Cumințită de HIMARS, Rusia știe care sunt liniile roșii. Amiralul Bauer: Kremlinul nu caută confruntarea militară cu NATO. Dimpotrivă, respectă teritoriul Alianței
În ciuda deselor amenințări cu războiul pe care rușii le lansează împotriva Occidentului, există linii roșii clare pe care Rusia nu le trece. Iar una din aceste linii este teritoriul NATO.
Propaganda rusă scrie zilnic despre sistemele de armament rusești net superioare celor occidentale și despre pierderile armamentului occidental în Ucraina.
Situația din teren însă diferă. Lansatoarele multiple HIMARS s-au dovedit un adevărat coșmar pentru ruși, contribuind decisiv la oprirea ofensivei ruse în vara anului trecut și la contraofensiva ucraineană din toamna lui 2022, asta după ce în prima etapă a invaziei sistemele antitanc occidentale au distrus pe capete tancuri și blindate rusești. Blindatele, mașinile de luptă precum și obuzierele autopropulsate ca PzH 2000 sau Caesar au jucat și ele un rol decisiv în blocajul rus în Ucraina.
Amiralul Rob Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Radu Tudor, a amintit că măsurile de descurajare luate de NATO imediat după invadarea Ucrainei, printre care dislocarea masivă de tehnic modernă pe flancul estic și crearea a șapte grupuri de luptă NATO, unul inclusiv pe teritoriul României, au dat roade.
„Rușii nu caută confruntarea militară cu NATO. Dimpotrivă, respectă teritoriul Alianței”
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO
Înaltul oficial al NATO precizează că nu există niciun semnal că Rusia ar căuta o confruntare militară cu cea mai puternică alianță militară din istorie. Mai mult, în spatele narativului agresiv, rușii respectă fiecare centimetru din teritoriul NATO.
„Aș spune că, în general, descurajarea a funcționat până acum. Rușii nu au atacat NATO. Până acum, rușii au arătat de fapt respect pentru teritoriul nostru și pentru forțele noastre militare. Nu au căutat o confruntare cu NATO. Așadar, toate acestea sunt liniștitoare, aș spune eu.
Unul dintre motivele pentru care Finlanda a devenit membră, iar Suedia este acum încă în proces de aderare este faptul că, dacă ești membru, faci parte din acest Articol 5 și, prin urmare, ești foarte bine protejat. Dar în același timp trebuie să investești în apărarea ta, astfel încât să te poți apăra și tu”, a precizat amiralul Rob Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO.
Amiralul Bauer a mai dezvăluit că l-a sunat de 3 ori pe generalul rus Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei Ruse și că acesta nu a răspuns la telefon.
Însă legătura telefonică NATO-Rusia, așa numitul telefon roșu, este un canal sigur de comunicare utilizat între două entități care doresc sa evite o escaladare a unui conflict aflat in derulare.
CITEȘTE ȘI: Puterea militară a SUA rămâne de necontestat. „Un război între Rusia și NATO s-ar termina în trei zile”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News