În data de 17 iunie, Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu New Strategy Center, organizează a șasea ediție a conferinței internaționale „Security Challenges in the Balkans”, desfășurată sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe din România.
scris de
DefenseRomania Team
Evenimentul va aduce la Timișoara invitați cu o vastă experiență profesională, pentru a dezbate provocările clasice și emergente de securitate din regiunea Balcanilor.
DefenseRomania va transmite evenimentul pe pagina de Facebook a site-ului nostru, dar și pe site.
Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la provocările de securitate din regiunea Europei de Sud-Est în contextul războiului din Ucraina, pe fondul crizei post-pandemice, la modalitățile de contracarare a amenințărilor clasice și hibride din regiunea Balcanilor pentru consolidarea stabilității regiunii, la șansa de a folosi educația ca instrument de construire și consolidare a rezilienței în Balcani, precum și la riscurile și consecințele crizei post-pandemice și valorificarea oportunităților economice pentru a atenua efectele acestei crize. Temele abordate, care vizează provocări ce pot afecta Balcanii și, implicit, și România vor fi analizate de oficiali și experți români, din cadrul NATO, din Maria Britanie, Franța, Germania, Ungaria, Ucraina, Serbia și Bosnia Herțegovina.
Organizată la complexul Senator din Timișoara, conferința va beneficia de prezența unor reprezentanți ai corpului diplomatic și ai mediului academic și de afaceri din România.
Impactul războiului din Ucraina
Războiul din Ucraina are un impact puternic asupra stabilității întregului continent european și poate genera o instabilitate suplimentară în zona Balcanilor. Acest spațiu se confruntă în continuare cu ciocniri geopolitice, presiuni interne și interese divergente ale diverșilor actori străini. Cu numeroase surse de instabilitate, de la actori ostili care amenință mediul de securitate până la frontiere disputate și dezacorduri interne, regiunea este o sursă nesfârșită de dinamică sensibilă.
În timp ce accentul internațional este pus acum pe criza ucraineană și pe Marea Neagră, conferința de la Timișoara își propune să analizeze evoluțiile și consecințele asupra Balcanilor din punct de vedere politic, militar, economic.
Evoluția evenimentelor din ultimii ani demonstrează că regiunea Balcanilor rămâne un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană, provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani. Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center au decis începând din 2017 să organizeze o asemenea dezbatere la Timișoara pentru a sublinia în primul rând legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României. Ne bucură faptul că deja putem vorbi de o tradiție și că acest eveniment a ajuns la a șasea ediție.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
La începutul administrației Biden, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a promis că Statele Unite vor purta discuții cu China doar dacă vor duce la „rezultate tangibile” pentru soluționarea disputelor dintre rivalii strategici. Doi ani și jumătate mai târziu, această abordare pare să se fi schimbat, notează Reuters, într-o analiză publicată zilele trecute.
Excelența Sa Adrian Zuckerman, ambasador SUA, este invitat luni, 9 octombrie 2023, la DC News și Defense Romania. Interviul va fi difuzat live de la ora 13.00 și va fi axat pe situație tensionată de la nivel mondial, odată cu războiul declanșat împotriva Israelului.
Toate indiciile arată că IDF (forțele de apărare israeliene) pregătesc o invazie de proporții a Fâșiei Gaza după atacurile fără precedent ale Hamas de ieri.
Excelența Sa Reuven Azar, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Israelului în România, în contextul atacului fără precedent asupra Israelului, a oferit în exclusivitate un interviu pentru Dc News și DefenseRomania.
Sprijinirea Ucrainei de către aliați, în contextul unui război ce se prefigurează a fi de lungă durată, e crucială pentru rezistența forțelor armate ucrainene de apărare în fața invadatorului rus. Diferite situații de ordin politic intern în statele aliate, arată dinamica pe care o poate cunoaște acest sprijin militar, logistic și umanitar acordat Ucrainei.
După ce toată vara au testat diverse modalități de oprire a contraofensivei ucrainene din regiunea Zaporojie, liderii militari ruși, în sfârșit, s-au hotărât cum să rezolve problema: vor lansa, în această toamnă, o ofensivă bazată pe tancuri, dar nu în Zaporojie.
Pe data de 3 octombrie 2023 a avut loc Recepția cu ocazia Zilei Naționale a Fondării Statului Coreean care a fost găzduită de Ambasada Republicii Coreea în România.
Armata SUA a tras concluzii valoroase din conflictul din Ucraina pentru a-și îmbunătăți pregătirea pentru eventuale războaie sau conflicte militare care ar putea apărea. Aceste lecții se extind dincolo de pregătirea militarilor și se referă la diverse aspecte ale operațiunilor militare, inclusiv la războiul psihologic.
Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, a atras recent atenția asupra vulnerabilității Porții Focșanilor și a reiterat faptul că Poarta Focșaniului ar trebui să fie la fel de importantă precum e coridorul Suwalki în nord-estul Europei. Controversele privind Poarta Focșanilor au adus păreri diferite între specialiști.
Conform celui mai nou raport al Ministerul britanic al Apărării, publicat luni, aviaţia navală rusă joacă un rol din ce în ce mai important în războiul Rusiei împotriva Ucrainei în timp ce armata rusaăse confruntă cu ameninţări pe frontul sudic.
Ministrul britanic al Apărării, Grant Schapps, a făcut o declarație cu privire la proiectul comun Australia, Regatul Unit și SUA (AUKUS). Noul submarin este o reacție la ambițiile militare ale Chinei în Indo-Pacific.
După ce decenii la rând Armenia a fost satelitul Moscovei, micul stat din Caucazul de Sud ar putea fi forțat să cedeze chiar și o parte din teritoriul său.
Zilele trecute, un operator de drone ucrainean a semnalat prezența unui tanc gonflabil rus T-72 pe aliniamentul frontului sudic. Este un indiciu clar că Regimentul 45 Geniu-Camuflaj al armatei ruse, faimosul „regiment gonflabil”, este prezent pe front.
Statele Unite ale Americii au semnat un acord de finanțare prin împrumut direct în valoare de 2 miliarde de dolari pentru a sprijini eforturile de modernizare a apărării Poloniei, a anunțat, la 25 septembrie, Departamentul de Stat al SUA . "Polonia este un aliat statornic al SUA, iar securitatea Poloniei este vitală pentru apărarea colectivă a flancului estic al NATO", se arată în comunicat.
În timp ce președintele Volodimir Zelenski a efectuat o vizită oficială mult așteptată în SUA, iar Casa Albă urma să anunțe un nou pachet de ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari pentru Kiev, mass-media ucraineană acuză Occidentul că îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei. Potrivit informaţiilor apărute în timpul şi după vizita lui Zelenski în SUA, din acest nou pachet de ajutor militar vor lipsi din nou mult doritele rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, despre care Kievul spune că ar putea schimba cursul războiului.
Președintele SUA, Joe Biden, i-a spus omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că Washingtonul va furniza un număr mic de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta Ucraina să respingă agresiunea militară rusă, precizează NBC News, citând trei oficiali americani și un reprezentant al Congresului SUA familiarizat cu discuțiile intre SUA şi Ucraina.
SUA a pus în mișcare o serie de măsuri care reactivează programul american antisubmarin activ în timpul Războiului Rece.SUA reactivează un program major de detecție submarină, abandonat la sfârșitul Războiului Rece
Cotidianul american The New York Times a relatat că Statele Unite ale Americii discută cu Arabia Saudită despre un tratat de apărare similar celor semnate de Washington cu Japonia și Coreea de Sud.
Prinsă între agresiunea militară rusă și reformă internă derulată superficial, nesusținută financiar și în final ineficientă, Armata ucraineană trece acum printr-o etapă inedită în lume, de reorganizare și modernizare după alte standarde chiar în timp ce se află prinsă într-un război de amploare. Procesul este unul destul de complicat, echivalând practic cu schimbarea pieselor unui motor în timp ce funcționează.
Armele spațiale desfășurate de China și Rusia reprezintă o amenințare majoră pentru sistemele de pe orbită, se arată în raportul Pentagonului înaintat către Congres.
Enclava armeană Nagorno Karabah a capitulat în fața Armatei Azerbaidjanului la mai puțin de 24 de ore de la atacul masiv pe care forțele azere l-au lansat în regiune. Acesta pare finalul unui război de 35 de ani, desfășurat în diferite etape între Azerbaidjan și Armenia.
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a oferit detalii despre componenta F-16 pentru România. În exclusivitate pentru DefenseRomania, ministrul Apărării a oferit informații importante cu privire la achiziția celor 32 de avioane F-16 din Norvegia.
China și Statele Unite, ca două puteri majore, poartă o responsabilitate și mai importantă pentru pacea, stabilitatea și dezvoltarea mondială, a declarat marți liderul chinez Xi Jinping.
Se strânge lanțul pentru liderii Hamas responsabili la nivel decizional de atrocitățile fără precedent comise de comandourile teroriste ale Hamas în teritoriile israeliene pe 7 octombrie 2023.
Informații recente din mass-media asiatică relevă că experți militari chinezi au descoperit prin simulare că avioanele americane stealth, cum ar fi B-21 Raider, pot fi doborâte de armele lor hipersonice care ar putea comunica cu drone ajutate de inteligența artificială.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut parlamentului să aprobe ratificarea intrării Suediei în NATO, în schimbul aprobării din partea Congresului SUA a vânzării avioanelor de luptă F-16 către Turcia, a informat miercuri site-ul Yeni Şafak. Până acum, Turcia justifica blocarea ratificării suedeze prin lupta slabă împotriva organizațiilor teroriste și arderea Coranului în Suedia.
