NATO dă undă verde contraofensivei: Eliberarea poate începe. Ucraina a primit 230 de tancuri, 1.550 de blindate și muniția necesară
Aliaţii NATO şi partenerii lor au furnizat Ucrainei 230 de tancuri de luptă şi 1.550 de vehicule blindate pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă şi să-şi recucerească teritoriul, a anunţat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Rador, care citează AFP.
'Aliaţii şi partenerii din cadrul grupului de contact condus de SUA au trimis în Ucraina 230 de tancuri, 1.550 de vehicule blindate şi cantităţi importante de muniţii, respectiv 98% din materialele promise, pentru a echipa nouă noi brigăzi blindate', a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.
'În total, ucrainenii dispun deci de capacităţile de care au nevoie pentru a recuceri mai multe teritorii', a subliniat şeful Alianţei Nord-Atlantice. De la începutul ofensivei ruse în februarie 2022, statele membre NATO au furnizat şi sisteme de apărare antiaeriană, artilerie şi avioane de luptă MIG-29 de fabricaţie sovietică deţinute de Polonia şi Republica Cehă. De asemenea, acestea au instruit zeci de mii de militari ucraineni în utilizarea armamentului armatelor NATO.
Jens Stoltenberg a făcut totuşi apel ca Rusia 'să nu fie subestimată niciodată'. 'Forţele ruse pot duce lipsă de calitate, dar ele compensează prin cantitate şi Moscova continuă să mobilizeze mai mult personal', a reamintit el.
'Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar şi îi vom furniza lucrurile de care are nevoie', a dat asigurări responsabilul norvegian. 'Luxemburgul are armata cea mai mică din NATO, dar dacă este nevoie de noi, se poate conta pe noi', a afirmat la rândul său Xavier Bettel. Luxemburg este pe ultimul loc în NATO din punctul de vedere al cheltuielilor pentru apărare, dar şeful guvernului s-a angajat să le majoreze.
NATO salută dialogul dintre Ucraina și China
Totodată, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat dialogul telefonic între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său chinez Xi Jinping, deşi asta nu schimbă în niciun fel faptul că Beijingul nu a condamnat invazia rusă în Ucraina, transmite și Agerpres, care citează Reuters.
Aceasta a fost prima conversaţie directă între Volodimir Zelenski şi Xi Jinping de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, în 24 februarie anul trecut.
În timpul convorbirii telefonice, Xi Jinping şi-a anunţat intenţia de a trimite un emisar special în Ucraina şi alte ţări pentru a avea schimburi de opinii despre găsirea unei soluţii politice la conflictul din Ucraina. China îl susţine pe preşedintele rus Vladimir Putin în acest conflict, poziţie pentru care Beijingul şi-a atras numeroase critici internaţionale.
Pe de altă parte, înalta oficialitate aliată a spus că ţările NATO au livrat aproape toate vehiculele de luptă promise Ucrainei.
''Peste 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost livrate'', a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.
După ce a rezistat atacurilor ruse pe frontul de est, armata ucraineană pregăteşte o contraofensivă pentru primăvara sau vara acestui an.
În 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine, dar susţine că desfăşoară o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.
Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News