Colonii Cisiordania. SUA refuză să spună dacă se vor opune anexărilor Israelului
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a refuzat marţi să spună dacă Statele Unite s-ar opune unei eventuale anexări a coloniilor din Cisiordania de către Israel, promisă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu.
Înaintea alegerilor parlamentare de marţi, şeful guvernului israelian în exerciţiu, care speră să rămână la putere, a declarat că doreşte să anexeze coloniile israeliene din Cisiordania ocupată.
Coloniile instalate pe teritoriile palestiniene ocupate de Israel începând din 1967 sunt ilegale în virtutea dreptului internaţional şi o mare parte a comunităţii internaţionale le consideră un obstacol major în calea păcii, aminteşte AFP. Anexarea lor de către statul israelian ar însemna sfârşitul aşa-numitei soluţii a două state, adică crearea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul.
Întrebat de senatorul democrat Chris Van Hollen dacă administraţia lui Donald Trump s-ar opune "anexării unilaterale parţiale sau totale a Cisiordaniei de către Israel", Mike Pompeo a refuzat să răspundă, în timpul unei audieri parlamentare.
"Veţi vedea propunerea noastră", s-a limitat el să spună de mai multe ori despre "planul de pace" pregătit de aproape doi ani în cel mai mare secret de o mică echipă înfiinţată la Casa Albă de preşedintele Trump şi condusă de consilierul şi ginerele său, Jared Kushner. Va fi dezvăluit "după nu prea mult timp", a adăugat Pompeo, fără alte detalii.
Secretarul de stat a refuzat de asemenea să reafirme sprijinul american faţă de soluţia a două state, apărată de administraţiile anterioare ale Statelor Unite, dar pe care actualul guvern republican niciodată nu a aprobat-o în mod clar.
"În cele din urmă, israelienii şi palestinienii vor decide cum să rezolve acest lucru", a spus el, asigurând că Washingtonul le va oferi idei "diferite, unice".
O anexare parţială sau totală a Cisiordaniei de către Israel "ar submina orice efort pentru o soluţie paşnică a două state", i-a răspuns senatorul Van Hollen.
Administraţia Trump a luat deja decizii dramatice în contradicţie cu consensul internaţional şi cu tradiţia diplomatică americană, recunoscând în mod unilateral, fără a aştepta să dezvăluie planul său de pace, Ierusalimul drept capitala Israelului şi anexarea Platoului Golan sirian de către statul israelian.
De la anunţul asupra Ierusalimului, liderii palestinieni refuză orice contact cu Washingtonul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News