Numărul de dezertări a crescut semnificativ în ultimele luni, scrie The Moscow Times, care citează reprezentanții unui proiect rusesc numit Idita Lesom, ce îi ajută pe ruși să evite luptele în Ucraina.
Potrivit șefului organizației, Grigory Sverdlin, majoritatea soldaților au decis să dezerteze după ce au fost răniți în timpul luptei, au primit tratament în spitalele rusești, și au fost trimiși înapoi pe front.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat importanța unui sprijin continuu pentru Ucraina pentru a învinge agresiunea rusă, avertizând că neaprobarea ajutorului ar "deschide cutia Pandorei a agresiunii în întreaga lume". Blinken a subliniat importanța continuării sprijinului acordat Ucrainei pentru ca Rusia să nu poată continua agresiunea militară.
Washington Post a dezvăluit, într-o investigație amplă publicată în octombrie, modul în care Emiratele Arabe Unite și-au construit armata bazându-se pe militarii americani pensionați și consultanții străini, pe lângă un număr mare de mercenari care să lucreze în armata emirateză ca soldați.
Rusia încearcă să "înghețe" confruntările din Ucraina pe timpul iernii pentru a-și consolida forțele în vederea unui nou atac anul viitor, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Pe parcursul anului în curs, forțele ucrainene au desfăşurat o contraofensivă în care au obținut unele câştiguri în est și sud.
În mijlocul apărării împotriva unui atac rusesc de-a lungul direcției Avdivka, vehiculul de luptă al infanteriei ucrainene M2 Bradley a suferit o lovitură directă de la o rachetă ghidată antitanc (ATGM).
Regiunea Kaliningrad, o exclavă a Rusiei, a atras atenția și a stârnit îngrijorări cu privire la militarizarea să. Importanța militară a Kaliningradului este evidențiată de locația sa, care separă Belarusul de partea continentală a Rusiei, fiind în vecinătatea statelor membre NATO. În ultima perioadă, regiunea a cunoscut o intensificare a procesului de militarizare, cu o desfășurare sporită de echipamente și soldați. Polonia a reacționat prin pregătirea unui răspuns militar la militarizarea percepută a Kaliningradului.
Belgia a confirmat livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina în 2025, primul lot fiind programat pentru acel an. În ciuda anticipării, este puțin probabil ca avioanele F-16 să zboare pe cerul Ucrainei înainte de sfârșitul anului în curs. Mai multe state occidentale pentru a crește numărul de avioane de luptă F-16 furnizate Ucrainei, reflectând un efort comun de sprijinire a țării.
Turcia respinge planurile de a stabili o "zonă tampon" post-război în Gaza, deoarece ar fi lipsită de respect pentru palestinieni, a afirmat miercuri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres, care citează de Reuters.
Întrucât urmăreşte să beneficieze de îmbunătăţirea relaţiilor marocano-franceze în contextul deteriorării legăturilor dintre Maroc și Israel, Parisul speră să compenseze una dintre pierderile majore din timpul crizei diplomatice fără precedent cu Rabatul. Este vorba de domeniul industriilor spațiale pierdut în favoarea companiilor israeliene, dintre care una a fost însărcinată să creeze un satelit de supraveghere pentru Regatul din Africa de Nord.
În cadrul unor postări pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunțat că, pe 05.12.2023, un avion rusesc de tip Su-24M Fencer a fost doborât în vestul Mării Negre, în apropierea Insulei Șerpilor. Potrivit unor informații neconfirmate, aeronava rusească ar fi fost lovită de o rachetă sol-aer lansată cu ajutorul unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat în SUA.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram, în perioada 03-04.12.2023, o dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune complexă de zbor deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiul aerian al României, cu o durată de peste 20 de ore.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, aflat în Statele Unite, împreună cu delegația guvernamentală condusă de premierul Ciolacu, a avut întrevederi cu șefii apărării și diplomației americane, Lloyd Austin, respectiv Antony Blinken.
Finlanda intenționează să crească producția de muniție de artilerie în următoarele săptămâni, ceea ce va însemna că Helsinki își respectă cu vârf și-ndesat angajamentele făcute în primăvară, de a înarma Ucraina.
Slovacul Bohuš Garbár a mărturisit că a cooperat cu serviciul secret rus GRU și a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani cu suspendare în luna februarie a acestui an.
