Sistemul antiaerian Hawk și-a dovedit eficacitatea și împotriva dronelor kamikaze.
Sistemul antiaerian Hawk și-a dovedit eficacitatea și împotriva dronelor kamikaze.
Forțele ruse de ocupație își consolidează apărarea aeriană în zonele ocupate temporar din regiunea Luhansk cu sisteme de rachete antiaeriene Buk-M3. Trebuie remarcat faptul că trupele ruse care staţionează în regiunea Luhansk se concentrează în prezent pe crearea unor noi poziţii defensive și pe amenajarea unor fortificaţii pentru a opri înaintarea forțelor armate ucrainene în adâncimea teritoriului ocupat.
Pentru a rezista invaziei rusești la scară largă, armata ucraineană folosește diferite tipuri de sisteme de arme şi de rachete pe care le-a primit de la statele occidentale care s-au oferit să sprijine Ucraina prin furnizarea de arme și muniții. Recent, pe reţele de socializare, au apărut primele imagini cu utilizarea lansatorului multiplu de rachete MARS II, oferit Ucrainei de către Germania.
Invadatorii ruși au luat toți colaboratorii din Nova Kahovska, regiunea Herson. Trădătorii au părăsit orașul din cauza fricii de ofensiva Forțelor Armate, susțin ucrainenii.
Statele Unite caută soluții pentru a furniza în continuare Ucrainei arme de înaltă tehnologie, fără să-și pericliteze stocurile vitale de armament.
Potrivit cotidianului american The New York Times, armata ucraineană a bombardat Insula Șerpilor, atunci când aceasta era controlată de trupele rusești, cu ajutorul tunurilor autopropulsate Caesar, în pofida faptului că bătaia acestora nu permitea acest lucru.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak, în timpul primului său discurs major de politică externă, se pregătește să anunțe că țara sa va continua să sprijine Ucraina.
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună a efortului Uniunii Europene, dar şi prin proiecte care s-ar putea derula "sub steag românesc", a declarat pentru Agerpres ambasadorul României în Ucraina, Alexandru Victor Micula.
Ucraina cere insistent Occidentului de mai mult timp rachete ATACMS care pot lovi ținte la o distanță de aproximativ 300 kilometri.
Ucraina poate trage zilnic mii de obuze de artilerie împotriva invadatorilor ruşi, în timp ce forţele NATO în Afganistan trăgeau 300 de lovituri pe zi, transmite agenţia de presă Ukrinform, citând publicaţia americană The New York Times, potrivit Agerpres.
Fostul cancelar german, Angela Merkel, a declarat, într-un interviu acordat pentru "Der Spiegel", și citată de Rador, că invazia rusă în Ucraina nu a luat-o prin surprindere.
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit vineri, la reşedinţa sa din Novo-Ogariovo, de lângă Moscova, cu un grup de mame ale celor mobilizaţi pentru a participa la războiul din Ucraina, iar unele media independente ruse au identificat printre cele 17 femei invitate funcţionare cunoscute, lidere ale unor mişcări pro-Kremlin şi chiar o deputată a partidului Rusia Unită (de guvernământ), relatează Radio Svoboda, serviciul rus al Radio Europa Liberă (RFE/RL), şi publicaţia independentă Meduza.io, cu sediul în Letonia.
Vladimir Putin și-a manifestat regretul că anexarea unor teritorii ucrainene, în ceea ce el numește „reunificarea cu Donbasul”, nu a avut loc în 2014.
Un oficial ucrainean a confirmat vineri că armata ucraineană a ucis consilieri militari iranieni în peninsula Crimeea anexată de Rusia, scrie Agerpres, care citează ziarul britanic The Guardian și agenţia EFE.
Cea mai bună variantă pentru securitatea Poloniei este dislocarea lansatoarelor Patriot pe teritoriul Ucrainei, însă această decizie aparţine aliaţilor, a declarat, vineri, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits şi preşedintele României, Klaus Iohannis.
Atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei din ultimele săptămâni au fost însoțite de cele mai multe ori şi de atacuri cu drone iraniene Shahed și rusești Lancet. Ambele modele de vehicule aeriene fără pilot (UAV) fac parte din categoria deja cunoscută a dronelor kamikaze. Atacurile au ca scop paralizarea infrastructurii energetice a Ucrainei. Prin efectuarea acestor atacuri ruşii au reușit să-şi atingă obiectivele - mare parte din teritoriul Ucrainei, imediat după atacuri, a rămas fără electricitate. Deși, Kievul încearcă să restabilească alimentarea cu energie electrică, există oraşe şi localități rămase "în beznă".
SUA se tem că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina.
Autoritățile de la Kiev nu exclud cel mai rău scenariu de desfășurare a evenimentelor în timpul iernii, când va exista o lipsă totală de energie electrică, căldură și apă. Dar evacuarea populației nu este prevăzută.
Şeful adjunct al Direcţiei Operative Principale a Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksi Hromov, susţine că trupele ruse primesc din partea conducerii aşa-numite documente despre "războiul cu NATO din Ucraina", în care li se spune că cinci milioane de oameni trebuie mobilizaţi pentru a câştiga şi chiar admit posibilitatea decretării legii marţiale în Federaţia Rusă.
La 23 noiembrie 2022, Rusia a folosit 10 bombardiere strategice Tu-95MS și două corvete ale flotei ruse din Marea Neagră pentru un nou atac masiv asupra infrastructurii critice a Ucrainei. În total, ruşii au tras 70 de rachete de croazieră de tip "Kaliber", X-101 și X-555, dintre care 51 de rachete de croazieră au fost interceptate.
O dronă ucraineană, care a zburat pe teritoriul Rusiei, a descoperit un „cimitir” de echipamente militare ruseşti în regiunea Belgorod, la aproximativ 7 km distanţă de graniţa cu Ucraina. Pe reţele de socializare a fost publicat ieri un material video mai puţin obișnuit, care arată un adevărat cimitir de echipamente militare ruseşti în orașul Biriuch din regiunea rusă Belgorod. Acestea nu sunt imagini surprinse din satelit, ci sunt parte dintr-un material video de la o cameră montată pe o dronă. Cu toate acestea, pentru a face o astfel de înregistrare, o dronă ucraineană a trebui să survoleze teritoriul Rusiei de la graniţa cu Ucraina.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri că a cerut Germaniei să trimită Ucrainei lansatoarele de rachete Patriot oferite Poloniei, informează Reuters.
Marin Gherman, jurnalist și expert cu origini române din Cernăuți, aflat în România, unde după începerea invaziei brutale a Federației Ruse are activități pedagogice la Suceava, a discutat despre situația de pe frontul ucrainean.
Statele Unite vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de circa 400 de milioane de dolari, ''pentru a o sprijini să se apere în faţa atacurilor fără oprire'' ale Rusiei, a anunţat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit Agerpres, care citează AFP şi CNN.
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, indică un comunicat al PE difuzat miercuri.
Rusia ar fi ridicat bombardiere strategice Tu-95 în aer, pentru o posibilă lovitură cu rachete. Începând cu ora 13:20, au avut loc cel puțin 15 lansări de rachete rusești.
În urmă cu aproximativ șase luni au apărut primele informații privind intenția Rusiei de a construi fortificații în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina.
Războiul din Ucraina a demonstrat efectul multiplicator în luptă al sistemelor C2 (conducere și comunicații), mai ales în timpul ofensivelor largi, cărora le lipsesc forțele și echipamentele necesare. Astfel, contribuția rețelei Starlink a fost benefică pentru armata ucraineană, la toate nivelurile, oferind o conexiune de date permanentă și asigurând un schimb de informații în timp real între unități, indiferent de dimensiunea lor.
În cadrul unui mesaj postat pe canalul său de Telegram, guvernatorul Sevastopolului, Mikhail Razvozhaev, a anunțat că, pe 22.11.2022, asupra localității a fost executat un nou atac cu drone. Potrivit unor date preliminare prezentate de acesta, două aparate de zbor fără pilot au fost doborâte de apărarea antiaeriană.
Generalul american Robert E. Wheeler, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, a analizat situația războiului neprovocat generat de Federația Rusă în Ucraina.