Forțele Aeriene ucrainene confirmă au pierdut două avoane de luptă în ultimele două zile.
Forțele Aeriene ucrainene confirmă au pierdut două avoane de luptă în ultimele două zile.
Rușii recunosc oficial cinci decese a unor ruși abia mobilizați. Decesele au survenit în cazărmi.
În tot acest timp, încrederea rușilor în autorități scade și mai mult.
Cinci ruşi înrolaţi pentru a lupta în Ucraina, în cadrul mobilizării anunţate în septembrie, au murit la scurt timp după ce au ajuns în armată, au anunţat joi autorităţile ruse, după ce informaţii similare s-au înmulţit în ultimele luni, informează Agerpres, care citează AFP.
Cooperarea strategică cu Rusia în Siria reprezintă principalul motiv pentru care Israelul refuză din nou să livreze Ucrainei sistemul de apărare antirachetă "Iron Dome".
Miercuri, 12 octombrie 2022, președintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunțat că ţara să intenţionează să furnizare radare și sisteme de apărare antiaeriană către Ucraina, în următoarele săptămâni. Macron nu a precizat numărul și tipul de sisteme de apărare aeriană care vor fi livrate Ucrainei, dar, potrivit informațiilor publicate de canalul de știri "France24", Franța ar putea livra Crotale, un sistem de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune care se află în dotarea armatei franceze.
Se pare că armata rusă va primi aproximativ 800 de tancuri T-62 recondiționate și, eventual, modernizate în următorii trei ani, pentru a încerca să compenseze pierderile grele pe care le-a înregistrat deja pe tot parcursul derulării agresiunii militare din Ucraina. Multe dintre cele mai vechi tancuri T-62 au fost deja scoase din conservare și trimise pe frontul din Ucraina.
Regatul Unit a anunţat joi că va furniza suplimentar Ucrainei rachete antiaeriene şi în special muniţie capabilă să doboare rachete de croazieră, potrivit Ministerului britanic al Apărării, notează AFP.
Reuniunea în format „Ramstein”, la care participă statele NATO și partenerii, ar putea însemna un moment important pentru pentru Kiev care va primi noi arme, capabile să protejeze spațiul aerian al Ucrainei.
Potrivit cotidianului german Bild, atacurile executate de Forțele Armate ale Federației Ruse asupra infrastructurii critice a Ucrainei reprezintă începutul operațiunii “Ice Winter” (Iarna de gheață) a președintelui Vladimir Putin.
Publicația americană Bloomberg a informat că, potrivit unor calcule proprii, trupele ruse au crescut rezervele de combustibili în zona operației militare speciale, ceea ce înseamnă că se pregătesc să respingă contraatacurile armatei ucrainene și să treacă din nou la ofensivă.
S-ar părea că forțele de ocupație ruse iau măsuri disperate.
Apelul Ucrainei către NATO, pentru sporirea ajutorului militar NATO, este pe agenda reuniunii miniștrilor apărării ai Alianței, desfășurată la Bruxelles.
Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a susţinut că luptătorii ceceni din cadrul trupelor speciale OMON sunt mult mai periculoşi decât armele nucleare pentru Forţele Armate ale Ucrainei.
Belarus a scos din depozit 20 de tancuri T-72 și le-a trimis în regiunea Belgorod, din Rusia, aflată la granița de nord-est cu Ucraina.
Numărul de echipamente distruse ar putea fi chiar mai mare de patru, se arată în comunicatul Forțelor Aeriene.
Forțele aeriene spun că au dovezi care confirmă doborârea celor 4 elicoptere Ka-52.
Forțele Armate Ucrainene au publicat imagini cu momentul în care două sisteme de artilerie autopropulsate rusești Msta-S sunt lovite în plin de artileria ucraineană. Recunoașterea aeriană a ajutat la detectarea și distrugerea artileriei rusești care a încercat să oprească ofensiva forțelor armate ucrainene în est.
