Poate Ucraina lovi în inima Rusiei? Gen. Barbu analizează dronele Ucrainei: În jurul Moscovei rușii au „ridicat” un zid de bruiaj
Episoadele în care dronele ucrainene lovesc teritoriul rus sunt tot mai dese. Până în prezent ucrainenii au lovit puncte militare și logistice ale Rusiei pe teritoriul rus, reușit să se infiltreze cu drone kamikaze. Zonele Crimeea (teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia în 2014) și Belgorod sunt punctele cele mai lovite de Armata ucraineană.
Paradă militară în Piața Roșie, cu ocazia zilei de 9 mai. Foto: Kremlin
Amintim că o scurgere masivă de informații care a făcut valuri prin media în ultimele săptămâni arată inclusiv faptul că pe data de 24 februarie 2022 ucrainenii ar fi plănuit atacuri masive asupra Moscovei și a altor orașe din Federația Rusă, la exact un an de la invadarea Ucrainei.
Totodată, ieri, publicația germană Bild a precizat că drona ucraineană cu 18 kilograme de explozibil care a căzut duminică la 50 de kilometri de Moscova l-ar fi vizat pe Vladimir Putin, care s-a aflat în vizită la un complex industria în regiune. Presa germană scrie că drona care s-ar fi prăbușit la 50 de km de Moscova era un UJ-22 ucrainean. Asasinarea lui Vladimir Putin cu o dronă kamikaze operată la o asemenea distanță e însă mai degrabă un scenariu SF.
Dronă ucraineană de tip UJ-22. Foto: EuraSian Times
Ucrainenii pot lovi teritoriul rus, dar unele scenarii sunt exagerate
Însă ucrainenii au arătat că au capacități de a lovi adânc în interiorul Rusiei, dacă e să ne raportăm la atacurile asupra unor baze militare de pe teritoriul rus, aflate chiar și la 1.000 de kilometri de linia frontului.
Generalul (r.) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, într-o analiză la postul Antena 3 CNN, s-a arătat cel puțin sceptic că dronele ucrainene UJ-22 ar putea finaliza cu succes misiuni misiuni precum tentative de asasinare a președintelui rus.
„Precizia unei astfel de drone e foarte scăzută la sute de kilometri, în condițiile în care nu e dirijată ci merge doar după satelit, lucru care s-a văzut, atunci când legătura cu satelitul a fost întreruptă”, a precizat generalul (r.) Barbu care a conchis că în mod direct o asemenea dronă kamikaze nu avea cum să finalizeze misiunea. La toate acestea se adaugă un timingul care ar fi trebui să fie perfect, atât ca locație și timp pentru a se reuși asasinarea lui Putin. În scenariul fericit în care ar fi depășit toate sistemele de apărare.
Poate lovi Ucraina Piața Roșie pe data de 9 mai? Generalul (r.) Barbu: În Moscova rușii au ridicat un „zid” de bruiaj
Paradă militară în Piața Roșie, cu ocazia zilei de 9 mai. Foto: Kremlin
Dar chiar și așa, generalul Barbu consideră că semnalul e clar: Ucraina transmite că poate lovi adânc în teritoriul rus, chiar dacă e dificil să ajungă până acolo. Iar acum toți ochii sunt pe Piața Roșie și pe parada din data de 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial.
Generalul (r.) Barbu spune că astfel de drone pot trece de anumite sisteme antiaeriene în contextul în care zboară la înălțimi mici, chiar 60-100 metri.
„Doar că acum rușii au învățat multe lucruri pe care nu le știau acum un an sau acum șase luni. De exemplu în jurul Moscovei există un zid de bruiaj, de luptă anti-electronică care întrerupe legătura unor astfel de drone cu satelitul”, a adăugat generalul (r.) Cristian Barbu.
Și totuși, în ultimul an ucrainenii ne-au arătat că au reușit să lovească obiective militare importante adânc în interiorul teritoriului rus. Dacă atacurile asupra Crimeei sunt arhicunoscute, rușii s-au confruntat și cu situații în care au fost atacate baze militare aflate la mare distanță de front. Amintim că la finalul anului trecut Ucraina a reușit cu succes să lovească baze militare ruse, adânc în teritoriul Federației Ruse. E vorba de bazele aeriene Engels și Dyagilevo, în urma atacurilor ucrainenii reușit să avarieze un număr mare de avioane de luptă rusești, dar și să rănească mai mulți militari ruși.
Distanța punctelor pe care Ucraina le-a lovit se află între 750 și 1.000 kilometri distanță de granița sa, în interiorul teritoriului rus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News