Turcia e consecventă cu privire la S-400. Erdogan exclude transferul sistemelor în Ucraina, dar e optimist în privința F-35
Poziţia Turciei cu privire la achiziţia de sisteme de apărare antirachetă ruseşti S-400 rămâne neschimbată, în această privinţă "s-a bătut palma", a declarat vineri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, adăugând totodată că discuţiile cu Washingtonul în privinţa noilor avioane F-35 şi a componentelor decurg într-o manieră favorabilă, relatează Agerpres, care citează Reuters.
scris de Darius Muresan
SUA au impus sancţiuni industriei de apărare a Turciei, ţară membră a NATO, în decembrie 2020, din cauza sistemelor ruseşti S-400, suspendând Ankara din programul de avioane de lupta stealth F-35, în care aceasta era producător şi cumpărător. Autorităţile turce au considerat aceste sancţiuni nedrepte.
Postul de televiziune Haberturk îl citează pe Erdogan declarând jurnaliştilor în timpul zborului spre Ankara de la Bruxelles, unde a participat la summitul NATO, că speră ca discuţiile pozitive cu privire la achiziţionarea de F-35 şi a kiturilor de modernizare cu Washingtonul vor da rezultate în curând.
Preşedintele turc a dezminţit informaţiile potrivit cărora responsabili americani ar fi abordat într-o manieră informală cu Turcia opţiunea improbabilă de a trimite în Ucraina sistemele S-400 achiziţionate de Ankara pe fondul invaziei ruse, afirmând că "aceasta se face pentru a provoca agitaţie" la Washington.
Erdogan a spus că la summitul de la Bruxelles a discutat şi despre posibilitatea de a cumpăra sisteme de apărare antirachetă SAMP-T de la consorţiul franco-italian Eurosam cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul italian Mario Draghi.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Libanul intenționează să trimită 5.000 de militari suplimentari în sudul țării Libanul a anunțat, duminică, că intenționează să consolideze desfășurarea armatei în sudul țării, care a asistat de mai multe săptămâni la bombardamente violente israeliene asupra locațiilor Hezbollah. Ministrul libanez de externe, Abdullah Bouhabib, a declarat în discursul său la reuniunea ministerială arabo-islamică de la Riad: "Guvernul libanez a decis să recruteze și antreneze aproximativ 1.500 de soldați în vederea trimiterii a 5.000 de militari suplimentari, pentru a se alătura celor aproximativ 4.500 deja prezenți în această regiune".