În cele peste 7 luni de invazie totală și neprovocată declanșată de Federația Rusă în Ucraina, nu de puține ori au apărut informații și materiale video în care soldații ruși jefuiau casele ucrainenilor. Imagini care amintesc mai degrabă de cel de-al Doilea Război Mondial și ofensiva sovietică în Vest spre Berlin.
Preşedinţia ucraineană a anunţat marţi că a obţinut eliberarea a 32 de soldaţi ucraineni în cadrul unui schimb cu Rusia şi că a recuperat trupul neînsufleţit al unui israelian care se oferise voluntar să lupte pentru Ucraina.
În cadrul unui articol scris pentru publicația americană The Drive, expertul militar polonez Piotr Butovsky a semnalat faptul că Rusia întrebuințează în „operația militară specială” desfășurată în Ucraina un elicopter extrem de rar, dar care este deosebit de util.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat la summitul extraordinar al G7, unde a mulțumit partenerilor occidentali pentru sprijinul acordat și a cerut furnizarea de sisteme moderne de apărare aeriană pentru a contracara rachetele rusești. Zelenski a reamintit, în cadrul reuniunii G7, că Ucraina așteaptă ca Statele Unite să îi furnizeze sisteme moderne de apărare aeriană cu rază lungă și medie de acțiune. De asemenea, el a cerut Franței și Italiei să transfere Ucrainei sisteme de rachete sol-aer SAMP/T.
Modernul sistem mobil de apărare aeriană Iris-T care a fost promis Kievului de către Berlin în urmă cu câteva luni, dar a cărui livrare a fost apoi amânată, a ajuns în cele din urmă în Ucraina.
În cadrul “operației militare speciale” aflate în curs de desfășurare în Ucraina, pe 11.10.2022, trupele ruse au continuat executarea loviturilor cu rachete de mare precizie împotriva infrastructurii de importanță critică de pe teritoriul ucrainean, care au început în ziua anterioară.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pe 25 octombrie, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a informat Administraţia Prezidenţială.
Decizia cinică a Kremlinului de a lansa un atac masiv cu rachete asupra Kievului și a altor orașe ucrainene a fost în mod clar politică, nu tactică.
Comandanții ucraineni estimează că HIMARS este responsabil pentru 70% din avansul militar pe frontul Herson.
Serviciile de urgenţă a confirmat noile raiduri aeriene de marți, asupra întregului teritoriu al Ucrainei, la o zi după ce Rusia a lansat masiv rachete asupra teritoriului ţării vecine, atacul soldându-se cu cel puţin 19 morţi şi 105 răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ transmis de Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă ucrainean, transmite EFE.
În cursul zilei ieri a fost agitație mare pe cerul României. Multe persoane au postat imagini cu cerul albastru de deasupra Bucureștiului “caroiat” de nenumărate linii albe trasate cu precizie de avioanele de luptă din serviciul de luptă Poliție Aeriană.
Atacul fără precedent lansat de Federația Rusă ieri, asupra întregului teritoriu ucrainean, a schimbat radical prioritățile Ucrainei de pe „lista” pe care Kievul o are cu armament din Statele Unite ale Americii.
Rusia a lansat 84 de rachete de croazieră și 24 de drone asupra teritoriul Ucrainei, pe 10 octombrie. Trupele ucrainene au doborât mai mult de jumătate dintre rachete - 43 și 13 UAV-uri. Bombardamentele au ucis mai multe persoane și au rănit aproximativ alte 10 de persoane (n.r. informațiile sunt în curs de actualizare). Forbes estimează costul rachetelor lansate între 400 şi 700 de milioane de dolari.
Armata ucraineană folosește drone kamikaze împotriva țintelor inamice - sistemele de apărare antiaeriană ale forţelor ruse de ocupaţie. După cum se poate observa şi în materialul video ataşat, Forțele Armate Ucrainene folosesc în mod constant drone kamikaze împotriva forțelor rusești de ocupație. Dronele kamikaze folosite de militarii ucraineni nu provin numai de la companii occidentale, ci și de la producătorii ucraineni.