: Crezând că vorbește cu Poroșenko, acesta a spus că SUA știau de Nord Stream II iar Europa nu vrea război cu Rusia
Cât de mare e pericolul Coreea de Nord? Furnizor de rachete balistice pentru Rusia și cu un program nuclear în expansiune, Phenianul amenință direct SUA
Statele baltice au cerut NATO să consolideze apărarea antiaeriană. Între timp, patru avioane rusești au zburat la frontiera NATO din Marea Baltică
O rachetă rusească a lovit o navă comercială cu grâu ucrainean care se afla în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, spun sursele ucrainene
Fostul aliat al Rusiei îl provoacă pe Putin. Sursele ruse spun că „își trimite toată apărarea antiaeriană în Ucraina” și are acoperirea Franței
Președintele Iohannis a convocat CSAT-ul săptămâna viitoare. Problema dronei rusești care a intrat în spațiul aerian al României va fi pe agendă

Ştiri Recomandate

Friendly fire sau lovitură intenționată: Un avion rusesc Su-57 a doborât o dronă S-70 Okhotnik în spațiul aerian al regiunii Donețk (Foto/Video)
Plecat recent de la conducerea NATO, Jens Stoltenberg face o dezvăluire interesantă despre Ucraina: Ar putea deveni ţară membră chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia
Compania Otokar confirmă vânzarea a 1.059 de vehicule blindate COBRA II către România: Cele mai multe blindate vor fi asamblate în ţara noastră
Tancul sud-coreean K2 Panther, pe care şi România ar dori să-l achiziţioneze, a primit cu sistem de protecție activă (Foto)
Franța utilizează pentru prima dată un submarin nuclear în exercițiile navale cu Marocul
Rusia a pierdut mai mulți militari de elită ai aşa-ziselor ''Berete Negre'': Bilanţul pierderilor înregistrare într-un an lângă Vuhledar este mai mare decât în timpul celor 10 ani de război cecen
Ucraina câștigă bătălia pentru Crimeea: Rușii trimit rachete pentru sistemele S-300 din peninsulă, pregătindu-se pentru un asalt masiv asupra țintelor militare
Emiratele Arabe Unite, mesaj pentru cei care sprijină grupările Hamas și Hezbollah: Epoca milițiilor cu dimensiunile sale sectare și regionale i-a costat scump pe arabi și a împovărat regiunea
În spatele prezenței turcești în Somalia se află în primul rând potențialul petrolifer al țării est-africane
U.S. Air Force suspendă cel mai aşteptat program militar? Viitorul NGAD este incert în timp ce U.S. Navy vrea o aeronavă de generaţia a VI-a
Ocupați cu războiul din Ucraina, rușii au uitat de indieni: Livrările sistemelor de rachete antiaeriene S-400 către New Delhi vor fi reluate în 2025
Polonia devine lider în rândul statelor membre NATO: Locul unu la cheltuieli (ca procent din PIB) și locul trei în ceea ce privește efectivele armatei
Războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului (II.) Acțiunile cibernetice: De la atacul asupra sectorului energetic la spionajul ambasadelor
Iranul a dezvăluit cum a pregătit atacul asupra Israelului (Video): Gardienii Revoluției Islamice (IRGC) au iniţiat lansarea rachetelor dintr-o bază militară subterană
Tanc coreean de luptă K2 Panther, produs de Hyundai Rotem și testat în România. Photo source: Excelența Sa Kap-soo Rim, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea la București
EXCLUSIV
Corespondență din Coreea: Tancuri K2 pentru România. Care este stadiul discuțiilor și când ar putea fi semnat contractul pentru K2
Mai multe fragmente de dronă au fost găsite în România, în zona canalului Litcov. MApN condamnă atacurile ruseşti cu drone asupra Ucrainei
Rusia scoate mișcarea talibană de pe lista sa cu organizațiile teroriste. Au rămas de definitivat doar aspectele juridice
România cumpără nave noi: Două OPV-uri cu caracteristici apropiate de corvete și trei fregate. Programele, o prioritate pentru Marină
Dronele Bayraktar își reiau lupta împotriva forțelor ruse din Ucraina (Foto/Video): Elicopter rusesc distrus chiar în momentul când aducea trupe ruseşti
Iranul a susţinut că „20 de avioane de luptă F-35 aflate la sol au fost distruse” în baza Nevatim: Imaginile din satelit arată contrariul
Estonia nu poate achiziționa un sistem american Patriot în următorii 10 sau 15 ani: Trebuie să ne evaluăm în mod realist resursele financiare
Lituania dorește să cumpere până la 100 de tancuri Leopard 2A8: Plan pentru formarea unui batalion de tancuri lituanian care să fie pe deplin interoperabil cu forțele germane
Schema ”Șor”: Cu 15 milioane de dolari, Rusia a cumpărat 10% din voturi. Moldova blochează site-urile rusești; trei candidați ar putea fi excluși din cursa electorală
România, în meniul propagandei ruse: Dacă Israelul poate ataca, noi putem ataca România, Țările Baltice sau Polonia
SUA au oprit planurile FSB care încerca să spioneze serverele instituțiilor americane, printre care Pentagonul și Departamentul de Stat
Noile lovituri israeliene de lângă Beirut l-au vizat pe succesorul lui Nasrallah
Componentele occidentale continuă să fie folosite pentru fabricarea armelor rusești. Moscova le procură, în special, prin intermediul companiilor chineze
Doborârea dronelor rusești deasupra Poloniei sau României este exclusă. Vrem să evităm războiul, precizează SUA
SUA vor domina în continuare oceanele lumii: Americanii au o generație avans în fața Chinei în domeniul aviației navale
A început în România, la Galați, construcția unui portavion pentru drone. Nava nu a fost însă comandată pentru Marina română
Israelul poate alege dintr-o vastă "bancă de ținte" cum să răspundă atacului iranian
Zelenski, o nouă solicitare către aliaţii occidentali: NATO poate doborî drone și rachete ruseşti care atacă Ucraina, la fel ca în Orientul Mijlociu, dar noi încă nu avem un acord
pixel