Conferință comună cu scântei. Turcia sfidează Europa: Cu ce autoritate ne cereți să ne retragem din Siria?
Ministrul de Externe turc Mevlut Cavusoglu a susținut o conferință de presă comună cu omologul său suedez Ann Linde. A fost însă o conferință presărată cu tensiuni care demonstrează relația dificilă dintre Turcia și Europa.
Turcia a acuzat Suedia și Europa că oferă sprijin kurzilor din PKK - Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizație împotriva căreia Ankara duce un adevărat război.
PKK e o organizație separatistă kurdă care luptă pentru independența teritorială a kurzilor din Turcia. Ankara, împreună cu Statele Unite și multe alte state europene consideră PKK o grupare teroristă.
Cavusoglu a acuzat Europa de sprijin oferit PKK. „Aceasta este încă o dovadă a ipocriziei Europei față de terorism", a precizat șeful diplomației turce, în conferința comună cu omologul său suedez. „Ne așteptăm la acțiuni mai puternice din partea Suediei în lupta împotriva terorismului”, a completat Cavusoglu care a acuzat Europa de „finanțarea terorismului” prin tolerarea acțiunilor propagandistice a PKK în Europa. În opinia Turciei, PKK folosește bătrânul continent pentru acțiuni de propagandă și strângere de fonduri.
”Cu ce autoritate cereți Turciei să se retragă din Siria?”
Șefa diplomației suedeze a precizat ulterior că „există o serie de probleme care nu au fost convenite de Turcia și Suedia”, reiterând solicitarea Suediei către Ankara de a se retrage din nordul Siriei.
„Cu ce autoritatea cereți Turciei să se retragă din Siria? Regimul din Siria a dat Suediei sau Uniunii Europene o astfel de autoritate? În cadrul fiecărei reuniuni, fie la Sochi, Astana ori poziții oficiale, subliniem importanța integrității teritoriale a Siriei”, i-a răspuns Cavusoglu, citat de Daily Sabah.
Ulterior, ministrul de externe al Turciei a conchis: „Nu urmărim împărțirea Siriei, dar cereți Turciei să se retragă din Siria și sprijiniți PKK care dorește să dividă Siria”.
YPG, componentă a Forțelor Democratice Siriene (FDS), este considerată de către Ankara drept grupare 'teroristă' din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie kurdă care duce un război de gherilă pe teritoriul turc din 1984.
Turcia a intervenit deja de două ori în Siria în ultimii trei ani. Prima sa operaţiune în 2016 a vizat gruparea Statul Islamic, iar cea de-a doua - pe militanţii kurzi din YPG în 2018. În octombrie anul trecut Ankara a demarat operațiunea „Izvorul Păcii”, menită să ”elibereze” nordul Siriei de kurzi și să consolideze o zonă tampon. Pentru Turcia, interveniția în Siria e considerată o problemă de securitate națională.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News