Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ciprul vrea să vândă elicopterele rusești Mi-35P din două motive și a găsit client: Serbia, dependentă de tehnica rusă
16 aug, 21:37
Presa din Cipru scrie că statul insular se află în negocieri cu Serbia pentru a vinde vecinilor noștri elicopterele multirol Mi-35P achiziționate din Federația Rusă.
Mi-35P, sursă foto: Ministerul Apărării din Cipru

Informația nu e oficială și a fost dată publicității de către portalul cipriot Politis, care a avut acces la documente clasificate. Dar așa cum menționează și cei de la Cyprus Mail, Ministerul Apărării nu a confirmat, dar nici nu a infirmat tranzacția. Știm doar că se poartă negocieri între cele două state.

Potrivit sursei citate, e vorba despre 11 elicoptere de tip Mi-35P, versiunea de export a Mi-24P rus. Se pare că valoarea tranzacției e estimată între 150 și 300 de milioane de euro.

Pentru aceste elicoptere, Serbia și-a manifestat și în trecut interesul.

Ciprul a achiziționat elicopterele la începutul anilor 2000 ca factor de descurajare împotriva amenințării reprezentate de Turcia. La vremea respectivă statul insular a achiziționat 12 elicoptere, dar unul s-a prăbușit în 2006 în timpul unui zbor de antrenament, accident în urma căruia, din păcate, cei doi piloți au decedat.

G Ad:

 

Ciprul vrea să renunțe la eclicopterele rusești Mi-35P din cauza vârstei și a consturilor de mentenanță

 

Sursa citată precizează că Ciprul încearcă să vândă elicopterele Mi-35P pentru a demara un program de achiziționare a unei flotile de elicoptere noi.

În fond, există două motive principale pentru care Cipru a luat această decizie: Faptul că elicopterele au îmbătrânit și, pe lângă acest aspect, ciprioții estimează că în următorii 10 ani doar costurile de mentenanță a elicopterelor rusești se va ridica la aproximativ 100 de milioane de euro.

O ultimă modernizare a elicopterelor a avut loc în 2007 și 2008, alte două fiind programate în următoarea perioadă 2021 - 2022 și 2026 - 2027.

Amintim că din punct de vedere al tehnicii militare, Serbia e tot mai dependentă de Federația Rusă, dar în ultimul timp și de China.

În urmă cu câteva luni Moscova a făcut o donație Armatei Serbiei ce a constat în 30 de transportoare blindate BRDM-2MS și 30 de tancuri modernizate T-72MS, la o valoare estimată de 75 de milioane de euro.

Totodată, în octombrie 2019 președintele sârb Aleksandar Vucic anunța că Rusia și Serbia  au încheiat un contract pentru livrarea de sisteme de rachete și artilerie antiaeriană Panțir-S1. Exist totodată în derulare înțelegeri între cele două state și pentru aeronave MiG-29 și MI-35.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Egiptul a solicitat ajutor Occidentului pentru a opri vânzarea dronelor turcești către Maroc și Etiopia
SUA vor să despăgubească familiile afganilor uciși dintr-o „eroare tragică” în atacul cu dronă
Eurofighter, deasupra piramidelor. După două decenii, Forţele Aeriene Regale Britanice au desfășurat exerciții în Egipt
Polonia și Turcia își intensifică cooperarea în domeniul industriei de apărare
Incident în Marea Japoniei: Rusia susține că a oprit încercarea unui distrugător american de a-i încălca frontiera
În vizită în Turcia, Merkel mulțumește Ankarei pentru colaborare, dar nu a omis să critice regimul
Prototipul rachetei sol-sol americane PrSM bate recordul de distanță
După ce și-a revenit din șocul AUKUS, Franța face curte Canadei pentru submarinele din clasa Barracuda
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro