Statele Unite au avertizat joi Rusia împotriva oricărei încercări de intimidare a Ucrainei, în urma mişcărilor de trupe ruse de la frontiera ucraineană, pe care Kievul le consideră drept provocări, informează AFP.
Statele Unite au avertizat joi Rusia împotriva oricărei încercări de intimidare a Ucrainei, în urma mişcărilor de trupe ruse de la frontiera ucraineană, pe care Kievul le consideră drept provocări, informează AFP.
Rusia își motivează masivele mutări de trupe de la frontiera cu Ucraina pe o posibilă izbucnire a unui război civil în țara vecină.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat joi că Armata Federaţiei Ruse a dispus desfăşurarea de noi trupe, dar şi de tehnică militară în apropiere de graniţa cu Ucraina.
Trenuri încărcate cu cantități mari de tehnică militară rusească, inclusiv tancuri și alte vehicule blindate grele, precum și obuziere de calibru mare, par să se îndrepte spre graniţa de vest a Rusiei cu Ucraina.
O sută douăzeci de prizonieri din tabăra mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei, care au participat la ofensiva asupra capitalei Tripoli, au fost eliberaţi miercuri, în cadrul reconcilierii naţionale, relatează AFP.
Mercenarii ruși ai companiei militare private (PMC) Wagner Group au comis abuzuri asupra mai multor cetăţeni din Republica Centrafricană (RCA), încălcând astfel drepturile omului, în timp ce luptau alături de forțele guvernamentale din această ţară, potrivit unu raport al unui grup de experți independenți ai ONU.
Procesul de pace din Ucraina se află în impas din vina Kievului, a acuzat marţi Moscova, în plină escaladare a tensiunilor între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din estul acestei ţări, informează AFP.
Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania, a discutat despre temerile unei confruntări militare între Ucraina și Federația Rusă ca urmare a reluării luptelor în Donbas. În opinia sa, Rusia nu își dorește un război, din mai multe motive, deși l-ar câștiga. În primul rând costurile financiare, pe plan intern și internațional ar fi uriașe, iar în pofida a ceea ce se crede, Moscova nu e interesată de Donbas. Un alt motiv esențial e că rușii și-au îndeplinit obiectivul, anume oprirea înaintării frontierei euroatlantice, astfel încât doresc consolidarea actualului status quo. În cele ce urmează, pe larg, explicațiile expertului român.
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a confirmat luni, într-o convorbire telefonică cu şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Yermak, sprijinul SUA pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea sa teritorială, conform unui comunicat de presă al Casei Albe, citat de Reuters.
Comunitatea internaţională este chemată să susţină financiar Siria, devastată de zece ani de război, precum şi pe refugiaţii sirieni din alte state din Orientul Mijlociu, în cadrul unei conferinţe a donatorilor organizate luni şi marţi de ONU şi Uniunea Europeană, informează AFP.
În cadrul unui interviu acordat recent pentru portalul Ukraina.ru, politologul rus Gevorg Mirzayan a declarat că Rusia poate pune în aplicare un plan strategic, ce se va încheia cu o înfrângere completă a Forțelor Armate ale Ucrainei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat, pe 26 martie, documentul privind noua strategie militară a Ucrainei. Principalele aspecte ale strategiei sunt confruntarea cu Rusia și accentul pus pe războiul întregului popor pentru apărarea teritoriului național.
Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi într-un bombardament în estul Ucrainei, a anunţat vineri Kievul, acesta fiind cel mai sângeros bilanţ după 2019 în regiune, informează Agerpres, care citează AFP. Atacul violent a fost săvârșit de separatiștii pro-ruși susținuți de Moscova în războiul din Donbas, și pare să pună capăt armistițiului de încetare a focului.
Talibanii au ameninţat cu reluarea ostilităţilor împotriva forţelor străine din Afganistan, dacă acestea nu respectă termenul de 1 mai stabilit pentru retragere, relatează Agerpres, citând Reuters. Amenințările talibanilor vin în contextul în care Joe Biden a afirmat că nu dorește ca SUA să rămână „mult timp” în Afganistan, dar a reiterat faptul că va fi foarte greu de respectat calendarul retragerii.
Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că Statele Unite nu intenţionează să rămână ''mult timp'' în Afganistan, dar că ar fi dificil să respecte termenul de retragere a trupelor americane la 1 mai, declaraţie făcută în cadrul primei conferinţe de presă a mandatului său, relatează AFP.
Noul guvern de uniune libian a făcut apel joi la retragerea ''imediată'' a tuturor mercenarilor prezenţi în ţara aflată în haos de un deceniu, în contextul procesului politic sub egida ONU declanşat aici, relatează AFP.
Avioanele coaliției conduse de SUA și forțele irakiene au executat, în cadrul Operațiunii Ready Lion, ample bombardamente aeriene în Munții Makhmour, la sud de Erbil și Mosul.
Militarul libian Mahmoud al-Werfalli, vizat de două mandate de arestare de către Curtea Penală Internaţională (CPI), a fost împuşcat mortal miercuri în timp ce se afla în maşina sa la Benghazi (estul Libiei), a anunţat o sursă de securitate, relatează AFP.
La începutul acestui an, DefenseRomania a precizat, citând publicaţia The Times, că un sistem de apărare antiaeriană Pantsir-S1 (rusă Панцирь-С1, cod NATO SA-22 Greyhound), confiscat anul trecut de Forțele Armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), în urma unor confruntări militare, a fost transportat intact către o bază aeriană americană din Germania. Recent, publicaţia StrategyPage a relatat că militarii turci au capturat în Libia un al doilea sistem rusesc Pantsir-S1. După capturare, turcii au pus sistemul la dispoziţia militarilor americani, acesta fiind transportat pe același traseu ca primul - Libia-Germania-SUA.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că ''toate opţiunile sunt pe masă'' cu privire la viitorul prezenţei militare aliate în Afganistan, în timp ce se apropie data de 1 mai convenită anul trecut între Washington şi talibani pentru începerea retragerii trupelor străine din această ţară, relatează agenţia EFE.
Avioane de luptă ruseşti au atacat în cursul zilei de ieri tabere de pregătire ale rebelilor din nord-vestul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia. Totodată, artileria Armatei Siriei a ucis şapte civili şi a rănit 14 medici într-un atac asupra unui spital din zonă, potrivi unor martori şi surse din rândul rebelilor.
Separatiștii pro-ruși au desfășurat mai multe trupe lângă linia de demarcație definită în acordul de la Minsk din estul Ucrainei. Surse locale au raportat mișcări ale trupelor separatiste în orașul Gorlivka din estul Ucrainei, ignorând prevederile stipulate în acordurile de încetare a focului.
"Conflictul ascuns" dintre Rusia și Iran cu privire la rezervele de petrol din nord-estul Siriei, care nu se află sub controlul Forțelor Democratice Siriene (SDF) susținute de Coaliția internațională condusă de SUA, s-a agravat.
Site-ul web "Sky News Arabia" a relatat recent că s-a ajuns la un acord între Turcia și SUA privind retragerea mercenarilor sirieni de pe teritoriul libian.
Forţele Aeriene ale Turciei au efectuat sâmbătă seara atacuri împotriva unei zone deţinute de miliţiile kurde în nordul Siriei. E pentru prima oară când se întâmplă acest lucru în ultimele 17 luni, amintește și Agerpres, care citează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) și AFP.
Un atac cu drone vineri a provocat un incendiu la o rafinărie de petrol în capitala saudită Riad, fiind revendicat de rebelii houthi, care tocmai au realizat un avans strategic în nordul Yemenului, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Președintele Turciei a condamnat vineri un incident în care rachete lansate din Siria au lovit provincia Kilis din sudul Turciei.
Preşedintele afgan Ashraf Ghani a înlocuit vineri doi miniştri însărcinaţi cu forţele de securitate, printr-un anunţ surpriză care vine la o zi după o conferinţă de pace de la Moscova unde comunitatea internaţională a pledat în favoarea unei reduceri a violenţelor, relatează AFP.
Cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa după ce un elicopter militar de tip Mi-17 a fost doborât în centrul Afganistanului, au anunţat joi autorităţile afgane, potrivit Agepres, care citează France Presse.
Situația din Ucraina este foarte tensionată, ambele tabere acuzându-se reciproc că nu respectă armistițiul fragil cu privire la încetarea focului în Donbas.