Armata ucraineană ar putea începe să elibereze Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, în primăvara anului viitor, a declarat șeful Direcției Principale de Informații Militare a Ucrainei (GUR) Kirilo Budanov, la televiziunea națională ucraineană.
Armata ucraineană ar putea începe să elibereze Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, în primăvara anului viitor, a declarat șeful Direcției Principale de Informații Militare a Ucrainei (GUR) Kirilo Budanov, la televiziunea națională ucraineană.
Armata rusă ar fi desfășurat în Ucraina un lot de noi vehicule militare de luptă, ne mai folosit până acum. Se pare că mai multe vehicule blindate rusești K-4386 Typhoon-VDV au fost folosite pentru prima dată în luptă, în teritoriile pe care armata rusă le ocupă acum în Ucraina.
Virgil Bălăceanu a discutat despre rolul esențial pe care îl are resursa umană chiar și într-un război în care se folosește tehnologie de ultimă generație.
Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut vineri că Rusia va obţine ''victoria'' în conflictul din Ucraina, adresându-se în Piaţa Roşie din Moscova participanţilor adunaţi acolo la un concert pop, după ce mai devreme el a oficializat anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, transmit agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre ale Alianței nu vor recunoaște niciodată niciunul dintre teritoriile ucrainene anexate de Rusia ca parte a Federației Ruse.
Bombardere capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare strategice, au fost active în războiul ucrainean de când Moscova a invadat în februarie.
Surse de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram au semnalat, pe 30.09.2022, că SUA au intensificat atât de mult misiunile de cercetare executate cu drone de tip RQ-4B Global Hawk deasupra apelor neutre ale Mării Negre, încât acestea au devenit permanente.
Ucraina a declarat vineri că toate căile de aprovizionare care duc spre bastionul forţelor ruse din Liman se află în colimatorul artileriei sale în est şi a transmis Moscovei că va trebui să se adreseze Kievului dacă doreşte ca forţele sale să fie lăsate să iasă din încercuire, scrie Agerpres, care citează Reuters.
Forțele armate ale Ucrainei au dat publicității iamgini rare cu lansatoarele de rachete multiple de tip HIMARS care au reușit să stopeze ofensiva rusă și să ofere posibilitatea forțelor de apărare ucrianene să preia inițiativa.
Șeful statului ucrainean a subliniat că actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, „nu știe ce sunt demnitatea și onestitatea”.
Vineri, 30 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina solicită într-un mod accelerat aderarea la NATO.
În seara zilei de 29 septembrie, Forțele Armate Ucrainene au finalizat încercuirea grupului de trupe ruse aflat în oraşul Liman din regiunea Donețk.
General-locotenent (r.) Virgil Bălăceanu a analizat situația de pe frontul ucrainean, dar și modul în care mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin va ridica și problema tehnicii militare moderne aflată în stocul de rezervă.
În seara zilei de 29 septembrie, Forțele Armate Ucrainene au finalizat încercuirea grupului de trupe ruse aflat în oraşul Liman din regiunea Donețk. Potrivit unor rapoarte, armata ucraineană va putea prelua în scurt timp controlul orașului dacă rușii nu vor primi întăriri.
Dictatorul rus Vladimir Putin trece de punctul fără întoarcere, ceea ce va duce la un război prelungit, scrie The Guardian.
Vineri, la ora 15, Moscova a organizat o ceremonie publică de ”semnarea a tratatelor de aderare la Rusia”.
În cadrul întâlnirii cu atașatul militar al Ucrainei, Vitali Moskalenko, care a avut loc pe 27 septembrie, ministrul interimar al apărării din Bulgaria, Dimitar Stoianov, a refuzat pentru a doua oară furnizarea de armament greu Ucrainei.
Pepartamentul Apărării din SUA face demersuri pentru a crea un comandament cu sediul în Germania care să se ocupe de coordonarea ajutorului militar destinat Kievului şi de antrenarea militarilor ucraineni, a informat joi cotidianul american The New York Times, citat de EFE.
Federația Rusă începe să scoată din depozite cea mai veche versiune a tancului T-72 pentru înarmarea trupelor mobilizate care urmează să ia parte la agresiune militară asupra Ucrainei.
Potrivit mai multor imagini publicate pe reţele de socializate, militarii ucraineni au capturat de la forţele ruse de ocupaţie cea mai recentă versiune a obuzierului autopropulsat de 152 mm 2S19 de fabricație rusă, numită 2S19-SM2 sau 2S33.
În urmă cu două zile, pe o autostradă din Germania au fost observate camioane de mare tonaj încărcate cu echipament militar. Mai mulţi martori oculari au publicat imagini pe rețelele de socializare. În urma analizării acestora, vehiculele militare s-au dovedit a fi transportoare blindate canadiene LAV Super Bison. Ulterior, au apărut informaţii că aceste transportoare blindate sunt parte dintr-un pachet de asistenţă militară oferite Ucrainei de către Canada.
Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.
Declarațiile tot mai agresive ale președintelui Putin erau de neconceput în urmă cu câteva luni.
Conflictele din fosta URSS, între care şi cel în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina, sunt, "bineînţeles", rezultatul "prăbuşirii Uniunii Sovietice", a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că seamănă discordie, relatează Agerpres, care citează AFP.
Deși Armata Rusă este amenințată cu înfrângerea la Lîman, media rusă continuă propaganda deșănțată.
Faptul că așa-zisa operațiune militară specială a Federației Ruse în primele luni ale invaziei din Ucraina a fost un fiasco nu mai e niciun secret.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, a anunţat joi Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează agenţiile de presă internaţionale.
Forțele de apărare ale Ucrainei avansează pe direcția operativă nord-est, punând presiune pe forțele ruse de ocupație din Donețk.
Organizatorii farsei nici nu au încercat să creeze aspectul unui vot normal. Totul e făcut pentru ”consum intern”, regimul fiind preocupat doar de creare uni imagini pe care să o poată vinde la televiziunile din Federația Rusă.
Autoritățile americane pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Forțele Armate Ucrainene, în valoare de 1,1 miliarde de dolari.
Deseori criticată pentru modul ambiguu în care și-a manifestat sprijinul acordat Ucrainei, mai ales din punct de vedere militar, Berlinul face un anunț major: Primul sistem de apărare antiaeriană de ultimă generație de tip IRIS-T va ajunge în Ucraina în aceste zile, urmând a fi livrate încă trei.