Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene: Din octombrie 2022, sistemul de apărare aeriană IRIS-T a distrus peste 60 de ținte aeriene
Forțele Aeriene Ucrainene au oferit noi detalii despre cum funcţionează sistemul de apărare aeriană Iris-T, care este folosit pentru a apăra spaţiul aerian ucrainean din octombrie anul trecut. O nou înregistrare video cu sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T, operat de armata ucraineană, a fost publicată de comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleshchuk. Generalul a făcut o scurtă prezentare a sistemului Iris-T și a povestit despre cât de util este pentru apărarea spaţiului aerian ucrainean.
Sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM, aflat deja în Ucraina. Sursa Foto: Forțele Armate ale Ucrainei.
Comandantul adjunct al unității de rachete antiaeriene cu indicativul "Jeweller" a declarat că militarii care asigură mentenanța sistemului se află într-un adăpost în timpul funcționării acestuia.
,,Operatorii sunt compuși din ofițeri, personal de localizare și personal de lansare. După desfășurarea lor, aceștia merg imediat în adăpost și supraveghează de acolo. Singurii care rămân sunt personalul care desfășoară activități de luptă", a spus el.
Radarul de care dispune sistemul Iris-T poate să facă schimb de informații cu alte sisteme care operează în aceeași zonă.
,,Infromatiile care ne sunt afisate pe acest radar le putem transmite si alor sisteme aflate in apropiere, ca să spunem așa. Iar ei pot folosi datele noastre pentru a trage asupra acestor ținte sau asupra altora. Sentimentele pe care le-am avut la primele lansări sunt greu de descris in cuvinte", a declarat operatorul sistemul radar.
De asemenea, militarul a subliniat că el şi camarazii săi au fost impresionaţi de performanţele sistemului Iris-T din prima zi de utilizare, deoarece toate țintele au fost lovite.
Reamintim că Ucraina a primit recent al doilea din cele patru sisteme Iris-T din Germania. Informația a fost confirmată pe site-ul guvernului de la Berlin, care publică în mod regulat o listă a ajutoarelor donate Ucrainei.
Sistemul este conceput pentru a distruge rachete de croazieră și balistice, precum și avioane, elicoptere și UAV-uri. Sistemul se bazează pe rachete aer-aer IRIS-T modificate. De asemenea, există versiuni cu rază medie și scurtă de acțiune. IRIS-T SLM poate lovi ținte aeriene la o distanță de până la 40 km, iar versiunea SLS, cu rază mai scurtă de acţiune, poate intercepta ţinte aflate până la 25 km.
Lansatoarele care intra in componenta unui sistem IRIS-T pot fi pe roți (MAN 8×8) sau pe șenile și pot dispune de pana la 8 containere cu rachete pentru lansarea pe verticală.
Principalul mijloc de detectare a obiectelor aflate în aer este radarul CEAFAR GBMMR cu antene active de tip ''phased array''. De asemenea, sistemul poate fi utilizat cu radarul german TRML-4D (Hensoldt), care detectează ținte aeriene la o distanță de până la 250 km.
Armata ucraineană a primit primul sistem în luna octombrie a anului trecut. În aceeași lună, s-a aflat care sunt companiile care lucrează la producția sistemului. Compania Diehl Defence este compania care a dezvoltat sistemul IRIS-T SLM și este responsabila pentru furnizarea lansatorului și a rachetelor.
Compania germană Hensoldt este responsabilă pentru radarul multifuncțional TRML-4D. Compania spaniolă SENER Aeroespacial este implicată în programul IRIS-T. Compania produce componente pentru rachetele aer-aer IRIS-T.
Airbus este responsabilă pentru software-ul sistemului integrat de management al luptei (IBMS-FS) pentru centrul de comandă tactică.
Suedia este, de asemenea, implicată în furnizarea de sisteme de apărare aeriană, inclusiv sisteme suplimentare Iris-T. Recent, cotidianul german Spiegel a relatat ca Suedia a oferit Germaniei 12 lansatoare IRIS-T-SLS. În prezent, se caută vehicule pe care acestea sa fie instalate pentru a le livra ulterior Ucrainei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News