Spania a comandat nouă sisteme de drone SIRTAP de la compania europeană Airbus, într-o afacere în valoare de aproximativ 495 de milioane de euro (539 de milioane de dolari), ceea ce reprezintă o îmbunătățire majoră a capacităților de informații, supraveghere și recunoaștere ale armatei spaniole.
An de an, parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României aduce premieri militare în ceea ce privește tehnica. În anii precedenți, Armata a defilat în premieră cu sisteme Patriot, sisteme HIMARS și, ducându-ne mai mult în urmă, avioane F-16 Fighting Falcon.
Recent, în estul Ucrainei au fost descoperite resturi ale unei drone ADM-160 MALD, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la utilizarea acestora în conflict. ADM-160 MALD (Miniature Air Launched Decoy) este un vehicul aerian fără pilot (UAV) utilizat ca momeală pentru a proteja propriile aeronave de apărarea aeriană inamică. Forțele Armate Ucrainene par să utilizeze aceste ''misterioase drone momeală'', pentru suprasaturarea sistemului rusesc de apărare aeriană, iar rachetele lansate să-şi poată lovi mai uşor ţintele. Descoperirea acestor resturi și utilizarea de către Ucraina a ADM-160 MALD evidenţiază rolul pe care aceste drone momeală îl au în strategiile militare moderne.
Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de împlinirea a doi ani, frontul a devenit unul static, pe măsură ce contraofensiva ucraineană se ciocnește de liniile defensive fortificate ale Rusiei. Cu un progres redus și schimburi teritoriale tot mai limitate, conflictul a fost caracterizat de unii ca fiind static. În timp ce progresele pot fi încetinite pe uscat, în Marea Neagră, Ucraina continua să reprezinte o ameninţare destul de serioasă pentru Flota rusa din Marea Neagră. Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, a declarat că principalul succes al Ucrainei din ultima jumătate de an a fost ''victoria navală'' din Marea Neagră.
Două companii finlandeze sunt suspectate că furnizează Rusiei produse care ar putea face obiectul sancțiunilor U.E, inclusiv drone, precizează autoritatea vamală din Finlanda.
Statele Unite discută cu alte țări partenere pentru a înființa o forță maritimă care să protejeze navele din Marea Roșie, a declarat luni consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă. Posibilitatea creării unui nou grup operativ, în afara Grupului Operativ 51 anti-piraterie, deja înființat, vine în urma atacurilor de duminică asupra a două nave comerciale aflate în Marea Roșie. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a menționat, luni, despre existență discuțiilor, în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, dar a spus că nu are nimic de anunțat.
Polonia continuă să primească ș sisteme de rachete coreene K239 Chunmoo, cunoscute și sub numele de Homar-K, care au fost achiziționate din Coreea în număr de 288 de unități, montate pe șasiul camionului Jelcz și echipate cu sistemul de control al focului Topaz.
Industria de apărare ucraineană lucrează la o versiune cu rază lungă de acțiune a sistemului de rachete Neptune. Generalul-locotenent Ivan Havriliuk, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, a dezvăluit cea mai recentă realizare a industriei ucrainene de apărare: o nouă versiune terestră a renumitei rachete de croazieră anti-navă Neptune. Această dezvoltare marchează un progres semnificativ în ceea ce priveste modificarea sistemului de rachete Neptune, evidențiind eforturile continue ale Ucrainei în materie de inovare în domeniul apărării.
Ucraina urmează să primească bombe de înaltă precizie cu diametru mic (GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb) din SUA, livrarea fiind prevăzută pentru 2024. GLSDB, o rachetă cu rază lungă de acțiune, va spori capacitățile militare ale Ucrainei, oferind o rază de lovire de 160 km, depășind caracteristicile pe care le au alte tipuri de muniţii utilizare de ucraineni pe front. Boeing și Saab au adaptat GLSDB pentru lovituri sol-sol, oferind Ucrainei un sistem nou de rachete rentabil și eficient din punct de vedere al costurilor împotriva unei varietăți de ținte. În ciuda întârzierilor, această nouă armă este așteptată cu nerăbdare pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei.
În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit astăzi, la Washington, cu Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin.
The Guardian a raportat că Sellafield, depozit critic care efectuează reprocesarea combustibilului nuclear, depozitarea și dezafectarea deșeurilor nucleare, a fost piratat de grupuri cibernetice strâns legate de Rusia și China.
Legea prin care parlamentul bulgar a aprobat acordul de donație a 100 de transportoare blindate Ucrainei a fost respinsă de președintele bulgar Rumen Radev. El a justificat dreptul de veto spunând că parlamentarii bulgari nu sunt suficient de familiarizați cu termenii predării vehiculelor blindate. Cu toate acestea, șeful Parlamentului bulgar, Rosen Jeliazkov, și-a exprimat convingerea că deputații vor trece peste veto-ul președintelui.