Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Complicata victorie a lui Bernie Sanders
Strategica
Data publicării:
Este poate cel mai în vârstă candidat la președinția SUA. Are 78 de ani, este fost pro-sovietic, adept al marxismului și provine din Vermont, cel mai liberal stat din componența Americii. 
Bernie Sanders, în timpul unui discurs politic. Sursă foto: Bernie Sanders Facebook
EXCLUSIV
Bernie Sanders, în timpul unui discurs politic. Sursă foto: Bernie Sanders Facebook

Apropierea de primul Trudeau (tatăl actualului prim-ministru candian) cunoscut pentru ferocitatea anti-americanismului său și luna de miere pe care și-a petrecut-o la Moscova (fapt real, nu basm), în anii nebuniei Războiului Rece, îl conturează pe Bernie Sanders ca un bătrân incapabil să uite prima sa iubire ideologică.

Și totuși, aseară, în Nevada, cea mai importantă etapă de dinainte marii confurntări electorale de marțea viitoare, Bernie, cu ochelarii săi inegali, cu pumnul strâns ca orice stalinist de modă veche, cu cărticica lui Mao în buzunarul de la piept, a cîștigat net voturile democrate. Că partidul democrat american a cunoscut o deviere de stânga inimaginabilă de la Carter încoace, nimeni nu o mai poate contesta. De la un centrismul care își avea pilonul în cutia milei publice, al cerșitului pe șoptite, democrații au ajuns să strige în gura mare că nu vor să muncească și că vor cât mai multe subsidii de la bugetul federal.

 

Candidații stângii care aspiră să îl înfrunte pe Trump

 

Bernie, batrânul marxist, le promite marea cu sarea, le promite iertări de datorii, le promite legalizarea drogurilor ușoare, le promite imigrație cât cuprinde și desigur desfințarea bogăției. Căci pentru democrații contemporani, astăzi a fi bogat reprezintă păcatul suprem, mai detestat decât orice altă crimă pe care un om ar comite-o. Pentru urmașii capitalismului unisex și ai gândirii unice, cea mai mare onoare este să nu muncească.

Mai mult, democrații reușesc să se răstească la oricine dorește să facă bani. Venezuelarizarea democraților se datorează marelui eșec al lui Hillary Clinton, învinsă în mod umilitor de către Donald Trump, un miliardar luat în tărbacă de însuși Oabama. Cangrena de extrema stângă de tip castrist, sau mai rău, de tip Maduro, a devenit un fapt. Sanders pare a fi cel mai calm dintre candidații democrați care se duelează pentru a deveni candidatul la președinție. Între ei se află un fost primar de orășel pierdut în continent, câteva femei dintre care una a susținut că este nativă indiancă până când testele genetice au dezmințit, alături desigur de doi mari grei: Biden și Bloomberg.

În afară de faptul că amândoi își pot amintii de zilele unui război mondial, cei doi mai au în comun și o istorie care numai comuniști nu îi face. Biden încă explică bâlbâit, prin săli aproape goale, cum nu a șantajat un președinte de țară europeană ca să îl dea afară tocmai pe procurorul care îi ancheta fiul băgat în afaceri cu un oligarh rus, iar celalălat, Bloomberg, miliardar putred de bogat, trebuie să explice cum din primar republican de New York, ales prin votul oferit de Giulliani, a devenit dintr-o dată mai mult decât socialist. În umbra acestora stau la pândă celebrele membre ale Squad, Ocasio Ortez, comunista de oțel a latinătiții nord americane și desigur Ilhan Omar, o somaliană, care din creștini proști și albi nu îi scoate pe americanii care au salvat-o de măcelul islamiștilor, pe ea și întreaga sa familie.

