Greul în prima fază a ofensivei va fi dus de tancurile Leopard, nu Abrams. Ucraina are însă un mare avantaj: Bradley și sute de IFV
Toți ochii sunt pe frontul ucrainean, unde forțele armate ale Ucrainei sunt așteptate să lanseze în următoarea perioadă o contraofensivă după ce ofensiva rusă din această iarnă a murit la primul fulg de nea. Marea majoritate a tehnicii militare din Occident a ajuns deja în Ucraina, inclusiv tancurile principale de luptă, precum Leopard ori Challenger 2 de producție germană, respectiv britanică. Nu însă tancurile americane Abrams.
M2A2 Bradley - Batalionul 4, Regimentul 118 Infanterie, Echipa de luptă a Brigăzii 30 blindate - Garda Națională / Siria, 2019
În cursul acestei zile ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă, a vorbit despre pregătirea contraofensivei.
Citat de agenția ucraineană Unian, Reznikov a confirmat că tancurile americane Abrams nu vor lua parte la această primă etapă a contraofensivei, militarii ucraineni fiind în proces de pregătire. Vor fi însă sute de mașini de luptă ale infanteriei (IFV) moderne, care vor fi esențiale, precum cele de producție americană Bradley ori germană Marder.
„Coaliția de tancuri moderne pentru Ucraina include tancuri Leopard, cele mai numeroase, plus Challenger britanice. Așteptăm și Abrams. Dar tancurile americane Abrams nu cred că vor avea timp să ia parte la contraofensivă. Echipajele noastre militare în schimb se pregătesc pentru a putea utiliza și aceste tancuri.
Avem însă un număr mare de blindate și vehicule de luptă ale infanteriei precum Bradley, Marder ori Stryker. Toate vor fi acolo (n.r. - pe linia frontului în timpul contraofensivei), împreună cu transportoarele blindate”, a precizat ministrul Apărării din Ucraina.
SUA au promis Ucrainei 113 vehicule de luptă Bradley. O parte importantă din acestea au ajuns pe front, dar numărul lor exact nu e făcut public.
În interviul acordat, Reznikov a mai subliniat și faptul că pregătirile pentru contraofensivă ale Ucrainei „se apropie de final”.
Tanc Leopard 2 de producție germană și tanc Abrams american
Toată lumea se uită către numărul de tancuri, dar vehiculele de luptă vor fi un element cheie în contraofensiva Ucrainei
Kievul insistă ca așteptările privind contraofensiva în opinia publică să nu fie prea mari, în contextul în care ocupantul rus a fortificat în ultimele luni liniile de apărare. Dar chiar dacă occidentalii au promis 321 de tancuri iar în Ucraina au ajuns nici jumătate, aproximativ echivalentul a două brigăzi, o importanță deosebită o vor avea vehiculele de luptă care sunt în număr mai mare în dotarea Ucrainei, în comparație cu tancurile occidentale promise.
O analiză a Foreign Policy de luna trecută subliniază importanța vehiculelor de luptă. FP scrie că succesul contraofensivei va depinde mult de aceste IFV-uri și de modul în care acestea vor fi integrate în operațiunile comune cu tancurile principale de luptă. Vehiculele de luptă sunt un element cheie și, scrie sursa citată, Ucraina avea nevoie de ele mai mult decât de tancuri.
Fără IFV-iuri nu putea vorbi de succesul unei contraofensive, indiferent de numărul de tancuri pe care îl primește Ucraina, sunt de părere experții.
CITEȘTE ȘI: SUA confirmă: Blindatele de luptă Bradley, cu camuflaj personalizat, au ajuns pe frontul din Ucraina. Britanicii anunță și ei prezența a 14 tancuri Challenger 2
Vehicule de luptă de tip M2A2 Bradley americane, în timpul unor manevre militare. Foto: U.S. Army
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: iOS (App Store) Android (Magazin Play)
Scutaru: Să nu facem greșeala de a avea așteptări mari de la contraofensiva Ucrainei. Vor urma și altele
Expertul în securitate George Scutaru, CEO al New Strategy Center și fost consilier prezidențial pe probleme de securitate, a afirmat și el pentru DefenseRomania că nu trebuie să avem așteptări mari despre viitoarea contraofensivă a Ucrainei și că ea nu va fi singura.
„Ofensiva Ucrainei e așteptată de toată lumea, dar trebuie să fim conștienți că din perspectiva Ucrainei victoria înseamnă eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruși, inclusiv Crimeea. (...) Eu cred însă că devine o greșeală să creăm așteptări prea mari de la această ofensivă. E o presiune publică în primul rând.
Dar nu e nici prima ofensivă și nici nu va fi ultima, pentru că nu tot armamentul occidental a ajuns la ucraineni, mă refer inclusiv la tancurile Abrams. Această contraofensivă care se comentează că ar debuta în mai sau în iunie nu va beneficia de tot ajutorul militar promis de Occident. E adevărat că acțiunea va depinde și de condițiile meteo din teren, cunoaștem particularitatea de teren și ce înseamnă o ploaie în Ucraina, noroiul care se formează și greutatea în mișcări a trupelor de blindate”, a conchis Scutaru.
CITEȘTE ȘI: Piloții străini vor să lupte în Ucraina. Scutaru: Să nu excludem că vom vedea F-16 sau Mirage 2000 luptând împotriva Rusiei mult mai repede
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News