Deasupra tuturor tronează ca o regină fără coroană, leaderul Camerei Reprezentanților, celebra Nancy Pelosi, care la tinerețea sa de 80 de ani, după ce un papă personal a amenințat-o că o excomunică pentru socialismul ei anti-catolic, pare a transmite că SUA nu mai există decât pentru cei care se împotrivesc capitalismului și visului american centenar. În rest, pentru ea toți sunt rasiști și vânduți Rusiei, dacă nu cumva Chinei. Necaz mare, mai ales că, acum câteva zile s-a aflat că, încălzind ciorba a doua oară, CIA a binevoit să îl informeze pe Bernie despre cum Moscova vrea să îl ajute să câștige alegerile din acest an prin manipularea internetului. Orice analist cu grădinița făcută la zi ar ști că tocmai cea mai mare prostie ar fi ca Rusia să sprijine un comunist latinizat, dar, luptă cu minciuna, așa cum FBI a mai făcut-o timp de de doi ani de zile după ce Trump a câștigat alegerile.

 

Victoria lui Sanders, un dezastru pentru socialiștii americani

 

Socialiștii americani (să nu se bucure cei de prin România sau Europa) sunt total opuși socialiștilor cu care noi ne-am obișnuit.

Socialismul european are ștaif, are mincinoși de calitate, are deontologi repede săritori la sunetul dolăreilor ascunși prin ambasade, pe când latiniștii din SUA dau cu barda într-un mod ferm și metodic.

Fundamental, victoria lui Sanders este un dezastru pentru socialiștii americani. Provenit din filiera Partidului Comunist American, una din cele mai radicale forme marxiste pe care până și URSS a refuzat să o bage în seamă, Sanders provoacă o mutație absolut năucitoare în rândul elitei progresist-transgender americane.

După victoria lui din Nevada, toți deontologii (da și SUA are deontologi cu simbrie, nu numai România), după ce au băut, la nervi, prima sticlă de bourbon, au cerut cu glas tare ca Bloomberg să facă bine să îl învingă pe Sanders. Adică un miliardar, exponent al capitalismului feroce din New York, este alesul gânditorilor socialiști. Pentru că susțin ei, cu istoricul pro-sovietic al lui Sanders, ca urmare a lipsei de substanță din discursurile searbede, acesta va pierde sigur în fața unui Trump.

Cum actualul locatar de la Casa Albă este obsesia totală a progresiștilor elitari (nici cu republicanii nu îmi este rușine), stânga americană, cea care până mai ieri plângea de durerea pricinuită de imigranții ilegali și sărăcia acestora, dorește ca un miliardar care nu a văzut în viața lui un șomer, să câștige alegerile prezidențiale din SUA. Socialiștii de astăzi ai Americii democrate se roagă de un super bogat, Bloomberg, să câștige nominalizarea democrată în fața activistului sărac Sanders. O vulgarizare a politicii americane nu cred că s-a mai văzut.

Pe cealaltă parte a jocului politic, citim cum că nominalizatul pentru a fi DNI, adică spionul șef al lui Trump, ar fi fost, acum câțiva ani, plătit de Plahotniuc din Moldova. Fost ambasador al lui Trump la Berlin (unde interesele lui Plahotniuc erau masive, dacă nu mai sunt și astăzi), Grenell este indicat ca unul dintre agenții ascunși ai oligarhului moldovean și fugar, neraportând la fiscul american sumele de bani primiți pentru niscavai articole comandate din Chișinău.

Pe aici prin București un amabasador se dă de ceasul morții să ne spună că trebuie să vindem ce a mai rămas în proprietatea statului român (adică a poporului), adică să nu fim comuniști și să dăm totul pentru victoria capitalismului, pe când la Washington un simbriaș al lui Plahotniuc tocmai a primit cea mai mare funcție în aparatul de informații american. Mai mult, după ce o decadă ni s-au dat lecții despre corupția din România, despre influența nefastă a Rusiei în zonă, acum numai luni în urmă, am aflat, chiar din gura lui, cum un ditamai vicepreședinte al SUA dădea afară procurori generali prin Ucraina, iar fiul său primea contracte bănoase (1 miliard de verzișori) tocmai din China (aia comunistă, domnilor!), la două zile după ce aterizase din avionul oficial al lui tăticu, Air Force 2. Mai putem înțelege ceva din dezastrul imagologic și moral din jurul nostru?

Până mai ieri erau corupte elitele României, baronii și mai știu eu ce marțieni, astăzi democrații lui Clinton și republicanii lui Trump tocmai cer de la doi miliardari să se înfrunte la alegeri. Cum vine asta, nu tocmai s-a spus la București, chiar zilele trecute, că miliardarii, elitele și baronii nu sunt buni? Nu mai înțelege nimeni nimic. Mai putem avem resurse de încredere în reprezentanții SUA din lume, când aflăm siderați că republicani și democrați s-au alăptat de la ugerul generos al oligarhiei mondiale? Și pe ei nu îi intreabă nimeni despre corupție.

Amândoi Clintonii au fost acuzați de grave probleme de etică, administrația Obama a sacrificat națiuni întregi pentru a semna un diabolic și născut mort acord nuclear cu Iranul și noi tot nu ne-am învățat minte. Nu am învățat ceea ce bătrînii noștri știau din naștere că atunci când cineva care habar nu are de tine dar vine și te laudă, din senin, atunci să te sperii cel mai tare. Atunci când cineva se declară cel mai bun prieten al României, atunci să stai cu ochii în patru. Căci sigur există vreun fiu de pe malul Potomacului iubitor de galbeni nemunciți. Atunci când cineva îți spune că este rău cu China, că vin comuniștii de la Beijing să o spioneze pe Vulpița din Vaslui, atunci să te uiți dacă nu ți-au furat nevasta (să o cauți, în special în Air Force 2). Atunci când declari corupția problemă de securitate națională, distrugând România și toată clasa sa economică, alături de o întreagă clasă politică, în timp ce banii curgeau gârlă de la Plahotniuc spre Washington (și zeii mai știu spre ce alte capitale deontoloage de prin Europa), atunci ar trebui să fim mai atenți decât oricând. Căci marea corupție nu s-a născut pe Dâmbovița. Râul ăla a secat de mult timp. Parafrazând o celebră butadă a comunistului Deng Xioping: de la ultima eră glaciară marile minciuni nu mai trec pe lângă București. Ele doar distrug imensul capital de încredere pe care românii l-au avut în democrație.

Notă: Textul și opinia aparțin autorului


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
Șeful Armatei Române, generalul Vlad: "Pericole constante de la Rusia" – De la Spoofing GPS la mine plutitoare în Marea Neagră

Ştiri Recomandate

Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
Un misterios avion chinez cu transponderul închis și alte zboruri din Iran spre China ridică o întrebare: Unde e de fapt uraniul îmbogățit al Iranului?
Lavrov: Occidentul nu a învins niciodată în istoria sa Rusia. Azi Occidentul colectiv s-a ridicat din nou împotriva noastră, dar nu ne va învinge nici acum
Mașinile de luptă Puma, despre care se zvonea că ar intra și în „bătălia pentru România” și care au avut la început probleme tehnice cu turela, „salvate” de Bundeswehr
Rusia a dezlănțuit din nou iadul stabilind un record: Zeci de rachete Kh-101 lansate de bombardiere Tu-95, sute de drone și rachete Iskander au fost lansate spre Ucraina din mai multe direcții
În cimitirul de tancuri din Ucraina: TOP 3 cele mai „îngropate” tancuri ale Rusiei, inclusiv „imbatabilul” T-90, cel mai performant tanc rus
Israelul a ordonat palestinienilor să evacueze zone din nordul Fâșiei Gaza înainte de intensificarea operațiunilor împotriva grupării teroriste Hamas
Kaan e un avion de viitor cu o altă menire, dar F-35 e palpabil: Cum ar putea Turcia reveni la F-35. Rămâne problema mărului otrăvit al Rusiei
Ivan pățitul: De teama Ucrainei, rușii își construiesc hangare speciale pentru a-și proteja „perlele rare”: Avioanele Su-57
B-2 Spirit, imagine concept. Photo source: NamuWiki
EXCLUSIV
Momentul în care Israelul a atacat nu a fost întâmplător: Zidul destructurat ce oferea Iranului adâncime strategică și paradoxul bombardierelor SUA B-2 care au lovit Iranul
pixel